Autor Wątek: Nowa umowa wojskowa z USA.  (Przeczytany 2090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowa umowa wojskowa z USA.
« dnia: Sierpnia 03, 2020, 11:05:53 »
Zdaję sobie sprawę, że to onet i być może dziennikarska pogoń za sensacją ale jeśli to prawda to wygląda na to, iż kolejny raz zamiast "wstać z kolan" to chyba teraz leżymy ;):
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/nowa-umowa-wojskowa-z-ameryka-zolnierze-usa-nie-beda-podlegac-polskiemu-prawu/0gfsmck,79cfc278
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2020, 11:19:36 wysłana przez Dako »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Nowa umowa wojskowa z USA.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 03, 2020, 11:55:12 »
Ja tam bym jeszcze ich dokarmiał za free i sponsorował wakacje nad Bałtykiem, byleby ich więcej tu było. :P
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 03, 2020, 12:11:08 »
To są warunki, które Amerykanie zawsze stawiają. Nie znam takiego kraju, w którym nie byłoby tego zapisu.
Tak czy inaczej, nie podoba mi się dosłowne włażenie w żopę Amerykanom. Rosja nigdy nie była polskim przyjacielem, w zamian tylko katem i okupantem. Niemniej to państwo nie ma zamiaru atakować Polski bo byłoby to logistycznie niezwykle trudne do wykonania, a i tak w końcu by przegrali.
Jeszcze się okaże, że Polacy będą kupować stare Abramsy by ratować amerykańskie Grażyny i Januszy, którzy mogą stracić pracę w zakładach na terenie USA.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 03, 2020, 12:30:21 »
Ja tam bym jeszcze ich dokarmiał za free i sponsorował wakacje nad Bałtykiem, byleby ich więcej tu było. :P
A oni w akcie wdzięczności zawiną się stąd w jeden dzień, kiedy będą potrzebni. Pewnie będą to regularnie ćwiczyli, żeby poszło to maksymalnie sprawnie ;-)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2020, 14:37:50 »
Ja przez całe dzieciństwo żyłem w cieniu CA i prawdę mówiąc nie wiem na czym polega różnica pomiędzy nimi a armią USA... Tamci przynajmniej dawali "gwiazdki" ("Ruski, daj gwiazdkę!") i mieli fajne sklepy w koszarach, co do których prześlizgiwali się niektórzy lokalni cfaniacy :-). Różnica pomiędzy sowietami a jankesami jest doprawdy metafizyczna, a jak zwykle zapłaci podatnik. Nie lekceważyłbym też kwestii poligonów. W PL mogą sobie strzelać amunicją z uranem, w cywilizowanych krajach Europy nie. U nas obecnie Partia nie szanuje środowiska naturalnego, więc to jest pewnie naszym dodatkowym "atutem".

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2020, 14:49:11 »
sponsorował wakacje nad Bałtykiem
Znaczy się transport drogowy z portów w Niemczech, bo strach wpłynąć silną amerykańską flotą na Bałtyk. Zostaną kaczkami na strzelnicy (bajorku). ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 03, 2020, 14:51:34 »
Ja przez całe dzieciństwo żyłem w cieniu CA i prawdę mówiąc nie wiem na czym polega różnica pomiędzy nimi a armią USA.
Prosta sprawa: "amerykanie dobre, ruskie niedobre". Jak byłem mały i bawiłem się w piaskownicy w wojnę, to też byłem zawsze po amerykańskiej stronie. Niektórym po prostu ta piaskownica weszła za mocno i już tam zostali.
Ciekaw jestem jak w tej umowie jest rozwiązana kwestia ewentualnego podziękowania za współpracę, żeby się nie okazało, że będą tak eksterytorialni jak zakon krzyżacki ;-)
Po zadowoleniu strony amerykańskiej i tym jak piała pochwały ambasador, wnioskuję, że chyba nie jest zbyt dobrze.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2020, 15:43:38 »
A oni w akcie wdzięczności zawiną się stąd w jeden dzień, kiedy będą potrzebni. Pewnie będą to regularnie ćwiczyli, żeby poszło to maksymalnie sprawnie ;-)

No cóż, my w godzinie W też migiem mamy przebazować swój sprzęt latający do Reichu, cóż w tym dziwnego. :P
Oni nie po to są, by walczyć, bo pewnie wojny tak szybko nie będzie, ale by wku*wiać i odstraszać. Si vis pacem i tak dalej. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2020, 15:47:46 »

Oni nie po to są, by walczyć, bo pewnie wojny tak szybko nie będzie, ale by wku*wiać i odstraszać. Si vis pacem i tak dalej. :)

Doświadczenie innych krajów wskazuje, że jeszcze potrafią gwałcić i nieźle rozkręcić narkobiznes.

"Z informacji Onetu wynika, że rząd zgodził się na wyłączenie personelu amerykańskiego spod polskiej jurysdykcji oraz eksterytorialność amerykańskich baz." - o ile to prawda, to jesteśmy czarną dupą trzeciego, a może i czwartego świata. Czyli teraz na legalu będą mogli w PL torturować więźniów wojennych, na co im kiedyś łaskawie pozwolił Kwaśniewski z Millerem za pudełko po butach z dolarami. Teraz nie będą się już musieli pytać o zgodę. No pięknie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 03, 2020, 18:34:11 »
Jest to poświęcenie, na które jestem gotów. I tyle w tym temacie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 03, 2020, 19:41:52 »
Jest to poświęcenie, na które jestem gotów. I tyle w tym temacie.

To może noś im jajka, funduj lody, zapraszaj do domu na święta?
Jeśli w Polsce dopuści się do funkcjonowania organizacji militarnych, które są poza jurysdykcją polskiego prawa, to tak jakby dopuścić oficjalnie istnienie mafii. I tutaj nie chodzi o to co się komu podoba i co jest skłonny poświęcić, ale o rudymenta państwa prawa.  Partia rządząca rękami ministra nie ma prawa tworzyć eksterytorialnych enklawy wojsk obcego kraju. To nawet KK nie jest tak inwazyjny, bo jednak dopuszcza sądzenie księży przez polskie sądy. To jest skandal, a myślałem, że już nic gorszego niż Kwach&Miller nas nie spotka w tej kwestii. Wstyd.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 03, 2020, 23:17:12 »
a myślałem, że już nic gorszego niż Kwach&Miller nas nie spotka w tej kwestii. Wstyd.
A co takiego Kwachu nabroił? To, że czasem był pod wpływem czy tam pozwolił by do kraju przysłać na przesłuchanie ludzi wątpliwej reputacji? Jakby nie patrzeć to ten "modernistyczny komuch" wprowadził Polskę na salony zachodu, co śmieszne razem z nieboszczką SLD.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2020, 01:31:42 »
Ty tak serio, w sensie, że "czasem", to się nie liczy? Albo jest się państwem, które ma aspiracje bycia państwem prawa, z którym liczą się dojrzałe demokracje, albo "czasem" pozwala się na tzw. czarne dziury CIA, gdzie "czasem" torturuje się ludzi, co zostało dowiedzione i Polska musiała zapłacić ofierze odszkodowanie. Pomyśl może tak, jeśli Twoja żona/narzeczona "czasem" nie przestrzega wierności, to się liczy czy nie liczy? Kwach i Miller powinni odpowiadać przed sądem, najlepiej w Hadze, za swoje łamanie prawa i to w tak haniebny sposób, który zdegradował nas do tyranii afrykańskich, w których Amerykanie mieli podobne "placówki" (vide Egipt). Każdy polityk czy partia, która na to pozwala jest dla mnie "zerem".  :evil:

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2020, 08:54:23 »
No tak, jak wiemy Wojsko Polskie od 89 roku było niezwykle intensywnie rozwijane. Posiadamy ogromne rezerwy ludzkie jak i sprzętowe. Mamy najlepszą technikę, obronę przeciwlotniczą itd. Czyż nie? A jak wiemy, wszelkie braki jesteśmy w stanie zlikwidować w niespełna miesiąc. Po co nam w takim razie wojska USA?  :039:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2020, 09:33:22 »
Sam pomysł sprowadzenia kolejnych wojsk do PL jest z du..., cała ta umowa też. Tyle lat zabiegania o to aby być niezależnym i kolejny raz ten sam błąd.

Poza tym temat śmierdzi polityką z daleka. Zamykam i do kibla.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"