Autor Wątek: HP Reverb druga generacja  (Przeczytany 50031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: HP Reverb druga generacja
« Odpowiedź #300 dnia: Grudnia 20, 2020, 12:29:54 »
Jest to ogromny minus gogli w symulatorach. Sprawne rozkładanie się w samolocie na zewnątrz to esencja grania, podstawa dobrej zabawy. Oczywiście DCS jest tu w uprzywilejowanej sytuacji bo są radary. Ale zaś szmatoloty w najgorszej, bo tu brak spoglądania na szóstą jest niedopuszczalne. Pisałem wcześniej, że niby naturalne jest takie rozkładanie się głową. Ale..., pilot przypięty pasami też nie ma dużej swobody ruchu głową, mimo to jednak leki obrót głową i spojrzenie oczami dawało powiedzmy pogląd sytuacji na 140 stopni z każdej strony. Plus jeszcze szybkość tego spojrzenia Niestety sweet spot w goglach ogranicza to znacznie. Ogólnie rzecz biorąc gogle są w tym temacie mnie osobiście rozczarowujące. Jest to duży minus nie przesłaniający nadal jednak plusów.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #301 dnia: Grudnia 20, 2020, 12:46:46 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #302 dnia: Grudnia 20, 2020, 12:57:10 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #303 dnia: Grudnia 20, 2020, 13:15:42 »

Jedziesz z ćwiczeniami i będzie dobrze!

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: Grudnia 20, 2020, 13:17:15 »
Pomijam kwestię intelektu... ale jakby rutkov tak wyglądał, to sam bym mu poustawiał co trzeba lol.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #305 dnia: Grudnia 20, 2020, 14:02:55 »
Jeżeli chodzi o kwestię poglądu sytuacji dookoła samolotu to fakt, gogle w tym temacie nie pomagają. Ale na każdym kroku podobno dążymy do realizmu. Spoglądanie na 6 i do tego jeszcze robienie zooma raczej realistyczne nie jest. Nie na darmo w Bitwie o Anglię w jednej ze scen doświadczony pilot mówi żółtodziobowi ,że by nie latał po prostej bo szybko zginie.
Co do FOV to fakt w G2 nie jest on zbyt duży. Jednak po paru dniach użytkowania facepad zaczyna się układać przez co oczy zaczynają się przybliżać do soczewek co zwiększa FOV.
Ja obecnie czekam na jakiś mod, który pozwoli na znaczne zmniejszenie odległości pomiędzy moimi oczami a soczewkami. Zrobiłem pewien test i odpiąłem facepada od gogli aby zbliżyć oczy jak najbardziej do soczewek. Pokazało mi to jaki FOV w tych goglach jest możliwy do uzyskania. Różnica w moim przypadku była potężna. Oczywiście zależy to od kształtu czaszki i głębokości osadzenia w niej naszych gałek ocznych.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Grudnia 20, 2020, 14:25:18 »
Z realizmem to bym tak aż nie przesadzał, bo człowiek ma widzenie kątowe i może ruszać gałkami ocznymi w pewnym sporym zakresie. Zresztą jak ktoś nosi okulary, albo ma jakieś to może sobie zrobić eksperyment, zakryć całą resztę pola widzenia oprócz soczewek. VR jest tak realistyczny jak starsze strzelanki, w których zawsze się strzela tam gdzie patrzy, czyli do przodu przed nos.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #307 dnia: Grudnia 20, 2020, 14:31:30 »
Pisałem o realizmie w stosunku do Track IR. Nikt mi nie powie ,że obracanie widokiem dookoła jest bardziej realistyczne. Ale fakt podczas latania żona nie kładzie mi na klatce piersiowej kilkadziesiąt kilo w celu odczucia przeciążeń. Są pewne granice, których przekraczać nie wolno :) A latanie w domu na symulatorze ma być przyjemnością a nie udręką.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #308 dnia: Grudnia 20, 2020, 16:01:56 »
Masz rację, TIr przegina w drugą stronę i przyzwyczaja do dobrego, a raczej złego. A przecież wszyscy latamy dla grafy... tfu, realizmu. Te przyzwyczajenie powoduje u mnie niestety poczucie niepewności w powietrzu, bo słabo wychodzi mi to kręcenie głową, ale chyba tak jak mówi YoYo trza poćwiczyć. Przyzwyczaję się, bo reszta jest tego warta. Wierność rzeczywistości jest mi bliska, ale będę tracił nerwy w walkach online zwłaszcza w szmatolotachv bo qrdl sprzedaje gogle i będzie latał na TIr w 49".

Tak a propos, ciekawe jak będzie wyglądał MoH w goglach, jaki będzie system walki, czy będzie można grać myszką, czy np klawiaturą i tym co się w rękę bierze przy goglach, zapomniałem nazwy, ten manipulator bezprzewodowy . Bardzo ciekawy jestem tej gry. Zna ktoś datę wydania może?

« Odpowiedź #309 dnia: Grudnia 20, 2020, 16:40:24 »
MoH jest już dostępny od tygodnia, ale recenzje ma słabe. Gorsze niż CP2077 :).
https://store.steampowered.com/app/1402320/Medal_of_Honor_Above_and_Beyond/

Co do przyzwyczajeń to przesiadka z VR to TiR też łatwa nie jest. Kiedyś naszła mnie ochota na latanie dla grafy, ale po 20min mi przeszło. Nie dało się ani latać ani celować, chociaż wcześniej używałem TiR przez prawie 10 lat.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Grudnia 20, 2020, 17:18:20 »
VR na pewno nie lata się dla grafy i tutaj spotykamy osobliwy paradox, grafa wygląda jak sprzed 10 lat, a karta na której śmiga to cenowo-technologiczny kosmos. Oczywiście jak ktoś się przyzwyczai do VR, to z czasem przestaje tęsknić do porządnej grafy, ale taka to natura człowieka...
Nie to rutkov, zacny człowieku, że nie będę latał w VR, będę, ale monitor służy mi do odchamiania po VR i dowodzi, że kasa na graty nie poszła w błoto, tzn. w rozmaz z 45 fpsami ;-).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 20, 2020, 17:43:38 »
MoH jest już dostępny od tygodnia, ale recenzje ma słabe. Gorsze niż CP2077 :).
https://store.steampowered.com/app/1402320/Medal_of_Honor_Above_and_Beyond/

Co do przyzwyczajeń to przesiadka z VR to TiR też łatwa nie jest. Kiedyś naszła mnie ochota na latanie dla grafy, ale po 20min mi przeszło. Nie dało się ani latać ani celować, chociaż wcześniej używałem TiR przez prawie 10 lat.
Cena trochę duża, wymagania sprzętowe cholernie wysokie. Poczekam, aż spadnie sporo poniżej stówy, tym bardziej, że mówisz o słabych opiniach.

« Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 20, 2020, 19:30:40 »
Sprawdzał ktoś te tweaki? https://m.youtube.com/watch?v=8H0yDefnqMA&feature=youtu.be#dialog

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 20, 2020, 19:53:28 »
Tydzień temu wyłączyłem wirtualne desktopy ale nie ze względu na wydajność. Jak się wyłączały (przy zamykaniu WMR Portal) to Windows rozpieprzał mi ikony na pulpicie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 20, 2020, 20:01:35 »
Ja to zawsze wyłączam. Jakoś na szczęście już W10 pamięta. Wgrałem.

www.yoyosims.pl