Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230641 razy)

qrdl_logos

• Gość
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 02, 2022, 20:55:15 »
teza 1: "w Rosji nie ma demokracji, to kraj autorytarny, a od ponad 20 lat Putin fałszuje każde wybory"

teza 2: "dzięki sankcjom skierowanym przeciwko zwykłym Rosjanom ci zrozumieją, że to błąd i wybiorą inaczej"

#fucklogic

Ja jeszcze dodam, że przez ostanie kilkanaście lat karmiono nas przekonaniami o globalnej gospodarce, o jej globalizacji, o sieci światowych i nierozerwalnych połączeń etc. I jeśli to było kłamstwo, to dlaczego dalej ufacie politykom? A jeśli to jest prawda, to jak ktoś sobie wyobraża, że "wytnie" potężnego dostawcę surowców i nośników energii z "globalnej" gospodarki? Chyba trzeba by najpierw wyśledzić wszystkie drogi danego surowca, a potem sprawdzić, czy komponenty nie mają go w sobie. Co z tego, że kupię japoński samochód, skoro był składany poza Japonią, z części tysiąca podwykonawców? Jedyna możliwość, to rzeczywiste sankcje narzucane przez polityków, a nie przez biednego obywatela, który sobie odmówi "ruskiej czekoladki", choć i tak nie ma WIEDZY co i od kogo kupuje, poza fasadą. Tak, tak, zaraz mi napisze ktoś, że jak 100 000 tych czekoladek się odmówi, to da to efekt... może i da, ale miliony razy więcej możliwości mają politycy, tylko, że nie chcą podejmować niewdzięcznych decyzji, niech lud sam to sobie zrobi. Bezpiecznie, potem nikt nie wytknie w kampanii, że to przez niego było tak słabo. Tak więc niech oni realizują sankcje, a nie namawiają mnie do samoograniczania, bo i tak już mi doj**li prawie 11% inflacji, a tego nie da się cofnąć, nawet jak sobie odmówię żarcia, to i tak cena nie spadnie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2022, 21:12:14 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 02, 2022, 21:25:16 »
teza 1: "w Rosji nie ma demokracji, to kraj autorytarny, a od ponad 20 lat Putin fałszuje każde wybory"

teza 2: "dzięki sankcjom skierowanym przeciwko zwykłym Rosjanom ci zrozumieją, że to błąd i wybiorą inaczej"

#fucklogic

Sankcje nie są skierowane przeciwko zwykłym Rosjanom ale przeciwko gospodarce Rosji a co za tym idzie jej zdolności do prowadzenia działań wojennych. To, że obrywają zwykli obywatele to już wtórne konsekwencje. Dodatkowo są też sankcje personalne na osoby które są odpowiedzialne za to co się dzieje lub/i mogą mieć wpływ na politykę państwa. Plus odcięcie kraju od transferu technologii.

Może nie w sensie demokratycznym ale jednak poparcie dla władzy ma znaczenie nawet w Rosji (vide przyczynienie się wojny w Afganistanie do upadku ZSRR). Z tym, że tutaj bardziej odczuwalny będzie wpływ "gruzu 200" na rodziny sołdatów.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 02, 2022, 22:55:07 »
Trochę z innej beczki. Dmytro Antonow, pilot Antonov Airlines, wrzucił na swoim kanale relację z lotniska Hostomel. Widać m.in. ujęcia zniszczonego An-225.

https://www.youtube.com/watch?v=AuQGvi_R8zg
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 02, 2022, 23:19:13 »
Wycofanie się koncernów z Rosji, to jedno - ładnie wygląda w prasie.
Pozostawienie franczyzy w Rosji, to drugie - ładnie wygląda w budżecie korporacji.

Także ten tego, wiele się nie zmienia...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 02, 2022, 23:39:32 »
Pozostawienie franczyzy w Rosji, to drugie - ładnie wygląda w budżecie korporacji.

Pod tym względem to zdaje się samowolka. Mac tak działa, oficjalnie zamknął, czy też zawiesił działalność w Rosja, ale franczyzobiorcą są Rosjanie, więc sobie "otworzyli".
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

skynet

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 02, 2022, 23:41:42 »
Mam nadzieję, że JC jednak otworzy ponownie drugi wątek za jakiś czas. Był on dla mnie istotnym źródłem informacji stricte technicznych i tak spełniał dobrze swoja rolę. Potrzeba mu było "tylko" nieco więcej zamiatania - zostawić technikalia tam, dywagacje osobiste przerzucić tutaj lub do WC.
Raczej nie powinien. Wychwalanie tych morderców, których ktoś nazywa armią  jest już mało śmieszne. Widzimy wszyscy tą "technikę" sowiecką  która ponosi bardzo ciężkie straty, a żołnierze to zwykli bandyci.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2022, 23:59:22 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 03, 2022, 00:38:34 »
Widzimy wszyscy tą "technikę" sowiecką ....

Tu akurat nie należy uważać, że to co zaprezentowali to ich szczyt możliwości. Ten niedźwiedź ma czym jeszcze pogrozić i w cale nie mówię o arsenale jądrowym ale środkach konwencjonalnych i oczywiście ludzkich masach. Przykładem może być zastosowanie Kindżałów. Przejęcie miało być szybkie i tanie, sami byli w takim przeświadczeniu. Ten konflikt agresora kosztuje już zbyt wiele i w zasadzie miną lata, zanim te straty odbudują, na szczęście. Plus taki, że wyszło przy tym masę spraw związanych z logistyką, planowaniem, ba nawet żarciem. Co do bandytyzmu to się zgodzę i mam nadzieję, że uda się z czasem wyłapać przynajmniej część tych zbirów. Zresztą Ukraińcy ciekawie postępują w takich przypadkach. Po zdobyciu telefonu, dzwonią do rodziny plus sms do wszystkich z listy co ich znajomy, mąż, syn robił i gdzie jest. Czarny PR pełną gębą. :511:

www.yoyosims.pl

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 03, 2022, 01:00:05 »
Zresztą Ukraińcy ciekawie postępują w takich przypadkach. Po zdobyciu telefonu, dzwonią do rodziny plus sms do wszystkich z listy co ich znajomy, mąż, syn robił i gdzie jest.

We mnie budzi to jak najgorsze skojarzenia i emocje, moim zdaniem jest to bardzo niedalekie od filmowania i transmitowania egzekucji przez dzikusów z ISIS.

« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 03, 2022, 01:23:59 »
Pod tym względem to zdaje się samowolka. Mac tak działa, oficjalnie zamknął, czy też zawiesił działalność w Rosja, ale franczyzobiorcą są Rosjanie, więc sobie "otworzyli".
Taki przykładowo KFC wycofał swoje "punkty", ale nad franczyzą jeszcze "się zastanawia".
Czyli klasyka gatunku... Oficjalnie KFC wyszedł z rynku, a to co pozostało, to nie oni... A że € czy $ idzie do korpo... no cóż, zapisy Umów...

Może i jestem - nie wiem jak to określić - pesymistą/realistą(?), ale jeżeli mowa o milionach EUR czy USD, to tam się nie liczy poległa jednostka na terenie Ukrainy... Tam się liczy przychód w mln na terenie Rosji...
Czy się "im" dziwię? Nie. Toż to ileś tam mln waluty do przodu dla korporacji. Dlaczego z tego rezygnować, bo jeden kraj napada drugi... Niech atakują, byle by "income" się zgadzał...
Tak, tak teraz wygląda świat korpo...
Czy to "fajnie"? No nie...
Czy to długofalowo da "plus"? Pewnie nie....
Czy się ktoś tym przejmuje? Także pewnie nie... Kontrakty menedżerskie są na pewną ilość lat. Cele określone. Słupki w Excelu się muszą zgadzać...

Także ten tego. Moim zdaniem, w przyszłości Chiny mogą wyrosnąć na megamocarstwo ze względu na podejście do działań bieżących oraz przyszłych. Wszelkiej maści europejscy "Tutejsi" myślą od wyborów do wyborów. Chiny - dzięki/ze względu na system dziedziczenia władzy i długosiężnych planów, myślą od celu do celu...
Totalitaryzm? A i owszem. Cele krótkoterminowe, może i nie zawsze się udają. Cele dalekosiężne a i owszem, te są w trakcie i się mają całkiem dobrze...

A jak dla mnie, to Ukraina jako naród pokazuje niesamowitą wolę walki i naprawdę chciałbym aby to nigdy nie zanikło. Jak i u Nich, jak i za powiedzmy dekadę u Nas...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 03, 2022, 08:36:27 »
We mnie budzi to jak najgorsze skojarzenia i emocje, moim zdaniem jest to bardzo niedalekie od filmowania i transmitowania egzekucji przez dzikusów z ISIS.

Nie no, witki mi opadły...
Dzwoni do Ciebie gość z ISIS i pokazuje Ci jak Twojego znajomego pozbawiają głowy świętą maczetą. A potem dzwonią z telefonu Twojego znajomego bandyty i mówią, że żyje, ale był na Ukrainie, rabował jedzenie i strzelał do cywili.
Mam nadzieję, że zauważyłeś różnicę :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 03, 2022, 08:42:06 »
Dzwoni do Ciebie gość z ISIS i pokazuje Ci jak Twojego znajomego pozbawiają głowy świętą maczetą. A potem dzwonią z telefonu Twojego znajomego bandyty i mówią, że żyje, ale był na Ukrainie, rabował jedzenie i strzelał do cywili.

Ramm.
rabował jedzenie i strzelał do cywili.

Ramm.

Rabunek jedzenia można zrozumieć. Ale oprócz zdjęć martwego kolekcjonera precjozów, widziałem na pewnej fotce obok porzuconego transportera opancerzonego odkurzacz. Taki ładny, czerwony. Skąd oni biorą tych swoich gierojów?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 03, 2022, 08:49:39 »
Cytat: sunrrrise link=topic=20426. #msg408362 date=1648940405

What? Przeciez to dwie rozne sytuacje. Po pierwsze ISIS robil to dla fun’u filmujac „niewiernych”, chelpiac sie tym i umieszczajac w masowych srodkach, by zastraszyc innych, po drugie ISIS byl najezdzca i okupanetm, jak wojska Putina. Tu mamy zupelnie inna sytacje, ktora wynikla po stronie obroncow i wlascicieli tych ziem, a cel takich dzialan jest zupelnie inny, nie ma on nic wspolnego z tym co robil ISIS. To jakbys napisal, ze Zydzi ktorzy przezyli Holocaust, nie mieli prawa pietnowac Hitlerowcow ktorzy ich palili w piecach. Widzisz te drobna roznice? Skoro czerwony najezdzaca, przychodzi do twojego domu, gwalci ci kobiete, a pozniej zostaje zlapany to co? Bys temu przyklasnal :o? To co robia Ukraincy to pietnowanie takich bandytow i slusznie (w takiej sytuacji konieczny tel. do jego zony). Z sadem moze byc roznie, a tak brzemie bedzie nosil do konca swoich marnych dni jak przezyje rzecz jasna.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2022, 09:54:56 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 03, 2022, 09:28:22 »
Niestety Ruscy nie powiedzieli ostatniego słowa... Cała ta akcja na początku inaczej przecież miała wyglądać, choć efekt dla Ukraińców podobny. Idące na początku oddziały do pacyfikacji demonstracji, duże ilości worków na ciała oraz mobilne krematoria nie były przecież dla ruskich żołnierzy, a od początku planowane dla Ukraińców. Jakkolwiek UA ma spore straty w żołnierzach i chwilach, to śmiem twierdzić, że w wyniku szybko przegranej wojny równie wielu z nich by zostało zamordowanych...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #118 dnia: Kwietnia 03, 2022, 11:15:02 »
Akurat złodziejstwo to te pospólstwo ma we krwi....

Oj tam, oj tam.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 03, 2022, 11:49:07 »
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards