Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #255 dnia: Lutego 27, 2022, 12:52:32 »
Trzeba pamiętać, że duża część żołnierzy FR pojechała na Białoruś na manewry. Wystali się tam dwa miechy (czy jakoś tak) i potem kazano im przekroczyć granicę z Ukrainą. Stąd i morale nie musi być wysokie.

W samej Rosji pomału zaczyna się także gotować i nastroje się zmieniają. Póki co ludzie ruszyli szturmem na bankomaty.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28161882,system-finansowy-rosji-sie-wali-zachod-juz-bez-skrupulow-rubla.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2022, 13:03:22 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #256 dnia: Lutego 27, 2022, 12:55:28 »
Akcja wylewania wódki: https://wiadomosci.wp.pl/wojna-na-ukrainie-akcja-barmanow-z-usa-wodka-w-putina-6741794423474688a LOL 8). Z drugiej strony, jak nastąpi bojkot produktów z Rosji (a np. już niektóre sieci spożywcze w Polsce ogłosiły, że nie będą handlować i sprowadzać produktów z FR) to może być za chwilę olbrzymi kryzys w Rosji. Podoba mi się ta solidarność. Historia świata pisze się na nowo, chociaż żelazna kurtyna opadnie ponownie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #257 dnia: Lutego 27, 2022, 12:57:09 »
Tzn. tak jak ktoś napisał wcześniej. Cała ta sytuacja wydaje się mocno podejrzana. Na pewno wysłali tam rezerwy, a nie weszli "pierwszą jedenastką". Pytanie dlaczego? Czy czy liczyli, że będzie promocja jak 2014? Czy też chodzi tylko o poświęcenie tych jednostek, prawie że jak mięso armatnie i rozpoznanie pozycji przed tym jak wejdzie Drużyna A wszystko pozamiatać? A może po prostu Ruscy to nadal ten przysłowiowy "kolos na glinianych nogach". Parady, pokazy, ćwiczenia i prężenie muskułów. A teraz wychodzi ile to wszytko jest warte? Jestem zaskoczony stanem niektórego sprzętu, w kontekście informacji jak głęboka modernizacja została przeprowadzona i że przygotowywali się do tej operacji od lat. Już sam nie wiem co mam myśleć.

Na razie jakoś nie widzę opcji wygrania tego przez Rosjan, bez rozpętania wojny totalnej, również przeciwko cywilom.

PS. Niemcy podobno zadeklarowali plan modernizacji Bundeswehry i przeznaczanie ponad 2% PKB na obronność. Deutschland, erwache!

« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2022, 13:05:24 wysłana przez Jascha »

Offline Rolam

« Odpowiedź #258 dnia: Lutego 27, 2022, 13:06:25 »
W ramach małego czarnego humoru.
Jeśli to prawda to pod Chersoniem Romowie ukradli rosjanom czołg ...
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #259 dnia: Lutego 27, 2022, 13:06:47 »

www.yoyosims.pl

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Lutego 27, 2022, 13:20:41 »
No cóż, mści się "krótka kołdra" i przygotowanie operacji pod kątem szybkiego rajdu przez kraj. Ja myślę, że SZ Rosji już po pierwszej dobie zaczęły się orientować że taki wariant jednak nie przejdzie, stąd i przygotowania do kolejnych rzutów. Jak dotąd działania Rosjanie prowadzą w głębokim urzutowaniu, udział w pierwszym rzucie przeważnie lekkich i szybkich jednostek oraz operacji specjalnych i desantowych motywowany był założeniem podobnego scenariusza jak w przypadku Krymu AD'2014 gdzie wszystko pójdzie względnie gładko i można będzie relatywnie szybko uchwycić poszczególne punkty w kraju. Niemniej te założenia są nierealistyczne i lekko uzbrojone jednostki walczą ze zmiennym szczęściem w polu z obroną ukraińska - o miastach nie wspomnę bo tam będzie jeszcze trudniej i nie obędzie się bez długotrwałego oblężenia, izolacji artyleryjskiej wszystkich ważniejszych wyjazdów z poszczególnych miast. Mowa oczywiście o punktach najsilniej bronionych na północy: Sumach, Charkowie oraz m.in. Czernichowie, gdzie mówi się że w tym ostatnim bój jest bardzo intensywny i bardzo krwawy dla obu stron, niemniej jak SZ Rosji obejdą to miasto to zatrzymają się na wschodnich opłotkach Kijowa w mojej ocenie.

Morale Ukraińców jest bardzo wysokie, walczą dzielnie i to mnie cieszy, bo naprawdę nie chciałem na nich postawić kreski tak jak w 2014/2015 - no ale po ówczesnym "performance" nie dawali tak naprawdę wyboru jeśli miało to być oceniane na zimno. Niemniej nie przeceniałbym tego czynnika - w pierwszych dniach morale jest zawsze bardzo wysokie... aż do momentu rozpadu struktur dowodzenia kiedy interes zacznie się sypać. Tak było w Gruzji AD'2008.

Myślę że po poniedziałku będziemy wiedzieć z czym z grubsza tak naprawdę mamy do czynienia. Nadal w tej układance jest X niewiadomych.

Proszę zauważyć, że od Krymu Rosjanie weszli z całym dobrodziejstwem inwentarza, nadal przez cieśniny przechodzą kolejne rzuty sił. Tam też największe postępy są notowane. Co interesujące, na południu wiele kolumn porusza się w towarzystwie śmigłowców bojowych, zarówno Mi-28N i Mi-35M. Do tej pory trwają ciężkie walki na linii Chersoń oraz Nikołajew, brygady ZS Ukrainy trzymają się tam bardzo dzielnie ale i ponoszone są koszmarne straty, tak jak z tego filmiku z "autostradami śmierci" gdzie wybito przynajmniej cały batalion (!) zmotoryzowany (też jakaś jednostka zaopatrzeniowa, sądząc po doborze taboru kołowego). Most w Chersoniu jest nasycony wrakami po obu stronach brzegu jak i na samej przeprawie, pojazdów obu stron. Gdzieś wcześnie był wrzucony filmik z kilkoma porzuconymi/zniszczonymi ukraińskimi T-64BW, więc bój jest tam naprawdę bardzo ostry. Rosjanie trzymają przeprawę w Nowej Kachówce i dalej przelewają się tam pododdziały. Melitopol na 99% jest już definitywnie w rękach SZ Rosji, stamtąd natarcie prowadzone jest w dwóch kierunkach: na północ na Wasiljewkę oraz na wschód na Tokmak oraz dalej do rejonu Berdiańska, wsparte podobno małym desantem morpiechu WMF Rosji (defacto rosyjskiej piechoty morskiej).
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2022, 13:27:59 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: Lutego 27, 2022, 13:43:41 »
T-90A w Sumach tzn. gdzieś na opłotkach miasta, strata potwierdzona.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #264 dnia: Lutego 27, 2022, 13:50:06 »
W Rosji Dolar po 122 rubli, Euro po 135. Ponoć kolejki do bankomatów. Pytanie po co? Przecież Car mówi, że wszystko pod kontrolą. Jutro może być ekonomiczny Armagedon u nich, niektórzy mogą się zdziwić. Zaczną zadawać pytania czemu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #265 dnia: Lutego 27, 2022, 13:53:08 »
Jeśli to prawda to pod Chersoniem Romowie ukradli rosjanom czołg ...
No nie dziwie się :)  Dostaną za niego ciężką kasę na skupie złomu :D  Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #266 dnia: Lutego 27, 2022, 13:56:11 »
Ponoć poszły dwa śmigłowce FR na północ od Kijowa, OPL.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1497909108653137920 .

www.yoyosims.pl

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Lutego 27, 2022, 14:07:55 »
Sytuacja w Charkowie, oczywiście bardzo z grubsza:

L'ordre règne à Varsovie!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims