Jest nowa wersja / API moda co powyżej: https://forums.flightsimulator.com/t/openxr-nis-upscaling-software-release-thread/482927 .
Ok, parę słów ode mnie o narzędziu i ustawieniach dla HP Reverb G2. Narzędzie jest całkiem ok i potwierdzam, że dodaje po parę FPS więcej. Nie jest jednak jakimś Świętym Graalem i ma też swoje wady

, niemniej na pewno jest warte uwagi. Nawet w najsłabszych ustawieniach wygląda to po prostu lepiej niż sam defaultowy MSFS w VR. Przetestowałem wiele opcji, około 5h razem z bardzo różnymi ustawienia i jak dla mnie wydajnościowo do obrazu najlepiej wypada opcja 75/20. Jakościowo za to dojście do 80/30 jest w zupełności na teraz do zaakceptowania, ale tutaj MSFS już potrafi się zająknąć. Wydajnościowo za to 70/20-30. Tu naprawdę hula aż miło, obraz jest jednak gorszy jakościowo. Te po 5% robi dużą i zauważalną różnicę, ale dość mocno wpływa na FPS i działanie reprojekcji (którą wolę mieć zawsze na Auto). Niestety przy 80 reprojekcja czasem zaczyna nie wyrabiać i włącza się tryb ograniczeń klatek do ¼ więc 22.5 FPS, przy 75 trzyma w zasadzie 30, z lekką zadyszką czyli 1/3 (i tu jest te 30 w miarę ok), przy 70 też 30 ale tu nie ma prawie kompletnie zachwiań w FPS i trzymaniu reprojekcji na 1/3. Co do ostrości nie radze podnosić do większej wartości niż te 30%. Mi pasuje nawet te 20%. Przy większych zaczyna tworzyć się dziwna obwódka wokół modeli i zwiększa się shimmering, co przy skalowaniu nie wypada tutaj dobrze. Bardzo ciekawą opcją jest danie na 70/20 i wyłączenie reprojekcji. Klatki nam wtedy skoczą do 45-60 fps i obraz jest w sumie … najlepszy. To, że reprojekcja zamydla obraz w MSFS nie jest żadna nowością, ale bez reprojekcji pojawia się za to pewne smużenie obrazu przy szybkim przesuwaniu głowy. Wiem, że niektórzy tak latają, ja to średnio lobię, ale jako komuś nie przeszkadza to radzę spróbować tę opcję, może nie „żyleta” ale obraz dużo zyskuje na ostrości. Ogólnie jak na teraz, kiedy MSFS wciąż nie jest należycie zoptymalizowany pod VR i daleko mu w działaniu do P3D, DCS czy IL-2 narzędzie tak czy siak obowiązkowo dla użytkowników VR

. Swoją drogą ta reprojekcja tutaj w MSFS jest naprawdę dziwna, w przypadku jak przecież sim daje radę powyżej 45 FPS to nigdy do niej nie wraca, tylko zawsze ogranicza do 1/3 co jest całkowita głupotą. Chyba to jakiś wew. ogranicznik.

Alternatywą może być 80/15, obraz jest nieco wyraźniejszy ale też bardziej daje po klatkach.