Autor Wątek: Kartonówki  (Przeczytany 4867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kartonówki
« dnia: Stycznia 05, 2021, 22:51:14 »
Ma ktoś do polecenia może jakieś stronki PL z wyjaśnieniem jak się zabrać za kartonówki? Kiedyś robiłem, grube lata temu z Małego Modelarza :) ale może techniki itp. się zmieniły. Teraz to nawet nie wiem gdzie kupić karton do podklejenia, druciki itp. Dawniej szło się do modelarskiego Pana Jana, a tam było wszystko od sklejek po korki. Dziś to wszędzie plastik i gotowce.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
Odp: Kartonówki
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2021, 00:12:23 »
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2021, 01:41:15 »
Zależy jak bardzo chcesz iść po bandzie ;)
Jak lajtowo to na początek coś jednosilnikowego z 2WŚ (np. Hurricane MkI czy pierwsze wydanie Airacobry od Halińskiego - to proste ale bardzo atrakcyjne modele, wszystko do kupienia na stronie wydawcy). Druciki albo samemu znajdujesz w graciarni albo kupujesz odpowiednie na allegro.
Fajnym dodatkiem są gotowe kabinki czy wręgi wycięte laserowo.
Co się zmieniło od czasów Małego Modelarza to nie tylko samo uszczegółowienie modeli ale też pojawiło się sporo technik i chemii ułatwiającej życie.
Ale na początek oprócz modelu przyda ci się klej (najlepszy to śmierdziuch Pronikol OBT-III, ważne aby nie zmiękczał papieru (chociaż mistrzowie używają BCG) i nie nitkował), Super Glue (do usztywniania krawędzi tektury do szlifowania) i coś do klejenia kabinki (np. AK Ultra Glue).
Z narzędzi to mata + skalpel (nieśmiertelna Olfa AK3 z zapasem noży) wystarczy.
Przydaje się gumka do ścierania do kształtowania obłości i jakieś farby do retuszu - tutaj wybór dowolny (AK, Hataka Blue, Tamiya, nawet kredki AK - byle to akryle były).

Sam model przed klejeniem warto zabezpieczyć jakimś bezbarwnym (chroni druk i uplastycznia karton - ale to może przy kolejnych modelach), wręgi zaś przed szlifowaniem warto potraktować Super Glue (nie całe - tylko tam gdzie będą szlifowane).

Jak już to masz to po kolei wycinasz części (skalpelem!), retuszujesz, kształtujesz (tam aby część trzymała bez kleju wymagany kształt - klej ma tylko to utrwalić) i sklejasz zgodnie z instrukcją. Ja oprócz powyższych technik/chemii używam jeszcze techniki cięcia części pod odpowiednim kątem (np pudełka tnę pod kątem 45st. aby ładnie się boki zeszły i podcinam od niewidocznej strony aby ładnie zagięcia się porobiły - jest tego typu sporo instrukcji podanych na w/w forach). Fajny patent to kształtowanie lekko zwilżonej śliną części obłych przy pomocy tępej/obłej końcówki skalpela na gumce. Ale na to też może przyjdzie czas :)

Jakby coś trzeba było to pisz, podpowiemy.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2021, 09:21:49 »
Polecam fora

Dzięki. Lukas, aż takim noobem nie jestem ;). Googla używam, ale może nie wyraziłem się zatem jasno. Właśnie nie chodzi mi o fora i grzebanie tam po różnych watkach, tylko jakieś już konkretne artykuły, strony, gdzie wszystko będzie od razu od A do Z jeśli ktoś cos takiego kojarzy. Takie perły w sieci ;D. Coś właśnie w stylu porad ESP (thx). Coś chciałbym spróbować w 2021 z kartonówek. Sentyment wciąż mam. W sumie wiem co nawet bo model już jedzie (Foka, więc w miarę prosty na początek mam nadzieję ;>). Kiedyś lepiłem wszystko wikolem, ale to nie jest dobry klej, bo woda w nim ściąga papier, a przy okazji pamiętam, że brudził czasem model. Dobry za to był do obróbki by uzupełniać małe dziurki.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2021, 10:11:23 »
Tu masz bardzo dobry artykuł trochę na temat chemii i techniki:

https://samolotyzkartonu.blogspot.com/2020/02/technika-czym-to-sie-klei-subiektywny.html?m=1

Swoją drogą fajnie, że kartonówki znowu przeżywają renesans :) W podstawówce kleiłem okręty, samoloty, a potem przez wiele lat albo wcale nie bawiłem się modelami, albo były to tylko plastiki, a od wielu lat modele RC (sklejka, balsa, pianki), ostatnio jednak poczułem zew kartonu. Odkopałem szkielet Yamato Halińskiego i w wolnych chwilach dłubię.

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 06, 2021, 10:15:59 »
Kiedyś lepiłem wszystko wikolem, ale to nie jest dobry klej, bo woda w nim ściąga papier, a przy okazji pamiętam, że brudził czasem model. Dobry za to był do obróbki by uzupełniać małe dziurki.

Wikol po wyschnięciu daje w zasadzie przezroczystą spoinę, można też kleić kontaktowo, aczkolwiek jak każdy klej oparty na wodzie, może zmieniać geometrię kartonu, więc pod tym względem jest nieprzewidywalny. Ja nadal preferuję butapren, aczkolwiek ze względów zdrowotnych trzeba dbać o dobrą wentylację pomieszczenia.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 06, 2021, 10:28:00 »
.... Ja nadal preferuję butapren, aczkolwiek ze względów zdrowotnych trzeba dbać o dobrą wentylację pomieszczenia.

Ojtam, ojtam, ... różowe słonie chodzące po suficie też mają swój urok :-)
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 06, 2021, 10:42:14 »
Tu masz bardzo dobry artykuł trochę na temat chemii i techniki...

O, ta stronka jest ogólnie bardzo fajna, jest trochę o technikach, a po co tak oklejają taśmą? Używam jej przy plastikach, nie zrywa to kartonu potem?

Ona jest dość mocna.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 06, 2021, 10:57:35 »
Jak przykleisz taśmę do kartonu to rzeczywiście istnieje ryzyko oderwania barwnika, ale jak rozumiem, teraz się powierzchnie zabezpiecza (Capon i inne), więc na takiej powierzchni zabezpieczonej raczej do takiego nieszczęścia nie powinno dojść. Nie mam osobiście doświadczenia z zabezpieczaniem powierzchni, bo kiedyś (przed wiekami ;) tego nie stosowałem), a obecnie ćwiczę na Yamato, które zacząłem chyba ponad dekadę temu i zostawiłem na etapie kadłuba częściowo pokrytego, więc skoro do tej pory nie zastosowałem żadnego zabezpieczenia (mam w planach fixatywę po zrobieniu), to na tym modelu nie będę już tego zmieniał. Ale jak już nabiorę wprawy, przypomnę sobie wszystkie techniki, przećwiczę nowe, to kilka wycinanek czeka w kolejce i wtedy pewnie będę karton zabezpieczał.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2021, 13:41:14 »
A no faktycznie, jak wcześniej czymś opryskany to będzie trzymać. Nie wiedziałem o tym.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 06, 2021, 15:31:56 »
A propos zabezpieczania, gdzieś wyczytałem, że niektórzy zabezpieczają rozcieńczonym wikolem nanoszonym gąbką, czy wałkiem, ale własnego doświadczenia nie mam.
Najpopularniejszy/najtańszy/najbardziej dostępny jest chyba Capon, ale śmierdzi, więc dobrze wietrzyć pomieszczenie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2021, 16:30:55 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 06, 2021, 17:51:07 »
Dzięki. Lukas, aż takim noobem nie jestem ;). Googla używam, ale może nie wyraziłem się zatem jasno. Właśnie nie chodzi mi o fora i grzebanie tam po różnych watkach, tylko jakieś już konkretne artykuły, strony, gdzie wszystko będzie od razu od A do Z jeśli ktoś cos takiego kojarzy. Takie perły w sieci ;D. Coś właśnie w stylu porad ESP (thx). Coś chciałbym spróbować w 2021 z kartonówek. Sentyment wciąż mam. W sumie wiem co nawet bo model już jedzie (Foka, więc w miarę prosty na początek mam nadzieję ;>). Kiedyś lepiłem wszystko wikolem, ale to nie jest dobry klej, bo woda w nim ściąga papier, a przy okazji pamiętam, że brudził czasem model. Dobry za to był do obróbki by uzupełniać małe dziurki.

Spoko :), ale właśnie najwięcej trików i metod podpatrzyłem u ludzi robiących relacje z budów na tych forach. Niektórzy to mistrzowie.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 06, 2021, 18:12:10 »
Dużo info znajdziesz też tutaj: https://www.papermodels.pl.
Co do klejenia to małe elementy kleję klejem BCG. Szkielet i oklejanie szkieletu elementami poszycia to budapren lub_przezroczysty klej do butów pattex i cyjanoakryl do wszelkiej maści drucików.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2021, 20:29:17 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 06, 2021, 23:55:42 »
Tak myślę, że skoro mamy tyle experten (aż szok, myślałem, że tu posucha będzie), to czemu nikt się nie chwali swoimi modelami (tu albo w "Nasze modele")? Zawsze jest miło popatrzeć i pozazdrościć ukończonego projektu :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 07, 2021, 15:45:28 »
Prosisz, masz :)
Nie poczuwam się co prawda do bycia ekspertem, troszkę baboli zrobiłem, ale traktuję ten model treningowo, by przypomnieć sobie, co też z tym kartonem można zrobić.
Jak widać jeszcze sporo pracy przede mną. Na fotce jest linijka - 20 cm, celem oddania skali, sam model ma mieć 132 cm.
Yamato od Halińskiego, wydanie 2004.