Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 17, 2022, 08:11:33 »
Nie wiem, ale śniło mi się niedawno (a tu jest luźna dyskusja, więc można wpisać), że na Białorusi był przewrót wojskowy, że młodzi pułkownicy obalili Łukaszenkę, w wyniku odcięli Rosjan na Ukrainie od północy. Potem był ukraiński kocioł i ze 20 tysięcy Rosjan się poddało. Następnie było wielkie zamieszanie, Rosjanie cofali się na wielu frontach... Ale potem walnęli atomem w Kijów. Taki sen, ha tfu! :(
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 17, 2022, 13:13:18 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 17, 2022, 14:29:05 »
To jest typowe strzelanie npr przy wykonywaniu tzw. górki, ale nadal z widocznością celu.
Pilot wykonuje manewr, natomiast wylicznik balistyczny wyznacza miejsce opadania rakiet na podstawie danych balistycznych nprów na wskaźniku przeziernym, gdzie mamy standardowe zobrazowanie skalkulowanego w ten sposób miejsca upadku rakiet.
Ma to umożliwić porażenie celu z większej odległości tak aby uniknąć wejścia w strefę rażenia środków opl krótkiego zasięgu, zwykle broni lufowej różnych kalibrów ale też niekiedy PPZR. Realny zasięg npr-ów to max. 4 km w takim wypadku, dalej rozrzut jest już zbyt duży i rośnie wraz ze wzrostem odległości. Można sobie przećwiczyć w DCS-ie...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 17, 2022, 14:54:37 »
O! Czyli jest do tego możliwość "celowania". A taka salwa na odległość mniejszą niż 4 km to jaki ma rozrzut? I dodatkowe pytanie - czy ktoś jeszcze oprócz Rosjan używa tak śmigłowców do ostrzału a la artyleryjski?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 17, 2022, 15:25:24 »
Czy ma to jakąś sensowną skuteczność, czy nadaje się tylko do atakowania obiektów powierzchniowych, jak lotniska czy miasta?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 17, 2022, 15:42:26 »
Dokładnymi danymi nie dysponuję pod ręką, ale przy strzelaniu salwami z maks. odległości powinno być możliwe pokrycie z grubsza czworoboku o wymiarach 50 x 70 metrów, więc można się pokusić porazić cel grupowy jeśli są tam np. jakieś pojazdy w większej liczbie. Strzelanie jak najbardziej ma charakter powierzchniowy w takim wypadku, trudno tu mówić o precyzji punktowej. Trudno powiedzieć z jakiej odległości strzelali na filmie. Ale generalnie przy pewnej wprawie ma to sens. Warto też mieć na uwadze że do takiego ataku trzeba się przygotować i najlepiej rozpoznać odpowiednio wcześniej koordynaty celu - albo wskazane przez kogoś innego, albo wykryć i oznaczyć go sobie za pomocą stacji optycznej, albo jeszcze jakąś inną metodą. Rażenie celu tą metodą ad-hoc to mocno średni pomysł, ci piloci śmigłowców na 90% mieli wykryty ten cel wcześniej.

Metoda ma też jeden cel - pozwala podejść do celu na możliwie niskim pułapie, utrudniając wykrycie wcześniejsze przez środki opl. Dopiero w ostatniej chwili wykonywana jest górka, naprowadzenie znacznika na cel, odpalenie oraz natychmiastowe odejście.

Tą taktykę wykorzystują też np. piloci Su-25. W miesięczniku Lotnictwo 02/2016 jest spory artykuł o ukraińskich Su-25 i tam też m.in. jest krótko opisana metoda prowadzenia ognia za pomocą np. za pomocą wykonywania tzw. górki. Oczywiście profile lotu są nieporównywalne, ale założenia z grubsza takie same. Tak, oprócz Rosjan Ukraińcy też to ćwiczyli, prawie na pewno piloci ich brygad śmigłowcowych również :)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 17, 2022, 16:54:06 »
Ale czy inne armie stosują taki - pozwolę sobie zaryzykować twierdzenie - nieekonomiczny sposób ostrzeliwania wroga? Czy takie francuskie czy amerykańskie śmigłowce robią sobie "górkę" i walą powierzchniowo w przeciwnika, jak można inaczej?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 17, 2022, 19:08:48 »
Czy ma to jakąś sensowną skuteczność, czy nadaje się tylko do atakowania obiektów powierzchniowych, jak lotniska czy miasta?

Ten typ atakowaniu celów z NPR'ów widziałem już w Syrii i nawet gadałem z pilotem Hinda na ten temat w zeszłym roku, bo też mnie to zastanawiało. Ponoć skuteczność w zasadzie zerowa przy jednej maszynie, ale już przy kilku, to coś tam trafi jak wali się wachlarzem ale to nie jest atak skupiony, a polegający na ostrzelaniu na chybił trafił jakiegoś obszaru (np. właśnie zabudowań). Jest to totalny atak na czuja, nie spotkałem się z celownikiem, który coś takiego wylicza, nie pod tym kątem, ale w przybliżeniu można ocenić po prostu na oko upadek rakiet na pdst. pionowej podziałki na HUD przy zachowaniu trenowanej wcześniej wysokości. Plus taki, że nie wchodzi się w strefę rażenia OPL. Podobne ataki można było zaobserwować też na Mi-24/35 oraz z Su-25, chociaż tutaj Mi-28 jeszcze zrobił górkę, co już w ogóle jest w mojej opinii aktem rozpaczy, by pozbyć się ładunku i powiedzieć, że atak się wykonało. Przy locie poziomym jesteśmy w stanie jeszcze coś tam ocenić, a tak to już losowość całkowita. Nie zdziwiłbym się, jeśli nie było tam żadnego celu wojskowego, a chodziło o jakiś efekt zniszczenia budynków.

Tu przykład jak taki atak powinien wyglądać: https://youtu.be/nFtWPRF0A7w?t=99 . Z górką to jakaś wersja hardocorowa 8).
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2022, 19:14:37 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 17, 2022, 19:17:02 »
Czyli nadal mowa o rosyjskim sprzęcie i ich myśli wojskowej. :)  A ktoś na świecie stosuje tą ciekawą taktykę?

Pamiętam, jak w starym Ile mnóstwo ludzi robiło skip bombing, bo to było cool i trendy, ale chyba przełożenia na drugowojenną rzeczywistość to nie miało wielkiego. Owszem gdzieś Amerykanie, Rosjanie też chyba na Morzu Czarnym. Takie tam, statystycznie znikome podpierdółki. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 17, 2022, 19:24:12 »
Ja się nie spotkałem żeby gdzieś to stosowano, ale powiem też, że trenowałem to w DCS na Mi-24 i idzie trafić w cel obszarowo, ważna konkretna wysokość i obserwacja skali. Balistyka zrobi swoje.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 17, 2022, 20:32:58 »
Już gdzieś wrzucałem podobny filmik, ale to robi na serio wrażenie:
https://fb.watch/bPhqK6sHcI/ :angel:

www.yoyosims.pl

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 17, 2022, 23:25:39 »
Ale czy inne armie stosują taki - pozwolę sobie zaryzykować twierdzenie - nieekonomiczny sposób ostrzeliwania wroga? Czy takie francuskie czy amerykańskie śmigłowce robią sobie "górkę" i walą powierzchniowo w przeciwnika, jak można inaczej?

Prawdę mówiąc nie wiem jak to wygląda u Francuzów albo u Amerykanów.
Z drugiej strony jeśli chodzi o rozwój npr-ów mamy dziś wdrożone coś takiego jak APKWS z głowicą naprowadzania AGR-20 co ogranicza konieczność uciekania się do takiego ostrzału. Z drugiej strony barykady mamy naprowadzane wersje S-8Ł (inne typy npr też) albo jeszcze wcześniej S-8KOR. Takie rozwiązania to też swego rodzaju game changer.

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 18, 2022, 16:17:51 »
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 18, 2022, 18:42:32 »
Taka ciekawostka. Słyszałem o tym dziś w tv i szukałem czegoś więcej na temat:

https://www.wprost.pl/swiat/10658278/sondaz-866-proc-rosjan-popiera-inwazje-na-kolejne-europejskie-kraje-polska-celem-nr-1.html

Nie wątpię, że zapewne sporo Rosjan to popiera, a sankcje w części z nich wywołają zupełnie odwrotny efekt do zamierzonego, ale te liczby są jakoś... mało przekonujące. Badanie prowadziła oczywiście jakaś ukraińska sondażownia. :roll: Odnośnie tego, że Polska jest numerem jeden na liście (tzn. zaraz po Ukrainie) wg rosyjskiego społeczeństwa, słabo trzyma się kupy też fakt, że jakoś nikt nie chce "prowadzić operacji specjalnej" "w jednym z krajów NATO".  Co myślicie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 18, 2022, 21:01:30 »
Warto posłuchać o pułku Azow, bo trochę mnie ciekawi fenomen, a cała masa wspomnianych mitów i legend wokół nich funkcjonuje.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/opinie/news-fakty-i-mity-o-pulku-azow-robienie-z-nich-gwiazdy-smierci-je,nId,5901867#crp_state=1

A to już dawałem: http://foxx-news.blogspot.com/2015/09/azow-story-2014-2015.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"