Autor Wątek: HP Reverb druga generacja  (Przeczytany 50056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb druga generacja
« Odpowiedź #330 dnia: Grudnia 21, 2020, 13:36:41 »
Hehe. Dzięki. Domyślam się że w walce przyciśnięty psami i tak nie da się dobrze spojrzeć na piątą lub co więcej na szóstą. Za to hełm chyba nie ogranicza fov?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #331 dnia: Grudnia 21, 2020, 14:38:33 »
Toyo wyczerpał już swój limit postów w tym roku.

Oj tam oj tam, żadne limity, tylko okna trzeba umyć :)

...napisz może kilka słów jak z tym rozglądaniem się wygląda.

To jest jakieś ograniczenie RG2, ale można się przyzwyczaić. Na Su-22 wykonałem dwa loty w tzw. "wiaderku" czyli w hełmie szczelnym, lot na pułap i rozpędzania i tylko na wersji dwumiejscowej, bo M4 nie miała instalacji do tego hełmu, tak samo jak MiG-29. Z tego co pamiętam FOV był prawie taki jak w okularach VR.

Normalnie latałem w ZSz-5 w rozmiarze 2 (były trzy rozmiary), ale gdy przesiadłem się na MiG-29 i zacząłem latać na walki, zmieniłem na mniejszą "jedynkę", była ciaśniejsza i w energicznym odwracaniu głowy nie miałem sytuacji, że widzę własną słuchawkę. FOV był lepszym bo cała krawędź była dalej z tyłu niż ta w "dwójce". Konieczne było jednak wyregulowanie przestrzeni na głowę, żeby nie uwierało.
Samo rozglądanie się dookoła było nieco utrudnione, przeszkadzał zagłówek, nie można było się odwrócić tak aby zobaczyć "szóstą" czy nawet jej okolice. Zupełnie inne możliwości dawał F-15 na którym leciałem jeden lot, oczywiście z drugiego fotela, ale po obejrzeniu się do tyłu, widziałem obydwa stateczniki pionowe. Podobnie jest w F-16, można zajrzeć "głęboko do tyłu".
Rosjanie nie przewidywali, że ktoś im będzie pałętał się na ogonie.

Wracając do samych wrażeń z lotu w goglach. Wcześniej nie zwracałem na to większej uwagi, choć też mi trochę przeszkadzało. Mam na myśli siły na joysticku, używam warthoga i wg mnie jest on zbyt miękki, nie daje poczucia precyzji. Na jakimś kanale yt autor chwali tę miękkość, ale co kto lubi, ja wolę większe siły. Muszę pomyśleć o zmianie sprężyny, może ktoś ma namiary na jakiś zamiennik krajowy, bo to co mi się wyświetliło w necie to... no nie wiem, cenę ogarnę, ale co z czekaniem na towar. To tak na marginesie. Uprzedzając dywagacje, niebieska tabletka w warthogu nie pomaga.

Ważne jest ustawienie czułości w poszczególnych osiach, mi pasuje jej przebieg w taki sposób, aby 30 procent wychylenia od neutrum, dawał około 15 procent reakcji, to tak mniej więcej, 50/40, 75/60 90/85 i 100/100, to tak mniej więcej, piszę z głowy, więc może to być obarczone błędem.

« Odpowiedź #332 dnia: Grudnia 21, 2020, 14:58:44 »
Muszę pomyśleć o zmianie sprężyny, może ktoś ma namiary na jakiś zamiennik krajowy, bo to co mi się wyświetliło w necie to... no nie wiem, cenę ogarnę, ale co z czekaniem na towar.

Sahaj w Polsce takie sprzedaje:
https://warthog-extensions-by-sahaj.com/product-category/springs/

« Odpowiedź #333 dnia: Grudnia 21, 2020, 15:00:34 »
Dzięki serdeczne. Takie informacje są bezcenne dla miłośnika lotów w VR ;)

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: Grudnia 21, 2020, 16:04:24 »
Weźcie już przestańcie... nie wiem czy wiecie, ale np. ja mam sprężynę nr 2 w CP2077 o odpowiedniej twardości.  :evil:

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Grudnia 23, 2020, 19:24:50 »
H&P znowu błysnęli Januszowym geniuszem. Może pamiętacie, że mieli oddawać 50 ojro tym, co zakupili w przedsprzedaży. Niby taka forma rekompensaty za "opóźnienia" w dostawie. Otóż jak się okazuje (bestware) zwrot kasy dostaną tylko rezydenci danego kraju, w którym zamówili G2. Niemcy jeśli u Niemca etc. My, jako Polacy możemy obejść się smakiem, tzn. bestware uruchomił swoją promocję w postaci kuponu zniżkowego. Interesujące jest na ile działania HP są legalne w świetle wspólnego unijnego rynku i praw konsumenta.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #336 dnia: Grudnia 23, 2020, 20:01:09 »
Coś nie masz szczęścia do darmówek, gry też Ci nie dali.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Grudnia 23, 2020, 20:04:23 »
Coś nie masz szczęścia do darmówek, gry też Ci nie dali.

Poprawka: grę olałem, bo gry z ubikacji, to ja postoję :-). Poza tym ciepła struga na HP, gogle dalej nierozpakowane, bo mi się nie chce, szczególnie jak czytam, jak to piszecie o rzeźbieniu w g*, żeby mieć te upragnione 45 fpsów lol.

« Odpowiedź #338 dnia: Grudnia 25, 2020, 18:15:13 »
https://vrcover.com/product/samsung-odyssey-plus-replacement/#207

Czy ktoś ma ochotę podzielić się kosztami tej gąbki? Widzę, że chyba sprzedają po 2 sztuki. Chyba że gdzieś można znaleźć jedną.

Mod rozszerza FoV w G2 do wartości bliskich Indexowi. Jest też podobno bardziej wygodny. Nie jest dla okularników.

Win10 64bit

« Odpowiedź #339 dnia: Grudnia 25, 2020, 19:14:01 »
Kupiłem taką też pasuje:
https://allegro.pl/oferta/skorzana-nakladka-ochronna-do-gogli-htc-vive-9786565592?snapshot=MjAyMC0xMi0xNlQxOToxODozOC4wOTZaO2J1eWVyO2M2Yjg2OTM3NjlmZGYwYTFiODA5ZTkzMWNhMDVkM2M3Yzg3ZjI3ZDZhMDk5ZGM5ZWJlMmI5ZDE4NjliMTE1Zjg%3D

Fakt, nie dla okularników :(. Idę sobie dobrać soczewki :). Chociaż laserowa korekcja krótkowzroczności to jedyne 7000-8000 zł i można na raty :).

To jeszcze, przy okazji jak idziesz, zapoznaj się z zasadami forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2020, 21:48:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #340 dnia: Grudnia 25, 2020, 19:21:47 »
Attyla, a jak ze światłem w okolicach nosa?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2020, 21:45:59 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #341 dnia: Grudnia 25, 2020, 19:27:50 »
ja kupiłem taką tez pasuje
https://allegro.pl/oferta/skorzana-nakladka-ochronna-do-gogli-htc-vive-9786565592?snapshot=MjAyMC0xMi0xNlQxOToxODozOC4wOTZaO2J1eWVyO2M2Yjg2OTM3NjlmZGYwYTFiODA5ZTkzMWNhMDVkM2M3Yzg3ZjI3ZDZhMDk5ZGM5ZWJlMmI5ZDE4NjliMTE1Zjg%3D

fakt nie dla okularników :(  idę sobie dobrać soczewki :) chociaż laserowa korekcja krótkowzroczności to jedyne 7000-8000 zł i można na raty :)

O widzisz, fajnie, że się podzieliłeś. Dzięki serdeczne.
Win10 64bit

« Odpowiedź #342 dnia: Grudnia 25, 2020, 19:36:01 »

« Odpowiedź #343 dnia: Grudnia 29, 2020, 14:04:37 »
Odnośnie zwrotu 50 "ojro", to dostałem z bestware maila z kodem na kupon rabatowy na tę kwotę, mogę go wykorzystać do końca lutego.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Stycznia 03, 2021, 23:53:17 »
Prawie dwa tygodnie zabawy i moje wrażenia są mieszane. Podkreślam, że wcześniej męczyłem HTC VIVE PRO i to one w znacznym stopniu ukształtowały mój punkt odniesienia.
Plusy G2:
1. Dobra rozdzielczość, przy której praktycznie można zapomnieć o rastrze i słabej ostrości. Tutaj znacznie lepiej niż VIVE PRO.
Minusy G2:
1. Przede wszystkim tandeta i po taniości. Mnie się od razu to skojarzyło tak, że VIVE PRO to jest jak maska do nurkowania z porządnej firmy, odpowiednie materiały, szkło, silikon etc., a G2 to taka "maska" jak można kupić na straganie przy plaży - rozmiar L (w promocji dmuchane rękawki). Tani (też w dotyku) plastik, twardy. A regulacja... wierzcie bądź nie, ale do tej pory nie wierzę, że jest na... rzepy i rozciągliwa taśma... fantastycznie.
2. Teraz największa wada: monitory są po prostu małe, przez co całe pole widzenia jest małe, co niestety od razu widać, jeśli ktoś używał naprawdę porządnie zrobionych okularów. Nawet nie chodzi o sweet i FOV, które są po prostu też małe, ale o ogólną szerokość całości. Ja noszę okulary i dla mnie G2 są mało wygodne, na wcisk, co uwiera i męczy po pewnym czasie przez tani plastik i badziewną gąbkę. W VIVE PRO tego nie było i nawet się nie spodziewałem, że może być tak źle, w tak drogim i "topowym" produkcie.
3. Imersję psują skutecznie problemy z trakingiem, tzn. zamiast głową w samolocie zdarza się ruszyć całym samolotem, w VIVE tego nigdy nie zaobserwowałem. Centrowanie ma tendencję do przybliżanie do owiewki i często czuję się jak z nosem przy zegrach.
4. Cena, przegięcie, powinna być nie większa niż 22.-2.3k pln.
5. Podczas wczytywania DCSa i IL2 w tle odchodzi jakieś szalone strobo, migotania, powinni o tym ostrzegać, bo to naprawdę grozi epilepsją.

Wniosek taki, jeśli ktoś lubi chiński badziew, po taniości, ale za to z dużą rozdzielczością, to niech bierze, ale poczeka, aż cena będzie w okolicach 2.2k pln, bo więcej to się nie opyla, absolutnie. Jeśli natomiast pojawiłyby się okulary na poziomie wykonania VIVE PRO i z tak dużymi monitorami jak tam są, z rozdziałką G2, to biorę w ciemno, a G2 wystawiam za 1200 pln. Serio. Krótko mówiąc G2 skutecvznie zniechęciły mnie do latania VR.