Autor Wątek: Kwarantanna  (Przeczytany 14523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kwarantanna
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 04, 2020, 22:06:24 »
Przecież te przepisy, o nie wychodzeniu, są tylko po to, żeby gimbazę i szczególnie zatwardziałych przygłupów trzymać w domu. Nie musicie się tak w to wczuwać, bo Was do reszty wykręci...   :evil:

Jak już pisałem, chciałbym wierzyć że takie były intencje ustawodawcy. Doświadczenia z życia pokazują jednak, że jest inaczej; a przepisów tych używa się również w przypadkach które zgodne z  tą intencją nie są, ale ze względu na liczne niedociągnięcia w treści tych przepisów dają się pod nie podciągnąć. Co dobitnie pokazują przytaczane przeze mnie wcześniej, RZECZYWISTE przypadki interwencji tzw. "służb".

I niestety, wg. wypowiadających się w temacie prawników, choć teoretycznie "droga odwoławcza" istnieje to szanse na "ugranie" korzystnego rezultatu oceniane są na znikome.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 05, 2020, 00:28:55 »
Jascha, nie trzeba testu, wystarczy, że mundurowy się zapyta o cel i usłyszy "eeeeeeee….".
Miron, nie zakładaj, że do służb trafiają intelektualiści tylko i wyłącznie.
Najgorzej jak się spotkają po dwóch stronach jedni i drudzy...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 17, 2020, 21:37:58 »
Daję takie malutkie, bo tylko dla widzów o mocnych nerwach ;D :

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 18, 2020, 11:27:13 »
Na taki cel w DCS trzeba by użyć Ch-29T  :evil:
Ponoć restrykcje mają być poluzowane, nie mogę się doczekać jazdy na rowerze.

« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 18, 2020, 13:26:57 »
Koledzy - czy tylko ja mam wrażenie (obserwując poczynania służb związane z epidemią), że w razie prawdziwego zagrożenia wojennego jesteśmy całkowicie nieprzygotowani? Odpukać - nastąpi wtedy całkowity chaos a my będziemy zdani tylko na siebie. Nie mam tu absolutnie zastrzeżeń w tym względzie do obecnej władzy - jaka by nie była - było by tak samo. Myślę, że już chyba nikt na poważanie nie myśli o Obronie Cywilnej, szkoleniu młodzieży w zakresie ochrony indywidualnej czy choćby jakichś sensownych planach na wypadek W. Te zapewne są, ale chyba zupełnie nieadekwatne do obecnych czasów, opierające się na procedurach jeszcze z lat zimnej wojny. To samo tyczy się rezerw materiałowych.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 18, 2020, 14:37:15 »
Teraz po prostu wszystko, natychmiast wydaje się na kiełbasę wyborczą. To co mamy i co się da jeszcze pożyczyć. Taka niestety jest wada demokracji. Nikt o żadnej przyszłości nie myśli. Jedyna przyszłość to kolejne wybory.

« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 18, 2020, 15:07:11 »
Bo żyje się od wyborów do wyborów. Jakoś tak ten system działa w Polsce. Osobiście rozbawił mnie mem, gdzie ktoś pytał się gdzie są ci wszechpolacy, rycerze Maryi, narodowcy czy żołnierze Macierewicza. Pochowali się do dziur i siedzą cicho jak mysz pod miotłą. Tak samo byłoby przy jakimkolwiek ataku na Polskę.

« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 18, 2020, 15:24:12 »
Fajnie. Ja dla odmiany mam trójkę dzieci w wieku szkolnym, ... . Oczywiście do kompletu z pełnymi etatami w naszej pracy, o obowiązkach domowych których przy takiej gromadce nie brakuje nawet już nie wspominając.

To jest wojna! Mój syn z 3 klasy przychodzi i mówi cyt.: "Tą nauczycielkę znowu piorun strzelił! 30 slajdów z zadaniami!!!". Na kiedy? "Na jutro do 12-tej!".
Okopaliśmy się w domach z dziećmi, a oni (nauczyciele) nas bombardują!

« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 19, 2020, 17:28:34 »
Bo żyje się od wyborów do wyborów. Jakoś tak ten system działa w Polsce. Osobiście rozbawił mnie mem, gdzie ktoś pytał się gdzie są ci wszechpolacy, rycerze Maryi, narodowcy czy żołnierze Macierewicza. Pochowali się do dziur i siedzą cicho jak mysz pod miotłą. Tak samo byłoby przy jakimkolwiek ataku na Polskę.

Przecież nie wolno opuszczać domostw, to o co ci chodzi. ;)  Jeśli chodzi o WOT, to mój kumpel, który się tam zapisał jeszcze przed pandemią, coś działa. :)

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 21, 2020, 19:24:48 »
Koledzy - czy tylko ja mam wrażenie (obserwując poczynania służb związane z epidemią), że w razie prawdziwego zagrożenia wojennego jesteśmy całkowicie nieprzygotowani? Odpukać - nastąpi wtedy całkowity chaos a my będziemy zdani tylko na siebie. Nie mam tu absolutnie zastrzeżeń w tym względzie do obecnej władzy - jaka by nie była - było by tak samo. Myślę, że już chyba nikt na poważanie nie myśli o Obronie Cywilnej, szkoleniu młodzieży w zakresie ochrony indywidualnej czy choćby jakichś sensownych planach na wypadek W. Te zapewne są, ale chyba zupełnie nieadekwatne do obecnych czasów, opierające się na procedurach jeszcze z lat zimnej wojny. To samo tyczy się rezerw materiałowych.

To pokłosie stylu życia. Mnie się wszystko należy i nie mów mi jak mam żyć. Wszelkie szkolenia z zakresu pierwszej pomocy, zakładania maski pgaz czy podobnych są traktowane żartobliwie i wręcz protekcjonalnie.
W czasach zimnej wojny, była to śmiertelnie poważna sprawa. Z nac iskiem na śmiertelnie :D

« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 21, 2020, 21:56:26 »
Pod warunkiem, że jest ta maska do szkolenia  :evil:
Niestety, przeprowadzanie szkoleń to sztuka i czasem ciężka praca związana z dokładnym zgłębieniem tematu i uproszczeniem go, oraz przekazaniem w sposób dostępny, skondensowany i całościowy, czasem też wiąże się z nakładami.
U nas mam wrażenie, że szkolenia trzeba albo odbębnić, bo pracodawca/ustawa/inne organy wymuszają i odbywają się często w godzinach pracy, kolidując z normalnymi obowiązkami, albo przeprowadzane są przez starych (niekoniecznie wiekiem, ale duchem) "dziadków" (przepraszam dziadków ;) ), którzy uspali by napalonego 18-tka ;) .
Z mojej branży, gdyby wykładowca na poważnym zagranicznym kursie powiedział, a to, to sobie państwo doczytacie, to przestałby być wykładowcą i tym samym, dochód by mu się zmniejszył, a taki sposób postępowania nierzadko spotyka się na kursach krajowych.
Zresztą podobnie jest z wieloma podręcznikami, u nas mam wrażenie płaci się nie za treść, ale za liczbę stron.
Może jestem za krytyczny, może już coraz starszy (o przepraszam dojrzalszy  :evil:), bo trochę czasu upłynęło od skończenia studiów, ale fakt faktem, że przez ostatnie ileś lat, jeśli wybieram się na jakiś komercyjny kurs to jadę za granicę, jeśli kupuję jakieś podręczniki, czy literaturę fachową to są to pozycje anglojęzyczne.

« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 22, 2020, 08:43:50 »
Ehhh... Nigdy nie będzie już takich szkoleń z zakresu pierwszej pomocy i takich kursów BHP...

https://www.youtube.com/watch?v=FCo7Wn7Gz6M

:roll:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 22, 2020, 16:06:14 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator