Autor Wątek: Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 3556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 10, 2022, 16:29:51 »
W ten sposób można zanegować każde doniesienie, informację z drugiej ręki....

Nie, nie można. Ale wystarczy odrobina chęci spojrzenia na to z boku. Jeśli zaczniesz wpuszczać ludzi bo wśród nich są dzieci to tylko zacznie tych ludzi być coraz więcej, a Ty ulegniesz jakiemuś watażce ze wszelkimi tego konsekwencjami. Także tymi złymi, złymi np. dla Twoich dzieci. Kiedyś ulice w Polsce były zawładnięte przez tzw. "rumunki" z naćpanym dzieciakiem na rękach. Czy dawanie im kasy pomagało jakoś tym dzieciom? Wręcz przeciwnie, nasilało proceder bo był skuteczny. Sytuacja na granicy z Białorusią, w idealnym świecie, powinna być rozegrana całkowicie inaczej. Ale w idealnym raczej nie miałaby też miejsca...

W czasach wojen w Iraku propaganda dopiero kształtowała swoje narzędzia, które obecnie są z powodzeniem stosowane.

Mam nadzieję, że żartujesz  :angel:

Przyznaję, że dla mnie to jest niezrozumiałe, taka selekcja ludzi. Równie dobrze można by udzielać pomocy medycznej, np. kardiologicznej, tylko niepalącym lub niepijącym, bo przecież picie i palenie, to kłopoty na własne życzenie...

Myślę, że to mało trafne porównanie. Prawda jest taka, że łatwo się mówi o chęci pomagania dzieciom, łatwo się szantażuje ich dobrem. Tylko w praktyce temat robi się złożony. Nie zauważyłem aby ludzie chcący dobrze dla tych z granicy białoruskiej wcześniej rozdawali swój dobytek w trosce o dzieci z jakiś innych afer.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 10, 2022, 16:48:35 »
Proponuję rozróżniać dwie kwestie:
1. Przyczyna zaistnienia danego zjawiska, czyli działalność polityków.
2. Jego konsekwencje ponoszone przez obywateli i społeczeństwo.

Oraz zależność: ustaje przyczyna, ustają konsekwencje. Jest jeszcze dany stan rzeczy.

I teraz weźmy przykład osoby cywilnej, np. z Afganistanu, która tu i teraz jest w zimnym i ciemnym lesie po polskiej stronie. Takiej osobie się pomaga, a nie odwozi do granicy i wyrzuca za siatkę... bo przyczyną jej obecnej, złej sytuacji, był jakiś polityk i jego decyzje.
Niestety, propaganda uczy nas patrzenia przez przyczynę, a nie na skutek. Mamy być gniewni, bo ta osoba została tutaj przysłana przez kogoś, kto nam źle życzy, przez naszego wroga. Czy to konkretnie coś zmienia tu i teraz? Nie, bo to skutek długiego łańcucha przyczynowo skutkowego, który nie został przerwany w odpowiednimi momencie. To nawet nie jest problem dla naszego wroga, który nas w ten sposób "zaatakował". Wypychając kogoś za granicę serio liczymy, że tam dostanie "pomoc"?? To dyplomacja miała nie dopuścić, bądź szybko ukrócić, proceder Łukaszenki i tego nie robiła, za to naszczuła ludzi na uchodźców, dehumanizują ich i nie pozwalając się do nich zbliżyć, żeby nie okazało się, że to jednak ludzie. Jak jest pożar, to w pierwszej kolejności zakręca się gaz, a nie leje wodę na płomień. Jeśli ktoś już jest na terenie naszego kraju, to się mu pomaga i to zgodnie z procedurami europejskimi, na które się godziliśmy. Tak działa cywilizowany kraj.

Wracając do Rumunów w latach 90. Tak się akurat składa, że widziałem to na własne oczy we Wrocławiu. Nie wszyscy byli oszustami. To co wspomniałeś, to proceder, który się rozwinął i po pewnym czasie zdominował sytuację. Jednak zaczęło się od prawdziwego exodusu Rumunów do Niemiec...

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 10, 2022, 17:24:16 »
Proponuję rozróżniać dwie kwestie:
1. Przyczyna zaistnienia danego zjawiska, czyli działalność polityków.
2. Jego konsekwencje ponoszone przez obywateli i społeczeństwo.

Oraz zależność: ustaje przyczyna, ustają konsekwencje. Jest jeszcze dany stan rzeczy.

No wybacz, ale budujesz model sytuacyjny, który jest mocno okrojony z wielu czynników. To trochę tak jak leczenie biedy w Afryce od 50 lat na zasadzie "rozdamy biednym dzieciom 1000 obiadów za cenę 1000000 obiadów, więc nie będą głodne". To, że jutro znowu będą głodne już nikogo nie obchodzi do czasu kolejnej wielkiej akcji humanitarnej.

Niestety, propaganda uczy nas patrzenia przez przyczynę, a nie na skutek.
No i widzisz, zgadzam się ze słowami, przesłanie rozumiem inaczej. Pomyśl o skutkach przyjmowania wszystkich jak leci, wszystkich, których Łukaszenka ustawi przy płocie w lesie. Czemu ignorujesz fakt, że o to właśnie mu chodzi z jakiegoś powodu?

Mamy być gniewni, bo ta osoba została tutaj przysłana przez kogoś, kto nam źle życzy...
Ja uwielbiam te wszystkie humanitarne zagrania ograniczające się do dawania lajków albo mówienia co powinien zrobić rząd, tylko nikt nie wie w jaki sposób i w oderwaniu od jakichkolwiek realiów. Przypomina mi to trochę osoby pokroju Staśko, które na takim gadaniu zrobiły nie małą karierę. Pani Staśko ze łzami w oczach opowiada, że zły rząd, nie chciał nawet kanapki podać przez płot, tylko, że swoją misję walki z patriarchatem uprawiała w taki sposób, że jedna z jej "podopiecznych" skończyła na próbie samobójczej. Mam wrażenie, że mogły Cię też ominąć obrazki z potyczek przy płocie, gdzie te "osoby cywilne z Afganistanu" nie byli aż tak potulne.

Absurdem dla mnie jest sytuacja oskarżania Polski w obecnej sytuacji o jakieś niepomaganie. Jak dla mnie w sytuacji ukraińskiej Polacy zdają test człowieczeństwa śpiewająco. Polityczna ocena tego to już inna sprawa. Dziwne, że możesz roztrząsać temat granicy z Białorusią, a nie przeszkadza Ci, że jakoś inne nacje nie próbują nam dorównać w temacie ukraińskim.

Wracając do Rumunów w latach 90. Tak się akurat składa, że widziałem to na własne oczy we Wrocławiu. Nie wszyscy byli oszustami. To co wspomniałeś, to proceder, który się rozwinął i po pewnym czasie zdominował sytuację. Jednak zaczęło się od prawdziwego exodusu Rumunów do Niemiec...
To prawda, nie każdy żebrał z wykorzystaniem naćpanego dziecka, lub dziecka, któremu celowo łamano nogi. Za to wszyscy zbierali np. na dom w rodzinnych stronach.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 10, 2022, 17:35:22 »
Myślę, że przez forum nie da się odpowiednio precyzyjnie sformułować pewnych kwestii, które, jak słusznie zauważasz, są bardziej skomplikowane niż się wydaje. Myślę, że różnice między nami nie są biegunowe, szczególnie odnośnie pewnej wrażliwości na omawiane problemy.

Odniosę się jeszcze do jednego: zawsze są patologie, nawet w najbardziej chwalebnej kwestii. Ja już dziś widziałem doniesienia, o okradaniu Ukraińców przez swoich już tu w Polsce... oraz o gwałcie na Ukraince przyjętej w gościnę... Jest to okropne, jednak bardzo mocno gra na emocjach i to jest właśnie istotą propagandy. Dla jasności: osoby, które dopuszczają się podobnych przestępstw powinny być karane z całą surowością, jednak, na szczęście, są absolutnym marginesem.

I druga kwestia. Wolę dać 10x pomoc, choć być może zostanę 9x oszukany, niż raz nie dać, kiedy ktoś jej bardzo potrzebuje...

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 10, 2022, 17:54:19 »
Jestem raczej przekonany że co do sedna tematu jesteśmy zgodni. Diabeł jak zwykle kryje się w detalach. Też słyszałem o sutenerach na granicy. Hieny jakieś są zawsze.

Odp: Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 11, 2022, 07:43:48 »
Leszku, proponuję zrezygnować z prześmiewczości oraz zdjąć klapki, bo świat nie jest zero jedynkowy.

No problem w tym, że jest. Gdyby nie było, to nie byłoby też tej całej sytuacji. Panowie w białych kołnierzykach jak zwykle rozgrywają swoje sprawy kosztem takich dzieci oraz naszej wrażliwości.

A gdzież to dostrzegłeś moją prześmiewczość, drogi Windzie? Nigdy nie oceniam niczego w  sposób zero jedynkowy, jak to zasugerowałeś. Parafrazując, stary dobry żydowski kawał, ja mam rację i ty też masz rację. Co do błąkajacych się po lesie migrantów, dzieci czy dorosłych, jeśli tylko zostali odnalezieni przez straż graniczną, to otrzymywali stosowną pomoc. Oczywiście takie przejęcie równało się z deportacją na drugą stronę.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 11, 2022, 07:49:19 »

I druga kwestia. Wolę dać 10x pomoc, choć być może zostanę 9x oszukany, niż raz nie dać, kiedy ktoś jej bardzo potrzebuje...

Otóż to, święte słowa, po za tym jak Panowie zauważyliscie, patrzymy czasem z innej strony , ale tak naprawdę intencje mamy te same. Zawsze należy pomagać, nie oczekując w zamian niczego, wystarczy uśmiech na twarzy osoby której się pomogło.

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 11, 2022, 18:07:44 »
Leszku, jeśli to co napisałem z góry nazywasz teorią spiskową i cieszysz się, że wylądowało w WC to mam silne wrażenie, że nie potraktowałeś tego poważnie. Dla jasności, w niczym nie krytykuję pomagania Ukraińcom i jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy jak Ty dają im schronienie we własnym mieszkaniu. Niemniej uważam, że fakt, iż ciężar pomagania wzięliśmy na siebie, jest korzystnym odciążeniem dla państw zachodnich.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 13, 2022, 13:18:27 »
Tak to podsumuję:

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 19, 2022, 18:19:51 »
Fragment przepowiedni Nostradamusa :D

Przed 'sześćsetnym w Scytii bunt bojarów,
Na rękę wielkiemu Rusinowi i jej trzeciemu,
Przez 90 będą rżnąć tubylców pomimo protestów,
Dzięki obcej broni na jeden przed batalią doznają ciężkiej porażki.

Na prośbę Galicjan Polacy wejdą za zgodą,
Nad Dnieprem na przedpolach Kijowa straszliwa klęska,
Uciekającemu niedźwiedziowi zostaną wybite kły i przycięte pazury,
Atlantydzi grożą, Smok i Wyspy się cieszą.

Za przyczyną Polaków Scytia (Ukraina) przyjęta,
Słaba unia i słaby sojusz się zgodziły,
W kryzysie biedna Scytia podnóżkiem,
Dla polskiego generała i Dyktatora.

L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 30, 2022, 22:27:43 »
Wywaliło stronę DCS. Anonimus :evil: