Witam wszystkich.
Pozwolę się podczepić pod ten wątek, ponieważ dotyczy on bezpośrednio wydajności (z którą mam problem), a nie chcę otwierać nowego.
Pytanie dotyczy obciążenia karty graficznej (a finalnie wydajności) w różnych przypadkach.
1) Do niedawna korzystałem z RTX 3080 monitor 1440p 144hz ustawienia ultra obciążenie karty w pulpicie/menu symulatora
100%, wyje jak szalona, fps-y dochodzą do 800. Odpalam lot z Gdańska a afterburner pokazuje obciążenie gpu max 80%,
fps-y 45-70 przy czym mam wrażenie że symulator nie dopuszcza do wyświetlenia więcej jak 60 klatek ponieważ gdzie nie
polecę i nie ważne jak nisko zejdę z detalami to klatki na ułamek sekundy podskoczą do 70 i potem wracają na 60.
Płynność i jakość jest super. Podobnie postąpiłem nad Barceloną detale tak samo jednak wydajność spadała 25-45 Fps - lecz
obciążenie karty dalej nie przekracza 80%. Wiadomo że jak zejdę z detalami to Fps-y w górę.
Ta sama karta ale z ReverbG2. Ustawione w WMR na 60 Hz bo o 90Hz nie ma mowy, to samo detale płynnie tylko na niskich.
Od średnich w górę jest nie grywalnie, ale co mnie dziwi to obciążenie karty - tak jak na monitorze jest tylko 80% - nie ważne
jakie detale ustawię mfs20 "nie chce" wycisnąć z katyy 100% tak jak to robi w menu.
Podaję obc. kompa: Proc-40%; Ram-14Gb ; Vram - 9900Gb ; GPU - max 80%.
2) Od kilku dni mam RX 7900XTX Hellhound. Loty jak wyżej, ustawienia też. Oczywiście poprawa jakości i wydajności(płynności)
jest znaczna - na monitorze i w goglach. Nad Barceloną mam 55-60 Fps na monitorze. W goglach mogę ustawienia zrobić na
wysokie i jest ok. Nawet lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie rozdzielczości w menu gry z 70% do 100%, ustawienia niskie i
wygląda to dużo lepiej niż wcześniej, płynność b,dobra.
Najdziwniejsze jest to że gra obciąża tą kartę w menu też w 100%, fps-y do 1500, lecz podczas lotu już "tylko" do max. 60%,
a temp. Gpu 56 st.C, Vram 13Gb, wentylatory ledwie słyszalne. Afterburner na monitorze (bo w goglach nie wyświetla)
wyświetla max 60 fps. Jak podniosę detale do max lub ultra to klatki spadają do 25 ale obciążenie Gpu
dalej nie przekracza 60%.
Mam pytania: czy jest jakiś sposób aby zmusić kartę do pracy w 90-100% aby poprawić jakość, wydajność w goglach? Czy ktoś z użytkowników zaobserwował podobny przypadek po zmianie karty na lepszą? Czy ma ktoś Rtx 4090 - interesuje mnie wydajność tej karty w goglach HP i czy też nie jest obciążana w 100%?
Próbowałem mnóstwa ustawień w grze, sterownikach kart, w opr. gogli, DX11 i DX12(jest gorzej).
Mój zestaw: W11; X670E; 2TB Nvme; 7800X3D; 32GB Ram; RX 7900XTX; BQ 1000W