Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #525 dnia: Maja 16, 2022, 20:29:34 »
I do kogo masz o to pretensje? Kiedy dostali się do niewoli jedynie z wrodzonej złośliwości nie poszli do najbliższej budki telefonicznej i nie zadzwonili do sztabu z informacją, że żyją, tylko są w niewoli?
Oni byli w niewoli - to Ruscy nie dopełnili art. 16 więc normalny świat uznał, że załoga zginęła a ciał nie rozpoznano.

Następne będą heheszki o "rozmnażających się trupach rosyjskich żołnierzy, których rzekomo zginęło tylko 500 ale się rozmnożyli a w zasadzie pączkowali" i nie żyje ich już z 15 lub 20 tysięcy?
Tu pośmiejemy się o 3 nogach?  https://streamable.com/v0pvra 
Trzymajmy jakiś poziom, proszę.

O czym ty bredzisz? W ogóle wiesz co to jest propaganda? Akurat w przypadku owej bohaterskiej wyspy dość dokładnie śledziłem temat, włącznie z krzykami Seweryna na koncercie "idi w chuj". To, że Rosjanie nie potwierdzili wzięcia ich do niewoli, nie oznaczało, że można dowolnie konfabulować, a w tym się prześcigano. "Dowodzono", że oni zostali bestialsko rozniesieni ostrzałem na rzeczonej wyspie i nic z nich, poza chwałą ala Westerplatte, nie zostało. To miał być wręcz akt fundujący nową, wspaniałą i niezłomną Ukrainę. A ty co wtedy myślałeś? Pewnie byłeś święcie oburzony sytuacją, czyli zostałeś trafiony propagandą, a może wówczas widziałeś jakieś "dowody"? Nie sądzisz, że teraz może być podobna sytuacja? Bo ta historia z braćmi brzmi niezwykle osobliwie... dostał w głowę, wykopał się z grobu? Cóż.. widziałem ze dwa filmy na podobnej kanwie. Każdy myślący człowiek, zanim się podpali na takie coś, powinien zastanowić się, czy nie staje się ofiarą propagandy. A fakt, że sympatyzujemy z Ukraińcami nie znaczy automatycznie, że u nich propaganda nie funkcjonuje.
I proszę pisz poprawnie, bo potem się człowiek dziwi, a w zasadzie chyba już nie, że ktoś uważa że "pierogi ruskie" są z Rosji i zmienia ich nazwę na "ukraińskie".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #526 dnia: Maja 16, 2022, 20:31:03 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #527 dnia: Maja 16, 2022, 20:52:11 »
Znajdź jeden niepasujący element.

https://twitter.com/expatua/status/1525024848698916865

Śmigłowiec był rosyjski, więc wszystkie elementy pasują :evil:

Ciekawe zestawienie:
https://twitter.com/RALee85/status/1526164608238624769

Do 15 marca 1. Armia Pancerna Gwardii miała stracić 61 poległych, 209 rannych, 44 zaginionych i 96 jeńców. Jednocześnie 1. Pułk Pancerny 2. Dywizji Strzelców Zmotoryzowanych stracił 45 czołgów przy – jeżeli dobrze odczytuję zeskanowane dokumenty – sześciu poległych? (zapewne za ograniczenie strat w ludziach jego dowódca dostał medal od dowódcy Centralnego Okręgu Wojskowego – czyli od… taty). Z kolei 13. Pułk Pancerny 4. Dywizji Pancernej przy stracie 47 czołgów miał tylko dwóch zabitych!?
Jeśli coś mylę to prostujcie, bo aż ciężko uwierzyć - choć podobne zjawisko już wystąpiło w tych rejonach 81 lat temu, a Mark Sołonin nazwał je „pomorem czołgów”. Szkoda, że nie podali przyczyn utraty poszczególnych wozów, bo przypuszczam, że dominowałoby „spalone sprzęgło”. Czekam na komunikat o rozstrzelaniu szefów wojentorga i służb weterynaryjnych.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2022, 21:07:57 wysłana przez Trotylski »

« Odpowiedź #528 dnia: Maja 16, 2022, 23:46:48 »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #529 dnia: Maja 17, 2022, 08:14:31 »
Dużo ćwiczyli latanie niziutko, to sobie latają. :)

PS: Widzisz Qrdlu, mogę napisać to, co kiedyś pisałem do Johniemu Coolowi. Jest propaganda i propaganda. Jest dobra strona i zła strona konfliktu. Jeśli widzisz coś niepewnego, co w złym świetle stawia Ukraińców, to w oczywisty sposób fejka nie puszczasz. Jeśli widzisz coś, co szkodzi rosjanom, to spokojnie puszczasz to dalej i się nie przejmujesz. I tyle. Prosta zasada kciuka.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #530 dnia: Maja 17, 2022, 11:42:38 »

Nie sądzisz, że teraz może być podobna sytuacja? Bo ta historia z braćmi brzmi niezwykle osobliwie... dostał w głowę, wykopał się z grobu?
O czym ty bredzisz? W ogóle wiesz, co to są błędy poznawcze? Własnie zostałeś nimi trafiony. Daj mi cytat, w którym podjąłem dyskusję o postrzelonych braciach. Cóż... nic takiego nie znajdziesz. Teraz zastanów się, dlaczego sugerujesz, że to o nich rozmawiamy?

Każdy myślący człowiek, zanim się podpali na takie coś
Problem w tym, że to nie ja się podpalam, ja jedynie proszę o powstrzymanie się od drwin z ofiar wojny, szczególne tych po stronie ofiary. Bo chyba wszyscy zgadzamy się, że ofiarą jest Ukraina a agresorem i napastnikiem Rosja?

To, że Rosjanie nie potwierdzili wzięcia ich do niewoli, nie oznaczało, że można dowolnie konfabulować, a w tym się prześcigano.
Przyznaję - jestem zaskoczony. Nigdzie nie twierdziłem, że można dowolnie konfabulować, przedstawiłem Ci jedynie genezę założeń o śmierci załogi wyspy (wina braku informacji była po stronie Rosjan).
Reakcja świata, wliczając w  to Seweryna, była sprzeciwem wobec bezprawnej napaści Rosji.  Wniosek o śmierci załogi był logicznym biorąc pod uwagę, kilkudniowy brak kontaktu z nimi i brak informacji ze strony FR. To, że z braku informacji o niewoli widziano w obrońcach tych, którzy bohatersko zginęli - jest jak najbardziej normalne i nawet jeśli już jest propagandą - to na poziomie 1% i w dodatku propagandą pozytywną (budująca pozytywne wzorce i zachowania). Jednak to właśnie ona budzi u Ciebie takie wzburzenie (jeśli nie wściekłość) a nie propaganda na poziomie 150%, gdzie Rosjanie twierdzą, że zginęło ich na Ukrainie 500 a nie 20 tysięcy, gdzie Rosjanie twierdza, że lokalna ludność wita ich wojska kwiatami, gdzie Rosjanie twierdzą, że wyzwalają Ukrainę z rąk faszystów, gdzie Rosjanie twierdzą, że musieli zaatakować, bo inaczej Ukraina razem z NATO zaatakowaliby Rosję.
Przerysowana reakcja na niewielka propagandę i milcząca akceptacja ogromnej propagandy od razu niesie skojarzenie z biblijnym cytatem "widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz?"

Tak, powtarzam, że jestem tym zaskoczony, ale w tym momencie zrozumiałem o co chodzi. Obiecuję, że nie będę więcej z Tobą dyskutować na ten temat. Masz prawo pisać co chcesz (włącznie z drwinami i wyszydzaniem ofiar agresji), bo w Polsce mamy wolność słowa (w przeciwieństwie do Rosji) i tutaj nikomu 15 lat kolonii karnej za niepopieranie propagandy agresora nie grozi.

I proszę pisz poprawnie, bo potem się człowiek dziwi, a w zasadzie chyba już nie, że ktoś uważa że "pierogi ruskie" są z Rosji i zmienia ich nazwę na "ukraińskie".
Znów nie użyłeś cytatu. Cóż... domyślam się, że chodzi o słowo "Ruscy". Sugerujesz mi błędną pisownię posiłkując się książką kucharską i pierogami. Ja sięgnę po Słownik Języka Polskiego PWN, który wydaje się lepszym źródłem wiedzy o pisowni niż pierogi:
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/pejoratywne-nazwy-etniczne;7075.html
"Pejoratywne nazwy etniczne pisane są różnie, małą albo wielką literą [...]  Co do Ruskich to zwykle spotykamy wielką literę [...]
Mirosław Bańko, PWN"

Z mojej strony EOT.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #531 dnia: Maja 17, 2022, 12:15:19 »
Chciał być lepszy niż kolega? Misio wyłapujący podczas manewru wyprzedzania do trzech min:
https://twitter.com/nexta_tv/status/1526436995735728128 :evil:.

Ps. oficjalny teledysk do tego utworu z Eurowizji: https://youtu.be/Z8Z51no1TD0 , nad scenografią to nawet nie musieli pracować :|.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2022, 12:23:25 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #532 dnia: Maja 17, 2022, 14:31:34 »
To jest ta piosenka teraz z Eurowizji?!? To nawet zjadliwa, o dziwo... :O
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: Maja 17, 2022, 14:43:52 »
Chciał być lepszy niż kolega? Misio wyłapujący podczas manewru wyprzedzania do trzech min:
https://twitter.com/nexta_tv/status/1526436995735728128 :evil:.

Ps. oficjalny teledysk do tego utworu z Eurowizji: https://youtu.be/Z8Z51no1TD0 , nad scenografią to nawet nie musieli pracować :|.

Jako żywo zaczyna to przypominać Afganistan za czasów okupacji sowieckiej i nagłe podniesie się kompetencji Talibów w walce z nowoczesnym (tzn. nowszym niż muszkiet) sprzętem. Teraz obserwujemy podobne zjawisko. Armia ukraińska jeszcze kilka miesięcy temu, to był obraz dekad korupcji i niszczenia sprzętu, co zresztą odzwierciedlało stan całej ich państwowości, np. powszechną radą było, jak ktoś tam jechał samochodem, żeby brać plik drobnych banknotów, o ile się chce bez większych problemów dojechać do celu, bo każdemu milicjantowi czy urzędnikowi trzeba coś dać w łapę... A tu nagle dwa miesiące wojny i kompetencje w obsłudze sprzętu zachodniego na poziomie ekspert. Bardzo mnie to cieszy, ale chciałbym poznać sekret tak szybkiej nauki, albo to są faktycznie elfy-nadludzie, którym wystarczy dać łuk...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #534 dnia: Maja 17, 2022, 15:50:06 »
Chciałeś powiedzieć: kilka lat temu. W armii ukraińskiej dużo się zmieniło od czasu porażek w 2014 roku, to nie jest coś co zadziało się z dnia na dzień: https://foreignpolicy.com/2022/05/09/ukraine-military-2014-russia-us-training/

Choć oczywiście miesiąc pełnoskalowej wojny jest wart więcej niż lata ćwiczeń na poligonie. Teraz to Ukraińcy mogą uczyć NATO jak się walczy z równym sobie przeciwnikiem. Co pewnie już ma miejsce.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: Maja 17, 2022, 16:42:31 »
Chciałeś powiedzieć: kilka lat temu. W armii ukraińskiej dużo się zmieniło od czasu porażek w 2014 roku, to nie jest coś co zadziało się z dnia na dzień: https://foreignpolicy.com/2022/05/09/ukraine-military-2014-russia-us-training/

Choć oczywiście miesiąc pełnoskalowej wojny jest wart więcej niż lata ćwiczeń na poligonie. Teraz to Ukraińcy mogą uczyć NATO jak się walczy z równym sobie przeciwnikiem. Co pewnie już ma miejsce.

NATO też ma doświadczenie, przecież "wyzwalaliśmy" sporo krajów spod okupacji reżimów.
Przyjmując Twoją tezę, że się dużo zmieniło, to dlaczego z początkiem wojny ich stan "techniki" był tak żałosny, że żebrali gdzie i jak się da, i w konsekwencji dostali sprzętu za miliardy usd, między innymi od nas, choć nam też się nie przelewa? Czyżby ćwiczyli na sucho, mentalnie się przygotowali? Poza tym te wszystkie obecne "kile" są robione przy pomocy sprzętu zachodniego, więc ta armia raczej nie miała gdzie się tego nauczyć, chyba, że w Armie. A kwestia rozpoznania (chyba kluczowa na polu walki, kto im to robi i czym?) Wniosek mój idzie w stronę uznania istnienia dużej grupy "doradców", skromnych osób, które nie przypisują sobie swoich zasług.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #536 dnia: Maja 17, 2022, 17:04:52 »
"Wyspa węży" w DCS ;): https://youtu.be/BX696MKdkb8?t=553 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #537 dnia: Maja 17, 2022, 17:53:33 »
NATO też ma doświadczenie, przecież "wyzwalaliśmy" sporo krajów spod okupacji reżimów.
Przyjmując Twoją tezę, że się dużo zmieniło, to dlaczego z początkiem wojny ich stan "techniki" był tak żałosny, że żebrali gdzie i jak się da, i w konsekwencji dostali sprzętu za miliardy usd, między innymi od nas, choć nam też się nie przelewa? Czyżby ćwiczyli na sucho, mentalnie się przygotowali? Poza tym te wszystkie obecne "kile" są robione przy pomocy sprzętu zachodniego, więc ta armia raczej nie miała gdzie się tego nauczyć, chyba, że w Armie. A kwestia rozpoznania (chyba kluczowa na polu walki, kto im to robi i czym?) Wniosek mój idzie w stronę uznania istnienia dużej grupy "doradców", skromnych osób, które nie przypisują sobie swoich zasług.

Obraz dekad korupcji i niszczenia sprzętu tak jak napisałeś to był przed 2014 rokiem. Gdyby armia ukraińska nadal wyglądała tak jak wtedy, poskładałaby się w pierwszych kilku dniach inwazji, mimo kontenerów sprzętu sponsorowanego przez NATO. Patrz - Afganistan ostatnio.

Tego, że są szkoleni w użyciu sprzętu, który dostają, nikt przecież nie kwestionuje. Podobnie jak tego, że organizacyjnie ich armia w ostatnich latach przeszła metamorfozę dzięki zachodniej współpracy. Wystarczyło przeczytać artykuł, który podlinkowałem, byłoby mniej retorycznych pytań :)
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2022, 17:58:48 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Maja 17, 2022, 18:24:55 »
Wniosek o śmierci załogi był logicznym biorąc pod uwagę, kilkudniowy brak kontaktu z nimi i brak informacji ze strony FR. To, że z braku informacji o niewoli widziano w obrońcach tych, którzy bohatersko zginęli - jest jak najbardziej normalne i nawet jeśli już jest propagandą - to na poziomie 1% i w dodatku propagandą pozytywną (budująca pozytywne wzorce i zachowania). Jednak to właśnie ona budzi u Ciebie takie wzburzenie (jeśli nie wściekłość) a nie propaganda na poziomie 150%, gdzie Rosjanie twierdzą, "widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz?"

Znów nie użyłeś cytatu. Cóż... domyślam się, że chodzi o słowo "Ruscy". Sugerujesz mi błędną pisownię posiłkując się książką kucharską i pierogami. Ja sięgnę po Słownik Języka Polskiego PWN, który wydaje się lepszym źródłem wiedzy o pisowni niż pierogi:
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/pejoratywne-nazwy-etniczne;7075.html
"Pejoratywne nazwy etniczne pisane są różnie, małą albo wielką literą [...]  Co do Ruskich to zwykle spotykamy wielką literę [...]
Mirosław Bańko, PWN"

Zawsze to dobrze porozmawiać z ekspertem od epistemologii i logiki. Tak więc proszę o jeszcze doprecyzowanie co oznacza 150% propagandy? Rozumiem, że propaganda to fałsz, nieprawda. W przyjętej ogólnie logice dwuwartościowej są zdania albo prawdziwe (1) albo fałszywe (0). Tak więc skoro propaganda jest fałszem, to jak może być w 150% fałszem? Fałsz w 100% wyklucza dalsze stopniowanie. Zresztą to samo dotyczy prawdy.. i np. ciąży, nie można być prawdziwym w 150%, albo w ciąży na 150%. To tak jakby napisać, że poniżej bezwzględnego zera jest jeszcze zimniej o 50%... absurd, czy może ja nie dostrzegam tej wielkości logicznej, która cechuje twoje wywody... A może jednak poczytaj trochę Tarskiego? Nie, nie był Ukraińcem i nie walczył o wolność ludzkości, ale też był wybitnym człowiekiem. Ależ nie! Przecież Tarski i kilku innych wybitnych logików było ze Szkoły Lwowsko-Warszawskiej, więc to byli de facto Ukraińcy.

I druga sprawa, to w ulubionym słowniku poszukaj słowa "pejoratywny", które od razu skreśla merytoryczną wartości wypowiedzi, wskazując na jej emocjonalne uwarunkowanie. W logice nie ma emocji, no chyba, że obecnie powstaje nowa klasa "logików namiętnych".

Jeśli coś w tej całej dyskusji doprowadza mnie do irytacji, nie szału, to brak elementarnego poszanowania dla zasad poprawnego wnioskowania....
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2022, 18:32:37 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #539 dnia: Maja 17, 2022, 18:26:34 »
Inna sprawa, że dostają dużo dość prostego sprzętu. Javeliny czy NLAV-y, Piojuny to wszystko proste zabawki. Drony też nie wymagają lat praktyki, a znajomość pada od xboxa czy play'a pomaga. Inna sprawa, że póki co raczej nie mają przeciwko sobie super-nowoczesnych zabawek. Większość to postkomunistyczne graty po modernizacjach w różnym składzie rozkładu i ostro przetrzepane w walkach. Poza tym stracić 73 pojazdy na jednej przeprawie to też pokazuje z jakimi "inteligentami" przyszło walczyć.

Skracając temat moim zdaniem Ukraińcy odrobili pracę domową i teraz to punktuje.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"