Autor Wątek: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...  (Przeczytany 6175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sunrrrise

• Gość
Odp: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 03, 2021, 08:09:59 »
A biorąc pod uwagę jak NP próbował blokować otwartoźródłowe oprogramowanie tak 10-12 lat temu (Arma2, DCS Black Shark/A-10C i bodajże RoF) to kij im w d... i kotwica w plecy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 03, 2021, 08:38:47 »
Nie wiem kto to kupował w PL za taką kasę... większość raczej i tak brała z USA, bo nawet po opłatach wychodziło 700zł.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #32 dnia: Marca 03, 2021, 09:11:37 »
Odniosłem się do aktualnie dostępnej oficjalnie oferty w Polsce  :). Ja swojego Tr5 kupiłem też za ok. 700 pln. w Pilocie.pl, tyle że dawno to było.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 03, 2021, 09:26:47 »
A biorąc pod uwagę jak NP próbował blokować otwartoźródłowe oprogramowanie tak 10-12 lat temu (Arma2, DCS Black Shark/A-10C i bodajże RoF) to kij im w d... i kotwica w plecy.

Oprogramowanie było otwartoźródłowe, ale powstało metodą inżynierii wstecznej i podszywało się pod biblioteki, które otwartoźródłowe nie były :) Śliski temat.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #34 dnia: Marca 03, 2021, 09:32:53 »
Czy nie jest może tak, że jest to po prostu wersja oryginalnego TrackIR na rynek chiński? Przemawia za tym brak angielskojęzycznej instrukcji. Tak tylko pytam...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 03, 2021, 10:01:23 »
Czy nie jest może tak, że jest to po prostu wersja oryginalnego TrackIR na rynek chiński? Przemawia za tym brak angielskojęzycznej instrukcji. Tak tylko pytam...

Znając realia to jest to zwyczajna podróba. Tak robili klonując samochody, samoloty, iphony. Kto bogatemu zabroni... :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #36 dnia: Marca 03, 2021, 10:54:59 »
Tyle, że skoro ma to być podróbka, to czemu brak oryginalnej instrukcji? To przecież skopiować najłatwiej.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 03, 2021, 13:23:27 »
Oprogramowanie było otwartoźródłowe, ale powstało metodą inżynierii wstecznej i podszywało się pod biblioteki, które otwartoźródłowe nie były :) Śliski temat.

Tak, reverse engineering, zdaje się częściowo zakazany w USA. Do tego tam było jakieś haiku użyte w komunikacji, taki trademark. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 03, 2021, 13:34:26 »
Tyle, że skoro ma to być podróbka, to czemu brak oryginalnej instrukcji? To przecież skopiować najłatwiej.

Chińczycy nie potrzebują instrukcji, wystarczy kod qr i tyle. Regularnie kupuję na ali i nie spotkałem się aby dołączali do tego książeczkę.

« Odpowiedź #39 dnia: Marca 11, 2021, 19:59:49 »
Kupiłem to cudo z ciekawości. Nigdy nie miałem oryginalnego TrackIRa, więc do pierwowzoru nie porównam - fajnie gdyby ktoś zrobił takie porównanie w przyszłości.
Po 4-dniowych testach mogę powiedzieć, że FreeTrack, którego używałem wcześniej nie ma podejścia do tego TrackIRa, dużo większa precyzja chińskiej podróbki jest wyczuwalna od razu przy pierwszym użyciu, bez wstępnej konfiguracji, na oryginalnym oprogramowaniu od NaturalPoint. Po ściągnięciu jakiegoś profilu typowo pod DCS-a jest jeszcze lepiej. Testowałem ze zwykłym odblaskowym TrackClipem, bo taki zestaw kupiłem.

PS To tylko moja subiektywna opinia, proszę więc nie hejtować! ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2021, 10:14:01 wysłana przez KosiMazaki »
Born to fly. Forced to work.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 11, 2021, 20:37:49 »
Zapodasz linka, bo tych "bieda trackirów" jest sporo na Ali i fajnie byłoby kupić u kogoś sprawdzonego. Jak długo czekałeś ?

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #42 dnia: Marca 12, 2021, 08:53:40 »
Zapodasz linka, bo tych "bieda trackirów" jest sporo na Ali i fajnie byłoby kupić u kogoś sprawdzonego. Jak długo czekałeś ?

Ja kupiłem z tego sklepu:
https://www.aliexpress.com/item/4000808548042.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.67084c4dxHsQrX
Zamówiłem 14.02, towar dotarł 8.03.
Born to fly. Forced to work.

« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 10, 2021, 21:38:12 »
No ja niestety swojego egzemplarza się nie doczekałem :(. I wystąpiłem ze sporem z sprzedającym. Zobaczę może zrobię jeszcze jedno podejście ;).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 10, 2021, 21:56:12 »
Ja raz kupowałem z ALI, sprzedawca mnie zlał, a potem "zbanował", i tyle. A sklep napisał, że już za późno. :)    Nie, dziękuję. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.