Autor Wątek: The Lord of the Rings: Pierścień władzy (serial)  (Przeczytany 12912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: The Lord of the Rings: Pierścień władzy (serial)
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 18, 2022, 20:18:21 »
Jeśli ktoś liczył, że Amazon wyciągnie jakieś wnioski po 1. sezonie, to raczej się przeliczył:

https://www.serialowa.pl/378672/wladca-pierscieni-pierscienie-wladzy-sezon-2-rezyserki/

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 19, 2022, 09:07:20 »
Ten Sandman to akurat dość dobry był. A pochwalę się tutaj, że zacząłem to oglądać. Nie jest wybitny, ale też i nie tak dramatyczny, jak to niektórzy w necie malowali. A widoczki są wspaniałe (zawsze coś). ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 19, 2022, 09:46:02 »
Ten Sandman to akurat dość dobry był. A pochwalę się tutaj, że zacząłem to oglądać. Nie jest wybitny, ale też i nie tak dramatyczny, jak to niektórzy w necie malowali. A widoczki są wspaniałe (zawsze coś). ;)

Ale Sandman to ani Władca pierścionka, ani nie Amazon, więc co to ma wspólnego? :]
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 19, 2022, 10:03:09 »
Reżyserkę ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 19, 2022, 11:53:32 »
Reżyserkę ;)

A, ok, to faktycznie nie wiedziałem.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 19, 2022, 17:03:51 »
Ten Sandman to do porównania, że kobieta może. ;)  A resztę napisałem o tych Pierścionkach. Po 4 odcinkach nie uważam, że straszny dramat, i tyle... Oczywiście zaraz może mi mina zrzednąć. Spodziewam się, i jestem przygotowany!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 19, 2022, 21:21:04 »
Ten Sandman to do porównania, że kobieta może. ;) 

Dramatem dla tego serialu jest to, że niestety został on (jak wiele innych tytułów) zaciągnięty na front trwającej aktualnie "wojny" kulturowo-ideologicznej. Zwolnienie wszystkich męskich reżyserów, czy też jak kto woli - zatrudnienie tylko kobiet, to jakby próba udowodnienia czegoś komuś. Właśnie tego co piszesz. Że orzeł... tfu... kobieta, też orze...tfu... może. Pewnie może, ale czy będzie nietaktem jak przypomnę, że Tolkien nie był kobietą? Peter Jackson też nie. I zaryzykuję stwierdzenie, że kobieta w życiu nie nakręciłaby takiej trylogii jak oryginalny LotR.

Żeby nie było, nie twierdzę, że kobieta nie może być dobrym reżyserem. Jest takich sporo i jakoś funkcjonowały na świecie przed epoką wojującej piczy. Problem w tym, że - jak mam wrażenie - ostatnio kobiety dostają często angaż nie z uwagi na dokonania czy warsztat, tylko głównie z uwagi na płeć, w ramach jakiegoś pokrętnie rozumianego wyrównywania szans. I nie twierdzę też, że gdyby ten serial reżyserowali tylko mężczyźni to automatycznie byłby zajefajny. To jest szerszy problem, nie dotyczy on tylko wojującego feminizmu, ale ogólnie tzw. wokeness (bardziej dosadnie - neomarksizm lub marksizm kulturowy). Może lepiej daruję sobie dłuższy wywód w tym zakresie... ;)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2022, 21:27:51 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 15, 2023, 12:04:34 »
DRWAL Rębajło - RINGS OF PAŁA: EDYCJA ROZSZERZONA (megaparodia Rings of Power)

https://www.youtube.com/watch?v=n_O4vrnP7BY

Dla osób które widziały serial (lub nie planują go oglądać). Popłakałem się kilka razy ze śmiechu. :053:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 15, 2023, 17:23:23 »
Ech, ten hejt jest przesadzony. Pohejtować trochę i się rozejść, a niektórzy to ciągle nawijają...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 14, 2024, 20:07:56 »
Start kolejnego sezonu 29 sierpnia:

Fallout pokazał, że nowe produkcje Amazon mogą być świetne, ciekawe więc, czy ten sezon dotrzyma kroku poprzedniego :P (chociaż to oczywiście inny reżyser), czy zbliży się chociaż pod poprzeczkę Fallouta.
A dla fanów Śródziemia - jak ktoś nie wie, to będzie powstawał też Władca Pierścieni pod okiem P.Jacksona!

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #55 dnia: Maja 15, 2024, 10:03:38 »
Pomijając wszystkie nonsensy ten serial mógł uratować jeden plot twist "Galadriel to Sauron".
Wielu widzów przypuszczało, że serialowa Galadriel okaże się Sauronem w przebraniu. Szczególnie, że w tamtej erze Śródziemia Sauron działał w przebraniu. Knuł i manipulował by wykuć pierścienie władzy, a serial opowiadał o wykuciu pierścieni władzy. Zaś serialowa Galadriel była przedstawiana jako zapatrzona w siebie manipulantka napędzana pragnieniem zemsty i motor wszystkich wydarzeń. Zachowywała się dokładnie tak jak zachowywałby się Sauron w przebraniu i napędzała wszystkie wydarzenia.

Opowieść o tym jak Sauron doszedł do potęgi wykuwając pierścienie władzy, w jaki sposób oszukał elfy, krasnoludy i ludzi - byłoby to ciekawe. W sumie o czym innym miałby opowiadać serial "Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy"?

Tymczasem serialowy Sauron okazuje się nieudolny, niekompetentny, nieszkodliwy - taki Sasin. Sauron nie kształtuje wydarzeń tylko Galadriel go do wszystkiego popycha, wszystko dzieje się przez nią i za jej sprawą. Dobry chłop był tylko złą kobietę sobie znalazł - taki jest przekaz serialu.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 15, 2024, 11:08:06 »
Galadriel to Sauron? :O Że co? :O
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 15, 2024, 11:41:37 »
Taka była teoria widzów, serial niemal do ostatniego odcinka nie ujawniał kto jest Sauronem. Wszyscy się zastanawiali kto okaże się Sauronem, a najlepiej pod względem charakteru i sprawczości pasowała Galadriel.

Widzimy ją w pierwszym docinku przeszukującą z oddziałem elfów opuszczoną fortecę Saurona, wszystkie elfy giną, tylko ona przeżywa.
Spodziewałem się (wielu widzów się spodziewało), iż pod koniec sezonu okaże się, że prawdziwa Galadriel została pojmana przez Saurona podczas tej wyprawy, a on się pod nią podszył.

Galadriel napędza wszystkie wydarzenia które przyczyniają się do wzrostu potęgi Saurona, więc wielu myślało, że to ona okaże się ukrytym Sauronem.

« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2024, 11:58:06 wysłana przez RobinDobryDruh »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 15, 2024, 11:48:05 »
Poprzedni sezon, mimo tej całej negatywnej nagonki nie był taki zły, były nawet bardzo fajne momenty. Taki powiedzmy 5/10 dla mnie, ale dało się obejrzeć. Jeśli poprawią w drugim sezonie nieco fabułę plus przede wszystkim walki to ocena może podskoczyć. Zobaczymy czy produkcja Amazona przyjęła krytykę i czy wyciągnęli odpowiednie wnioski.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 19, 2024, 15:50:24 »

www.yoyosims.pl