Przez dwa dni polatałem w Blitz Beta VR. Oj powiem Wam, że warto doceniać BoX czy DCS. Jeszcze trochę drogi przed chłopakami, nie ma co. Ogólnie implementacja jest całkiem ok i idzie to wszystko skonfigurować i faktycznie mamy obraz w sumie nie gorszy niż w innych tytułach. Niestety jest sporo "ale". Mianowicie tytuł się sypie niemiłosiernie, w zasadzie każde odpalenie to 95% szansy na to, że w trakcie lub na koniec coś się zawiesi. Tutaj niestety to dramat. Kolejna kwestia to niestety wydajność i tego obawiam się najbardziej, bo nie wiem czy coś tutaj da się jeszcze zrobić. Po prostu tytuł dławi się i to nawet u mnie na 3090. Newralgicznym jest lot nisko lub nad miastami. O 90 klatkach z BoX można zapomnieć, tu czasem nawet nie utrzymuje tych 45. Trochę szkoda, bo akurat wszystko inne jestem wybaczyć i czekać na rozwiązania ale wydajność to nie wiem czy na tym silniku są w stanie coś jeszcze zrobić. Sporo ludzi na to narzeka. Z plusów za to - aż miło latać nad Tobrukowym teatrem działań, kurde jak tego brak w BoX! Ma to taki klimat, że hej, albo Dewoitine nad Francją. To zupełny powiew świeżości. W becie mamy też implementację TrueSky, chmur, i wyglądają one w sumie ... naprawdę bardzo dobrze. Pomijając parę bugów robią wrażenie przyzwoite, chociaż muszą na pewno poprawić oświetlenie w tytule, w VR niebo jest jakieś takie ciemne, nawet to bezchmurne o godzinie 12:00. Ogólnie jak na start może być, ale to na pewno teraz nie jest tytuł do przerzucenia się na niego, a szkoda. Trochę podłubią i może coś z tego jeszcze będzie, kibicuję i liczę na to.