Autor Wątek: Dell Precision M6500 - spowolnienie pracy  (Przeczytany 1972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell Precision M6500 - spowolnienie pracy
« dnia: Września 25, 2020, 16:58:00 »
Witajcie,
Może znajdzie się Ktoś, kto pomoże mi rozwiązać problem z moim Dell Precision M6500.
Kilka dni temu znacząco zaczął wolno pracować, np. od naciśnięcia kombinacji klawiszy Win + R do otwarcia okna eksploratora windows, zajmuje 3-4 sekundy, wyraźnie wolniej otwiera się menu start. Nic nie pomoagało, więc przeinstalowałem system, ku mojemu zaskoczeniu na świeżo postawionym systemie również to samo spowolnienie występuje. W laptopie zamontowany mam dysk SSD, co prawda zwykły, budżetowy Goodram CL100, ale to w końcu SSD. Czy waszym zdaniem możliwe jest aby przytrafiła mi się jakaś awaria sprzętowa? Może to wina dysku i wystarczy go wymienić? Od dawna przymierzałem się do wymiany na Samsunga 860 Evo, ale brakowało czasu na jej realizację, teraz mam motywację do kupna nowego dysku, ale nie będzie mieć to sensu jeśli w laptopie padł jakiś podzespół.Przyszło mi też na myśl, że może jakaś niedawna aktualizacja Win 10 jest powodem takiego stanu rzeczy?
Jeśli chodzi o temperatury pracy to wahają się między 50 a 60st.C.
Poradźcie proszę, czym przetestować laptopa aby dowiedzieć się co jest powodem takiego spowolnienia. Nie wyobrażam sobie przesiadki na inny model (już nie produkują matryc 17" 1920x1200).

Odp: Dell Precision M6500 - spowolnienie pracy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2020, 20:03:07 »
Panowie,
Nie uporam się z problemem samodzielnie, możecie polecić jakiś dobry i uczciwy serwis w Krakowie?

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2020, 20:38:55 »
Sprawdziłeś komputer na innym dysku?

« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2020, 21:30:45 »
Sprawdziłem, niestety to samo, sprawdziłem też instalując Ubuntu, jak również przywracając  Windows 10 ze zrobionego kiedyś obrazu sprawnego systemu. To samo, jakby ktoś cyklicznie hamował wyświetlanie na ekranie.
Dlatego potrzebny mi serwis, który nie zajmuje się po tylko reinstalacja Windows i wymianą dysku zwykłego na SSD, a potrafi diagnozować i usuwać usterki sprzętowe.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 27, 2020, 02:35:24 »
Witam,
w klubie DELL Precision M jednym z lepszych produktów na rynku. Jestem w posiadaniu dwóch modeli M6600 z tego jeden sam składałem, produkty DELL mają  wbudowane oprogramowanie diagnostyczne o nazwie ePSA/PSA, którym można sprawdzić podzespoły laptopa. Program diagnostyczny gruntownie sprawdza wszystkie zamontowane podzespoły i jak znajdzie uszkodzony element wypisuje komunikat w postaci kodu błędu. Problem ze sprzętem można rozwiązać przy pomocy tabeli kodu błędu. Program diagnostyczny uruchamia się przy pomocy klawisza F12 po wyświetleniu na ekranie logo DELL z pojawiającego się menu wybieramy opcje " Diagnostics". Chciałbym zaznaczyć, że w modelach serii Precision M jest kolejność związana z procedurą instancji sterowników podzespołów.

info. Uruchamianie wbudowanej diagnostyki na notebooku

Naciśnij jedną z poniższych kombinacji klawiszy podczas uruchamiania:
        Przytrzymaj klawisz Fn i przycisk zasilania.
        Naciśnij przycisk wyciszenia podczas uruchamiania (dotyczy tylko notebooków Latitude z serii E).
        Naciśnij klawisz F12, kiedy pojawi się ekran powitalny firmy Dell.
    Wybierz opcję Diagnostics (Diagnostyka) z menu.

Film- Running Dell F12 Preboot Diagnostics

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Września 27, 2020, 02:45:42 wysłana przez Falkon40 »

« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2020, 16:20:40 »
Witam ponownie.

Sprawdź, czy będzie poprawa.  W BIOS >System Configuration> SATA Operation (tryb napędu SATA) jak masz skonfigurowany wewnętrzny kontroler dysków. Jak to są nowe dyski SSD to powinno być na AHCI. Instrukcja  DELL-a  podaje (RAID On- domyślnie) oraz w opcji "Drivers"(napędy) jest znaczony (włączony) dysk SATA  (0-5).
- Disabled (wyłączone)
- ATA
- AHCI
- RAID On (włączony tryb RAID)
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2020, 16:30:00 wysłana przez Falkon40 »

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 19, 2020, 18:54:13 »
Cześć,
Może Ktoś ma doświadczenie w serwisowaniu, bo mnie ręce opadają. Wszystko co proponowaliście zrobiłem, ustawienia w biosie są poprawne, diagnostyka Dell'a nie wykazuje żadnych błędów.
Oddałem laptopa do jednego z bardziej znanych w Krakowie serwisów, czekałem 3 tygodnie (litościwie pominę jego nazwę), kiedy pytałem telefonicznie o to czy radzą sobie z zagadkowymi usterkami, usłyszałem nonszalanckie "jeśli coś nie jest starsze niż 25 lat, to naprawimy wszystko". Po trzech tygodniach przyznali, że nie wiedzą co mu dolega i zaproponowali ....wymianę pasty na GPU i CPU oraz termopadów za 370zł. Na szczęście diagnostyka była darmowa, chociaż teraz mam wątpliwości czy w ogóle zajrzeli do środka sprzętu.
Pytanie moje jest następujące, co może powodować lagi systemu i uruchomienie wentylatorów na full, kilkadziesiąt sekund po uruchomieniu (oczywiście laptop jest zimny co pokazuje program monitorujący i jest odczuwalne (dmucha zimnym powietrzem)?
Rzeczony serwis podpowiadał, że to może być wina zasilacza, z którym "komunikuje się" z laptop i jego niepoprawna praca jest wynikiem uszkodzenia zasilacza. Ja mam inne podejrzenia, jakieś uszkodzenie na płycie głównej lub GPU może?
Każda podpowiedź będzie dla mnie cenna, może jakieś namiary na uczciwy serwis w Krakowie? Przyzwyczaiłem się do mojej "cegły" i niestety nie bardzo mam na co go wymienić.
Pozdrowienia i dzięki za wyrozumiałość.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2020, 02:56:42 »
Witam.
Nie ma co tu dużo komentować, laptop DELL M6500 może nie jest najnowszym produktem na rynku i ma już 10 lat, ale posiada dokumentacje do jego naprawy. Proponuję zapytać dobrego serwisanta z doświadczeniem w naprawach płyt głównych laptopów. Napisałem na PW pewne wskazówki. 

Schemat Dell Precision M6500 Quanta XM2 DA0XM2MBAG1

Pozdrawiam.

RTFM od forum :). Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2020, 12:22:25 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2021, 17:02:09 »
Instrukcja serwisowa stacji roboczej DELL M6500- BIOS Komputera (str. 18), sprawdź jakie masz ustawienie domyślne.
Instrukcja serwisowa stacji roboczej DELL M6500- Diagnostyka (str. 13).

https://downloads.dell.com/manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_precision_mobile/precision-m6500_service%20manual_po-pl.pdf

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2021, 17:20:29 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2021, 18:31:31 »
Hej. Posiadalem kiedys jego poprzednika, a byl nim M6400 (pomaranczowy). Na dodatek dodam, ze pracowalem dla DELL-a w okresie kiedy te laptopy byly "TOP NOTCH"- co mozna bylo kupic.
Niestety zla wiadomosc jest taka, ze moja byla maszyna tez miala podobne problemy. GPU potrafil sie zawiesic nie wiadomo dla czego i nawet po wymianie GPU na nowe, nic to nie dalo.
O ile laptop jest swietny, o tyle problemy z nim spowodowaly, ze musialem sie go pozbyc.
Jesli chcesz dokonac profesjonalnej naprawy to tak naprawde w PL jest tylko jedna osoba, ktora mogla by to zrobic._Napisz na priv to wysle ci namiary.
Pozdrawiam
Tomek.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2021, 18:54:53 wysłana przez KosiMazaki »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 03, 2021, 19:03:21 »
Takich osób i firm jest w Polsce całkiem sporo, ale problemem jest opłacalność owej naprawy. Czas poświęcony na szukanie usterki, naprawa i części kosztują, a to często przewyższa wartość samego sprzętu, więc mało kto się decyduje. Nie ma co tutaj czarować, wymyślać i elitaryzować. Osobną sprawą jest tzw. "branie sobie grzyba na łeb", nawet jeśli uda się naprawić takiego laptopa, za chwilę okaże się, że coś znowu w nim poleci i znowu... i znowu. Ostatecznie taki sprzęt wraca na rękojmie i Ty zamiast zarabiać, babrzesz się dobólowo nie zarabiając na tym ani grosza. Stąd nie każdy chce się za to zabierać. Tu wracamy do punktu wyjścia czyli wymiany podzespołów na nowe, które tanie nie są. Kółeczko się zamyka.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2021, 19:10:31 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2021, 11:38:29 »
Panowie dzięki,
Opłacalność, kłopoty z serwisem nie zmienią mojego spojrzenia na mojego M6500, to tak jak z lubieniem Saab'a 95 lub Mercedesa W124.
Zawziąłem się i wcześniej czy później usprawnię go.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2021, 11:49:30 »
Panowie dzięki,
Opłacalność, kłopoty z serwisem nie zmienią mojego spojrzenia na mojego M6500, to tak jak z lubieniem Saab'a 95 lub Mercedesa W124.
Zawziąłem się i wcześniej czy później usprawnię go.

:564: :icon_cool:

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 13, 2021, 16:57:17 »
Panowie sukces!
Mój Dell został postawiony na nogi.
Jeśli Ktoś w KRK potrzebuje namiaru na dobry serwis, to służę pomocą :).

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 14, 2021, 10:36:17 »
A podali Ci, co zrobili i jaki był problem? Ciekawy jestem. Mam podobne problemy z jednym z laptopów, choć tam podejrzewam jakieś złogi w systemie po update z Windows 8.1 na 10...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.