Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228571 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #450 dnia: Maja 11, 2022, 11:18:44 »
MSZ i premier (władze) już się wypowiedzieli w tej sprawie. Większość uznała ten wybryk za niepotrzebny, niefortunny jak również za celowe podkładanie się (Andriejew kryształem nie jest). W zasadzie nikt nie robi problemu, oprócz tutaj na forum. Po co dalej QRA to drążyć? Mleko, a raczej farba się wylała.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2022, 11:31:42 wysłana przez YoYo »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #451 dnia: Maja 11, 2022, 11:39:02 »
MSZ i premier (władze) już się wypowiedzieli w tej sprawie. Większość uznała ten wybryk za niepotrzebny, niefortunny jak również za celowe podkładanie się ( Andriejew kryształem nie jest). W zasadzie nikt nie robi problemu, oprócz tutaj na forum. Po co dalej QRA to drążyć? Mleko, a raczej farba się wylała.

Andrzeju, nie denerwuj się ;-).
Moim zdaniem dyskusja nieco odeszła od samego faktu chuligaństwa, na rzecz nieco bardziej ogólnej refleksji. Problem jest w tym, czy należy przestrzegać prawa czy nie. Już starożytni, którzy tworzyli naszą zachodnią kulturę sformułowali zasadę dura lex sed lex. Potem było to kontynuowane w etyce i prawodawstwie, a sprowadza się do prostej zasady, że prawa należy bezwzględnie przestrzegać, choćby i kosztem własnego szczęścia. W przypadku dyplomaty sprawa jest jeszcze bardziej prosta, bo tutaj nikt rozsądny nie ma wątpliwości, że dyplomata podlega szczególnej ochronie i przecież sami tego chcemy w stosunku do naszych dyplomatów za granicą (!). Jeśli natomiast w telewizji słyszę premiera, który mówi coś w stylu "sam się prosił", a potem czytam to tutaj na Forum, to zaczyna mnie ogarniać niepokój. Czyżby faktycznie już polska państwowość i społeczeństwo odczuło w pełni fundowany nam od dłuższego czasu proces korupcji państwa i jego prawodawstwa. Tutaj na Forum się to też odbija jak w zwierciadle. "A to rusek/kacap, należało mu się w sumie, choć źle się stało". Trudno mi nad tym przejść do porządku dziennego, bo np. ktoś weźmie kamień, rzuci w innego obywatela i powie "A to lewak, w sumie dostał za swoje". Nie wiem ile osób tutaj zdaje sobie sprawę, jak w krajach rozwiniętych ocenia się poziom bezpieczeństwa obywatela. Otóż jest to zależne od tego, czy obywatel odczuwa lęk przed wyjściem na ulicę. U nas już jakiś czas temu przestało być różowo, o czym przekonały się różne środowiska.

I ostatnia kwestia prowokacji. Słusznie Razorblade zauważył, że skoro służby ostrzegały, to były świadome zagrożenia. Tak więc kto tak naprawdę dokonał prowokacji, dzięki czyjemu zaniedbaniu się ona w pełni udała?? A może znowu pod dywanem toczy się polityczna walka bulterierów i ktoś kogoś, kosztem powagi naszego państwa, wystawił na strzał? Gdzie minister MSWiA, gdzie premier od spraw bezpieczeństwa?

Dlaczego ja tak dużo o tym piszę? Ano za Sokratesem uważam, że nie ma ludzi złych, tylko są głupi. Jeśli dotrze do nich, że błądzą, to wrócą na właściwe tory.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #452 dnia: Maja 11, 2022, 11:49:51 »
Nie denerwuję się, wałkujecie temat od kilku stron, a teraz na topie jest już zakręcenie rury z gazem.

Tak Qrdl, wszystko jest do dupy i tylko pasta jest do zębów. Trzeba się z tym faktem pogodzić jak z ceną kart graficznych i tym, że to nie pierwsza i ostatnia świńska sytuacja w polityce. Tak czy siak już ustaliliśmy, że jak przyjdą po Nas to jedziemy na zachód :P. Przykro mi, ale musisz się z tym faktem pogodzić, że na nie możesz czuć się bezpiecznie na ulicy i możesz dostać w tubę za nic (nie tylko z farby).

Mówię Ci, weź swojego kumpla Sokratesa i idźcie na piwo.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #453 dnia: Maja 11, 2022, 11:50:25 »
Jeśli dotrze do nich, że błądzą, to wrócą na właściwe tory.

Wiedz, że nie każdy ma z tych "błądzących" aż takie głębokie przemyślenia i świadomie wybierają taką drogę z różnych względów :061:.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: Maja 11, 2022, 12:00:38 »
Wiedz, że nie każdy ma z tych "błądzących" aż takie głębokie przemyślenia i świadomie wybierają taką drogę z różnych względów :061:.

Właśnie, że nie Redaktore, świadomość wyboru nie ma tutaj nic do rzeczy. Głupi nie znaczy nieświadomy, tylko mający błędną wiedzę lub jej nie mający w ogóle. Sokrates był tego świadom, że ktoś powie "a ja tak chcem i uj". Rzecz w tym, że wówczas jednak nie do końca rozeznał się w sytuacji. Zresztą widać to na codziennie, jak ktoś się na coś zaprze i do upadłego nie odpuści, nawet jak wszystko wskazuje, że błądzi. To kwestia woli i oślego uporu :-). Księga ulicy mówi: przebywających oficjalnie na terenie danego kraju dyplomatów się chroni. Koniec, kropka. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to nie ma wiedzy czym jest państwo i stosunki międzynarodowe.

Mazak, a nie lepiej sobie gdzieś w dziczy uwić gniazdko? Ja wezmę swoją 3080, monitor 49" i zestawy VR i się pobawimy na przeczekanie?  :evil:

« Odpowiedź #455 dnia: Maja 11, 2022, 12:08:19 »
Starożytna zasada dura lex sed lex, jest jedną z najobrzydliwszych rzeczy jaką można wpajać społeczeństwu, które ma niewielki wpływ na konstruowanie powyższego lex. Od momentu jej sformułowania, do okolic przełomu XVIII i XIX wieku, większość społeczeństwa w Europie była pozbawiona praw przysługujących elicie będącej na górze, a wojny i ustroje wieku XX pokazały, że ślepe podążanie za lex może prowadzić do niewyobrażalnych okrucieństw na masową skalę.

W tym jednostkowym przypadku, z etycznego punktu widzenia, sam fakt, że jako obywatel jestem zobowiązany do traktowania w sposób szczególny człowieka tylko dlatego, że grupa panów w garniturach podpisała między sobą stosowne papierki, na których treść nie miałem wpływu, nie wyraziłem zgody i nie spytano mnie co sądzę o ich przestrzeganiu jest pogwałceniem prawa naturalnego. Zresztą tak samo jak to, że założenie zielono-szarego ubrania roboczego z z tym czy innym zbiorem kolorów naszytym na ramieniu nakłada na mnie śmiertelnie poważne przywileje (odbieranie życia) i obowiązki (oddawanie swojego). Nawet nie wchodząc już głębiej w fakt, że mogę zostać zmuszony przez państwo do założenia takowego ubranka gdy tylko państwo uzna za stosowne. Co właśnie dzieje się w Rosji, gdzie obywatele są mobilizowani do wojska. Powinni się zastosować bez oporu, ponieważ dura lex sed lex?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #456 dnia: Maja 11, 2022, 12:08:46 »
Qrdl nie ma problemu, może być w dziczy, lubię takie klimaty.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #457 dnia: Maja 11, 2022, 12:34:51 »
Co właśnie dzieje się w Rosji, gdzie obywatele są mobilizowani do wojska. Powinni się zastosować bez oporu, ponieważ dura lex sed lex?

A to całkiem ciekawe pytanie. O ile się orientuję, ponieważ "oficjalnie" w Rosji nadal nie ma mobilizacji a kraj nie jest w stanie wojny, kontraktowe służby mundurowe mogą odmówić wyjazdu za granicę czy po prostu zrezygnować w każdej chwili:  https://threadreaderapp.com/thread/1521850468313579520.html

Również wbrew rosyjskiemu prawu jest wysyłanie za granicę poborowych. Ci, którzy wiedzą jak się poruszać w tej machinie procedur i za które sznurki pociągnąć, mogą się z tej imprezy wykręcić. Gorzej mają ci z Donbasu, gdzie na obszarach "wyzwolonych" przez Rosjan, mobilizacja jest całkowita i siłą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #458 dnia: Maja 11, 2022, 13:57:09 »
Razorblade1967, próżny Twój trud i tak nie zrozumieją... teraz rzadko kto potrafi abstrahować, że nie wspomnę o rozumieniu prawrządności, które leży u podstaw zachodniej kultury.
Reszcie proponuję zacząc od Platona i Obrony Sokratesa, albo od Państwa. Dziwi mnie natomiast, że pan Kowal też się daje kusić wizją populizmu w najgorszym wydaniu.

Czuję się wywołany do tablicy, więc odpowiadam. Nie neguję praworządności i prawa ambasadora do ochrony, tylko odniosłem się do konkretnej sytuacji. Pan Kowal akurat utrafił w sedno, nie musisz się z nim zgadzać. Poza tym nieładnie sugerować, że adwersarze są nie teges i wysyłać do szkoły. Ktoś tu prosił, aby nie ciągnąć tematu, ale się uparliście.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #459 dnia: Maja 11, 2022, 15:23:28 »
Niech ktoś lepiej jakiś jarający się ruski czołg wrzuci.

A to jeszcze to, tego nic nie przebije :evil:, orkowy T-72, a jak ładnie działo poszło na wiwat w potrójnym salcie ;>:
https://youtu.be/ZsiHlmJ9myg?t=139 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #460 dnia: Maja 11, 2022, 16:57:07 »
A tu szczątki Su-30SM z ostatniego polowania (4 lub 5 maj). Jak widać ten pochodzi ze składu lotnictwa morskiego.

https://twitter.com/StrategickeM/status/1524308983410053120

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #461 dnia: Maja 11, 2022, 18:06:54 »
18:04
Polska ambasada w Mokswie została oblana czerwoną farbą.

Ojojoj. :police:

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #462 dnia: Maja 11, 2022, 20:02:59 »
Ten lot wieży to ma u mnie oceny 10/10 za wysokość i 10/10 za styl. Nie widać było lądowania, ale też pewnie przepiękny telemark...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #463 dnia: Maja 11, 2022, 20:09:25 »
To jest ciekawostka (filmik z wczoraj), podobno zestrzelony (lub utracony) Tu-141. To faktyczny relikt lat 80. Naprawdę orki tego wciąż używają (chyba obecnie więcej tych Tu jest w muzeach ;>, chociaż na początku konfliktu była jakaś już jedna akcja z Tu-141, tego na granicy z Rumunią zdaje się)?

Tych aparatów używają obydwie strony. I chyba nawet elfom pierwszy "uciekł" za granicę. Nie do Chorwacji przypadkiem?

A to jeszcze to, tego nic nie przebije :evil:, orkowy T-72, a jak ładnie działo poszło na wiwat w potrójnym salcie ;>:

Może chcą rozszerzyć tank biathlon o nową konkurencję? :evil:
Tak skaczę po tym naszym zakupie "Abramsów" również dlatego, że ta wojna może całkowicie przedefiniować rolę czołgu na współczesnym polu walki. Nie twierdzę, że znikną zupełnie, ale jeżeli pojedynczy żołnierz jest w stanie praktycznie bezkarnie oddać celny strzał z dużej odległości i pierwszym trafieniem całkowicie zniszczyć dowolny pojazd to może warto zastanowić się, czy zamiast aż tylu czołgów nie lepiej nabyć w ilościach hurtowych właśnie ppk dla piechoty?

Ten lot wieży to ma u mnie oceny 10/10 za wysokość i 10/10 za styl. Nie widać było lądowania, ale też pewnie przepiękny telemark...

10/10 za wysokość bezwzględną, ale jeśli chodzi o celność to mnie najbardziej urzekła wieża na bodajże trzecim piętrze budynku.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #464 dnia: Maja 11, 2022, 20:20:58 »
To było w Mariupolu, i mówiono, że piąte, ale tak naprawdę to czwarte nasze piętro. :)

A tu kumulacja sprzętu, pozwolono przejść części oddziału po nowej przeprawie przez rzekę, a potem ich załatwiono i tą przeprawę. Tu też wieże latały - możliwe, że były to skoki do wody. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.