Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #615 dnia: Marca 04, 2022, 11:22:46 »
https://www.facebook.com/navy.mil.gov.ua/posts/327061926128063

No właśnie miałem zapytać: to autentyczna fota czy znów jakiś DCS? Bo skoro robiona z dość bliska to nie mógł spaść daleko i powinny też być zdjęcia wraku...?

« Odpowiedź #616 dnia: Marca 04, 2022, 11:47:59 »
No właśnie miałem zapytać: to autentyczna fota czy znów jakiś DCS? Bo skoro robiona z dość bliska to nie mógł spaść daleko i powinny też być zdjęcia wraku...?
To akurat jest użycie flar na jakimś airshow, zdjęcie często używane przez dziennikarzy.

« Odpowiedź #617 dnia: Marca 04, 2022, 11:48:51 »
No i doczekaliśmy się zdobytych FGM-148 Javelin:

Janek, ale na zdjęciu są Ukraińcy. Ten zdobyty Javelin był na pojeździe, na tym zdjęciu z plażowiczami:

https://vk.com/milinfolive?z=photo-123538639_457572219%2Fwall-123538639_2256939

I co to znaczy "doczekaliśmy się"? ;)

Jakie wymierne skutki ma fakt przechwytywania tego sprzętu przez siły FR?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #618 dnia: Marca 04, 2022, 11:56:18 »
I co to znaczy "doczekaliśmy się"? ;)

Doczekaliśmy się, że sprzęt doszedł pewnie ;>. Teraz każdy zestawik bierze na plecy i marsz równym krokiem przez las w stronę tego 40 km konwoju czy jak.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #619 dnia: Marca 04, 2022, 12:00:11 »
To akurat jest użycie flar na jakimś airshow, zdjęcie często używane przez dziennikarzy. 

Dziękuję za rozwianie wątpliwości, bo właśnie miałem dziwne wrażenie, że już gdzieś widziałem takie ujęcie...

« Odpowiedź #620 dnia: Marca 04, 2022, 12:02:22 »
Doczekaliśmy się, że sprzęt doszedł pewnie ;>. Teraz każdy zestawik bierze na plecy i marsz równym krokiem przez las w stronę tego 40 km konwoju czy jak.

YoYo tu chodzi o przechwycenie Javelinów przez Rosjan. Z tego co czytałem polowali na nie od dawna. Podobno twierdzili, że zdobyli jakieś w Syrii kilka lat temu, ale potem było to dementowane przez stronę amerykańską. Z postu na milinfo.ru "Wreszcie!" wynika raczej, że jednak tego nie mieli. Tylko tak się zastanawiam dlaczego ma to takie duże znaczenie.

« Odpowiedź #621 dnia: Marca 04, 2022, 12:03:24 »
Janek musisz chyba poprawić to zdjęcie, bo to nie jest zdobyczny sprzęt. Przy nim stoją Ukraińcy żołnierze.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #622 dnia: Marca 04, 2022, 12:19:04 »
Post już jest poprawiony, na właściwe zdjęcie :)
Na BTR widoczny jest konterener transportowy Javelinów.

To jest jasne że taka broń wpadnie w ręce przeciwnika - obie strony zaciekle polują na taki sprzęt a znalezisko w formie kompletnego zestawu jest tym bardziej cenne że Rosja jest zarówno producentem ppk jak i potencjalnych celów tego typu broni.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #623 dnia: Marca 04, 2022, 12:30:58 »
Panowie używajcie polskich nazw miejscowości, taki misz-masz panuje, że głowa boli od czytania. Przecież wszystkie miejscowości na Ukrainie mają polskie nazwy, a nie raz Bucha, raz Buczą lub jeszcze inaczej. A już transkrypcja rosyjskich nazw na angielski i potem próba zapisania po polsku to zbrodnia na. j. polskim.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: Marca 04, 2022, 13:17:13 »
Ponawiam apel o niebawienie się w amatorów ekonomii i geopolityki. Uwaga rutkova co do nazw miejscowości też zresztą jest słuszna.

Tymczasem w boju Rosjanie użyli własnych bezpilotowców Orion programu OKR "Indochodiec": https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_456276783%2Fpl_wall_-123538639
Klip nieco zmontowany, część ujęć ewidentnie z prób kompleksu ale porażenia mogą być prawdziwe. Prawdopodobnie pozycje Azowa w okolicach Mariupola.

Miano strzelać rakietami 9М133FМ-3.

« Odpowiedź #625 dnia: Marca 04, 2022, 13:55:30 »
Post już jest poprawiony, na właściwe zdjęcie :)
Na BTR widoczny jest konterener transportowy Javelinów.

To jest jasne że taka broń wpadnie w ręce przeciwnika - obie strony zaciekle polują na taki sprzęt a znalezisko w formie kompletnego zestawu jest tym bardziej cenne że Rosja jest zarówno producentem ppk jak i potencjalnych celów tego typu broni.

Czyli tak w sumie to na ten moment mamy pewność, że w ich łapy wpadł kontener. ;)

Rozumiem, że chodzi o jakąś inżynierię odwrotną no i testy w zakresie skutecznej obrony przed tą bronią. Tylko tak jakoś mnie to zdziwiło, bo przecież nie jest to konstrukcja nowa i zawsze mi się wydało, że Rosjanie mieli już pełno okazji by zdobyć to gdzieś na czarnym rynku, no ale może za dużo filmów szpiegowskich się naoglądałem. W każdym razie z tego wynika moje zdziwienie skąd taka feta, jakby F-22 złapali w locie.

PS. Ktoś tu pytał jak przeglądać tw@tter bez konta. Jak wyskakuje to okno z danymi do logowania to ja klikam na "Zaloguj" i potem wracam do poprzedniej strony i można przeglądać dalej (przynajmniej na PC i na ten moment).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #626 dnia: Marca 04, 2022, 14:22:44 »
Ponoć przy tym SU-25SM3 ustrzelonym Ukraińcy również ustrzelili Mi-8 lecącego na ratunek po pilota. Peszek i teraz wszyscy z buta muszą wracać.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2022, 14:32:00 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #628 dnia: Marca 04, 2022, 14:50:53 »
Kosi, chyba nie muszą nigdzie wracać. Ktoś ich podwiezie. W trumnach. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #629 dnia: Marca 04, 2022, 14:53:45 »
Ponoć przy tym SU-25SM3 ustrzelonym Ukraińcy również ustrzelili Mi-8 lecącego na ratunek po pilota. Peszek i teraz wszyscy z buta muszą wracać.

Niekoniecznie - w operacjach CSAR raczej nie bierze udziału pojedynczy śmigłowiec a przynajmniej kilka, choćby po to aby zabezpieczyć teren działania choćby na czas poszukiwania. Co nie wyklucza wysokiego ryzyka takich misji i potencjalnych strat.