Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 04, 2022, 20:47:18 »
Ci od WoT od początku byli przeciwko wojnie a za Ukrainą. Straty w ilości ruskich graczy mieli już wcześniej, więc to teraz to tylko postawienie kropki nad "i". No i dobrze.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2022, 21:17:55 wysłana przez KosiMazaki »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 04, 2022, 21:53:22 »
Jeszcze jedna uwaga do Kolegi Trotylskiego. Mieliśmy małą dyskusję w innym wątku, tuż przed wybuchem wojny, pojechałeś wtedy Chłopie na grubo, skończ już z tym relatywizowaniem, bo wtedy było to nie na miejscu, a obecnie nie przystoi jeszcze bardziej.

Dziękuję, Kolego Addi, traktuję to jako komplement:) Pozwolę sobie zacytować Twoje zdanie z tamtej rozmowy: "jak się nie ma argumentów to najlepiej wyjeżdżać z sugestiami per ty pisiorze, albo platfusie". Bez kpiny i złośliwości - w tym jednym zdaniu doskonale ująłeś istotę "dyskusji w XXI wieku": mam swoją, wygodną dla mnie Prawdę i jeżeli się ze mną nie zgadzasz to w ogóle nie będę słuchał twoich argumentów - bo z lewactwem/pisiorstwem/komunistą/faszystą/sowieckim trollem/banderowskim agentem/kibicem Legii/kibicem Lecha/zwolennikiem aborcji/przeciwnikiem aborcji/satanistą/katolem (obojętnie, ten patent działa tak samo świetnie w każdą stronę) w ogóle nie ma sensu rozmawiać - na końcu warto jeszcze dodawać, że skoro nie dostrzegasz oczywistości Mojej Prawdy to jesteś idiotą/debilem.
W zamkniętym wątku Kolega John Cool napisał, że zestrzelonymi śmigłowcami uciekało kierownictwo "Azowa" - zamiast napisać konkretnie dlaczego się z tym nie zgadzasz albo chociaż wskazać źródła które temu przeczą, zacząłeś Kolegę obrażać. Kolegę, który nie siał żadnej sowieckiej propagandy tylko robił naprawdę świetną robotę, by w tym oceanie dezinformacji jakim się nas zalewa spróbować wyłuskać choćby trochę w miarę pewnych faktów i poskładać z nich choćby fragment jakiejś sensownej całości. Ja również przytoczyłem pewne fakty - nie odniosłeś się do nich ani im nie zaprzeczyłeś. Postawiłem pytania - nie pokusiłeś się o propozycję odpowiedzi. Rozumiem, że moje "relatywizowanie" jest niewygodne - bo ciężko przyznać, że nazywanie Putina kryminalistą przez faceta, który 20+ lat wcześniej sam postulował wprowadzenie w Serbii okupacji na wzór niemiecki albo japoński jest trochę nie na miejscu. A wystarczyło napisać: "Towarzyszu Trotylski: a wy w ogóle widzieliście to nagranie, jak Biden nazywa Putina przestępcą ?" Owszem, widziałem. "A ile razy ?" Raz. "To obejrzyjcie jeszcze cztery razy- ale uważnie". Nawet bez Twojej rady, sam z siebie - obejrzałem je wczoraj. Dwa razy wystarczyło. Dostrzegłem. Cofam wypowiedziane słowa i obiecuję, że w konstruktywnych i merytorycznych dyskusjach na normalnym poziomie więcej się pana Bidena nie będę czepiał. Szkoda tylko, że mając ku temu okazję nie pomogłeś mi w Nawróceniu. Ale poradziłem sobie i bez Ciebie - bo ja staram się szukać odpowiedzi, a nie ślepo płynąć z Ogólnie_Przyjmowanym_Nurtem.

Może źle zrozumiałeś moje intencje. Ja nie zamierzam nikogo przekonywać do jakichś moich wizji czy stanowiska - bo ich po prostu nie mam. Mam wątpliwości, którymi się dzielę na tym forum z nadzieją, że dysponując  wiedzą na interesujące mnie tematy znacząco większą niż przeciętny Kowalski, którego pojęcie o wojnie ogranicza się to tego co mu napiszą na Onecie albo WP, pomożecie mi je rozwiać.
Ja po prostu próbuję zrozumieć co się dzieje w naszych głowach. I dlaczego tak jest.

Zgodzimy się chyba przynajmniej co do tego, że "twórczość" III Rzeszy w kwestii szeroko rozumianych zbrodni, ofiar i ogólnie wszystkiego co Złe na tę chwilę o kilka długości przewyższa "osiągnięcia" Rosjan w tej wojnie. A jednak potrafimy zupełnie neutralnie, a nawet z uznaniem, rozmawiać o 352 zwycięstwach Ericha Hartmanna, czy umiejętnościach strzeleckich Hansa-Joachima Marseille. Z drugiej strony - każdy ruski pilot w tej wojnie to zbrodniarz, który zajmuje się wyłącznie bombardowaniem szpitali i przeszkoli (używając do tego np. pocisków Ch-31P). Chylimy czoła przed mądrością i talentami dowódczymi Mansteina, Modela czy Rommla, a z drugiej strony - każdy ruski generał to zbrodniarz, który wydaje tylko jeden rozkaz: strzelać do cywilów. Niby Josef Mengele i Michael Wittmann nosili te same mundury Waffen-SS, a jednak gdy mówimy o tym drugim to dostrzegamy w nim przede wszystkim (a może nawet: wyłącznie) wybitnego żołnierza. Z drugiej strony - do jednego worka wrzucamy Putina, Szojgu, Ławrowa, żołnierzy, którzy dopuścili się zbrodni, zwykłych żołnierzy, młodych chłopców, którzy nawet nie zdają sobie sprawy w co zostali wpakowani oraz programistów, którzy dali Wam grę, która - jak widać na tym forum - od wielu lat dawała Wam całe masy radości.  Wspominając Heinza Guderiana mamy na myśli geniusza, który zrewolucjonizował sztukę wojenną - i jest nam zupełnie obojętne gdzie był i co robił dowodzony przez niego XIX. Korpus we wrześniu 1939 roku. Nie przeszkadza Ci avatar Kolegi Mazaka ? Ja tylko przypomnę, że tę "godną szacunku liczbę" Herr Rittmeister uzyskał walcząc między innymi o to, żeby nasza Ojczyzna NIE powróciła na mapy świata.

Powtórzę jeszcze raz: nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać, nikomu nie chcę niczego wytykać ani udowadniać. Chciałbym natomiast zrozumieć zjawisko opisanego wyżej "dwójmyślenia". Bardzo się cieszę, że tak pięknie się różnimy, bo to naprawdę może być bardzo konstruktywne - tylko postaraj się do tych wiader pomyj pod adresem innych użytkowników dodać jeszcze jakieś konkretne fakty/argumenty, dobrze ?

PS. Przy tej okazji: w tamtej rozmowie zwróciłeś uwagę, że "Ameryka jakoś nie dokonała rozbioru Polski". Zachęcam do nałożenia dat rozbiorów na historię Stanów Zjednoczonych oraz rzut oka na mapę - zapewniam, że te dwa obrazy przemówią skuteczniej niż tysiąc słów...

Trotylski - jeżeli zabicie 298 cywili w jednym samolocie można nazwać aneksją "w zasadzie bezkrwawą", to myślę, że Irak i Afganistan też nie były aż takie złe.

=OPS=boski qrdl logos, coś mi się liczba ofiar nie zgadza, ale zakładam, że chodziło Ci o lot MH17 ? Zwróć uwagę, że ja mówiłem wyłącznie o samej aneksji Krymu, która miała miejsce pomiędzy lutym a kwietniem 2014 roku, natomiast samolot został zestrzelony w lipcu, nad Donbasem, gdzie toczyły się regularne działania wojenne. A poza tym... cóż, żeby zestrzelić samolot pasażerski innego państwa nie trzeba anektować cudzego półwyspu i wszczynać wojny w "zbuntowanych republikach". Wystarczy popłynąć na drugi koniec świata, pomylić pasażerskiego Boeinga z myśliwcem pokładowym rodzimej produkcji i uznać F-14A za zagrożenie dla nowoczesnego krążownika rakietowego. I jeszcze medal dadzą ! ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 05, 2022, 11:44:13 »
Oczywiście, że możemy tu z uznaniem mówić o zwycięstwach Hartmanna, albo o walkach Wittmann'a, co nie zmienia tego, że każdy chyba się tu zgodzi, że lepiej by było, gdyby zginęli w pierwszej walce. Czy też zostali wyeliminowani na dobre. :)

Tak samo pewnie można rozmawiać spokojnie a długo o "technice wojennej" Rosjan w lotnictwie, uznając zarazem, że najlepiej będzie, gdy pagibnie jak najwięcej ich samolotów i śmigłowców na Ukrainie...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 05, 2022, 14:45:48 »
Piękne zestrzelenie Ka-52 międzygalaktycznych sił.
https://twitter.com/UAWeapons/status/1511292509619568640
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 05, 2022, 15:41:23 »
Trafiony rakietą... przeciwpancerną. Ma ktoś rozsądne wytłumaczenie dlaczego on był w zawisie? Przecież w ten sposób aż się prosił o ostrzał.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #140 dnia: Kwietnia 05, 2022, 15:50:11 »
A jak ładnie go podświetlili w ostatniej chwili :D ... coby mu się brzęczyk nie załączył :)

« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 05, 2022, 16:06:22 »
Ma ktoś rozsądne wytłumaczenie dlaczego on był w zawisie?
Wg mnie też na coś polował i nie wiedząc kiedy, z myśliwego stał się zwierzyną.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 05, 2022, 17:30:27 »
Piękne zestrzelenie Ka-52 międzygalaktycznych sił.
https://twitter.com/UAWeapons/status/1511292509619568640

Sliczny obraz. Ciekawe czy pojawia sie jakies i inne filmiki, akurat tutaj przesunal telefon w momencie trafienia.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 05, 2022, 18:01:20 »
Sliczny obraz. Ciekawe czy pojawia sie jakies i inne filmiki, akurat tutaj przesunal telefon w momencie trafienia.

Też sobie pomyślałem, że spier****ł film w najważniejszym momencie  :evil:, ale się bałem, że mi zaraz napiszą, że jestem V kolumna :-).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 05, 2022, 18:06:20 »
Ps. LOL, kolejny level użycia ciężkiego sprzętu terenowego na grubych oponach ;) https://twitter.com/ua_industrial/status/1511262516101451779 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 05, 2022, 18:48:11 »
zwykłych żołnierzy, młodych chłopców, którzy nawet nie zdają sobie sprawy w co zostali wpakowani
Akurat to bardzo słaby argument. O ile można zrozumieć, że kiedyś przy braku TV, radia, sieci biorąc chłopa ze wsi jako poborowego można było mu wmówić, że tysiące kilometrów dalej ktoś tam coś zrobił, a ty idź i strzelaj, o tyle teraz w erze wręcz zalewu informacji z każdej strony to nie przejdzie.
Oni nie są prosto z buszu, nieznający co to tv czy internet. Gwałcić, kraść, zabijać potrafią, ale jak ich złapią to nagle oni nie chcieli, oni nie panimaju, kobiety same ich gwałciły?

« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 05, 2022, 19:03:40 »
Też sobie pomyślałem, że spier****ł film w najważniejszym momencie  :evil:, ale się bałem, że mi zaraz napiszą, że jestem V kolumna :-).

Może nie wszystko stracone. Wcześniej pojawiały się też filmy nagrane komórką z ekranu tego systemu (Stugna) ale ewidentnie było to z odtworzenia. Widać, że sprzęt ma możliwość zapisu i kiedyś może komuś będzie się chciało to zgrać w znacznie lepszej jakości, bezpośrednio z przyrządów celowniczych.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 05, 2022, 21:21:59 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 05, 2022, 23:31:05 »
Hehe. Widziałem jeszcze takie na podwójnych oponach, to jest dop. sprzęt ciężki!

Ps. Duch Mrija https://twitter.com/ua_industrial/status/1511408066406883336 :o?

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 06, 2022, 08:15:21 »
Lotniczy "Misza"? Może fejk, czekamy na więcej info by to potwierdzić lub zaprzeczyć.

www.yoyosims.pl