Byłbym jednak ostrożny w porównywaniu roli VR do tej, którą spełnił TrackIR. Po pierwsze track nie wpływa tak dramatycznie na wydajność komputera. W przypadku symulatorów, a mam tutaj na myśli przede wszystkim DCSa, granie w VR jest degradacja jakości grafiki pod każdym względem, czyli poczynając od ilości szczegółów, efektów, po ilość klatek... i konia z rzędem temu, kto przy w miarę normlanych ustawieniach ma stałe >45 fpsów. Oczywiście VR ma swoje zalety, np. słynną imersję, która jednak z czasem jest się w stanie opatrzeć i traci na intensywności. Dodam, że sam ostatnio bardzo dużo latam w VR, ale przede wszystkim dlatego, że wypatrzenie kontaktu w 4K na monitorze 32" jest znacznie trudniejsze niż w goglach VR... Tak więc nie demonizowałbym VR jako demarkacji pomiędzy rewolucją w lataniu, a przestarzałym monitorem z trackiem. Jeszcze dużo, dużo wody w Wiśle upłynie, zanim VR będzie miało start do poczciwego monitora.
A ten dalej swoje

. Qrdl, oczywiście, że to taki sam skok technologiczny pod względem usera co wejście TiR'a dla tych co operowali grzybkiem (o ile nie większy nawet). To jest natomiast dyskusja w stylu co było pierwsze czy kura czy jajo. Nie mówię o jakości ale o zastosowaniu. Może tego nie pamiętasz, albo nie miałeś - używałeś TiR 1? Pamiętasz, że to było 2DOF i do tego łapał każde światło, wariował i gubił sygnał, do tego niski FOV? TiR też się rozwijał, aż obecnie doszedł na życzenie do ściany (albo raczej firma Naturalpoint, bo są technologie które mogliby zaadoptować do TiR 6 spokojnie). Nikt nie mówi, że dzisiejszy VR to jakość monitora, a przynajmniej ja tak nie mówię i robię to świadomie bo za bardzo zwracam uwagę na detale. Za 2 lata będzie z tym już ok zapewne. Tu chodzi o wejście samej technologii i wrażeń, które nie umywają się do płaskiego latania na monitorze (a fuj).
Co do DCS - tak, w 97% sytuacji mam stałe 45 FPS (i to bez żadnego shader moda), nie wiem coś tam naustawiał u siebie (a masz blisko 2x mniejszą rozdzielczość), że Ci nie hula. W Multi nie próbowałem, mówiłem, postawcie misje z Harrierem to jak będę mógł to dołączę, chętnie zobaczę, czy w VR w multi będzie tyle samo (ale zakładam, że jak quick mission daje radę to i tu będzie spoko). Ja byłem kiedyś przeciwnikiem VR i można to sobie poczytać w moich starszych tematach, a test z Pimax 5K+ jeszcze mnie do tego zniechęcił tym bardziej. W Reverbie się odnalazłem i już teraz to będzie tylko lepiej z kolejnymi generacjami. Z tego ślubu nie wychodzę i tu leży przyszłość w simach.
Ps. Panowie, robi się offtop i niepotrzebna dyskusja w temacie o Kłodzie, a już 2x z wucetu nie chcę wyciągać tego, bo zaraz ktoś Mazakiem przejedzie

.