Autor Wątek: Prepar3D V5  (Przeczytany 15471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Prepar3D V5
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 24, 2020, 07:32:45 »
W Prepar3D jest kilka wersji C-130. Na jakim poziomie są one wykonane?  Te kokpity są w pełni 3d i wyglądają jakoś w VR? Systemy i model lotu są na jakimkolwiek poziomie odtworzone, czy to raczej takie zabaweczki?

To może stara recenzja (FS2004) ale to jest ten model wraz z dodatkami: http://yoyosims.pl/FS2004_C-130.html czyli dawny model Captain Sim - w wersji podstawowej (A) bardzo fajny, w wersji J Lockheed dorobił kokpit, który jest obleśny.
Z tego co pamiętam to ma jednak parę mniejszych bugów (nie dorobiono kodów dla 64-bit) ale generalnie model bardzo fajny i działa dobrze.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2020, 07:46:20 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 24, 2020, 13:11:05 »
Skoro do dzisiaj sprzedają do niego soundpack za €13 to coś musi w nim być. Same wskazówki instrumentów, to pewnie ze względu na wiek modelu są animowanymi teksturami? Tak przynajmniej wygląda to na screenach w recenzji. Szkoda, że w popularnych simach jest tak mało normalnych samolotów, same jakieś Boeingi 737, czy inne tam Airbusy ;-)
Trochę mnie kusi Prepar3d, bo jedne z fajniejszych samolotów, którymi latam w x-plane to właśnie konwersje z FSX/P3d mniej lub bardziej udane. Jak wyglądają FPSy/płynność  w porównywalnych ustawieniach w starciu z x-plane 11.50 vulkan?

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 25, 2020, 17:06:15 »
Model lotu gdzieś trzeba jakoś specjalnie włączyć, czy to tak na serio ma wyglądać? :-/
W zakładce Realism ustawiłem wszystko na 100%, w innych zaznaczyłem wszystkie opcja mające wpływ na realizm (fajnie, że jest tutaj pełna detekcja kolizji i można się rozbić nawet o drzewa).
Niestety ten model lotu, no właśnie gdzie on jest? Ja zupełnie go nie widzę. Wszystkie samoloty latają jak z kosmiczną wersją FBW i pełną stabilizacją, F35, C-130, czy malutki GA nie ważne, jak po sznureczku, normalnie aż joya szkoda, chyba zacznę na klawiaturze latać ;-) Chyba nie może być aż tak źle? Da się to jakoś poprawić, ewentualnie jakiś dodatek to może prostuje? A może to jakiś bug w wersji v5.
U mnie to wygląda tak:
Wszystkie samoloty jakoś ślamazarnie się zachowują, podczas startu trudno w ogóle wyczuć moment kiedy odrywają się od pasa, zero znoszenia, wpływu wiatru wyczuwalnej niestabilności, nic. Wszystkie reagują na stery jak drony, przechylasz go na skrzydło i możesz iść napić się herbaty, zastaniesz go w takim stanie jak go zostawiłeś, w zasadzie nie widzę potrzeby używania autopilota. Nie ma żadnej inercji, samolot przechyla się o zadany kąt i idealnie go trzyma. Wznosisz się zbyt ostro, do momentu aż przepadnie zachowuje idealną sterowność, potem spada jak kamień. Można tak wymieniać bez końca. Widziałem, że ktoś ten model na serio porównywał do x-plane, więc coś chyba jest u mnie nie tak. A może domyślnie jest włączony tam jakiś autopilot?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 25, 2020, 18:39:45 »
Jakieś dziwne te wrażenia. A powyłączałeś autoruderry itp? 8) Samo 100% nie wystarcza. Sporo daje pogoda, polecam oczywiście Active Sky P3D ale to już $ dodatek.
Ps. masz 14 dni na zwrot free jakby co.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 25, 2020, 19:41:49 »
Jakieś dziwne te wrażenia. A powyłączałeś autoruderry itp? 8) Samo 100% nie wystarcza. Sporo daje pogoda, polecam oczywiście Active Sky P3D ale to już $ dodatek.
Ps. masz 14 dni na zwrot free jakby co.
Chcę jeszcze powalczyć, bo ma też sporo zalet. Podobają mi się drzewa 3d, ogólnie mam wrażenie, że ten symulator zachowuje się lepiej przy dużej ilość obiektów 3d.  Gdyby do x-plane wrzucić tak zrobione drzewa jak w prepar3d, klęknąłby z miejsca. Tak samo mam wrażenie, że lepiej znosi gęstą zabudowę, nie ma tak dużych dropów fps przy dużej ilości chmur i złej pogodzie. Niebo, nawet to w podstawce wydaje się ładniejsze,daje też duże pole do popisu przy zabawie suwakami w opcjach grafiki. Najlepiej pewnie wypadłby test na płatnych dodatkach, ale to już byłaby za duża wtopa, gdyby się jednak nie spodobał.
Autorudder mam wyłączony, czułość osi ustawiłem liniowo z zerowym deadzone. Spróbuję faktycznie jeszcze poeksperymentować bardziej z pogodą. Różnica w modelu lotu nie jest jakaś tam niewielka, odczuwam to jako przepaść na korzyść x-plane.
Coś musi być jednak nie tak, mam np włączone turbulencje, a kompletnie tego nie odczuwam podczas lotu. Za co odpowiada "windshields effects"? To nie powinien być np. deszcz, śnieg na owiewce? Tego też nie mam.
Jak mam ściągniętego nowego klienta to tam już są hotfixy? Czy trzeba je oddzielnie pobrać?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 25, 2020, 20:00:50 »
Jak ściągałeś ze strony P3D to masz aktualną wersję 5.0.31.35253. Możesz sprawdzić sobie w menu jeszcze (Alt). Natomiast co do drzew to mi się akurat nie podobają.
Podstawa to dodatki Global od ORBX, w szczególności jeszcze ten: https://orbxdirect.com/product/global-base , inaczej nie latam. Może niedługo będzie promo -50%, jakiś summer sale.
Ja mam dużo dodatków bez których się nie ruszam, ale wczuj się w podstawkę najpierw ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 25, 2020, 22:12:36 »
polecam oczywiście Active Sky P3D ale to już $ dodatek.
Jak na zawołanie promocję masz na Active Sky (pogoda realna, +50% do fun'u). Inaczej nie latam ;>.
https://hifisimtech.com/?fbclid=IwAR0mYVMWoFHCZlATzcxC7FJ08pbwT3L6RJ_jwjJFsmoZbSEEbjMYtxAYzGw

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 25, 2020, 23:18:33 »
Jak na zawołanie promocję masz na Active Sky (pogoda realna, +50% do fun'u). Inaczej nie latam ;>.
https://hifisimtech.com/?fbclid=IwAR0mYVMWoFHCZlATzcxC7FJ08pbwT3L6RJ_jwjJFsmoZbSEEbjMYtxAYzGw
Wiem, wiem używam w x-plane. Odpalam bez Active Sky tylko jak testuję FPSy. Czasami zapomnę włączyć i od razu jakoś drętwo się lata, nie ma akcji :-)
Ale to już inwestycja, musiałbym się jeszcze do p3d przekonać. A jest jakiś darmowy/tani samolot GA dla p3d, który ma bardzo dobrze zroby FM, bo rozumiem, że w p3d to głównie producent dodatku za  to odpowiada?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 26, 2020, 00:42:00 »
Tu masz calkiem ok Super Cuba:
http://www.flight-replicas.com/SuperCubv5.htm . Chociaz w VR mi akurat ten model czasem dziwnie laguje.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 26, 2020, 03:57:48 »
Dzięki, przetestuję, zapowiada się ciekawie. Trochę irytujące, szczególnie w małych samolotach jest to, że głowa jest jakby dużym obiektem 3d i przebija się przez kokpit, bardzo psuje to immersję. Ciekawe, czy można to gdzieś poprawić. Widzę że w darmoszce x-plane jest absolutnym liderem ;-) Ciężko znaleźć coś jakości współczesnego payware za darmo dla p3d.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 26, 2020, 08:14:06 »
A to z kolei ustawienia pozycji (skali sie sie nie da) - Chaseplane , tez $ (I tez must to have dla mnie https://orbxdirect.com/product/p42-chaseplane). Chyba sam symulator to najtanszy wydatek ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 26, 2020, 13:08:44 »
Chaseplane , tez $ (I tez must to have dla mnie https://orbxdirect.com/product/p42-chaseplane).
No i coś czuje tutaj jest właśnie mój problem i to wrażenie posuwania się po szynach. Po prostu kamerą w VR nie trzęsie i nie rzuca tak jak powinno podczas manewrów. Dałem turbulencje na max i dopiero jak przymknąłem jedno oko i popatrzyłem na horyzont to zauważyłem, że faktycznie coś tam się z samolotem dzieje. W identycznej sytuacji w x-plane nawet mi zaprawionemu w VR potrafi się zrobić niedobrze po dłuższym czasie ;-)
Domyślne zjawiska pogodowe są jakieś strasznie statyczne, np podchodząc do lądowania z bocznym wiatrem, wieje idealnie równo, że praktycznie można wytrymować samolot i wylądować bez dotykania drążka, to pewnie ActiveSky by poprawił.
W małych samolotach nie tyle mam problemy z pozycją głowy ale z tym, że jest ona  dość sporym obiektem 3d (znacznie większym od głowy) i ten obiekt przecina owiewkę w mniejszych samolotach, które są ciasne i to normalne, ze głowa jest bardzo blisko owiewki.

Chyba sam symulator to najtanszy wydatek ;).
Zauważyłem ;-), dlatego najpierw muszę postanowić, czy ciągnąć 2 symulatory, czy jednak pozostać na x-plane, gdzie już sporo dodatków mam.
A czy istnieje jakaś darmowa, fajna sceneria, żeby można było przetestować jak mogłoby to wyglądań nie na domyślnym autogenie? Z ORBX widzę, ze nawet te darmowe wymagają płatnych do działania.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 26, 2020, 16:10:16 »
Poszukaj na SOH (http://www.sim-outhouse.com/sohforums/content.php), Avsim, Flightsim. Są darmowe dodatki i jest ich więcej niż do XP. Oczywiście do samego P3Dv5 jest ich mało jeszcze ale wiele jest kompatybilnych z P3Dv4 i FSX. Zobacz np. Decimomannu https://www.flightsim.com/vbfs/fslib.php?searchid=78364959 , jedna z moich militarnych ulubionych scenerii (ale w v5 jeszcze nie sprawdzałem). Masz nawet oddalone od lotniska tarcze strzelnicze. Co do Chaseplane to symuluje też trzęsawke ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #88 dnia: Października 28, 2020, 21:58:36 »
Niespodzianka, P3Dv5.1 wydany. Jeszcze nie czytałem co wnosi łatka, ale tu jest więcej informacji:
https://www.prepar3d.com/news/2020/10/117270/ .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #89 dnia: Października 29, 2020, 19:01:42 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11