Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Blitz / Desert Wings: Tobruk w VR  (Przeczytany 7856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: IL-2 Sturmovik: Blitz / Desert Wings: Tobruk w VR
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 12, 2022, 17:32:36 »
Jest jakiś progres w implementacji VR? Będzie w ogóle coś z tego, bo ostatni raport był dość dramatyczny?

Przez dwa dni polatałem w Blitz Beta VR. Oj powiem Wam, że warto doceniać BoX czy DCS. Jeszcze trochę drogi przed chłopakami, nie ma co. Ogólnie implementacja jest całkiem ok i idzie to wszystko skonfigurować i faktycznie mamy obraz w sumie nie gorszy niż w innych tytułach. Niestety jest sporo "ale". Mianowicie tytuł się sypie niemiłosiernie, w zasadzie każde odpalenie to 95% szansy na to, że w trakcie lub na koniec coś się zawiesi. Tutaj niestety to dramat. Kolejna kwestia to niestety wydajność i tego obawiam się najbardziej, bo nie wiem czy coś tutaj da się jeszcze zrobić. Po prostu tytuł dławi się i to nawet u mnie na 3090. Newralgicznym jest lot nisko lub nad miastami. O 90 klatkach z BoX można zapomnieć, tu czasem nawet nie utrzymuje tych 45. Trochę szkoda, bo akurat wszystko inne jestem wybaczyć i czekać na rozwiązania ale wydajność to nie wiem czy na tym silniku są w stanie coś jeszcze zrobić. Sporo ludzi na to narzeka. Z plusów za to - aż miło latać nad Tobrukowym teatrem działań, kurde jak tego brak w BoX! Ma to taki klimat, że hej, albo Dewoitine nad Francją. To zupełny powiew świeżości. W becie mamy też implementację TrueSky, chmur, i wyglądają one w sumie ... naprawdę bardzo dobrze. Pomijając parę bugów robią wrażenie przyzwoite, chociaż muszą na pewno poprawić oświetlenie w tytule, w VR niebo jest jakieś takie ciemne, nawet to bezchmurne o godzinie 12:00. Ogólnie jak na start może być, ale to na pewno teraz nie jest tytuł do przerzucenia się na niego, a szkoda. Trochę podłubią i może coś z tego jeszcze będzie, kibicuję i liczę na to.

« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 24, 2022, 09:58:13 »
Team Fusion wrzucili na twitterze kilka nowych filmów z postępów nad VR. Miejmy nadzieję, że zbliża się wydanie patcha. Nie wiem, czy ktoś poza mną jeszcze na to w ogóle czeka, ale ja mam jakąś słabość do COD i klimatu BoB...
https://youtu.be/uJzcW2mJ-zM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 24, 2022, 10:21:41 »
Teraz w sumie nie latałem tu w VR, nie wiem jak jest. Ja też mam słabość, ale trochę mnie zniechęcili. W sumie nie wiem co tam powoduje, że sim działa dużo gorzej niż IL-2, DCS czy nawet MSFS w VR (chodzi o płynność). W 2D przecież on generuje bardzo dużo klatek, a w trybie VR jest zjazd do 1/3 i jest zauważalny stutter, więc fajnie się nie latało. Ale też zaznaczę, że od paru miesięcy go nie odpalałem, więc nie wiem czy coś poprawili w tej kwestii czy nie. Widziałem jedynie, że zrezygnowali z tego True Sky i to trochę poprawiło wydajność (ale np. z True Sky P3Dv5 chodzi świetnie, więc wg. mnie to nie te chmury psują tutaj VR mode, a jakieś założenia / ograniczenia silnika gry).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 24, 2022, 11:41:21 »

Team Fusion wrzucili na twitterze kilka nowych filmów z postępów nad VR. Miejmy nadzieję, że zbliża się wydanie patcha. Nie wiem, czy ktoś poza mną jeszcze na to w ogóle czeka, ale ja mam jakąś słabość do COD i klimatu BoB...
https://youtu.be/uJzcW2mJ-zM
Czekamy z niecierpliwością.

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 24, 2022, 12:17:41 »
Po tym jak zamilkli na prawie rok po wydaniu pierwszej bety, właśnie odniosłem wrażenie, że natknęli się na jakaś techniczną barierę. Nie wiem też jak w TF pod względem kompetencji technicznych do VR, bo chyba zaczynali jako modderzy-reanimatorzy pierwotnej wersji Olegowego CODa... No nic, pażywiom, uwidim, oby nie kazali czekać kolejny rok.  :)

Teraz w sumie nie latałem tu w VR, nie wiem jak jest. Ja też mam słabość, ale trochę mnie zniechęcili. W sumie nie wiem co tam powoduje, że sim działa dużo gorzej niż IL-2, DCS czy nawet MSFS w VR (chodzi o płynność). W 2D przecież on generuje bardzo dużo klatek, a w trybie VR jest zjazd do 1/3 i jest zauważalny stutter, więc fajnie się nie latało. Ale też zaznaczę, że od paru miesięcy go nie odpalałem, więc nie wiem czy coś poprawili w tej kwestii czy nie. Widziałem jedynie, że zrezygnowali z tego True Sky i to trochę poprawiło wydajność (ale np. z True Sky P3Dv5 chodzi świetnie, więc wg. mnie to nie te chmury psują tutaj VR mode, a jakieś założenia / ograniczenia silnika gry).

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 24, 2022, 13:02:17 »
No dobra, ale ten pacz z poprawionym terem i nowymi chmurami też chyba jeszcze nie wyszedł?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 24, 2022, 13:38:16 »
No i jeszcze jedno. Co oni zrobili z tą animacją obracającego się śmigła? To jakaś tragedia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 17, 2023, 09:50:30 »
Odpowiem w tym wątku, by trzymało to się kupy.

Cześć, były próby RTX4090 kontra IL-2 ColD w VR?

Tak. Polatałem wczoraj w końcu. I tak - obecnie sam CloD w VR chodzi lepiej, w sumie jakieś kilka drobniejszych łatek wyszło w tym czasie. Wrócił True Sky i te chmury wyglądają naprawdę świetnie. Może nie jest to poziom tych z MSFS czy DCS, ale jest bardzo ok. Pod względem wydajnościowym na nowej karcie (4090) jest spora różnica. Nie wiem, na ile w tym czasie sim został zoptymalizowany dla VR ale różnica "jak już działa" jest diametralna. Można latać nawet bez reprojekcji i nad Tobrukiem trzyma w zasadzie stałe 90FPS! Płynność jest bardzo ok, przynajmniej w ramach krótkich testów w lotach krajobrazowych czy walkach 1:1. Mapa Tobruka działa ok i nie wywalało, ale muszę na pewno więcej i dłużej polatać. Pod względem wydajności, pozwoliło mi to ustawić rozdzielczość do goglach na 6K (razem) i dalej jest płynnie (jakoś obraz w CloD VR jest bardziej zamazany niż na takich samych ustawieniach gogli w innych simach, tak jakby był w mniejszej rozdzielczości). Przy 3K na jedno oko zaczyna to wyglądać całkiem nieźle. Nie wiem natomiast co jest z mapą Kanału. Tu sypie się niemiłosiernie. Przez 1 minutę jest ok, potem slajdotok ze slajdem jedna klatka na minutę :evil:. Coś ta mapa jest zwalona. Oczywiście na monitorze jest cały czas czarny ekran, jak ma się WMR, więc to dalej nie naprawione. Coś może z tego będzie ale idzie mozolnie i fun jest na pewno lepszy niż to było 10 miesięcy temu, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, że coś z tego fajnego jeszcze będzie w związku ze stabilnością tytułu. Chyba, że ktoś by chciał latać tylko na mapie Tobruk.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 17, 2023, 10:42:05 »
Dzięki, przynajmniej Tobruk działa. Fajnie gdyby udostępnili to VR, ogółowi. Z zastrzeżeniem że działa tylko pod Desert Wings. Mapy Kanału chyba i tak nie przeskoczą, gdzieś siedzi jakiś chochlik i miesza, szkoda.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 17, 2023, 10:47:41 »
Dzięki, przynajmniej Tobruk działa. Fajnie gdyby udostępnili to VR, ogółowi. Z zastrzeżeniem że działa tylko pod Desert Wings. Mapy Kanału chyba i tak nie przeskoczą, gdzieś siedzi jakiś chochlik i miesza, szkoda.

Myślę, że nie ma problemu. Trzeba tylko zarejestrować się na forum ATAG i możliwe, że dział Beta VR jest widoczny dla wszystkich. Tam jest instrukcja jak to zrobić :). Muszę tam wywalić swoje żale. CloD to fajny sim, ale szalenie niestabilny (VR)i tu leży problem. Oni chyba mają problem z ogarnięciem WMR, na Oculusie ponoć lepiej to działa (stabilniej).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 03, 2023, 10:10:39 »
O, a to niespodzianka, właśnie dostałem maila:

Hello All

Hope you guys are well.

We have released a new VR Beta update which contains a lot of improvements
and additions.

Please download as per the standard method from Steam.

Look forward to any comments.

Thanks to all!

No jestem ciekaw, ostatnio tak mi crashował, że już przestałem mieć nadzieję w ten tytuł i VR, zobaczymy.

www.yoyosims.pl