Toyo wyczerpał już swój limit postów w tym roku.
Oj tam oj tam, żadne limity, tylko okna trzeba umyć

...napisz może kilka słów jak z tym rozglądaniem się wygląda.
To jest jakieś ograniczenie RG2, ale można się przyzwyczaić. Na Su-22 wykonałem dwa loty w tzw. "wiaderku" czyli w hełmie szczelnym, lot na pułap i rozpędzania i tylko na wersji dwumiejscowej, bo M4 nie miała instalacji do tego hełmu, tak samo jak MiG-29. Z tego co pamiętam FOV był prawie taki jak w okularach VR.
Normalnie latałem w ZSz-5 w rozmiarze 2 (były trzy rozmiary), ale gdy przesiadłem się na MiG-29 i zacząłem latać na walki, zmieniłem na mniejszą "jedynkę", była ciaśniejsza i w energicznym odwracaniu głowy nie miałem sytuacji, że widzę własną słuchawkę. FOV był lepszym bo cała krawędź była dalej z tyłu niż ta w "dwójce". Konieczne było jednak wyregulowanie przestrzeni na głowę, żeby nie uwierało.
Samo rozglądanie się dookoła było nieco utrudnione, przeszkadzał zagłówek, nie można było się odwrócić tak aby zobaczyć "szóstą" czy nawet jej okolice. Zupełnie inne możliwości dawał F-15 na którym leciałem jeden lot, oczywiście z drugiego fotela, ale po obejrzeniu się do tyłu, widziałem obydwa stateczniki pionowe. Podobnie jest w F-16, można zajrzeć "głęboko do tyłu".
Rosjanie nie przewidywali, że ktoś im będzie pałętał się na ogonie.
Wracając do samych wrażeń z lotu w goglach. Wcześniej nie zwracałem na to większej uwagi, choć też mi trochę przeszkadzało. Mam na myśli siły na joysticku, używam warthoga i wg mnie jest on zbyt miękki, nie daje poczucia precyzji. Na jakimś kanale yt autor chwali tę miękkość, ale co kto lubi, ja wolę większe siły. Muszę pomyśleć o zmianie sprężyny, może ktoś ma namiary na jakiś zamiennik krajowy, bo to co mi się wyświetliło w necie to... no nie wiem, cenę ogarnę, ale co z czekaniem na towar. To tak na marginesie. Uprzedzając dywagacje, niebieska tabletka w warthogu nie pomaga.
Ważne jest ustawienie czułości w poszczególnych osiach, mi pasuje jej przebieg w taki sposób, aby 30 procent wychylenia od neutrum, dawał około 15 procent reakcji, to tak mniej więcej, 50/40, 75/60 90/85 i 100/100, to tak mniej więcej, piszę z głowy, więc może to być obarczone błędem.