Autor Wątek: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...  (Przeczytany 6201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 10, 2021, 22:28:19 »
Takie rzeczy się zdarzają (nie tylko na ali), kontenery się gubią, spadają do wody... Nie ma co generalizować. Regularnie coś zamawiam z ali i jak są problemy to szybko da się je rozwiązać. Do tej pory jak musiałem skorzystać z opcji sporu to zawsze na moją korzyść się odbywało. Być może to kwestia rangi... Zawsze można zamówić jeszcze raz z magazynu w Europie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 10, 2021, 23:58:25 »
Ja też mam wyjątkowego pecha do ali, statystycznie co drugie zamówienie w ogóle do mnie nie trafia. Najczęściej są to drobiazgi i jest już za późno na założenie sporu. Mam wrażenie, że spora część ali żyje z takich drobnych oszustw.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 11, 2021, 09:21:37 »
Zakupiłem bezprzewodowego Clipa na ali i oto co przyszło... :o

Otworzyłem spór, zobaczymy jak pójdzie ale niezależnie od wyniku to moje pierwsze i ostatnie zakupy na ali.
Jakby ktoś szukał to kupiłem tutaj:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001900639517.html
I raczej nie polecam ;)
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 11, 2021, 09:50:04 »
U mnie do tej pory wszystko gra z ali. Zamówiłem maskę upiększającą cerę, ale kabelek był lekko niedociśnięty. Wnerwiało mnie to więc napisałem, a on wysłał drugi komplet za free.
Inne zamówienia w 100% pokrywały się z tym co zamawiałem więc jak najbardziej jestem na plus w stosunku do Ali :)
Szczególnie jak zobaczyłem moje osłony na telefon. Allegro 79 (89 z przesyłką) zł, AliExpress w przeliczeniu 23 zł z przesyłką za 2 zł. Tak więc jest to dla mnie główne źródło rzeczy jeśli nie ma pośpiechu :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 11, 2021, 12:32:33 »
Zakupiłem bezprzewodowego Clipa na ali i oto co przyszło... :o

Otworzyłem spór, zobaczymy jak pójdzie ale niezależnie od wyniku to moje pierwsze i ostatnie zakupy na ali.
I raczej nie polecam ;)

To chyba splawik? ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 11, 2021, 17:03:01 »
Nie rozumiem dlaczego tak jest. Kilkadziesiąt rzeczy w ciągu 10 lat kupiłem od kilkunastu złotych do 300 wartości. Nigdy nie było z niczym problemu. Co najwyżej szło kilkanaście dni dłużej. Ale czasem przychodziło dużo szybciej, więc uważam za wyrównane.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 11, 2021, 17:06:17 »
Coś strasznego pecha macie... Ja mam ponad 50 transakcji i nigdy mnie nie oszukali. Czasem coś nie dotarło, czasem przyszło niezgodne z opisem, ale zawsze po otworzeniu sporu zwracali całą kwotę lub jej część (zależy co było nie tak).
No i nigdy nie zapłaciłem dodatkowych opłat celnych itp. :D
Inna sprawa że nie kupowałem towaru gdzie zostało sprzedanych np. 5 sztuk i nie było żadnej opinii, zawsze minimum kilkadziesiąt i jakieś pozytywne opinie o towarze i sklepie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2021, 17:13:19 wysłana przez RedGuy »
Born to fly. Forced to work.

« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 11, 2021, 17:39:30 »
Coś z tym pechem jest na rzeczy, bo mnie próbował nawet wywałować oficjalny sklep producenta silników RC na ali i to w wyjątkowo żenujący sposób (fake listy przewozowe itp). Cała masa innych ludzi wtedy też została oszukana. Nawet nie ogarniam jaki mieli w tym cel. Szybka, nieoprocentowana pożyczka? Pieniądze w końcu na szczęście odzyskałem.
Dla odmiany np. z BG nigdy nie miałem problemów.

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 11, 2021, 21:53:30 »
[...]
I raczej nie polecam ;)

Wszystkie oceny tego sklepu (zgodność z opisem, komunikacja, szybkość wysyłki) poniżej średniej - chyba lubisz ryzyko ;)
Jak z każdymi zakupami online trzeba się trzymać pewnych zasad:
- sprawdzić oceny kupujących (warto przy tym zwrócić uwagę na to kiedy założony był sklep i jaki ma wolumen sprzedaży),
- dokładnie czytać opis,
- 3x się zastanowić, jeżeli cena jest bardzo atrakcyjna w porównaniu do innych sprzedawców.

Sam mam już dosyć długo historię współpracy z tą platformą (coś ok. 200 przedmiotów) i tylko 7 razy musiałem otwierać dyskusję (pierdoły wysyłane najtańszymi przesyłkami, bez śledzenia... Poczta Polska chyba to rozdaje listonoszom jako premie :/ ) - za każdym razem kasa wracała na konto.
Także ja raczej polecam to źródełko - ale jak to przy zakupach internetowych, trzeba zachowywać ostrożność (szczególnie że trudno o możliwość odbioru osobistego ;) ).

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 11, 2021, 22:27:59 »
U mnie np trafiło się raz tak, że zakupiony zegarek nie przychodził. Otworzyłem spór kasę odzyskałem a dzień później dotarł zegarek :). No więc zobaczymy może w moim wypadku też jest jakaś obsuwa. Bo jak tego TrackIR śledziłem tym kodem w poczcie polskiej, to zatrzymał się w Amsterdamie a potem DEN HAAG A POSTNL IMEC. No i gdzieś tam sobie jest :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 11, 2021, 22:59:51 »
Ciekawe, że poleciał do Den Haag, a nie do Liege, gdzie ląduje masa transportu z Chin drogą lotniczą.

« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 12, 2021, 10:55:58 »
No i własnie odzyskałem kasę. Teraz mógłby przyjść  :evil:.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 11, 2021, 23:16:05 »
Cześć. Dzisiaj i do mnie dotarł ten Chiński klon. Zrobiłem drugie podejście, tym razem bez czapki :P. Kupiłem 4.30.21 r. przyszło 5.11.21 r. - szybko, a przesyłkę przez cały czas mogłem śledzić.

Instrukcja:

;)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2021, 11:20:14 wysłana przez KosiMazaki »

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 18, 2021, 19:48:32 »
Ktoś na jakimś wędkarskim forum się mocno zdziwi.

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 21, 2021, 00:01:17 »
Trzeba było zamówić spławik, przyszedłby TrackIR.  :D