Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #435 dnia: Marca 01, 2022, 00:09:41 »
To już oficjalnie?
Wow, 28szt? Ładnie popłynęli, jestem ciekaw jak to zorganizują.
https://mobile.twitter.com/sikorskiradek/status/1498406350216646657?t=we_Mi-UqeszZMZL2gFuSjA&s=07

Podobno ukraińscy piloci są już u nas.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #436 dnia: Marca 01, 2022, 00:20:14 »
Zakładam, że przekazanie Migów zostało skonsultowane z NATO i pewnie skończy się przysłaniem tymczasowo dodatkowych maszyn USAF.
MiGi będą przekazane jako pomoc UE a nie Polski. Oprócz naszych będą to również maszyny słowackie i bułgarskie (a może i węgierskie)...   

« Odpowiedź #437 dnia: Marca 01, 2022, 00:28:00 »
Ja wiem, że to pomoc UE. Chodzi mi o to, że przekazanie takiej liczby maszyn to jednak jest pewien uszczerbek w możliwościach NATO i być może w obecnej sytuacji trzeba będzie to jakoś skompensować.

Swoją drogą jak się okaże, że to faktycznie aż tyle maszyn (mowa nawet o 70 w PL i innych krajów), to faktycznie coraz bardziej aktualne robi się pytanie czy będzie miał kto tym latać.

EDIT: Węgierskie? Wątpię żeby aż tak się ugięli.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #438 dnia: Marca 01, 2022, 00:31:39 »
Spokojna glowa, mamy dostac za to kolejne efy, uzywki ale klasa wyzej niz MiGi (nie wiem czy free czy po taniosci).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #439 dnia: Marca 01, 2022, 00:34:08 »
To na pewno będą jakieś stare F-16 do tego przeszkolenie pilotów nas nieźle szarpnie pieniędzy i potrwa ze 2 lata. A Rosja może uznać to za akt wojny.

Właśnie, czy NATO nie ryzykuje konfliktu światowego? Chociaż z drugiej strony, Rosja ryzykuje bardziej, skoro potknęli się na takiej Ukrainie, to NATO konwencjonalnie złoiłoby im chyba tyłki nawet teraz.

« Odpowiedź #440 dnia: Marca 01, 2022, 00:43:12 »
Spokojna glowa, mamy dostac za to kolejne efy, uzywki ale klasa wyzej niz MiGi (nie wiem czy free czy po taniosci).

Też tak myślę. Tylko, że te efy trzeba będzie wyklepać, przysłać do kraju i kierowców przeszkolić (być może w US). W obecnej sytuacji rozsądne byłoby rozmieścić coś zastępczo już teraz...

« Odpowiedź #441 dnia: Marca 01, 2022, 00:54:11 »
EDIT: Węgierskie? Wątpię żeby aż tak się ugięli.
Skoro mają możliwość przekazać je jako UE, a nie Węgry, a w zamian dostać coś bardziej nowoczesnego, to czemu nie. Przecież jeszcze rok temu szukali na nie kupca... 

« Odpowiedź #442 dnia: Marca 01, 2022, 01:01:43 »
O ile wiem Węgry do tej pory nie zgodziły się przekazać czegokolwiek Ukrainie. W dalszym ciągu nie pozwalają też na tranzyt uzbrojenia. Dlaczego? To już nie temat na  ten wątek.

Offline Rolam

« Odpowiedź #443 dnia: Marca 01, 2022, 01:21:30 »
Tak mi się przed snem coś urodziło.
Ok -> był pierwszy rzut.(front zachodni i wschodni). Dzieciaki, niedoszkoleni - wymęczeni itp.
Teraz idą drugi i trzeci rzut. Lepsze jednostki, lepiej wyszkolone, lepiej wyposażone.
Dopiero niedawno zaktywowały się Dziobaki, Su-30 itp.
Wymęczyli ukraińską armię, zaczynają ją rolować i łapać w kleszcze.
Co jeśli (to jest TYLKO gdybanie) Szykują się na dłuższą wojnę? Mniej intensywną , w stylu późniejszego Donbasu?
Siły powietrzne i etatowe/kontraktowe jednostki są tym trzonem, który później ma w tym uczestniczyć?
Minusy: nie uzupełnią tak szybko, szczególnie przy embargach, broni precyzyjnej, paliwo mają. Sprzęt? Jeszcze sporo, a ten nowszy nie jest jeszcze wybity.
Korytarz do Krymu lub wybrzeże Czarnomorskie to realne cele do oderwania.
Północ, północny wschód - też. Pytanie na ile siły Ukrainy będą przetrzebione, wymęczone? Co z kontratakami?

Południowy front wygląda na przemyślany. Północny i wschodni to taka trochę partyzantka w stylu Kapitana Bomby. Tak z 10-15 lat zajmie im uzupełnienie strat.
A zaraz będą mieli na głowie Chiny, które na pewno wykorzystają "upadek" sił zbrojny FR.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 08:25:07 wysłana przez KosiMazaki »
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #444 dnia: Marca 01, 2022, 07:33:01 »
Chyba rzeczywiście są już ludzie do odbioru naszych maszyn. :)
https://twitter.com/Rybitzky/status/1498450843074506755?t=cBTcfmYXqyMJln7Rt-UPVw&s=19
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #445 dnia: Marca 01, 2022, 07:33:07 »
Tak maja podobno wygladac dostawy:

🇧🇬 Болгарія (Міг-29) - 16 шт
🇧🇬 Болгарія (Су-25) - 14 шт
🇵🇱 Польща (Міг-29) - 28 шт
🇸🇰 Словаччина (Міг-29) - 12 шт

Ale bardziej martwi mnie ta nowa, wielka kolumna zmierzajaca w strone Kijowa. W nocy nic sie z nia nie wydarzylo, wiec mozliwe ze czekali na dzien. Przydalby sie juz teraz lotniczy atak.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #446 dnia: Marca 01, 2022, 07:48:57 »
MiGi będą przekazane jako pomoc UE a nie Polski. Oprócz naszych będą to również maszyny słowackie i bułgarskie (a może i węgierskie)...   

Nie rozśmieszaj mnie. UE? Rozumiem, że pacną na nie "Sfinansowano ze środków UE" i wszyscy będą zadowoleni.

MiGi są polskie i to Polska je przekazuje. To, że na razie Unia coś za to obiecała (a później dojdzie do wniosku, że jednak te pieniądze się nam nie należą), to zupełnie inna sprawa.

----

Wracając do tematu. Reuters:

https://www.reuters.com/world/europe/russian-military-convoy-north-kyiv-stretches-40-miles-maxar-2022-03-01/

Konwój zmierzający z północy w stronę Kijowa rozciąga się na długości... 40 mil (ponad 60 km). Nie odpuszczą.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #448 dnia: Marca 01, 2022, 08:08:35 »
Żegnajcie śliczności, służcie dobrze nowym gierojom, jesteście najpiękniejsze ever.

Ciekawe z której dostawy?

- oryginalnej polskiej z ZSRR (VII 1989 - X 1990),
- czeskiej zamiany za śmigłowce Sokół (XII 1995 - I 1996, ale wyprodukowane w 1989 dla Czechosłowacji),
- niemieckiej za 1 EUR (IX 2003 - VIII 2004, ale wyprodukowane 1988-1989 dla NRD).

Nie ma co ukrywać, że pomimo sympatii do MiG-29 to utrzymanie tych myśliwców kosztuje Nas coraz więcej. Dostęp do części, do graciarni jest coraz trudniejszy, a części na rynku cywilnym nie da się pozyskać. Trzeba na okrętkę np. przez Iran. Ktoś na tym też zarabia. Dlatego może lepiej niech pojadą gdzieś, gdzie będą używane niż mają jechać do huty. Analogicznie z Mi-24... Trzeba iść do przodu, a nie wiecznie kurczowo trzymać się Stara 266 i modernizować go w nieskończoność :).

Inna ciekawostka w sprawie Mriji, póki co traktuję to jako sci-fi, bo to tak samo jak mówić, że osądzą Putina w Hadze. Niemniej cieszy, że ktoś bierze to pod uwagę,

Chociaż na oficjalne ogłoszenie co do zniszczeń ciągle czekamy, ukraińska firma Ukroboronprom poinformowała, że planuje odbudowę samolotu na koszt Rosjan, co wyniesie całe 3 miliardy dolarów i pięć lat prac. Firma zaznaczyła, że jej celem jest „zapewnienie pokrycia tych kosztów przez Federację Rosyjską, która celowo wyrządziła szkody ukraińskiemu lotnictwu i sektorowi przewozów lotniczych”.

https://ukroboronprom.com.ua/en/news/rosiyani-znishhili-an-225-mriya-vona-bude-vidnovlena-za-kosti-okupanta

« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 08:40:44 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #449 dnia: Marca 01, 2022, 08:49:22 »
Moim zdaniem warto śledzić:
https://mobile.twitter.com/OSW_pl/status/1498259217731530754

Jedne z bardziej rzetelnych analiz.

Do tych samolotów będziemy udostępniać lotniska:

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1646113127UcAmiQUJ5utKdrmHwhbxKP.jpg

Źródło takie sobie.
L'ordre règne à Varsovie!