Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87529 razy)

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #480 dnia: Marca 01, 2022, 15:01:31 »
Dla poszerzenia wiedzy, ciekawa opinia:
The Mysterious Case of the Missing Russian Air Force | Royal United Services Institute (rusi.org)

Mógłbyś z grubsza streścić? Umiem angielski, ale dużo tekstu trochę mnie odrzuca. :)

BTW: (czarny humor) - MiGi-29 nie będą banowane na Ukrainie jako towary rosyjskie? ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #481 dnia: Marca 01, 2022, 15:30:13 »
Autor tego artykułu podaje trzy potencjalne powody, przy czym zaznacza że żaden z nich nie stanowi 100% wytłumaczenia obecnej sytuacji:

- niewielkie zapasy broni kierowanej i ograniczone możliwości wykonywania precyzyjnych ataków.
- bardzo słaba współpraca pomiędzy jednostkami lądowymi, obroną przeciwlotniczą i lotnictwem, co grozi wieloma incydentami "friendy fire".
- niewielki nalot i doświadczenie rosyjskich pilotów, stąd obawy wierchuszki, że lotnictwo nie jest gotowe do operacji na dużą skalę i jego użycie może kosztować wizerunkowo więcej, niż jest warte.

Autor zaznacza też, że wszystko jeszcze może się zmienić jeśli dojdzie do dalszej eskalacji. Swoją drogą oglądałem kilka miesięcy temu wywiad z autorem tego artykułu, utrzymany w podobnym tonie, całkiem sensowna analiza: https://www.youtube.com/watch?v=lf1uQF38ZeA

BTW: (czarny humor) - MiGi-29 nie będą banowane na Ukrainie jako towary rosyjskie? ;)

Nie jeśli je odpowiednio oznakujemy ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #482 dnia: Marca 01, 2022, 15:37:34 »
7 minut czytania ;) , ale rozumiem, mnie też jest ciężko, bo nie jestem biegły.Autor zastanawia się dlaczego 300 nowoczesnych samolotów WKS jest praktycznie bezużytecznych i wg niego być może z powodu:
- braku amunicji precyzyjnej (wystrzelano się w Syrii)
- słaby nalot i wyszkolenie co za tym idzie pilotów, którzy nie są wstanie wykorzystać w pełni sprzętu który mają do dyspozycji
- brak doświadczenia we współpracy z własną opl
- brak doświadczenia we współpracy z siłami naziemnymi
- brak chęci podjęcia ryzyka lotów na małych wysokościach (MANPAD)
- strach przed uwidocznieniem własnych słabości

Ogólnie ma trochę racji, bo kiedy Rosja prowadziła ostatnio pełnowymiarową wojnę z pełnym zaangażowaniem na wszystkich płaszczyznach, Afganistan i Czeczenia to za mało, konflikty o innej charakterystyce. Z drugiej strony pozwalanie przez WKS na zestrzeliwanie sobie Iłów z desantem i hasanie dronami po niebie to naprawdę blamaż elity sił FR. Żeby Rosja nie miała opanowanego nieba w walce z tak słabym przeciwnikiem (lotniczo) to nie sądziłem nigdy.

A tu artykuł o możliwości ustanowienia NFZ:NATO and Putin's Bad Assumptions (thecipherbrief.com)
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 15:45:28 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #483 dnia: Marca 01, 2022, 15:53:12 »
Mrija chyba oberwała, ale coś jeszcze zostało: widać statecznik poziomy stojący "normalnie" (?) jak również przestrzelinę w dachu.
https://twitter.com/trbrtc/status/1498662238793748483/photo/2

« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 16:07:48 wysłana przez damos »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #484 dnia: Marca 01, 2022, 15:54:09 »
MO Federacji Rosyjskiej nieco złagodziło politykę informacyjną - pojawił się krótki filmik z operacji desantowej, podobno w rejonie Kijowa:
https://www.youtube.com/watch?v=ox9HmusM0XI

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: Marca 01, 2022, 16:22:43 »
Nad Taranrogiem miała zostać zestrzelona Toczka przez rosyjską opl, dość nisko nad ziemią:
https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_456276578%2Fpl_wall_-123538639

Na lotnisko miały spaść jakieś fragmenty przechwyconej rakiety, wywołując pożar. Albo też subamunicja...

« Odpowiedź #487 dnia: Marca 01, 2022, 16:38:06 »
7 minut czytania ;) , ale rozumiem, mnie też jest ciężko...

Chopie, pięc nocy nie spałem, ledwo widzę na oczy... ;)

Artykuł i obecna sytuacja pokazuje, że NATO nawet w obecnym stanie jest lepiej wyszkolone i przygotowane do prowadzenia precyzyjniejszych operacji. Chyba załamuje się cała post-radziecka doktryna wojskowa (mówię o użyciu broni konwencjonalnych).

Trafiłem w sieci na nagranie, w którym skompilowano wiele ukraińskich przewinien dotyczących Rosjan na Ukrainie, ataków fizycznych, incydentów, występków nacjonalistycznych, pogrzebów jakichś ekshumowanych członków SS "Galizien" na jakiejś wiosce zabitej dechami. Dość tendencyjne to było, chcę wierzyć, że w każdym kraju dałoby się skompilować podobne ekscesy (może za wyjątkiem jakiejś rozróby, w której zginęło 50 ludzi). Na pewno trzeba Ukraińcom po tej wojnie patrzyć na ręce i zadbać o nasze sprawy (cmentarz Orląt, historyczną ocenę mordów na Wołyniu) - zrobić reset.

Wiem, że może mały offtop, ale nurtuje mnie to, a nie mam gdzie się poradzić i napisać o tym.

« Odpowiedź #488 dnia: Marca 01, 2022, 16:44:20 »
Nad Taranrogiem miała zostać zestrzelona Toczka przez rosyjską opl, dość nisko nad ziemią:
https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_456276578%2Fpl_wall_-123538639

Od tych wszystkich filmów mam już wrażenie, że chwilowo lepiej potrafię klnąc po rosyjsku lub ukraińsku, niż po polsku.

------

Natomiast jeszcze odnośnie tych naszych MiGów i dementi Prezydenta RP w tym zakresie. No właśnie, czy to jest dementi?*

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezydent-Duda-Nie-wyslemy-wojska-i-samolotow-do-Ukrainy-8288626.html

Bo ten język jest zupełnie niejasny (chyba celowo). "NATO nie chce być częścią konfliktu rosyjsko-ukraińskiego, dlatego nie zamierzamy wysyłać żadnych wojsk na Ukrainę, nie zamierzamy też wysyłać samolotów do ukraińskiej przestrzeni powietrznej." Ja mam takie wrażenie, że tutaj jest mowa o operowaniu nad Ukrainą przez samoloty polskie / samoloty NATO, a nie o dostarczeniu sprzętu dla pilotów ukraińskich. Bo jaka jest logika w twierdzeniu, że oznaczałoby, że Polska staje się wtedy stroną konfliktu, skoro my (i wiele państw) dostarczamy inną broń. Dostarczając MiGa stajemy się stroną konfliktu, a dostarczając zestaw Piorun, nie? Chcę tylko powiedzieć, że ta sprawa dla mnie definitywnie przekreślona nie jest. Natomiast informacja, że ukraińscy piloci mieliby operować z polskich lotnisk, to już dla mnie czyste sci-fi i bezapelacyjne włączenie się bezpośrednio w konflikt, tak samo jak stroną konfliktu jest tutaj dla mnie Białoruś i dziwne tłumaczenia naczelnego kołchoźnika nic w tym zakresie nie zmieniają.

* Ok, przeoczyłem, że to już było poruszane stronę wcześniej.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #489 dnia: Marca 01, 2022, 16:46:22 »
Internowany w Rumunii myśliwiec - jak się okazuje Su-27P n/b Niebieski 23 (nr fabr. 36811015305, n/s 15-05 a więc dość stary samolot) z 831.brTA został dzisiaj odeskortowany przez parę rumuńskich MiG-21 Lancer-C i odleciał - jak to kolokwialnie ujęto - "w bliżej nieznanym kierunku".

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #490 dnia: Marca 01, 2022, 16:54:05 »
No i wspaniale! Niech na chwałę ukraińskiego lotnictwa zabija Rosjan niszczy technikę wojskową Rosjan i eliminuje ich żołnierzy.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rolam

« Odpowiedź #491 dnia: Marca 01, 2022, 17:13:44 »
Internowany w Rumunii myśliwiec - jak się okazuje Su-27P n/b Niebieski 23 (nr fabr. 36811015305, n/s 15-05 a więc dość stary samolot) z 831.brTA został dzisiaj odeskortowany przez parę rumuńskich MiG-21 Lancer-C i odleciał - jak to kolokwialnie ujęto - "w bliżej nieznanym kierunku".
Zgodnie z prawem międzynarodowym,samolot został zwrócony bez amunicji i uzbrojenia podwieszanego.

Pospieszna inwentaryzacja w magazynach zapewne wykaże że bliżej nie sprecyzowany Tabor romski dokonał kradzieży z włamaniem i tym samym uzbrojenie w/w samolotu należy umieścić w rubryce straty,a dochodzenie umorzyć z braku możliwości wskazania sprawców.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #492 dnia: Marca 01, 2022, 17:15:15 »
odleciał - jak to kolokwialnie ujęto - "w bliżej nieznanym kierunku".

Odleciał bez żadnego uzbrojenia jak widać.
Hmmm to rodzi pewne domysły.
11:05 PM

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: Marca 01, 2022, 17:23:54 »
Coś gdzieś mignęło że okręty na Morzu Czarnym się ustawiły, żeby ostrzelać okolice Odessy, ale nie ostrzelały i się zwinęły. Oczywiście poszła fama o odmowie wykonania rozkazu przez załogi, ale to "kolega dziadka szwagra Schmeissera mu powiedział, że gdzieś słyszał". Uszczelnienie informacyjne jest po konkrecie. Ogólnie media od wczoraj zjadają własny ogon.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 17:34:13 wysłana przez Qbeesh »