Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #915 dnia: Marca 12, 2022, 22:17:59 »
Swoją drogą, nie tylko z rosyjskim sprzętem lokalni rolnicy będą mieli masę pracy - tutaj na przykład ukraińska Toczka:
https://www.youtube.com/watch?v=BceBxH_3rf8

« Odpowiedź #916 dnia: Marca 13, 2022, 02:34:04 »
Rosja będzie ćwiczyć obok W. Kurylskich

Coś więcej?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #918 dnia: Marca 13, 2022, 10:43:57 »
Prawdopodobnie ten: https://streamable.com/uk1f0f

Powiedziałbym nawet że ten:

Rosja będzie ćwiczyć obok W. Kurylskich.

Nawet bliżej, Rosyjska flota (WMF) przeszła sobie cieśniną Tsugaru: https://www.nippon.com/en/news/yjj2022031100643/

« Odpowiedź #919 dnia: Marca 13, 2022, 11:47:33 »
Rosjanie próbują poprawić PR-owo wizerunek swojej interwencji. Film z podkładem muzycznym i przesłaniem na koniec "Za świat bez wojny". Mają tupet.
https://www.youtube.com/watch?v=BZdumjSIB4I

Okazuje się również, iż Mi-24P są jak najbardziej używane w tej operacji. Ciekawostką jest natomiast, że Mi-8 i Mi-24 latają z oznaczeniami szybkiej identyfikacji, zaś Ka-52 i Mi-28N takich ozdób nie mają.

Zastanawia mnie też brak filtrów PZU na wlotach powietrza do silników Mi-24. Czyżby Rosjanie poświęcali żywotność silników dla odzyskania tych 200 KM mocy które te filtry ograniczają?
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2022, 11:54:01 wysłana przez ThomasCrown »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #920 dnia: Marca 13, 2022, 12:03:17 »
Większość tych ujęć można spokojnie zobaczyć na filmikach bez komentarza, oszczędzając sobie wojennego propagitu. Swoją drogą dość średnio trzymającego się rzeczywistości że tak to delikatnie ujmę, bo cała akcja w ich internecie z tym hasztagiem 'Z' to pomysł ni to z Mrożka, ni to z Kawki.

Co do poprawy wizerunku, publikują też np. użycie bojowe uzbrojonej wersji drona "Forpost-R" (defacto izraelski Searcher, produkowany w Rosji):
https://www.youtube.com/watch?v=GBQ8shcaK5U

Tylko to w powszechnym odbiorze niewiele da. Pal licho czołgi czy wozy bojowe jak z pozostawionych smaczków po SZ Rosji można wyłowić na przykład to - wóz dowodzenia i naprowadzania obrony przeciwlotniczej 9S932-1 Barnaul-T. Jeśli przy okazji pozostawili w bonusie kwity i papiery, to pozostaje złożyć szczere gratulacje. I ktoś za to oberwie z całą pewnością.

Mi-24P jak najbardziej są używane, jest też odnotowana przynajmniej jedna strata bojowa tego typu. I to zarówno na północnym-zachodzie jak i na południu. Część nowych śmigłowców jednak też ma szybkie znaki identyfikacyjne, na przykład maszyny zabezpieczające desant w Gostomelu jak najbardziej miały nanoszone 'V'
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2022, 19:26:28 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #921 dnia: Marca 13, 2022, 12:40:04 »
"Mi-8 i Mi-24 latają z oznaczeniami szybkiej identyfikacji, zaś Ka-52 i Mi-28N takich ozdób nie mają", wyjaśnienie jest proste, obie strony używają Mi-8 i Mi-24 i w ogniu walki o pomyłkę nie trudno ale Mi-28 i Ka-52 używa tylko Rosja i tu nie ma tego problemu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #923 dnia: Marca 13, 2022, 13:22:00 »
Nie wiem, ale Rosjanom może warto będzie ograniczyć loty do czasu zmiany nastaw transporderów, interrogatorów IFF itp. Także jakby to powiedzieć, hasztag #closetheskyoverukraine tak jakby spełnił swoje zadanie. No tak jakby...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #924 dnia: Marca 13, 2022, 13:45:25 »
A cóż to za partyzancka metoda walki? Podpinanie ładunku wybuchowego do zwykłego "cywilnego" drona?

https://twitter.com/theragex/status/1502985341111881728?s=20&t=1pHjk9IsEyHG549Pp3h8xg
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #925 dnia: Marca 13, 2022, 14:12:08 »
Pachnie tu trochę hurraoptymizmem, a Rosjanie domykają kocioł Kijowa. Pisałem o ćwiczeniach NATO w Norwegii - zero odzewu. Reakcji USA jakiejś silnej nie widzę. Po co Schroeder pojechał do Moskwy - wg mnie Niemcy znowu dogadują się z Putinem poza strukturami UE. Za chwilę zluzują sankcje i Ukraina zostanie we wpływach Rosji. Skorumpowani politycy znów będą zarabiać kasę i zajmować się badaniem, czy w Polsce jest faszyzm skierowany wobec uchodźców.

Mój post może niezwiązany stricte z aktualną sytuacją na froncie, ale sytuacja nie jest dla Ukraińców za różowa. Nawet przy założeniu, że Rosja straciła prawie 400 czołgów, nadal mają ich kilkanaście tysięcy. Za chwilę w Rosji będzie mobilizacja 500 tys. armii.

« Odpowiedź #926 dnia: Marca 13, 2022, 17:07:20 »
... Rosja straciła prawie 400 czołgów, nadal mają ich kilkanaście tysięcy...
Szczerze wątpię, by ten szrot z lat 60-70, który im pozostał na składowiskach dało się tu sprawnie użyć. Mają jeszcze trochę "tanków" w ZOW i na dalekim wschodzie, ale większości z nich nie ściągną (pragmatycznie).

.... Za chwilę w Rosji będzie mobilizacja 500 tys. armii....
Tego akurat bym się najmniej obawiał. Takich rzeczy nie robi się w 3 dni, a raczej w 3 miesiące. Do tego czasu to ruska rosyjska gospodarka wyciągnie kopyta. Zwróć uwagę, że obecne siły (biorące udział w wojnie) ściągali i przygotowywali prawie rok.   
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2022, 17:14:53 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #927 dnia: Marca 13, 2022, 17:38:13 »
Szczerze wątpię, by ten szrot z lat 60-70, który im pozostał na składowiskach dało się tu sprawnie użyć. Mają jeszcze trochę "tanków" w ZOW i na dalekim wschodzie, ale większości z nich nie ściągną (pragmatycznie).

Pragmatycznie to SZ Rosji mają w linii ok. 2700-2800 czołgów różnych typów i wersji we wszystkich okręgach wojskowych.

Tyle że...
Zgodnie z opracowaniami Jarosława Wolskiego na przestrzeni ostatnich lat na łamach Nowej Techniki Wojskowej, na sformowanych 12 dywizji oraz 57 brygad pancernych, około 4,5 tys. czołgów miało znajdować się w linii i być mobilizowanych w ciągu czterech miesięcy. Jest to tak zwane rozwinięcie mobilizacyjne. W każdym z okręgów wojskowych jest taka możliwość.
Należy z tego o ile rozumiem dodać około 4 tys. czołgów stanowiących 40% wysokości uzupełnienia strat rozwinięcia mobilizacyjnego oraz minimum 50% wielkości drugiego rzutu. Ponadto jest około 2 tysięcy wozów możliwych do odzyskania z CBRCz - tzw. Centralnych Baz Rezerw Czołgów. Proces ten jest możliwy przy odpowiednio zakrojonej i długiej mobilizacji.

Podsumowując, Rosja może mieć do dyspozycji około 4,5 tysiąca czołgów zmobilizowanych w cztery miesiące, 40% uzupełnienia (około 1,8 tys. wozów) oraz kolejne 2,2 tysiąca wozów dla drugiej fali i około 2 tysiące wozów z CBRCz.

Tak to z grubsza wygląda na przykładzie czołgów. Z bojowymi wozami piechoty może być podobnie. Nie bez kozery się mówi że wojnę wygrywają rezerwy. Wozy na składach nie muszą być wcale bardzo stare, jest całkiem sporo zmagazynowanych T-72B/B1 czy T-80B/BW które wyraźnie ustępują obecnym maszynom w linii, ale nie nazwałbym ich też szrotem - nie chcę nieśmiało przypominać co nasze WP ma w linii... o ile jest w stanie o własnych siłach wyjechać. O powszechnie znanym problemie podłej jakości amunicji nie wspomnę. No i nie są jakoś wyraźnie gorsze od T-64A, T-64B/BW w ZSU, które zmodernizowane wozy też ma jak na lekarstwo.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2022, 17:45:08 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #928 dnia: Marca 13, 2022, 21:49:50 »
Pragmatycznie to SZ Rosji mają w linii ok. 2700-2800 czołgów różnych typów i wersji we wszystkich okręgach wojskowych.
No to teraz 300 mniej... Zastanawia mnie, skoro u nich taka podaż "tanków" to czemu wysłali na wojnę czołgi defiladowe (co było widać na kilku filmach)?     

Tyle że...
Zgodnie z opracowaniami Jarosława Wolskiego na przestrzeni ostatnich lat na łamach Nowej Techniki Wojskowej, na sformowanych 12 dywizji oraz 57 brygad pancernych, około 4,5 tys. czołgów miało znajdować się w linii i być mobilizowanych w ciągu czterech miesięcy. Jest to tak zwane rozwinięcie mobilizacyjne. W każdym z okręgów wojskowych jest taka możliwość.
Należy z tego o ile rozumiem dodać około 4 tys. czołgów stanowiących 40% wysokości uzupełnienia strat rozwinięcia mobilizacyjnego oraz minimum 50% wielkości drugiego rzutu. Ponadto jest około 2 tysięcy wozów możliwych do odzyskania z CBRCz - tzw. Centralnych Baz Rezerw Czołgów. Proces ten jest możliwy przy odpowiednio zakrojonej i długiej mobilizacji.

Podsumowując, Rosja może mieć do dyspozycji około 4,5 tysiąca czołgów zmobilizowanych w cztery miesiące, 40% uzupełnienia (około 1,8 tys. wozów) oraz kolejne 2,2 tysiąca wozów dla drugiej fali i około 2 tysiące wozów z CBRCz.

Tak to z grubsza wygląda na przykładzie czołgów. Z bojowymi wozami piechoty może być podobnie. Nie bez kozery się mówi że wojnę wygrywają rezerwy. Wozy na składach nie muszą być wcale bardzo stare, jest całkiem sporo zmagazynowanych T-72B/B1 czy T-80B/BW które wyraźnie ustępują obecnym maszynom w linii, ale nie nazwałbym ich też szrotem - nie chcę nieśmiało przypominać co nasze WP ma w linii... o ile jest w stanie o własnych siłach wyjechać. O powszechnie znanym problemie podłej jakości amunicji nie wspomnę. No i nie są jakoś wyraźnie gorsze od T-64A, T-64B/BW w ZSU, które zmodernizowane wozy też ma jak na lekarstwo.
Napiszę tak: jeszcze 3 tygodnie temu bym w to wszystko uwierzył. Dziś jednak twierdzę, że te liczby nie odzwierciedlają rzeczywistości. Jest to zwykła ściema, tak jak u nas "papierowe" brygady za PRL. To ta sama szkoła dezinformacji...
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2022, 22:02:14 wysłana przez as.karo »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #929 dnia: Marca 13, 2022, 21:59:18 »
Ja powiem że jest dokładnie odwrotnie - to znaczy jeszcze przed 2014 rokiem pewnie nikt by w to co powyżej napisano w ogóle nie uwierzył (!). Niemniej operacje ATO w Donbasie pokazały, że jeśli chodzi o kraje WNP, to mimo daleko posuniętej degrengolady sił zbrojnych - szczególnie w tamtym roku widoczne w przypadku ZSU Ukrainy - większość z tych państw ma w takiej czy innej formie funkcjonujący system rozwinięcia mobilizacyjnego techniki wojskowej. W przypadku ATO uratowało to po części Ukraińcom tyłek - gdyby nie naprędce przywracane do linii przechowywane wozy T-64A, T-64B/BW a nawet nieobecne w ZSU T-72 (sic!) różnych wersji to wiele ukraińskich brygad miałoby poważne kłopoty i mogłoby nawet przestać istnieć jako siła bojowa. Dlatego nie można tego czynnika moim zdaniem lekceważyć. Można dysktutować czy jest tego dostępne 1k mniej czy więcej i w jakiej kondycji, i na kiedy - ale praktyka pokazała że rozwinięcie mobilizacyjne po tamtej stronie granicy w różnych formach w spadku po ZSRR nadal działa.