Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 02, 2022, 16:11:19 »
Hmm, a może właśnie odcinacie opozycję od źródła dochodów? Skąd wiadomo jakie poglądy mają właściciele i pracownicy 1C czy Eagle Dynamics?

Rynek surowców jest w Rosji praktycznie pod kontrolą państwa, oligarchów i kumpli Putina. Małe biznesy - już niekoniecznie. Dlatego jak pisałem, martwiłbym się raczej czym tankujecie samochód czy ogrzewacie mieszkanie. Jest duże prawdopodobieństwo, że dużo bardziej wspieracie wojenną zawieruchę wożąc codziennie dzieci do przedszkola, niż raz na pół roku kupując rosyjskie gry komputerowe.

+1

To ja jeszcze proponuję nie jeść w tym roku ani warzyw, ani chlebka, ani owoców, chyba, że tylko te ultra bio na oborniku. Reszta zielska jest pędzona nawozami, których podstawowym składnikiem jest jamalski gaz, dla mniej obeznanych "kacapski gaz"  :). Każda kromka chleba zbliża Wołodię do sukcesu.

« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 02, 2022, 16:14:21 »
Też obserwowałem temat w celu popatrzenia sobie na wrzucane przez wszystkich straty Rosyjskie operacje Ukraińskie i wrzucane przez JC rzeczy z drugiej strony.
Co do osobistych sankcji, to trzeba sie zastanowić co jest niezbędne do życia i czego konsumpcji nie zmienisz, a co jest luksusem bez którego życie się wcale nie zmieni. Myślę, że gry komputerowe to luksus, ale to tylko moja opinia.
Trotylski - jeżeli zabicie 298 cywili w jednym samolocie można nazwać aneksją "w zasadzie bezkrwawą", to myślę, że Irak i Afganistan też nie były aż takie złe.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 02, 2022, 16:25:37 »
Trotylski - jeżeli zabicie 298 cywili w jednym samolocie można nazwać aneksją "w zasadzie bezkrwawą", to myślę, że Irak i Afganistan też nie były aż takie złe.

W Iraku zginęło w wyniku działań zbrojnych i "pokoju", który tam wprowadzono ok. 300 000 ludzi.

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 02, 2022, 16:35:03 »
Te firmy, które teraz "bojkotujecie", czyli twórcy DCSa i Iłka, to są ludzie, którzy latami dostarczali Wam przyjemności i zabawy. Teraz jak mają ciężko, a na pewno mają, i być może w ogóle nie popierają reżimu Wołodii (tak jak nie każdy z was popiera nasz rząd i prezesa), to postanowiliście pokazać im wdzięczność, tak? Jednak dalej jeździcie na rosyjskiej ropie, dalej używacie rosyjskiego gazu, a jeszcze warto dodać, że w tysiącach innych produktów wykorzystuje się ropę i jej produkty, np. w lekach, tak, tę "kacapską" ropę. Tak więc bojkotujecie ludzi, którzy rzeczywiście tworzą coś wartościowego, a używacie "ropy i gazu", czyli płacicie ludziom, których jedyną "pracą" jest bycie przyjacielem Wołodii i zagarnianie kasy. Pomyślcie. Bogacze, ci rosyjscy też, wyjdą z tego suchą nogą, na pewno nie zbankrutują, natomiast te 2-3 firmy produkujące symulatory, mogą się już nie podnieść. Rozumiem, że będzie to dla was wielce satysfakcjonujące, skoro dokładacie do tego cegiełkę.
Dobrze jest dać do zrozumienia Rosjanom że jak będą wybierać takich ludzi jak Putin to też dostaną odrobinę po łapach. Może to ich zmusi do refleksji! A symulator lotu nie jest ważniejszy od życia ludzi którzy tej wojny nie wywołali. Owszem trudno jest zrezygnować z Rosyjskiej ropy i gazu! Ale coś nasz kraj robi w tym kierunku i bardzo dobrze że mamy gazoport.
To ja jeszcze proponuję nie jeść w tym roku ani warzyw, ani chlebka, ani owoców, chyba, że tylko te ultra bio na oborniku. Reszta zielska jest pędzona nawozami, których podstawowym składnikiem jest jamalski gaz, dla mniej obeznanych "kacapski gaz"  :). Każda kromka chleba zbliża Wołodię do sukcesu.
Embargo wprowadza się na czas teraźniejszy i przyszły a nie w przeszłość więc można zajadać się chlebkiem i owocami bo kasa za te nawozy już dawno zapłacona i nie mamy już na to wpływu.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 02, 2022, 17:11:05 »
Mam nadzieję, że JC jednak otworzy ponownie drugi wątek za jakiś czas. Był on dla mnie istotnym źródłem informacji stricte technicznych i tak spełniał dobrze swoja rolę. Potrzeba mu było "tylko" nieco więcej zamiatania - zostawić technikalia tam, dywagacje osobiste przerzucić tutaj lub do WC.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 02, 2022, 17:15:31 »
Dobra, dobra, teraz wszyscy tacy mądrzy, a zobaczymy jak Włodimir pozamyka im Interenty i wszystkie konta ED - DCS i Iłkowe pójdą w piach ;). Będzie narobione w galoty. Pozostanie zwiedzanie kwietników w MSFS i P3D ;>.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 02, 2022, 17:18:10 »
A po co JC ma otwierać? Przecież trolle go odpowiednio nazwały, a w zasadzie co rusz obrażały. JC to przecież piąta kolumna wg moralnych moderatorów z Bożej łaski. Są też trolle lingwiści od niuansów w stylu ucieczka czy wycofanie się na z góry upatrzone pozycje.
Był temat, mało kto szanował prośby, groźby też nie robiły wrażenia, więc tematu nie ma. I dobrze.

« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 02, 2022, 17:52:04 »
Nie przeszkadza i nie przeszkadzał mi wątek czysto informacyjny (bo to miedzy innymi do mnie pije Przedmówca), natomiast tak, zdecydowanie przeszkadzało mi, a w obecnej chwili przeszkadza w dwójnasób lansowanie sowieckiej wizji świata i rozsiewanie sowieckiej propagandy, a trochę tym w moim odczuciu stawał się ten niby informacyjny wątek. I sądząc po tym, że nie tylko ja zareagowałem to chyba nie tylko ja tak to odebrałem i nie tylko mnie to podrażniło.
Oczywiście możesz nazywać mnie trollem, średnio mnie to rusza, nie pierwszy raz mamy odmienne zdanie, ale to określenie, wraz z sugestią, która padła w poprzednim wątku o pomocy w wyrzuceniu mnie z forum (no ale czego się spodziewać, cenzura to przecież doskonałe sowieckie narzędzie) tylko obrazuje stare powiedzenie - "uderz w stół, a nożyce się odezwą".

Jeszcze jedna uwaga do Kolegi Trotylskiego. Mieliśmy małą dyskusję w innym wątku, tuż przed wybuchem wojny, pojechałeś wtedy Chłopie na grubo, skończ już z tym relatywizowaniem, bo wtedy było to nie na miejscu, a obecnie nie przystoi jeszcze bardziej.

A co do wszystkich zmartwionych, że będzie ewentualny problem z naszymi "zabaweczkami", czyli symulatorami...
Panowie żenada!

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 02, 2022, 18:07:41 »
@McNerve
Tak się przyglądam i wygląda raczej jak bezpośrednie trafienie z 30mm HE, a nie MANPAD.

To trafienie w ogon helikoptera to podobno pierwsze nagrane użycie na Ukrainie tego brytyjskiego systemu Starstreak.

PS. Odpowiadam tutaj, bo ktoś zamknął tamten wątek, zaraz to zgłoszę do moderatora. :)

PPS. War Thunder jest węgierski podobno, przynajmniej teraz. Czas się przeprosić. :)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 02, 2022, 18:34:57 »

A co do wszystkich zmartwionych, że będzie ewentualny problem z naszymi "zabaweczkami", czyli symulatorami...
Panowie żenada!

Bardzo proszę nie bierz tego osobiście, że jesteś trollem, po prostu taki przykład mi się przypomniał, anonimowo.

Jednak mam pytanie do znawców: czy skoro Chiny kupują od Rosji nośniki energii, dzięki którym powstają przedmioty zasilające nasze sklepy w przytłaczającej większości produktów, to kupowanie tychże produktów jest już zdradą stanu i człowieczeństwa, czy jeszcze nie? Czy zapośredniczone źródło "kacapskie" traci swoją "kacapskość" po przejściu przez Chiny, czy jeszcze nie?
I jeszcze bym prosił o jasną deklarację w sprawie krwawej wojny w Tybecie, czy może być ona podstawą do nie kupowania chińskich rzeczy, czy to już za daleko, żeby się przejmować?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 02, 2022, 19:58:44 »
Ja tam staram się kupować polskie  produkty, jak nie ma to środkowo i wschodnioeuropejskie produkty, z naszego doświadczonego losem kawałka Europy, potem greckie, bo ich lubię, następnie generalnie europejskie produkty, potem w kolejności idą rzeczy z Japonii, Korei i Ameryki a na końcu reszta Azji i Afryka. I oczywiście chińskie badziewie się trafia, wiadomo, ale staram się nie kupować. Wiecie, zero waste i takie tam. Zastanawiałem się ostatnio nad pójściem na zakupy do lumpeksu. :)

A co do ruskich produktów, to jak już ma się je kupione, to warto używać, niech się zużywają. Dotyczy też symulatorów. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 02, 2022, 20:08:20 »
To trafienie w ogon helikoptera to podobno pierwsze nagrane użycie na Ukrainie tego brytyjskiego systemu Starstreak.

Hey, dzięks, też o tym dzisiaj przeczytałem. To by wyjaśniało detonację przy kontakcie a nie zbliżeniowo.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 02, 2022, 20:17:59 »
Dobrze jest dać do zrozumienia Rosjanom że jak będą wybierać takich ludzi jak Putin to też dostaną odrobinę po łapach. Może to ich zmusi do refleksji!

Teza 1: "w Rosji nie ma demokracji, to kraj autorytarny, a od ponad 20 lat Putin fałszuje każde wybory".

Teza 2: "dzięki sankcjom skierowanym przeciwko zwykłym Rosjanom ci zrozumieją, że to błąd i wybiorą inaczej".

#fucklogic

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2022, 21:38:51 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 02, 2022, 20:28:52 »

Tak na marginesie to najedzmy się warzywek i chleba na zapas. Rolnicy nie podsypali, bo ceny nawozów zwariowały. Sprzedawcy wykorzystali sytuację. Rosja to główny eksporter nawozów. Ukraina_i Rosja nie sprzeda wystarczającej ilości pszenicy to i chleb będzie po 10 PLN. Ciekawe co wtedy powie narodowi rząd? Zapytajcie rolników, ja swojego znajomego zapytałem i chłop jest przerażony co sprzeda po żniwach i z czego zapłaci ratę za sprzęt. Skutki wojny odczujemy za miesiące, które przed nami. A co, prawdopodobnie, sądzą zwykli Rosjanie o wojnie to ciekawie mówi ta Pani: https://www.youtube.com/watch?v=gsM89xyOyeo
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2022, 21:40:35 wysłana przez KosiMazaki »
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 02, 2022, 20:49:09 »
Hmm, a może właśnie odcinacie opozycję od źródła dochodów? Skąd wiadomo jakie poglądy mają właściciele i pracownicy 1C czy Eagle Dynamics?

Rynek surowców jest w Rosji praktycznie pod kontrolą państwa, oligarchów i kumpli Putina. Małe biznesy - już niekoniecznie. Dlatego jak pisałem, martwiłbym się raczej czym tankujecie samochód czy ogrzewacie mieszkanie. Jest duże prawdopodobieństwo, że dużo bardziej wspieracie wojenną zawieruchę wożąc codziennie dzieci do przedszkola, niż raz na pół roku kupując rosyjskie gry komputerowe.

Po pierwsze jestem tu nowy, po drugie nie chcę się wymądrzać, ale zgadzam się. Bojkot wszystkiego co rosyjskie jest bezcelowy, można by powiedzieć, że wręcz ma odwrotne działanie do zakładanego. Rosjan nie należy wykluczać ani de-humanizować. Ich trzeba informować. Zakładam (być może naiwnie) że zespół projektowy i developerzy ED czy 1C to ludzie wykształceni którzy czerpią informacje o tym co się dzieje na świecie z różnych źródeł i nie opierają jej wyłącznie na oficjalnym przekazie pro-kremlowskich mediów.

W mojej opinii, wycofanie się np. takiego McDonald z Rosji to trochę działanie "na pokaz" Rozumiem że PR'owo ma to jakiś tam sens, ale tak naprawdę cementuje wrażenie w rosyjskim społeczeństwie że są outsiderami i muszą się trzymać razem ( ze swoim rządem, przywódcą). Byłoby lepiej gdyby McDonald do każdego zestawu dodawał ulotkę informacyjną o aktualnej sytuacji na Ukrainie, tej militarnej jak również humanitarnej.

Czym innym są działania makroekonomiczne które rzeczywiście odcinają finansowanie reżimu Putina. Redukcja zakupu węglowodorów z Rosji na pewno w znacznym stopniu obniży potencjał ekonomiczny Rosji a co za tym idzie sprawność militarną.     
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2022, 20:55:54 wysłana przez McNerve »