Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #570 dnia: Marca 03, 2022, 12:55:51 »
Puszczą atom czy blefują? Nie chcą chyba żyć, jeśli coś takiego się wydarzy.

« Odpowiedź #571 dnia: Marca 03, 2022, 13:44:27 »
Z lotniczego podwórka: 2022.03.02 Ukraińcy zestrzelili dwa Su-35 przy stracie swojego jednego MiGa-29.
bit.ly/3C4fjzq
https://milmag.pl/atak-rosji-na-ukraine-dzien-siodmy/

« Odpowiedź #572 dnia: Marca 03, 2022, 15:32:09 »
Jaka to strona konfliktu (chodzi o tę na gorze)?
https://streamable.com/fu6lf1
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #573 dnia: Marca 03, 2022, 15:35:47 »
Nie mam pojęcia, co to za typ samolotu. Najprawdopodobniej jakiś nietypowy rosyjski wynalazek. Tak długi dziób i kształt skrzydeł, nie przypomina mi niczego znanego mi.

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to Su-24.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2022, 18:28:27 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #574 dnia: Marca 03, 2022, 15:39:45 »
Rafaele tankujące nad Polską:
https://streamable.com/ynvku6
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #575 dnia: Marca 03, 2022, 16:01:09 »
Z lotniczego podwórka: 2022.03.02 Ukraińcy zestrzelili dwa Su-35 przy stracie swojego jednego MiGa-29.
bit.ly/3C4fjzq
https://milmag.pl/atak-rosji-na-ukraine-dzien-siodmy/
Ja jestem bardzo sceptyczny słysząc takie deklaracje, zero dowodów. A Su-35 to nie w kij dmuchał. Te stare klamoty mają minimalne szansę na pokonanie Su-35.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #576 dnia: Marca 03, 2022, 16:37:16 »
A tu info (na rosyjskiej stronie) o śmierci na Ukrainie dowódcy rosyjskiego 120. Mieszanego Pułku Lotniczego.
https://mobile.twitter.com/CITeam_en/status/1499355369264590851
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2022, 18:31:20 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #577 dnia: Marca 03, 2022, 16:38:06 »
Nadal chyba nie przedstawiono też żadnych dowodów na strącenie Il-76 (jednego, a co dopiero dwóch). Dziwna to trochę sprawa bo rozdano medale, zestrzelenia potwierdził podobno wywiad USA, ale jak taki samolot zrobi sobie kuku, to raczej jakiś ślad na ziemi pozostaje. No chyba, że rozbił (rozbiły?) się w terenie kontrolowanym przez Rosjan.

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to Su 24.

Tak był zatytułowany ten film w linkach, które ja widziałem.

« Odpowiedź #578 dnia: Marca 03, 2022, 16:51:38 »
Nadal chyba nie przedstawiono też żadnych dowodów na strącenie Il-76 (jednego, a co dopiero dwóch). Dziwna to trochę sprawa bo rozdano medale, zestrzelenia potwierdził podobno wywiad USA, ale jak taki samolot zrobi sobie kuku, to raczej jakiś ślad na ziemi pozostaje. No chyba, że rozbił (rozbiły?) się w terenie kontrolowanym przez Rosjan.

Zauważ, że zdecydowana większość filmów dostępnych w sieci pochodzi od przypadkowych osób, cywili. Ukraińcy bardzo uważają żeby przypadkiem nie ujawnić czegoś co może ściągnąć ogień czy zdradzić sposoby działania. Właściwie ograniczają się do oświadczeń. Opsec. Na dowody przyjdzie czas.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #579 dnia: Marca 03, 2022, 17:03:09 »
Zauważ, że zdecydowana większość filmów dostępnych w sieci pochodzi od przypadkowych osób, cywili. Ukraińcy bardzo uważają żeby przypadkiem nie ujawnić czegoś co może ściągnąć ogień czy zdradzić sposoby działania. Właściwie ograniczają się do oświadczeń. Opsec. Na dowody przyjdzie czas.

OPSEC w tym przypadku dotyczy pokazywania czegoś co w jakimś sposób może narazić siły ukraińskie. Dlatego jest generalnie zakaz publikowania filmów przedstawiających trwające działania SZ UA (zdradzających przy okazji ich pozycje). Natomiast mało to Ukraińcy wstawiają filmów ze zniszczonym sprzętem rosyjskim? Gdyby mieli zdjęcia szczątków Ił-76 to myślę, że od razu by je wypuścili w świat.

----

Z Jankowej strony:

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_2256501

Rosyjski konwój osłaniany przez śmigłowce Ka-52. Wyciągają wnioski?

« Odpowiedź #580 dnia: Marca 03, 2022, 17:06:04 »
Chyba dobili Mriję.
To podobno nagranie z lotniska Hostomel a hangar wygląda jak ten od Mriji:
https://twitter.com/i/status/1499397017864314893

« Odpowiedź #581 dnia: Marca 03, 2022, 17:42:38 »
Natomiast mało to Ukraińcy wstawiają filmów ze zniszczonym sprzętem rosyjskim?

Zauważ, że praktycznie cały ten zniszczony sprzęt jest na drogach lub w miejscowościach - słowem w miejscach gdzie są cywile. Wystarczy, że te samoloty spadły np. do lasu i wraków nie zobaczymy do końca wojny, bo nikt się tam teraz nie kręci. Nie twierdzę, że powinniśmy uznawać te zestrzelenia za potwierdzone, ale myślę że warto pamiętać, że widzimy tylko jedno oblicze tej wojny.

« Odpowiedź #582 dnia: Marca 03, 2022, 18:53:04 »
Obawiam się, że z tą wojną będzie jak z występem naszej reprezentacji na mundialu - nadzieje ogromne, media szaleją, a wyjdzie tak jak zwykle.
Ukraińcy wygrywają wojnę, ale informacyjną. Rosjanie na południu i wschodzie systematycznie posuwają się naprzód, zgodnie z planem. I to nie jest żart. Wojnę zaplanowali na 15 dni, a dzisiaj jest dopiero dzień 8. Długo się przygotowywali i widać efekty (na południu i wschodzie). Niestety pewien militarny geniusz na finiszu przygotowań kazał zająć Kijów. I część sił zgromadzonych do okrążenia Charkowa została wysłana na stolicę. Ze skutkiem widocznym w memach i na filmikach. Co z tego, że po 7 dniach walk Rosjanie stracili blisko 3000 zabitych żołnierzy. Oni się z tym liczyli.
Na północy utknęli, ale trzeba brać poprawkę na to, że Kijów był niespodzianką dla rosyjskiego sztabu. Niewiele brakowało a udałby się błyskotliwy rajd na lotnisko Hostomel. Ukraińcy tego się nie spodziewali (pas startowy zniszczyli dopiero po likwidacji desantu). Kwestią czasu jest też wycofanie ukraińskich wojsk ze wschodu i obrona na linii Dniepru. Czyli wschód wpadnie w łapy Rosjan.
Gdy Putin mówi, że chce zająć całą Ukrainę to znaczy, że zajmie tylko wschodnią część. Po to potrzebny mu Charków jako stolica tego tworu. Jedynie nie uwzględnił takiej reakcji zachodu i wielkości sankcji. Liczył niczym premier Tojo, że jak zajmie pół Pacyfiku to Amerykanie to w końcu zaakceptują. Biden wykorzystał jednak moment i korzystając z poparcia świata dla (obrony) Ukraińców zrobił mu spore kuku. Jak Niemcy wydają 100 mld euro na obronność to znaczy, że świat się zmienia.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2022, 18:58:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #583 dnia: Marca 03, 2022, 18:59:03 »
A skąd wiadomo, że wojnę Ruskie planowali na 15 dni? Nie neguję, tylko pytam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #584 dnia: Marca 03, 2022, 19:12:31 »
Ruscy wygrają te wojnę z pewnością, ale wyjdą z tego tak poharatani militarnie, w tym osobowo w postaci żołnierzy specjalistów, że będą długo czas osłabieni. Prognozuję, że staną się zależni od Chin w ciągu 20 lat. Tylko po to by Putin utrzymał władzę? Na miejscu UA paliłbym każdy sprzęt zdobyty a niemożliwy do przejęcia, by nic po wygranej nie mogli odzyskać, niech się odbudowują długo i kosztownie.
Jeżeli zdobędą te dwie elektrownie atomowe, to za chwilę Kijów trzeba będzie poddać i inne miasta zaraz też.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM