Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2020 i VR  (Przeczytany 21377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Flight Simulator 2020 i VR
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 27, 2020, 19:53:00 »
Tak, technicznie jak na razie poradzili sobie bardzo dobrze, właśnie zaraz przystępuję do testów na 3090.  Kurcze to chyba wszystko poszło w złym kierunku. Mam ogromną obudowę, a ledwie ją upchnąłem, waży chyba z 2 kilogramy i faktycznie ciągnie 350W podczas pracy, nie tylko na papierze. Jakaś patologia :-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 27, 2020, 22:19:50 »
Tak, technicznie jak na razie poradzili sobie bardzo dobrze, właśnie zaraz przystępuję do testów na 3090.  Kurcze to chyba wszystko poszło w złym kierunku. Mam ogromną obudowę, a ledwie ją upchnąłem, waży chyba z 2 kilogramy i faktycznie ciągnie 350W podczas pracy, nie tylko na papierze. Jakaś patologia :-)

Ooo to jednak się udało? No to czekam na testy na 3090 :evil:.
Ps. Co do wielkości 3090 to nie przesadzaj, moja 2080Ti była na długość i wysokość identyko, jedynie była nieco węższa o 1,5cm.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 28, 2020, 05:42:17 »
Jest dobrze, ale nie beznadziejnie ;-)  FS2020 jest teraz w pełni grywalny w VR i można nawet trochę "poszaleć" suwakami, niestety o tym, że wszystko da się na maxa można zapomnieć.  Tutaj tez niestety w jednym mocno rozczarował. Jako jedyny jak na razie testowany symek nie potrafi w ogóle wykorzystać potencjału 3090. W żadnej sytuacji nie wykorzystuje VRAM powyżej 11GB, jakby w ogóle nie istniał.
DCS za to ooo, ten to potrafi na Syrii nawet i 21GB wessać ;-) Ja mam tylko porównanie do wielkości GTX1080Ti, przy nim 1080, wygląda jak mała karta do biurowego kompa. Myślałem, że będę musiał demontować zatoki z dyskami, weszła na styk. W każdym razie teraz mogę sobie już komfortowo pograć, a w przyszłości będzie pewnie tylko lepiej, jak FSa dopracują.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 28, 2020, 09:03:08 »
Czekam z latanie w FS2020 na VR - za nic nie mogę się przekonać do latania na płaskim monitorze. Ciekawy jestem tylko na ile pozwoli w VR moje 1080 ti.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 28, 2020, 09:14:55 »
Chociaz na miksie medium / high jest teraz te 45 fps tam z reprojekcja? Z ta kwestia dopracowania to nie wiem na ile jeszcze mozna poprawic MSFS optymalizacyjnie. Obawiam sie ze doszli do sciany. MSFS jest tez bardzo chlonny w zakresie CPU, procek moze byc waskim gardlem rowniez.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2020, 09:53:31 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 28, 2020, 13:18:09 »
Chociaz na miksie medium / high jest teraz te 45 fps tam z reprojekcja? Z ta kwestia dopracowania to nie wiem na ile jeszcze mozna poprawic MSFS optymalizacyjnie. Obawiam sie ze doszli do sciany. MSFS jest tez bardzo chlonny w zakresie CPU, procek moze byc waskim gardlem rowniez.

Raczej średnie/wysokie i zapomnij o 45Hz. Wszystko na default (czyli low/off) nie trzyma u mnie 45fps w mało wymagających miejscach i na analogach. Oczywiście osiąga te 45fps ale totalnie niestabilne i co chwile spada poniżej, w efekcie bardziej szarpie niż na wyższych ustawieniach.
Niestety to nie procek, w  WMR można wyświetlić czasy CPU/GPU i u mnie to jest np 16ms CPU i ok 30ms GPU, czyli nadal zdycha na grafice. Moim zdaniem to jakaś dziwaczna właściwość tego silnika, co już zauważyłem wcześniej na "płaskim". Bardzo ciężko wyciągnąć na nim wysokie FPSy w wysokiej rozdzielczości, nawet przy bardzo niskich ustawieniach.
Niestety jak już damy trochę tych suwaczków na wysokie pojawia się sporo artefaktów reprojekcji w tym najbardziej irytujący, falujący obraz na śmigle.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 28, 2020, 14:49:52 »
Tak, to timeframe na CPU masz bardzo ok. Hmmm... to chyba nie bedzie jednak MSFS Holy Grail’em dla cywilow i VR. Moze cos tam sie zmieni jeszcze. Plus taki ze w VR nie trzeba miec tak wyciagnietych suwakow na prawo jak w 2D by to jako tako wygladalo. Mam nadzieje chociaz ze da rade tak to pustawiac by miec te 45 z reprojekcja jednak na koniec grudnia.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 28, 2020, 15:07:03 »
Pole do optymalizacji tam na pewno jest jeszcze spore, choćby patrząc na dziwne użycie VRAM. Przejście na nowszego DirectX też powinno dać kopa jak Vulkan w x-plane.
Dla mnie FPSy i płynność są najważniejsze, potem fajne samoloty, a na końcu to co za oknem, tym bardziej, że najwięcej latam nocą i uwielbiam ten klimat, gdy naprawdę muszę zaufać wskazaniom przyrządów.
Na razie więc dla mnie FS2020 to latanie analogową cessną i w tym jest już całkowicie ok, szczególnie po krzakach :-) Szybko mnie to jednak nudzi i prawdę mówiąc sporadycznie go odpalam, nawet teraz jak już w VR daje radę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 28, 2020, 17:49:18 »
No tak, jak dadzą Dx12 (który przeciez obiecali) to może to być sporo na plus. Pytanie kiedy, bo już na pewno nie ten rok, ale jakby się w 1Q 2021 wyrobili to byłoby miło. Mam nadzieję, że chociaż w Bleriocie 11 albo Cri Cri będzie odpowiednia ilość FPS ;D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 18, 2020, 21:05:44 »
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2020, 21:09:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 19, 2020, 08:25:29 »
Oficjalne wideo: https://www.youtube.com/watch?v=dtfx_rF16Yc

Fajne, nie mogę się doczekać, bety nie miałem, więc bardzo jestem ciekaw rozwiązań. Jak dobrze zrozumiałem można będzie przełączać się w trakcie gry z obrazów 2D na 3D skrótem klawiszowym.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 19, 2020, 16:33:44 »
Fajne, nie mogę się doczekać, bety nie miałem, więc bardzo jestem ciekaw rozwiązań. Jak dobrze zrozumiałem można będzie przełączać się w trakcie gry z obrazów 2D na 3D skrótem klawiszowym.
Tak, można to robić i teraz. Nawet trzeba, bo menu jeszcze nie jest w pełni obsługiwane.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:12:50 »
Tak, można to robić i teraz. Nawet trzeba, bo menu jeszcze nie jest w pełni obsługiwane.

A jaka to kombinacja klawiszy? Coś z TAB zrozumiałem, tak?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:18:43 »
Tak Ctrl+TAB, działa to bardzo dobrze w obie strony.  Czasami potrafi mi wywalić symulator w VR do pulpitu, ale to są raczej bugi w samolotach, bo częstotliwość tego bezpośrednio zależy od tego czym lecimy. W  analogowej cessnie przytrafia się tylko wtedy gry próbuję kombinować przy autopilocie, a w niektórych po chwili klikania gdziekolwiek po kokpicie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:52:16 »
Fajnie, będzie latane.

www.yoyosims.pl