Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 01, 2022, 22:45:39 »
A ten co, te opony z przodu to dodatkowa ochrona była, czy też "trofiejne" z alufelgami? ;)
Jak widzę te obrazki tych sołdatów, którzy robią takie prowizorki, kradną co popadnie to coraz bardziej przypomina to dzicz, rabunkowy motłoch z pradawnych czasów, dla których jedyną okazją do dorobku był najazd na wroga i łupienie co popadło.
Jeśli to amelinium to może być sporo warte jak na tamtejsze warunki  8)

« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 01, 2022, 23:07:32 »
Oczywiście łupienie swoją drogą. Tutaj jednak stawiałbym na (wątpliwą) ochronę. Coś w rodzaju tych kratownic nad wieżami czołgów. Jest wiele filmów i zdjęć z ataków na konwoje gdzie widać przestrzeliny w okolicy silnika i kabiny po stronie kierowcy. Szczególnie w przypadku pierwszych pojazdów w konwoju. W sumie głównie do tego są przeznaczone wielkokalibrowe karabiny wyborowe.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 02, 2022, 00:11:06 »
Czy obecnie zakupy w sklepie https://il2sturmovik.com/ nie dają przypadkiem dodatkowych środków rosyjskim najeźdźcom? Cały czas mają wsparcie i błogosławieństwo rosyjskiego rządu, prawda?

No niestety, dlatego ja nic nie kupuję (bo wszystko mam, a to czego nie mam mnie nie interesuje ;>). Ale dokładnie to $ wyłożyli też Amerykanie zdaje się, więc tam jest jakiś podział z zysków, https://1cgs.net/ .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 02, 2022, 10:56:14 »
No niestety, dlatego ja nic nie kupuję (bo wszystko mam, a to czego nie mam mnie nie interesuje ;>). Ale dokładnie to $ wyłożyli też Amerykanie zdaje się, więc tam jest jakiś podział z zysków, https://1cgs.net/ .
Z DCS jest tak samo, ED to rosyjska firma i nawet firmy trzecie muszą im odpalać kasę i to pewnie w wysokości ~30-50 %.
Ja też mam wszystkie moduły do DCSa i wstrzymam się  z zakupami nowych do końca wojny, a szykuje się kilka fajnych modułów w tym roku.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 02, 2022, 11:03:08 »
Same.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 02, 2022, 11:23:40 »
Z DCS jest tak samo, ED to rosyjska firma

Tak nie do końca, teraz to multinarodowa firma, przecież i są udziałowcy z USA.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eagle_Dynamics
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 02, 2022, 12:17:31 »
Ah ta samogwałcąca się hipokryzja i wąchanie swoich moralnie wyższych pierdów :-]

A co, po wojnie nagle Rosja zacznie być znowu fajna? TV Wam innego wroga wskaże? Może znów Iran? Bo teraz jest znowu fajny, jeszcze pare miesięcy tym to była oś zła, ale teraz jest cool bo może będzie ratował nam dupę skoro postanowiliśmy popełnić energetyczne harakiri.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 02, 2022, 12:40:07 »
Tak nie do końca, teraz to multinarodowa firma, przecież i są udziałowcy z USA.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eagle_Dynamics

Ta? To sprawdź sobie "credits" w menu DCS, albo instrukcję do któregoś z modułów wyprodukowanych przez ED i policz ile nazwisk nie brzmi z rosyjska. Ja znalazłem tylko Nick Grey i Matt Wagner :)
Główne studio ED, które rozwija DCSa to spółka z.o.o Студия Игл Дайнемикс, ИНН/КПП: 5010041189/501001001 Россия, 141983, Московская область
 https://www.digitalcombatsimulator.com/ru/contacts/

Używając tej samej logiki, kupując sprzęt od VPC wspierasz reżim Łukaszenki, bo przecież fabryka i szefostwo na Białorusi.

Nie ma wyjścia, albo trzeba to zaakceptować, albo pora zmienić hobby. Dobrze, że Chin jeszcze nie bojkotujemy, bo cały komputer musiałbym wyrzucić na śmietnik. :-D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 02, 2022, 15:07:28 »
Ah ta samogwałcąca się hipokryzja i wąchanie swoich moralnie wyższych pierdów :-]

A co, po wojnie nagle Rosja zacznie być znowu fajna? TV Wam innego wroga wskaże? Może znów Iran? Bo teraz jest znowu fajny, jeszcze pare miesięcy tym to była oś zła, ale teraz jest cool bo może będzie ratował nam dupę skoro postanowiliśmy popełnić energetyczne harakiri.

+1

Te firmy, które teraz "bojkotujecie", czyli twórcy DCSa i Iłka, to są ludzie, którzy latami dostarczali Wam przyjemności i zabawy. Teraz jak mają ciężko, a na pewno mają, i być może w ogóle nie popierają reżimu Wołodii (tak jak nie każdy z was popiera nasz rząd i prezesa), to postanowiliście pokazać im wdzięczność, tak? Jednak dalej jeździcie na rosyjskiej ropie, dalej używacie rosyjskiego gazu, a jeszcze warto dodać, że w tysiącach innych produktów wykorzystuje się ropę i jej produkty, np. w lekach, tak, tę "kacapską" ropę. Tak więc bojkotujecie ludzi, którzy rzeczywiście tworzą coś wartościowego, a używacie "ropy i gazu", czyli płacicie ludziom, których jedyną "pracą" jest bycie przyjacielem Wołodii i zagarnianie kasy. Pomyślcie. Bogacze, ci rosyjscy też, wyjdą z tego suchą nogą, na pewno nie zbankrutują, natomiast te 2-3 firmy produkujące symulatory, mogą się już nie podnieść. Rozumiem, że będzie to dla was wielce satysfakcjonujące, skoro dokładacie do tego cegiełkę.

Tako rzecze,
Zaratustra

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 02, 2022, 15:18:07 »
No cóż. Czasem realia wymagają zdecydowanej postawy. I efektu skali milionów małych, ale konsekwentnych decyzji. Ja wiem, że wychodzenie ze strefy komfortu w dzisiejszych czasach jest wyjątkowo trudne, a mózg odruchowo buntuje się i szuka wymówek, lub reaguje agresywnie/pasywno-agresywnie na samą sugestię, a z nor wyłażą rozmiękczacze. Żeby tylko potem nie było zdziwienia. W moim poczuciu sytuacja jest wyjątkowa. Zbyt wyjątkowa na jakieś kompromisy w imię komfortu lub na oszukiwanie się. Tyle jeśli chodzi o moral highground. Zobaczymy, co będzie, jak będzie.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 02, 2022, 15:26:05 »
Jasne, a Chiny popierasz? A co Twoja wysoka moralność na okupację Tybetu trwającą ponad 70 lat, bardzo krwawą i pełną ofiar? Stań na wysokości zadania i przestań kupować chińskie produkcje, to wówczas będziesz wiarygodny... zresztą po co ja to wszystko piszę, skoro nawet TVP i TVN w jednym tonie ryją ludziom berety 24/7. Trudno oczekiwać, że tutaj to nie znajdzie odbicia.

« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 02, 2022, 15:50:45 »
Jasne, a Chiny popierasz? A co Twoja wysoka moralność na okupację Tybetu trwającą ponad 70 lat, bardzo krwawą i pełną ofiar?
Póki co, Chiny nie prowadzą pełno skalowej wojny, niczym nie sprowokowanej, biorąc za zakładników całe miasta.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 02, 2022, 15:59:26 »
Dzisiaj John Cool zamknął wątek, który z przyjemnością obserwowałem, zwłaszcza właśnie jego posty na temat udokumentowanych strat OBYDWU stron: foty i konkretne informacje o faktach - bez komentarza, ocen i lawiny jadu, której wystarczająco wylewa się na nieco mniej "fachowych" portalach internetowych.  Na fali rozczarowania tym faktem pozwolę sobie wtrącić moje trzy tysiące kopiejek (tak: właśnie kopiejek !!) do tego tematu.
Zapytam przewrotnie: czy w latach 2002 i 2003 też wyrzucaliście komputery, gry, filmy i w ogóle wszystko "made in USA" z tego powodu, że ten kraj rozpętał woj... o, przepraszam: "przeprowadzał interwencje" w Iraku i Afganistanie ?...

Żeby była jasność: dla mnie każda wojna jest zła, żadne państwo nie powinno napadać na drugie, nie powinno się zabijać cywilów itd. Absolutnie nie pochwalam napaści na Ukrainę i - nie rozwijając tematu - jak wstałem rano 24 lutego to mi po prostu ręce opadły.
Ale dlaczego różnicujemy wojny na lepsze i gorsze ? Dlaczego mówimy o chamskiej/brutalnej/szatanowskiej i hitlerystycznej napaści Putina na Ukrainę, a o tamtych wydarzeniach mówimy: "Wojna w Iraku", "wojna w Afganistanie" -  bez wskazywania, agresora, jakby te wojny same się rozpętały ?
Dlaczego mówimy, że Rosjanie celowo bombardują szpitale i przedszkola (jakby wszelkiej maści bomb i rakiet, samolotów z pilotami i paliwa do nich było tak dużo, że już nie wystarcza dla nich celów wojskowych ), a Amerykanom to się przydarzają tylko tzw. "collateral damage", które - jak sami przez lata przekonywali cały świat -  są nieuniknione w przypadku każdej wojny ?
Wytykamy Putinowi aneksję Krymu, która nota bene odbyła się w zasadzie bezkrwawo - a czy ktoś jeszcze pamięta okoliczności, w jakich powstawało Kosowo ? I co się stało, gdy Serbowie zaczęli rzucać idiotyczne farmazony o jakiejś "integralności terytorialnej" i "nienaruszalności granic ?" Nie pamiętamy ? To zapytajmy człowieka, który nie tak dawno publicznie nazywał Putina "kryminalistą" (materiał trwa minutę i 26 sekund, ale pierwsze 30 w zupełności wystarczy):

https://www.youtube.com/watch?v=quTxPFbCEVk

Przypomnę jeszcze, że starsi koledzy tego pana 43 lata wcześniej uznali bombardowanie tego samego Belgradu za zbrodnię wojenną...

Jeszcze raz podkreślę: nie pochwalam ani nie usprawiedliwiam rosyjskiej agresji na Ukrainę. Zachęcam tylko do krytyczniejszego spojrzenia na otaczającą rzeczywistość, w szczególności zachowania zdrowego rozsądku w obliczu tego, co nam się obecnie wtłacza do głów z każdej możliwej strony.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 02, 2022, 16:02:34 »
Hmm, a może właśnie odcinacie opozycję od źródła dochodów? Skąd wiadomo jakie poglądy mają właściciele i pracownicy 1C czy Eagle Dynamics?

Rynek surowców jest w Rosji praktycznie pod kontrolą państwa, oligarchów i kumpli Putina. Małe biznesy - już niekoniecznie. Dlatego jak pisałem, martwiłbym się raczej czym tankujecie samochód czy ogrzewacie mieszkanie. Jest duże prawdopodobieństwo, że dużo bardziej wspieracie wojenną zawieruchę wożąc codziennie dzieci do przedszkola, niż raz na pół roku kupując rosyjskie gry komputerowe.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"