Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk wydany (DLC)!  (Przeczytany 6039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sunrrrise

• Gość
IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk wydany (DLC)!
« dnia: Sierpnia 06, 2020, 23:12:32 »
I jak wrażenia? Czy Wy też macie problem z dźwiękiem? Przykładowo w wiekszości maszyn poza Martletem w widoku zewnętrznym nie mam dźwięku silnika gdy patrze z tylnej półsfery. Z przodu silnik słychać. To akurat byłby detal bo i tak nie latam na widokach zewnętrznych, ale już w przypadku Bf 109 F-4 nawet z kabiny MG151 brzmi jak MG FF, a co gorsza MG 17 nie słychać wcale :/
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2020, 10:05:03 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk wydany!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2020, 01:03:02 »
Dobra, odpaliłem na Tracku, fajne historie tu są:

Z wygładzaniem poprawiono, ale trzeba wejść w opcję nową - ustawienia, tam jest tego aż za dużo (x2, x4, x.... w nieskończoność ;>).

Czy Wy też macie problem z dźwiękiem?

Nie zauważyłem, by mi ginął jakiś dźwięk przy obracaniu widoków, wszystko ok.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2020, 07:57:04 »
To może ktoś z posiadaczy pokusi się o mini recenzję lub wrażenia?
Ciekawi mnie czy warto było tak długo czekać?
Jak wygląda wydajność?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 07, 2020, 09:13:32 »
Jak ktoś chce coś dodać / sprawdzić bugi to tu jest temat zbiorczy: https://forum.il2sturmovik.com/topic/64116-cliffs-of-dover-desert-wings-bugs-thread/ .

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 07, 2020, 10:09:18 »
Faktycznie, problem z dźwiękiem był po mojej stronie - trzeba wymaksować dźwięk w grze a potem ściszyć odpowiednio w Windzie lub słuchawkach/głośnikach.

Po tym jak rozwiązałem ten problem wrażenia jak najbardziej pozytywne - najbardziej cieszę się na Toma- i Kittyhawka oraz Martleta, ale nowsze Spity czy Fredki to też fajna sprawa.

Wydajność jest nawet wyższa niż nad kanałem, ale to na 99% kwestia terenu, nie usprawnień per se.

I to co chyba najbardziej cieszy to usprawnienia AI, Mietki walczą przede wszystkim energetycznie, a do tego dość ostrożnie. Mówię o QMB. Z drugiej strony gdy uda się siąść im na ogonie to kręcą jak porąbane aby zgubić oponenta. Za mało jeszcze wylatałem, ale nieśmiało na tym poziomie stwierdziłbym, że podoba mi się znacznie bardziej niż to co widzę w BOXie i jest to AI #2 (zaraz po tej BMSowej).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2020, 10:12:18 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk wydany (DLC)!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 07, 2020, 11:19:52 »

Moje wrażenia (pierwsze) bardzo na plus. Zmian jest w sumie sporo i wszystkie na plus. Natomiast nie oszukujmy się, z Wartburga nie da zrobić się Audicy :evil: i siermiężna Kłoda dalej jest tak samo siermiężna ze swoim chociażby GUI w grze. Mapka nie powala szczęki na kolana, ale jest na pewno fajnie zrobiona (przy ostrym świetle za to może jest aż za jasno, ale taki life na pustyni) i jest to spore urozmaicenie w dzisiejszych simach na rynku. Wszystkie maszyny fajnie są zrobione. Może nie poziom dobrych dodatków do DCS czy P3D, gdzieniegdzie widać słabą teksturę, nie wszystko ma tool tipy ale na pewno nie jest to jakaś robota na odwal. Widać pewnie, że przy rożnych modelach pracowały zdaje się inne osoby. AI jest poprawione, strzelcy z bombowców nie mają już oka snajpera, a myśliwce AI kombinują (chociaż nie jest idealnie), za to w stosunku do CloD jest to na plus. Trochę jest problem z celowaniem, przydałoby się ustawić zbieżność (ale to zdaje się edytor z tego co pamiętam), lub przyzwyczaić się do tego co jest. Co do płynności - nie narzekam na nic. Na mapie jest mniej obiektów więc i jest FPS'owy boost, ale umówimy się, CloD na dzisiejszych kartach też wyciąga po 100 FPS, więc tutaj jest jeszcze lepiej. Na pewno dodatek jest świętem dla SP. Wrzucili tu dużo tego, wystarczy pamiętać, że CloD oferował tylko 2 kampanie, a tutaj doszło nam aż 7 dla rożnych stron i okresów. Do tego są... w j.polskim (nie wiem jak dalej, ale czołówki owszem). Włożyli tu masę pracy i pewnie jakby był taki dodatek z kampaniami osobno, to już by kosztował pewnie sam z pół ceny tego DLC do Blitza. Poprawiono opcję wygładzania, nie jest to jednak tak, że jest już jak w dzisiejszych tytułach, jest FXAA i SMAA i do tego jest sporo rozszerzeń. Dałem SMAA na max (Ultra) i jest ok, a na FPS jakoś to tutaj nie wpływa. Z poziomu kabiny praktycznie nie widać schodków przy 1440p. Tytuł odstawię, bo czekać będę na VR, takie latanie na Flat mnie już nie bawi i psuje już przyzwyczajenia i odczucia z latania w obrazie 3D, ale radochę tutaj jak najbardziej można mieć akceptując stare bugi z CloD'y. Mile się nie rozczarowałem dodatkiem, pomimo dość spontanicznej decyzji zakupu na zasadzie wsparcia wczoraj, dziś już nie żałuję żadnej złotówki :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 07, 2020, 14:14:49 »
Przychylam się do pochwał kolegi Redaktora. Dużo zmian ilościowych i jakościowych. Wady? Cóż... Mapa wprawdzie jest "lekka" dla karty graficznej i mamy więcej fps niż nad Anglią czy Francją (zdecydowanie mniej obiektów naziemnych), ale jest po prostu brzydka. Wiem - pustynia temat niewdzięczny, ale już lata temu ktoś zrobił (a raczej oteksturował) piękną mapę pustynną dla starutkiego Ił-2 1946. Więc można...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 07, 2020, 16:16:44 »
A warto też dodać, że jedna z kampanii SP jest nad terytorium Francji, gdzie latamy na Dewoitine przeciwko Emilom, taki BoF. Miło.

Przychylam się do pochwał kolegi Redaktora. Dużo zmian ilościowych i jakościowych. Wady? Cóż... Mapa wprawdzie jest "lekka" dla karty graficznej i mamy więcej fps niż nad Anglią czy Francją (zdecydowanie mniej obiektów naziemnych), ale jest po prostu brzydka. Wiem - pustynia temat niewdzięczny, ale już lata temu ktoś zrobił (a raczej oteksturował) piękną mapę pustynną dla starutkiego Ił-2 1946. Więc można...

D. nie urywa, miejscami jest jak cofniecie się do 2005 roku ;) i starego iłka (bardziej zachodnia część mapy), no ale jakaś odmiana chociaż. Ujdzie w tłoku chociaż nawet do takiego cywilnego Prepar3D + FTX Africa LC to sporo odstaje. Natomiast nie jest też tak, że kala oczy (np. ten screen z BF-109F powyżej), ale też bywa, że miejscami jest całkiem ładna (np. screen z Gladiatorem wyżej).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2020, 07:57:07 »
Z tą mapą jest wg mnie dziwnie - najlepiej wygląda z poziomu gruntu. Tak jak by została stworzona dla pojazdów naziemnych. Niestety - im wyżej, tym gorzej. Powinno być odwrotnie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 08, 2020, 17:55:26 »
Z drugiej jednak strony, pomimo jej znacznie mniejszej efektowności, jest to pierwszy raz gdy autentycznie czuję ten żar bijący od pustyni. Ostatnim razem podobny, choć zupełnie odwrotny efekt miałem w BoSie nad zimowym Stalingradem gdzie aż zdawało się czuć ten trzaskający mróz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 08, 2020, 21:56:35 »
Z drugiej jednak strony, pomimo jej znacznie mniejszej efektowności, jest to pierwszy raz gdy autentycznie czuję ten żar bijący od pustyni. Ostatnim razem podobny, choć zupełnie odwrotny efekt miałem w BoSie nad zimowym Stalingradem gdzie aż zdawało się czuć ten trzaskający mróz.

I to Słońce, pod które naprawdę ciężko się patrzy. Nie ma opcji by wypatrzyć cel. Klimat na pewno tu jest.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 09, 2020, 11:57:51 »
Czytam pochwały dla SP ale domyślam się, że MP też w tej grze jest? I jak wrażenia z niego?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 09, 2020, 21:34:12 »
Czytam, patrze na YT i jestem pewien, że trzeba będzie odkurzyć joystick i orczyk :-)
Wygląda to wszystko fascynująco, a u mnie na dysku jeszcze chyba DBW siedzi...

No i chyba nowy sprzęt trzeba będzie zakupić  :)

Od długiego czasu się tym nie interesowałem, nawet nie wiem co teraz jest trendi...

Bis zum bitteren Ende.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 09, 2020, 21:44:30 »
nawet nie wiem co teraz jest trendi...

Tobruk ;D.

www.yoyosims.pl

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 09, 2020, 23:11:18 »
Tobruk ;D.

Chodziło mi bardziej o sprzęt komputerowy :-)

Bis zum bitteren Ende.