Eee tam Pany. Przecież na wyjściu mamy wszyscy taki sam obraz. Różnica może tylko być między sprzętem NV i AMD i ew. sterownikami (ale nie sądzę, by ktoś miał np. takie jeszcze z przed blisko roku) i oczywiście odbiornikiem (a to już inna sprawa - kwestia monitora, jego ustawień itp.). Naprawdę, w DCS oświetlenie nie jest złe. Mój wygląda identycznie jak Bartiego. Nie ma sensu też używać gotowych presetów, bo one są niezmienne od czasów chyba 1.5.4

. Od tego czasu sporo doszło / się zmieniło, zauważcie, że presety nie wykorzystują nawet nowych opcji. Jeśli preset gammy daje na 2.2 to nie oznacza, że tak ma być. Sam latam na 0.9 i jest ok. Pewnie to i owo chciałbym by było poprawione - np. NVG, oświetlenie nocne (wciąż), trochę mniejszy gloom ale to co jest IMHO nie jest na pewno złe. Oczywiście mam też Cockpit illumination ON - bardzo ważna cecha dodająca lepsze cieniowanie i większą głębię obrazu. Jeśli MFCD jest za jasny (mapa), to w większości samolotów można zmniejszyć jej jasność, kontrast itp. Przykład niżej odemnie:

Ja tuta żadnej tragedii nie widzę, że aż latać by mi się nie chciało w DCS'a ;>. To i owo mogłoby być lepiej zrobione ale też nie oszukujmy się, w ED panuje opinia, że jest idealnie i prace nad oświetleniem są ukończone na tę chwilę. Ew. zmiany może przy zmianie silnika na Vulcan'a np (bo wtedy faktycznie one będą wymuszone przez sam engine).
Ps. jeśli komuś też wciąż jest jasno na jego monitorze to też być może warto zainteresować się monitorem z HDR. Ponoć dodaje ładną czerń i lepsze wrażenie cieniowania (niektórzy tutaj mówią jednak, że jest wręcz odwrotnie, za ciemno ;>).