Autor Wątek: Nawigacja w telefonie i planowanie konkretnej trasy.  (Przeczytany 2273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Nawigacja w telefonie i planowanie konkretnej trasy.
« dnia: Października 13, 2020, 18:31:26 »
Jeżdżę w kilka miejsc regularnie. Od dawna chciałem używając różnych apek nawigacyjnych do planowania trasy. Ale niestety w żadnej z nich nie udaje się wytyczyć trasy która nie polegałaby tylko na zaznaczeniu A i B w wariancie szybkim, eco czy jakimś innym. Ja chcę sobie wyznaczyć trasę precyzyjnie, biegnącą tak jak chcę. I to się da np. w Google ale niestety następnym razem zapisaną trasę apka odczytuje jako jazdę z A do B i sobie sama wyznacza którędy. Robienie trackingu GPX też nic mi nie dało. Czy jest możliwość w jakimkolwiek programie zapisać i odtwarzać konkretnie wytyczoną trasę w google maps? Chyba, że nie potrafię tego zrobić.
Mam w telefonie:
- GM
- Osmand
- Yanosik
- Waze
- Rysiek
- Navi Expert
- Targeo
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: Nawigacja w telefonie i planowanie konkretnej trasy.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2020, 18:43:30 »
A mapy.cz używałeś?

« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2020, 19:13:55 »
W Google Maps możesz dodawać punkty pośrednie pomiędzy A i B. Dzięki temu możesz sobie precyzyjnie wyznaczyć trasę nawet z kilkoma, lub więcej podpunktami.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2020, 19:25:11 »
Ja chcę sobie wyznaczyć trasę precyzyjnie, biegnącą tak jak chcę. I to się da np. w Google ale niestety następnym razem zapisaną trasę apka odczytuje jako jazdę z A do B i sobie sama wyznacza którędy. Czy jest możliwość w jakimkolwiek programie zapisać i odtwarzać konkretnie wytyczoną trasę w google maps?

W Google Maps możesz dodawać punkty pośrednie pomiędzy A i B. Dzięki temu możesz sobie precyzyjnie wyznaczyć trasę nawet z kilkoma, lub więcej podpunktami.

Tyle już wiemy :roll:... Nie chodzi o samą możliwość dodawania punktów pośrednich, ale też zapisanie tej trasy i późniejsze wczytanie.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2020, 19:30:18 wysłana przez =OPS=Slider1709 »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2020, 19:47:54 »
Ćwiczyłem to z punktami pośrednimi, niestety musiałbym ich zrobić chyba ze setkę, bo inaczej znów Google robi sobie własne trasy pomiędzy punktami. To jest jazda przez wsie i trasa którą zawsze GM chce poprawić bo nie jest z jego punktu widzenia optymalną. Ja wiem, że nie jest, ale chcę ją jechać i mieć zapisaną.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2020, 21:27:32 »
Jeżdżę w kilka miejsc regularnie.

Rutkov, jeśli jeździsz regularnie w parę miejsc tą samą trasą (którą jak rozumiem, chcesz mieć zapisaną w aplikacji w telefonie) - to po co Ci nawigacja? Nie zapamiętasz trasy przejazdu?
No chyba, że Twoja zdolność "gubienia się" na wirtualnym niebie przekłada się na to samo w realu. ;)

Ramm. 
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2020, 21:29:40 »
Chyba nie potrafisz ;) W OsmaAnd się da. W menu masz opcję "Zaplanuj trasę" - możesz sobie utworzyć nową, otworzyć istniejącą albo zaimportować z pliku.
https://osmand.net/blog#plan_route
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2020, 21:39:12 wysłana przez yaros »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #7 dnia: Października 13, 2020, 21:39:43 »
Wiedziałem, że zaraz mi to ktoś w ten sposób przedstawi. Ale, że ty Ramm nim będziesz Brutusie, nie sądziłem . Otóż te trasy pojawiają mi się średnio co pół roku nowa, oczywiście po dwóch latach jazdy pamiętam już niektóre ale mi się czasami mylą. Jeżeli jedziesz przez 200-300 kilometrów opłotkami naprawdę musisz przejechać to co najmniej kilkanaście razy a kierunki wyjazdów się zmieniają.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Października 13, 2020, 22:20:32 »
Dawniej stara dobra Automapa tak miała. Od lat nie używałem, więc nie wiem jak jest z nowszymi jej odsłonami...

PS: Rammjager, ja regularnie jeżdżę w 10 miejsc, i zawsze z mapą. :)  Np. do centrum handlowego 3 km od domu - przecież może by korek, i mi wtedy mapa podpowie, że będzie (choć go i tak nie ominę).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #9 dnia: Października 13, 2020, 22:42:19 »
Chyba nie potrafisz ;) W OsmaAnd się da. W menu masz opcję "Zaplanuj trasę" - możesz sobie utworzyć nową, otworzyć istniejącą albo zaimportować z pliku.
https://osmand.net/blog#plan_route
Przepraszam za post pod postem.
Niestety OsmAnd to dobra mapa do jazdy rowerem i łażenia po bezdrożach. Wiem, że można w nim robić trasy bo to raz zrobiłem by wrzucić GPX do GM, efekt już opisałem wyżej. Ja potrzebuję GM bo tam mam inne rzeczy niezbędne przy podróży i pracy. Niestety GM nie potrafi jechać po śladzie. Brak widoku satelitarnego to podstawowa wada OsmAnd. OsmAnd dodatkowo kosztuje - jakieś kilka dych, ale zawsze. No cóż widzę, że się nie da raczej zrobić nic z tym.

« Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2020, 00:14:49 »
Nie wiem czy dokładnie o to chodziło ale z tego co widzę, dane trasy zapisują się w linku (pasku adresu) w przeglądarce. Trochę to upierdliwe ale co jeżeli sobie dodasz ten adres do bookmarków i za każdym razem przed wyjazdem otworzysz i wyślesz na aplikację w telefonie?

Swoją drogą to mam wrażenie, że niektóre aplikacje na Androidzie się cofają. W mojej Nokii na Symbianie z 2009 z Nokia Maps (Ovi Maps) można było bez większego problemu robić waypointy i jeszcze pokazywało mi którym pasem jechać.

Inna obserwacja jest taka, że im więcej jeżdżę z nawigacją, tym mniej zapamiętuję z trasy. Momentami tęsknię za czasami kiedy woziło się Atlas Samochodowy...
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2020, 08:14:21 »
Rutkov, jeśli jeździsz regularnie w parę miejsc tą samą trasą (którą jak rozumiem, chcesz mieć zapisaną w aplikacji w telefonie) - to po co Ci nawigacja? Nie zapamiętasz trasy przejazdu?
No chyba, że Twoja zdolność "gubienia się" na wirtualnym niebie przekłada się na to samo w realu. ;)

Warto mieć navi nawet jak znasz trasę i jeździsz nią codziennie, choćby dla informacji o korkach i innych zatorach. W porę zauważysz to jest szansa, że miniesz. Kiedyś dobrze było mieć jeszcze radio CB, bo tam szybciej się wieść niosła.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2020, 10:25:20 »
A mapy.cz używałeś?

Fajna mapa, ale jej użyteczność dla mnie jak pozostałe. Teoretycznie można zapisać sobie trasę w OsmAnd i włączyć również GM by działa na pomniejszonym widoku, tak robiłem. Ale. Potrzebowałem również Yanosika by bezpiecznie mknąć swoją "cruise speed" ;) . Dziś wróciłem do tego bo kupiłem osobne urządzenie do Y. W telefonie mam jeszcze radio uruchomione bo na zadupiach moje ulubione stacje nie działają, do tego dochodzą regularne długie rozmowy telefoniczne przełączające ekran co rusz. Konieczność poświęcania sporej uwagi telefonowi podczas wysokiej prędkości przelotowej obniża poziom bezpieczeństwa podróży i jej psychiczny komfort zarazem. Przy kilku aplikacjach nawet mój Note 10 zrzucał mi często bez ładu i składu ekrany a ich ponowne ustawienie oznaczało konieczność nawet zatrzymania się. Dodatkowo informacje głosowe z trzech apek na raz czasem podczas rozmowy telefonicznej wymagałyby jakiegoś "wizzo" na pokładzie ;) . Więc rozumiecie dlaczego szukam rozwiązania.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #13 dnia: Października 14, 2020, 10:31:42 »
Sprawdź sobie tę AutoMapę.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 14, 2020, 11:03:40 »
Przepraszam za post pod postem.
Niestety OsmAnd to dobra mapa do jazdy rowerem i łażenia po bezdrożach. Wiem, że można w nim robić trasy bo to raz zrobiłem by wrzucić GPX do GM, efekt już opisałem wyżej. Ja potrzebuję GM bo tam mam inne rzeczy niezbędne przy podróży i pracy. Niestety GM nie potrafi jechać po śladzie. Brak widoku satelitarnego to podstawowa wada OsmAnd. OsmAnd dodatkowo kosztuje - jakieś kilka dych, ale zawsze. No cóż widzę, że się nie da raczej zrobić nic z tym.

Przejeździłem na tej nawigacji z Polski do Chorwacji (to akurat po wcześniej zapisanej trasie - kilka myków było trzeba zaimplementować ;) ), śmigałem po Anglii, Szkocji, Włoszech. Jeżdżę nią po Polsce. Wszystko to samochodem. Na rower i łażenie to jednak nie ma jak papierowa mapa :D
Dla mnie największe plusy to mapy offline i brak szpiegowania przez google ;).
Brak widoku satelitarnego na OsmAnd? No chyba jednak nie: https://osmand.net/features/online-maps-plugin
Co do ceny - często są promocje -50%. Dałem za nią kilkanaście złotych i nie żałuję ;) Poza tym, darmowa wersja ma pełną funkcjonalność płatnej. Jedyna różnica to, że na darmowej można tylko 10 razy zaktualizować mapy z poziomu interfejsu aplikacji (ale nie ma problemu, żeby je sobie ściągnąć z neta  i wrzucić do odpowiedniego katalogu w telefonie).