Autor Wątek: Petrovich  (Przeczytany 4453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Petrovich
« dnia: Czerwca 20, 2021, 13:14:12 »
A tak w ogóle ten Petrovich to coś gada w obecnym EA? Wiem, że ma być tak docelowo, ale na filmiku Wagsa zgłaszał zagrożenia już obecnie.
Możliwe, że ma jakaś jednak wersję testową.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2021, 22:17:16 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
Odp: Petrovich
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2021, 14:07:00 »
Na pewno ma wersję testową. Na ich filmikach np. świeci się kontrolka pod mapą. U nas nie. Pietrowicz ma gadać docelowo (nie wyobrażam sobie inaczej tak BTW).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2021, 14:14:33 wysłana przez Qbeesh »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 21, 2021, 22:32:41 »
Opis obecnych komend, ściągnięte z Forum ED:

I nieco inna graficznie opcja:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2021, 19:24:48 »
Pierwszy kill z pozycji Pilota - operatora zaliczony :]. Nie jest łatwo, ale przede wszystkim proponuję przypisać swój główny joystick (osie) zamiast operować myszką, czy też tym slew mode (przyciski bądź grzybek), oczywiście to pozycja w Mi-24 Aiming Station (axes). Do tego warto zmniejszyć czułość, ja dałem krzywą na "S" aż o 30%, wtedy można bardzo dokładnie trzymać cel na muszce. Oczywiście i to nie gwarantuje trafienia ale jest już lepiej. Kluczem do sukcesu jest opanowanie też komend Petrovicha jako pilota i podczas patrzenia na celownik trzeba na pamięć wydawać mu komendy. Zabawa jest przednia, chociaż Petrovich wszystkie skręty o korekty wykonuje jak na bani. 8)

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2021, 19:39:31 »
Jeśli nie wyłączysz żyroskopów po ataku, Petrowicz będzie dużo delikatniej wykonywał manewry żeby ich nie uszkodzić. Kilka razy jak je wyłączałem zgodnie z instrukcją i rozkazałem zwrot, Peter przeciągnął i rozbił śmigłowiec.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 22, 2021, 23:43:27 »
Jeśli nie wyłączysz żyroskopów po ataku, Petrowicz będzie dużo delikatniej wykonywał manewry żeby ich nie uszkodzić. Kilka razy jak je wyłączałem zgodnie z instrukcją i rozkazałem zwrot, Peter przeciągnął i rozbił śmigłowiec.

I mi się to zdarzyło ze 2x. Próbuję wyłapać czemu, może nie ogarnia jednocześnie skrętu o 180 st. i nakazu zmiany prędkości ;). Przy tej zmianie na ośce, teraz miałem na 4 cele 4 trafienia (warto ograniczyć prędkość do 150km, a wiać na 300), ale bywa też tak, że Petrovich nie może wyrównać pomimo większej odległości i do samego celu brak sygnału synchronizacji celowników i trzeba robić nawrót, co znowu trwa. Ogólnie jednak i tak powiem, że moduł jest po prostu świetny, jeden z lepszych w DCS.

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2021, 01:18:34 »
Też się grubo wkręciłem. Klimat jest gęsty. Jak Pietrowicz będzie jeszcze nawijał (ciekawe, że skrzydłowi nie zgłaszają wykryć...) to już w ogóle.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 23, 2021, 23:12:22 »
Takie coś się dziś pojawiło:

Player on commander place loses control after firing ATGM from operator place - fixed

Nie wiem czy to faktycznie to, ale miałem tak ze 2-3 razy, że całkowicie całe sterowanie mi się zblokowało (FLT), po przejściu na miejsce pilota nie odzyskałem sterowania, a na miejsce operatora nie mogłem powrócić. Menu też się przestało wyświetlać.

Jest jeszcze taki bug (zdaje się), że siedzisz sobie na miejscu operatora, walczysz z celowaniem, jest nawet sygnał, a tu o zgrozo Petrovichowi przypomniało się, że jajek na śniadanie nie kupił i tak sobie ni z tego i z owego zadziera nos maksymalnie by wyhamować. Oczywiście całe celowanie idzie w łeb. Trochę jakby przekroczenie jakiegoś gimbala (powyżej 60 st.), ale skoro celownik dalej widzi cel i jest w centrum to raczej nie to.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 25, 2021, 16:12:37 »
Idzie za jednym podejściem jako pilot-operator zniszczyć kilka celów od razu. Kwestia przypisania tylko zmieniania wyrzutni bez wychodzenia z celownika.
Nie ma skrótów (next station), więc trzeba to dodać samemu lub też przypisać gdzieś do HOTAS.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2021, 16:24:58 »
Tą czerwoną strzałkę na środku można wyłączyć, jeśli ktoś chce "as real".
O ile pamiętam Alt+S
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2021, 16:29:24 »
Tak, można. Wciąż się do tego przymierzam ale jeszcze nie podpiąłem tego pod joya. Jest wykurzająca, czasem zasłania cele. O ile przy myszy czy klawiszach to w sumie się przydaje, to przy dżoju (i ośkach), który się centruje nie ma sensu.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2021, 17:26:23 »
A jak Wam działa naprowadzanie / utrzymanie celownika na celu? U mnie jest tendencja do uciekania w górę. Za cholerę nie mogę trafić :( Może jest jakiś haczyk?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2021, 17:42:39 »
A jak Wam działa naprowadzanie / utrzymanie celownika na celu? U mnie jest tendencja do uciekania w górę. Za cholerę nie mogę trafić :( Może jest jakiś haczyk?

Na jakim etapie? Na poczatku czy na koncu? Wlaczasz tez przejscie Petrovicha jako pilota na tryb ataku ATGM?

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 25, 2021, 18:15:26 »
Heli w zawisie, przełączam na operatora, uzbrojenie włączone, zapuszczam okular - zakładam że czegoś zapominam?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 25, 2021, 18:49:16 »
Heli w zawisie, przełączam na operatora, uzbrojenie włączone, zapuszczam okular - zakładam że czegoś zapominam?

Czyli mowisz o opcji HVR Petrovitcha? To dalej jeden z trybow FLT, czyli pozycji w zasadzie tylko do przemieszczania sie i normalnego lotu / wykonania zawisu. Musisz przejsc do CBMT mode i dac Long UP (strona 67). W przypaku Petrovitcha nie ma mozliwosci ataku w zawisie. W realu jest to i bylo mozlwe ale to przeciez rydwan, on nie stoi w miejscu :]. Typowy atak na Hindzie nastepowal w ruchu, chociaz jak mowie. Jest to mozliwe. Pewnie jak sie przelanczasz to po prostu pilot przejmuje kontrole (nad zawisem) i by nie poleciec do przodu zadziera ci dziob ale nawet jak przejdziesz od razu w tryb HVR to on i tak nie bedzie podazal celownikiem za celem. Moznaby wydawac polecenia na zmiane kierunku ale finalnie to bedzie trwalo masakrycznie duzo czasu. Lepiej wydac komende lotu na celownik operatora.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2021, 18:54:43 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl