Autor Wątek: Pora na Lim-6bis (miał być MiG-17PF)  (Przeczytany 8464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Pora na Lim-6bis (miał być MiG-17PF)
« dnia: Sierpnia 15, 2020, 10:53:50 »
Chyba pójdę za ciosem tego lata i do kolekcji zbioru demoluda dorobię kolejną polską suszarę. W jednym ze sklepów trafiłem na promo na Trumpetera (a i tam jakieś takie lepsze ceny widzę), więc kupiłem MiG-17PF 1/32 bez zastanawiania ;) (63zł), ale tym razem pójdzie coś w kamuflażu (mniej więcej jak na foto niżej, będę szukał czegoś takiego). Na pewno przerobię go na naszego limka, Lim-6M lub Lim-6MR. Mam już pomysł na to jak to zrobić. Model będzie wyposażony też w wyrzutnie NPR Mars-2, czyli coś takiego, wraz z pylonami, zasobnik AFA (foto1, foto2) jak w wersji R (jeśli to będzie MR):

Jakby ktoś trafił na podobne malowania kamo dla 6M lub 6MR to śmiało niech się dzieli. W zasadzie na ma żadnego gotowca na rynku w zakresie kalkomanii dla tej skali więc będę musiał pokombinować samemu lub nawet namalować numery seryjne i tak. Z bardziej znanych malowań jest i to (418), ale jakoś ogólnie to piaskowe mi nie pasuje do naszego klimatu (ponoć jeden to wypłowiały zielony :o ). Być może byłlby to ten 635, który obecnie w takim (niestety) stanie jest w Muzeum Białego Orła (Skarżysko Kamienna), ale muszę dojść jaki tu jest rozkład plam i kolorów:

Przy nich można już też pobawić się w odpryski (tu akurat 6bis):

Zmieniłem tytuł wątku na Lim-6bis z MiG-17PF.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2020, 18:47:55 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Pora na MiG-17PF?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2020, 12:11:55 »

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2020, 12:18:15 »
Co to za sklep modelarski, o którym wspominasz?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 15, 2020, 12:29:32 »
Co to za sklep modelarski, o którym wspominasz?
Kliknij w podany link "MiG-17PF". ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 15, 2020, 13:26:33 »
Faktischen, nie zauważyłem. Dzięki :)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 15, 2020, 16:44:44 »
W najnowszej Skrzydlatej Polsce (8/2020) jest artykuł o Lim-ach - 5P (MiG-17PF) dostarczonych latem 1959 do Indonezji. Jest nawet rysunek takiego samolotu w indonezyjskich barwach. YoYo może taki zrób?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 15, 2020, 17:51:14 »
W najnowszej Skrzydlatej Polsce (8/2020) jest artykuł o Lim-ach - 5P (MiG-17PF) dostarczonych latem 1959 do Indonezji. Jest nawet rysunek takiego samolotu w indonezyjskich barwach. YoYo może taki zrób?

Tylko nasze ;). Na barwy zdecydowałem się na ten 635 (ma jeszcze naturalne powłoki), przegrzebałem net, podobne znalazłem na bis 418 (foto orygnalna, Lim-6bis Babimost dzień otwartych koszar 1979r., więc wydaje się jako właściwy wzornik). W ogóle w tych malowaniach to jest niezły bajzel. Owszem istniał wzór wyjściowy LZR-2, ale jak się okazało farby fabryczne bardzo szybko złaziły. Dorabiano naprędce samemu, często mieszając nawet rożne barwy by "coś wyszło". Stąd pojawiły się różnorakie kolory, odcienie jak i układy kamuflażu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 15, 2020, 18:20:54 »
Ale jeżeli chodzi o barwy flag to indonezyjski to jak nasz tylko na odwrót ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2020, 20:07:41 »
Ale jeżeli chodzi o barwy flag to indonezyjski to jak nasz tylko na odwrót

Pewnie i do tego ładne, ale sentymentu nie zastąpi ;).

Ps. czym rozdzielać barwy kamuflażu podczas malowania aerografem? UHU Patafix'em? Widzę, że to się głównie poleca.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 15, 2020, 22:03:51 »
Krakowskie pewnie widziałeś? Lim 6M, Lim 6MR
Kolory rozdzielać patafixem (bądź inną podobną masą np. blue tack) bądź bezpośrednio układając z niego granicę kolorów, bądź robiąc podstawki (w formie kulek lub wałków) pod maski.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 16, 2020, 17:00:57 »
Fajnie, bo do Limka, można dokupić od ModelMaker również wszystkie napisy pod model w tej skali http://www.modelmaker.com.pl/D32026-Lim-1-2-5-6-SBLim1-2-Polish-stencils-Early/516/ . Zamówione. A tak na marginesie, bo może nie każdy to wie - te samoloty po przeróbce (na wersje szturmowej) latały można powiedzieć jako obciachowo wykastrowane, usunięto bowiem z nich te sztandarowe stacje Izumrud RP-5 i wypełniono to miejsce 120kg betonu :evil:. Pewnie jakby były w czasach DWŚ w ZSRR nawet bez uzbrojenia robiłyby furorę jako tarany ;).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2020, 17:08:20 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 17, 2020, 16:40:27 »
Model już doszedł, szybko. Tak patrzę, a on ma jakoś słabo zrobioną tylą część osłony kabiny (chyba bardziej w stylu tego chińskiego F-5). Nie odpowiada ona MiG'owi-17 zupełnie. Znalazłem zamiennik, firma Squadron Canopy No.9408, co prawda jest to do piętnastki ale ta część akurat pasuje do 6bis idealnie. W PL nie znalazłem ale zamówiłem z zagranicy. Tu przykład tej osłony:

Model nie ma też płetwy pod kadłubem, ale to jest w miarę łatwe do dorobienia. Trochę przeróbek jednak mnie czeka.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2020, 17:13:15 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 18, 2020, 15:31:02 »
Model jednak wymaga więcej poprawek niż się spodziewałem. Wlot powietrza też jest do d...y. Potem wychodzi taki bochomaz: https://modelwork.pl/topic/27398-quotprawiequot-mig-17pf-wrak-trumpeter-132/ (chociaż jako pomnik fajnie zrobione). Nie wiem czemu, że autor tego fajnie zrobionego modelu tego nie zauważył. To jest poprawny dziób wersji PF/6M:

W modelu osłona stacji nadawczej od RP-5 jest wykonana z błędem. Mamy dwie końcówki, jedna pasuje ok do kadłuba ale osłona jest za duża (bardziej pod tego chiński MiG-17 czyli F-5), druga jest ok wielkościowo (ta na pierwszym zdjęciu niżej ale od prawej) ale za to ścianki są zbyt grube. Tu widać różnice i widać też grubości. Jest też wersja bez stacji. Po przymiarce wersji z prawidłową końcówką widać, że ścianka aż dochodzi do kopułki, co też jest błędem. Sam wlot też źle zrobiony. Ścięcie jest zbyt głębokie i brak płynnego przejścia w stosunku do dziobu. Pomyślałem, że odetnę właściwy dziób i zrobię go w połączeniu z pierścieniem bez stacji (czyli z trzeciej foty niżej co by pasowało pod Lima-6bis).

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2020, 17:41:44 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 20, 2020, 10:05:52 »
Tu już dziób po korekcji :):

Lekko jednak nie będzie :|. Ta przednia część wiatrochronu również jest w tym modelu zwalona. Z ciekawości poszukałem tych chińskich odpowiedników dla MiG-17PF i żaden nie ma takiej osłony jak w modelu. Tutaj jak wygląda przód osłony w realu i co mamy w tym modelu. Zupełnie nie ten kąt przedniej części wiatrochronu, w oryginale jest też lekko wypukła :

Ktoś może robił samemu jakieś osłonki vacu? Tutaj znalazłem taki filmik (chociaż to RC i nie ta skala ;)): https://youtu.be/SvsukWKA3sg . Kopyto to akurat nie problem bo mogę to zrobić z Milliputa w miarę dokładne. Czy wszystkie modele są tak zwalone, czy ja mam tylko szczęście do takich? ;D
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2020, 12:46:14 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pora na Lim-6bis (miał być MiG-17PF)
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2020, 19:10:56 »
Pewna zmiana, a w zasadzie pójdzie to w inny typ modelu. Na razie była przerwa w robieniu modelu, czekałem na to i owo. W końcu przeszła mi też osłona kabiny wykonana przez Squadron (do MiG-15bis lub MiG-17F) i stwierdziłem, że jest ona na tyle dobra, że walę tego PF, bo tu jest jednak większy problem z osłoną kabiny (przedni wiatrochron) i idzie to w stronę MiG-17F, a dokładnie oczywiście Lim'a-6bis. Będzie bardziej szturmowo. Tutaj kabinka na zbliżeniu:

Crystal clear canopies MiG-15 Fagot Canopy for Trumpeter, Squadron | Nr. 9408 | 1:32

Co do malowania jeszcze nie wiem. Może będzie to klasyczna Meduza, a może z odcieniami brązu. Muszę pogrzebać.

W przypadku bis'a model też wymaga przeróbek. Najbardziej charakterystycznym jest oczywiście spadochron. Pylony i wyrzutnie zostają. Dziób nieco inny, klasyczny (jest w zestawie). Płetwa, radiowysokościomierze i parę szczegółów taka jak w wersji Lim-6MR. Zasobnika na foto nie trzeba robić.

Byłem też w muzeum porobić trochę fotek parę dni temu, wrzucam tu, może się komuś przyda w sieci do dokumentacji:

1/ zasobnik Mars-2 oraz pylon podtrzymujący

2/ anteny nadawcza i odbiorcza RW-2 wraz z łuskoodbijaczami ;)

3/ płetwa podkadłubowa

4/ pojemnik spadochronu hamującego SH-19 / bądź kontenerek do transportu rzeczy osobistych (jak widać jest on mocno eliptyczny, nie o średnicy okręgu jak się może wydawać, ma też po jednej i drugiej stronie małe wloty)

« Ostatnia zmiana: Września 05, 2020, 22:14:07 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl