Autor Wątek: HP Reverb druga generacja  (Przeczytany 50254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: HP Reverb druga generacja
« Odpowiedź #270 dnia: Grudnia 18, 2020, 09:26:21 »
W WMR można poruszać się myszką. Włączenie wirtualnego pulpitu zawieszonego gdzieś w przestrzeni pozwala obsługiwać komputer za pomocą myszki. Podobnie w Steam Vr tylko bez poruszania się. Ja kontrolery odpalam od święta.

A no tak, jest wirtualny pulpit, ale też trzeba tam wejść kontrolerem przecież? Kompletnie nie korzystam jednak z tego. Rutkowowi zapewne jednak chodziło o obsługę od razu w domkach.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 18, 2020, 09:53:45 »
Nie. Wystarczy go raz za pomocą kontrolera ustawić i później już jest za każdym razem.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 18, 2020, 10:24:51 »
Poza tym wywołać można również z klawiatury wciskając klawisz WINDOWS i wybierając DESKTOP.
F-16C Block50 driver...

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 18, 2020, 10:29:52 »
No tak ale trzeba Desktop kliknąć za pomocą kontrolera? czy można za pomocą myszki bo teraz już nie pamiętam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 18, 2020, 11:41:27 »
Sprawa jest taka, że czasami myszka jest i działa to a czasami nie. Wtedy mam jakiś punkcik/kropkę która w środku porusza wraz z głową i gdyby mrugnięciem oczu można by zatwierdzić wybór byłoby ok . Ale miałem dwa razy tak, że w Iłku nie było myszki a za drugim razem był kursor ale nieruchomy co skutkowało niemożliwością wyboru czynności. Inna rzecz to nie wiem jak ale w WMR uruchomiłem sobie takie fajne menu z działaniami odnośnie Windowsa np. mogłem uruchomić Outlook. Kolejna rzecz to włączyłem też sobie, nie wiem jak ( znowu niestety ) możliwość podglądu "przez gogle" "na zewnątrz" w takim kółku, tak jakby czarno biały obraz kamery bardzo kiepskiej jakości, ale mogłem wiedzieć swoje ręce i klawiaturę co jakoś tam umożliwiało wcisnąć nawet klawisz. Byłoby to fajne bo jest skrót Win + Y który chyba umożliwia włączenie desktopu i myszki i nie musiałbym macać klawiatury na ślepo. Ale znowu problem nie potrafiłem tego trybu wyłączyć. Poza tym czasami ta kombinacja klawiszy nie działała. Uruchomię sobie oczywiście kontrolery ale myślałem, że działanie myszką w jakiejkolwiek aplikacji nie będzie problematyczne. Nie potrafiłem też wycentrować widoku. Trochę chaosu tu zapodaję, ale proszę o wyrozumiałość.
Ponieważ dużo problemów mam i będę zapewne miał, może szacowny admin przeniesie moje obecne i poprzednie wypociny do tematu z pomocą w VR bo tu chyba nie zbadał pasuje, no chyba, że jakiś specjalny dedykowany do pomocy w HP Reverb 1 i 2.

Wysłane z mojego SM-T865 przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 18, 2020, 13:34:18 »
Dzięki Shaitan! Nie wiedziałem, że trzeba użyć kontrolerów... Bardzo rzadko z nich korzystam ogólnie.

Po krótce jeśli miałbym opisać swoje wrażenia to tak:

1. Obraz rzeczywiście spoko, ale po pięciomiesięcznej przerwie od VR to jednak czuć, że obraz jeszcze nie jest tam gdzie powinien (rozdzielczość - w Steam VR mam 50%, czyli natywna dla G2). Pixeli nie widać, ale na jasnym tle jednak widzę taką jakąś nierównomierną delikatną siateczkę. W niczym to jednak nie przeszkadza i widać to jedynie jak się mocno na tym skoncentrować.  God Rays są niestety widoczne i to nawet nie wiem czy nie bardziej niż w G1. Trochę mnie to denerwowało.   

2. Dźwięk ok i widzę plusy tego typu słuchawek. Mam trochę różnych studyjnych słuchawek, ale nigdy nie byłem fanem stosowania ich z VR, gdzie wymagam raczej żeby wszystko było zintegrowane i na poziomie do zabawy. Z zewnątrz niestety dostaje się sporo dźwięku. Na zewnątrz nie jest to tak bardzo uciążliwe jeśli mamy kogoś z boku, pod warunkiem, że rozsądnie ustawimy głośność. Czasem mocne basy potrafią nieźle zatrząść całymi goglami jak się przesadzi co nie jest przyjemne.

3. Tracking dla mnie bez dwóch zdań lepszy niż G1. Poprzednie gogle wiele razy w ciemnym pokoju traciły go, czasem potrzebowały trochę czasu żeby się odnaleźć gdy dopiero zakładałem VR na głowę. Tutaj praktycznie mi się to nie zdarzyło. Tracking wskakuje błyskawicznie. Bardzo duży plus za to.

4. Kontrolery - na pewno są dużo lepiej dostoswane do moich dłoni jeśli chodzi o ergonomię. Dalej jednak te co pamiętam z CV1 są dla mnie niedoścignionym wzorem. Tutaj w G2 czasem ciężko mi było szybko znaleźć jakiś przycisk pod palcem. Obręcze do trackingu są nieco duże, co czasem utrudnia zabawę. Jakościowo to sprawia wrażenie taniej zabawki. Może nie ma tragedii, ale jakością to na pewno dla mnie nie pachnie. Ogólnie poszli do przodu, ale sporo jeszcze im zostało do zrobienia w tym zakresie. Grałem nimi chwilę w Alyxa i BeatSaber i tutaj tarcking bez problemów, nawet gdy przez chwilę były np za mną. Czytałem, niestety bardzo szybko w stosunku do konkurencji zjadają baterię, ale mam je za krótko żeby się wypowiedzieć, niemniej pewnie tak jest pamiętając te z G1. Nie wiem też czy czasem w jakiś tytułach nie są namieszane bindowania - w Alyx na początku nie mogłem wcisnąć klawisza od mikrofonu (pierwsza scena, palec przenikał, żaden z klawiszy nie reagował na kontrolerze) i przejść dalej, ale może to jakiś ogólny bug, nie chciało mi się tego dłużej sprawdzać.

5. Kabel bez wątpienia dużo lepszy. Nic nie ciągnie i nie przeszkadza. Montowanie zaczepki do niego to jakaś parodia. Nie chce się to trzymać. Zmieniłem na rzepa od razu. Dodatkowe zasilanie mi nie przeszkadza.

6. Gogle mocniej się grzeją. Najbardziej czuć to od góry. OD przodu lub od strony twarzy na szczęście jest OK.

7. Soft - trochę się zdziwiłem jak tytuły dobrze sobie nie raz radzą z reprojekcją. Dziwne, że domyślnie jest wyłączona. Przy 60Hz jednak osobiście widzę lepszą płynność, ale jednak też lekki migotanie na jasnych scenach. Moje oczy chyba się odzwyczaiły, bo kiedyś mi to wcale nie przeszkadzało, a teraz sam nie wiem... muszę dłużej polatać i chyba dopiero wtedy zdecyduję jak to ustawi - 60Hz i migotanie, czy 45 z reprojekcją i brak migotania.

8. Ogólny komfort - lepszy niż poprzednio. Tutaj nie mam się do czego przyczepić. Fajnie, że dodano też suwak IPD, choć jak go poprzednio nie potrzebowałem.

9. FoV - tutaj jednak zapewne znów po mojej przerwie miałem małe "uhhh" jak założyłem. Do tego małego FoV trzeba się przyzwyczaić. Niestety nie jest to Pimax pod tym względem. Mimo wszystko da się żyć. Też musze chwilę dłużej polatać i wtedy zdecyduję czy zamówić taką cieńszą gąbkę, która dałaby mi te kilkanaście stopni więcej.       

Podsumowując dla mnie te gogle to zdecydowany plus na G1. Uważam, że warto dopłacić kilkaset złotych za to co dostajemy. Widzę też jednak, że dużo fajniej będzie dla mnie dopiero za ok dwie pełne generacje. Zakładam, że pierwsza da szeroki i użyteczny FoV a druga rozdzielczość 8k na oko. Teraz mimo wszystko nie mógłbym sobie omówić żeby się tym nie bawić. W końcu kto wie ile jeszcze pożyjemy ;)

Całość testowałem na i5 8600k@4,5GHz, 3080 i 32GB RAM jeśli dla kogoś ma to znaczenie.

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 18, 2020, 18:03:24 »
Macie też taki problem, że jak zostawiacie podpięte gogle i wyłączacie kompa to po ponownym włączeniu wyskakuje komunikat:  "Windows Mixed Reality is having trouble connecting to your headset. Try unplugging your headset and plugging it back in"?

Jak miałem G1 to rzeczywiście musiałem po każdym włączeniu gogle podpinać... dalej tego nie naprawili?
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 18, 2020, 20:35:02 »
Nie, ale za to po każdym obudzeniu kompa odpala mi się WMR portal. Może masz włączone oszczędzanie energii dla portu USB?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #278 dnia: Grudnia 19, 2020, 00:12:10 »
Czy można gogle ustawić jak w TIr żeby można było obracając głowę lekko rozglądać się w pełnym zakresie, bo teraz to jest męczące ;-)
Oraz co to są za zielone cyfry w prawym górnym rogu podczas latania w Ił2, górna się wciąż zmienia i ma u mnie wartość ok 55-56, dolna stoi twardo na 94? FPSy?
Co to jest ta magiczna reprojekcja i gdzie się to, to ustawia? I po co?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #279 dnia: Grudnia 19, 2020, 00:17:24 »
Czy można gogle ustawić jak w TIr żeby można było obracając głowę lekko rozglądać się w pełnym zakresie, bo teraz to jest męczące ;-)
Gdyby się dało, to myślę, że miska byłaby niezbędna do komfortowego latania, bez konieczności sprzątania po każdej sesji ;-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #280 dnia: Grudnia 19, 2020, 00:31:48 »
Pierwsza to FPS, druga to FOV. Wylaczasz Backspace. Pierwsza musisz miec stala, 45 albo 90. Jak masz 56 to nie wlaczyles reprojekcji.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Grudnia 19, 2020, 09:31:17 »
Wczoraj przyszło czarne pudełeczko od Giermańca, którego nawet nie odpakowałem  :evil:. Jest ktoś chętny na odkupienie?

« Odpowiedź #282 dnia: Grudnia 19, 2020, 10:40:46 »
Mam problem z wydajnością VR w DCS :( na reverb g1 było w miarę OK, teraz wymieniłem komputer na Ryzen 5600X 64 GB RAM  karta została stara 2070 Super 8GB.
Ustawienia Steam VR 60% odświeżanie 60Hz, reprojekcja wymuszona , tekstury kokpitu na 512
Uruchamiam misję F-16 Ready on the ramp mapa Kaukaz i w fpsVR kiedy patrzę się poza kokpit mam GPUFrametime 15 ms CPUFrametime 7 ms i mam stabilne 30  fps
kiedy tylko spojrzę na instrumenty w kokpicie GPUFRametime skacze do 35-45 ms i nagle karta generuje 118 fps, CPUFrametime  nadal wynosi 7 ms .
Czysta instalacja DCS bez modów.
Czy mógłby ktoś podejrzeć u siebie  czy spojrzenie na zegary powoduje tak duże obciążenie karty graficznej że nie wyrabia ?
Ewentualnie co można z tym zrobić aby mieć znowu stabilne 30fps ?
P.S. Jak robić zrzuty ekranu w VR tak aby było widać wartości wyświetlane przez fpsVR ?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #283 dnia: Grudnia 19, 2020, 10:51:10 »
Kurde czytam teraz dokładnie ten wątek i za cholerę nie rozumię co i gdzie ustawiacie. Powoli mnie to zaczyna... Za stary już jestem na takie zaawansowane technologie do cholery. Echhhh...

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: Grudnia 19, 2020, 10:57:41 »
Wczoraj przyszło czarne pudełeczko od Giermańca, którego nawet nie odpakowałem  :evil:. Jest ktoś chętny na odkupienie?

Cena?
F-16C Block50 driver...