Autor Wątek: Dziurawa butla od kompresora TC-20T?  (Przeczytany 5060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Dziurawa butla od kompresora TC-20T?
« dnia: Maja 31, 2020, 08:57:45 »
Mam dokładnie ten kompresor, klasyk (kompresor z butlą 3l TC-20T), pewnie jak większość ;).

Ma kilka lat obecnie (gwarancja odpada zatem) i zauważyłem, że w butli na dole pojawił się otwór (jakim cudem?), mały, włosowaty ale ucieka przez niego powietrze, a zatem i sam kompresor pracuje non stop, ponieważ nie utrzymuje ciśnienia w butli wyrównawczej)
Ktoś się spotkał z czymś takim? No i skąd to? Wydaje mi się, że to rdzewieje o wewnątrz, tak by wyglądało poniekąd, bo skąd dziura w stali? To nie jest na łączeniu, tylko centralnie na dole na owalu butli.

Jakiś pomysł na naprawienie tego może?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Dziurawa butla od kompresora TC-20T?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2020, 12:15:45 »
To bierze się ze zmęczenia materiału (od wibracji) i korozji, bo kompresując powietrze wytrąca się z niego woda. Wodę należy upuszczać co jakiś czas (jak masz korek upustowy). Zbiornika nie powinno się naprawiać. Jakby nie patrzeć jest pod ciśnieniem. Do tego chyba wchodzi 4 bary, więc głowy nie urwie ale może krzywdę zrobić. Co można zrobić? Najlepiej wymienić na nowy, może spróbować zaciapać klejem do metalu, może pospawać, albo podmienić go na jakiś inny np. zrobiony z gaśnicy. Są warsztaty ppoż co serwisują gaśnice i może będą mogli Ci to sprawdzić albo doradzić. Ostatecznie nie robić nic i zwyczajnie przecierpieć syczenie i częstsze dopompywanie. Ewentualnie poszukaj podobnego zbiornika. Może da się kupić.

Sam używam na co dzień 24L bezolejowego kompresora do kompów. Styczność miałem z przemysłowymi i przy nich nauczyłem się, że nie ma żartów. Z takimi bąblami-zabawkami nie miałem do czynienia, więc może nieco przesadzam i ludzie to naprawiają. Niemniej swoje palce i inne członki wyceniam na więcej niż 350zł, więc jeśli nie da się tego profesjonalnie i bezpiecznie naprawić to chyba bym kupił nowy. Tak bez kombinowania. Skoro zbiornik nosi oznaki zużycia to reszta pewnie też. Sprężarkę możesz sobie zostawić albo spylić całość. Może ktoś to wykorzysta i ogarnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2020, 21:57:42 »
Yoyo, na  pytanie czy warto kombinować za trzy i pół stówy odpowiedział Kosi. Jak bardzo chcesz to dam ci z grubsza namiar do gościa co robi lodówkowce za 500/600 zeta.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2020, 11:27:35 »
Ok, chyba faktycznie nie będę kombinował i wezmę nową. Natomiast racja, korozja od wewnątrz może się tworzyć od skroplonego powietrza (nie wpadłem na to), jak zauważyłem tę dziurkę to przechylając kompresor pamiętam, że coś tam wyleciało płynnego, sądziłem, że jakiś olej ( Nie byłem w stanie określić co to)). Powinno być jakieś rozwiązanie na to od producenta. Niby jest taki reduktor, który ma odprowadzać też teoretycznie wilgoć, ale widać, że nie działa jak należy:

"Poniżej prezentujemy kratkę wentylacyjną kompresora oraz reduktor z odwadniaczem, który znajduje się w zestawie"

https://allegro.pl/oferta/kompresor-z-butla-do-aerografu-modelarski-tc-20t-5978717220

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2020, 11:45:48 »
Reduktor z odwadniaczem (separatorem) to masz na wyjściu, żeby się np. woda (olej) do farby nie dostała. Możesz sobie coś takiego sam zamontować. U siebie też coś takiego zamontowałem na kompresorze żeby nie wyłapywał nic na elektronikę i żeby kondziorków nie powyrywał. Dodatkowo mam zamontowany przy samym narzędziu mały filtr aby wyłapywał najdrobniejsze cząstki. Rozwiązanie tego problemu jest od dawna. Jest to kranik lub korek na dnie zbiornika, bo tam zbiera się woda. Odkręcasz, robi się przeciąg i wszystko wypada ze środka. Najczęściej potem masz brązowego bałwanka pod kompresorem :D. Tutaj podejrzewam, że nikt nie przewidział tego patentu, bo wydajność i żywotność tego urządzenia jest malutka. Tak podejrzewam, ale nie widziałem na oczy. Dużo też zależy od skąd czerpiesz powietrze, w sensie czy jest mniej czy bardziej wilgotne. Uniknąć problemu się nie da. No chyba, że będziesz go azotem z butli pompował.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2020, 22:06:36 »
Pod butlą musi być zawór, przykład z Allegro: https://a.allegroimg.com/original/11209a/6c186dae4eaf8d285e18513f08be
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2020, 15:21:24 »
Pod butlą musi być zawór, przykład z Allegro: https://a.allegroimg.com/original/11209a/6c186dae4eaf8d285e18513f08be

Chciałem napisać, że ten z foty to jakiś inny, duży, przemysłowy, ale patrzę na tę butlę i .....

łups :icon_redface: . Czyli producent przewidział, że tam się coś skrapla, a ja głupi pewnie nie doczytałem instrukcji.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2020, 21:17:49 »
Wygląda na zawór wciskany sądząc po zdjęciu.
Ja mam u siebie zaworek przekręcany, stąd znalazłem na Allegro podobne rozwiązanie.
https://allegro.pl/oferta/kompresor-sprezarka-olejowa-200l-ag200-7260605490

Przy czym ja mam kompresor robiony samodzielnie. Ma grubo ponad 20 lat. Też z 200 l, silnik trójfazowy, 4 bar. No, ale wygląda o wiele solidniej niż to coś nad zbiornikiem.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 02, 2020, 21:27:35 »
Może być wciskany lub wykręcany. To akurat detal :).

Hehehe dla Yoyka taki kompresor do malowania modeli to niezły overkill, no i sąsiedzi by się ucieszyli :D.

Sam widziałem kompresory robione z silników samochodowych. Kultura pracy i wydajność nieporównywalna ale to już dla zapaleńców lakierników cierpiących na bezsenność :P.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 11, 2020, 18:20:26 »
Ten zawór na dole powinien się dać odkręcić kombinerkami. Spuszczanie wody raz na jakiś czas jest konieczne. Nawet nie z uwagi na rdzę, a to, że nadmiar wody jak się podgrzeje to i tak pójdzie w aerograf. Wężyk przykręca się do takiego cusia, gdzie też trzeba popuszczać wody. Moim zdaniem, może to i te 3-4 bary, ale bez przesady. Można opiłować te rdzę i załatać poksyliną czy czymś podobnym. Jeśli zrobisz to sensownie, a łatka nie jest w czasie malowania wycelowana w twoje oko to nie powinno się nic stać. Sam w domu używam lodówkowca. Od chyba 12 lat jednego. Możliwie najprostszego. Włącznik jak od światła w pokoju, filtr paliwa z 126p i zapas wężyka akwarystycznego który przy okazji wyrównuje ciśnienie przy końcówce z aero. Mogę z całkowitą odpowiedzialnością powiedzieć, że zestaw przepracował jakieś już tysiące godzin.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 11, 2020, 21:26:56 »
YoYo już sprzedał machinę... Jak zobaczyłem, że tu ktoś coś napisał, to zajrzałem z myślą, że nowy właściciel przejął wątek. ;)   Ale nie. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 13, 2020, 21:01:27 »
Obecnie mam też taki odwadniacz - polecam bez dwóch zdań.

Proszę ile po malowaniu zebrało się tutaj wody, prawie pół zbiorniczka po całym dniu malowania. Potem z niego wodę można wydmuchać:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 13, 2020, 21:57:56 »
Tak z czystej ludzkiej ciekawości:
1 - wygodnie z takim bąblem pod aerkiem? Nie lepiej na wyjściu z butli (kompresora)?
2 - skąd tyle wody Ci się bierze?
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2020, 22:28:59 »
Tak z czystej ludzkiej ciekawości:
1 - wygodnie z takim bąblem pod aerkiem? Nie lepiej na wyjściu z butli (kompresora)?
2 - skąd tyle wody Ci się bierze?

Z butli też jest, tutaj się zbiera woda bezpośrednio z aerografu. Zebrało się pewnie po czyszczeniu - przy zmianie farby myję cały rozkręcając.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 14, 2020, 19:58:54 »
Moment, bo chyba nie z tej bajki jestem  i nie bardzo rozumiem " ...woda bezpośrednio z aerografu. Zebrało się pewnie po czyszczeniu...". Myjesz wodą?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2020, 20:56:03 wysłana przez KosiMazaki »
                                                                                  S. Dali