Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 229770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #705 dnia: Czerwca 05, 2022, 16:57:04 »
Ciekawe nagranie: zestrzelenie ukraińskiego drona widziane z "perspektywy pierwszej osoby" :)
https://www.youtube.com/watch?v=qbVjHNQwpjM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #706 dnia: Czerwca 05, 2022, 19:34:35 »
Znów jakiś ruski gienierał pagibł, biedaczek.

PS: Ale emocje na nagraniu, jak na meczu Rakowa Częstochowa albo co... Ale się nie dziwię, suka spadła. :)
https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1533504780076822532?s=20&t=8y7W3sNLuAyZqDCDlmPJRQ
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2022, 19:50:03 wysłana przez Sorbifer »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #707 dnia: Czerwca 05, 2022, 22:03:50 »
Może mi ktoś wyjaśnić. Na "uj" nam okręty podwodne? Wg mnie polska flota powinna składać się z dużej ilości małych okrętów typu kutry rakietowe czy torpedowe. Może jakieś fregaty czy korwety dla blokady obcego desantu, ale bez przesady.

Generalnie pomysł był taki, żeby OP były uzbrojone w pociski manewrujące dalekiego zasięgu (coś w rodzaju Tomahawków). Razem z JASSM na F-16 miały działać jako takie niejądrowe siły odstraszania. Nie wiem co z tego ostatecznie wyszło...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #708 dnia: Czerwca 05, 2022, 23:53:51 »
Rozumiem, że operowałyby na Bałtyku, a odległość takiego pocisku ze środka Bałtyku do Moskwy byłaby podobna jak z Łodzi do Moskwy. Czyli totalny bezsens ładować pociski na platformę za miliardy, skoro można je umieścić stacjonarnie. Tak mi się wydaje.

« Odpowiedź #709 dnia: Czerwca 06, 2022, 00:55:13 »
Może mi ktoś wyjaśnić. Na "uj" nam okręty podwodne? Wg mnie polska flota powinna składać się z dużej ilości małych okrętów typu kutry rakietowe czy torpedowe. Może jakieś fregaty czy korwety dla blokady obcego desantu, ale bez przesady.

Ostatnio Wolski zrobił o tym materiał, rozmowa z podwodniakiem. Mnie przekonało, zresztą widać jak dziś Ukrainie przydałyby OP.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #710 dnia: Czerwca 06, 2022, 07:37:15 »
Rozumiem, że operowałyby na Bałtyku, a odległość takiego pocisku ze środka Bałtyku do Moskwy byłaby podobna jak z Łodzi do Moskwy. Czyli totalny bezsens ładować pociski na platformę za miliardy, skoro można je umieścić stacjonarnie. Tak mi się wydaje.

A wykrywalność? Amerykanie i Rosjanie też przecież mogliby umieścić wszystkie głowice na lądzie, a jednak pompują w okręty miliardy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #711 dnia: Czerwca 06, 2022, 10:01:54 »
Wydaje mi się, że cały dowcip polega na możliwości np. na opuszczeniu naszej kałuży przez okręty napakowane nisko latającymi prezentami o sporym zasięgu w odpowiednim momencie i posiadaniu na wszelki wypadek możliwości wykonania niespodziewanego uderzenia nawet w przypadku porażenia własnych wyrzutni naziemnych i lotnisk przez środki napadu powietrznego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #712 dnia: Czerwca 06, 2022, 15:22:19 »
Taka ciekawostka: https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zamkniete-porty-w-ukrainie-okrety-erdogana-a-ukrainskie-zboze-w-odessie/0lxe4pm,79cfc278.
Tak wciąż mnie zadziwia czasami to stanowisko Turcji i Erdogana. Niby sympatyzują z Putinem (i przecież nie raz grozili przejściem na tę bardziej wschodnią stronę), a tu nie dość, że za darmo dają już Bayraktar'a Ukraińcom (pomimo uzbieranej kwoty i chęci zapłaty) to teraz to. Pewnie zbyt duże panowanie Rosji na Morzu Czarnym jest im w niesmak, ale coraz bardziej to pokazują też swoimi działaniami. Good.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #713 dnia: Czerwca 06, 2022, 16:45:15 »
Zwróć uwagę o jakie statki chodzi: " znajdujące się w okupowanych przez Rosję portach w Odessie" ;D
A poważnie: Turcja jest członkiem NATO (jeszcze?), więc nie może sobie pozwolić na otwarte popieranie Rosji w każdej sprawie i od czasu do czasu musi jej trochę zrobić "pod górkę". Pytanie jak stroma jest ta górka: nie wiadomo na ile ten wywóz zboża tak naprawdę szkodzi Rosji, tym bardziej, że Putin sam proponował umożliwienie tego wywozu, więc chyba nie jest to dla niego jakaś życiowa kwestia. Albo może za ten ruch Moskwa przehandlowała z Ankarą coś, o czym nie wiemy. Z "Weltpolitik" to już tak jest: że coś, co nam maluczkim wydaje się dziwne i niezrozumiałe, tak naprawdę zostało po cichu dograne w taki sposób, że wszystkim to pasuje.

« Odpowiedź #714 dnia: Czerwca 06, 2022, 18:47:19 »
Ciekawostka - wydobyli wrak zestrzelonego pod Kijowem Mi-35M.
Leciał w tedy w formacji z innymi, nagranie zestrzelenia widzieliśmy.
https://tech.wp.pl/wylowili-go-z-wody-lezal-na-dnie-od-poczatku-wojny,6776836787088032a

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #715 dnia: Czerwca 06, 2022, 20:15:48 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #716 dnia: Czerwca 06, 2022, 21:22:39 »
Ten wrak został wyciągnięty wraz z jego załogą...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #717 dnia: Czerwca 06, 2022, 23:58:57 »
Ukraińcy walnęli sobie samobója:

https://twitter.com/P_Militarny/status/1533753439037050880

Hmmm... a to nie jakiś fejk? Błędy się zdarzają, zwłaszcza jak proporcje na niebie są 1/10. Z tego co było wczoraj to nikt się nie strzelił, od razu kula ognia była.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #719 dnia: Czerwca 07, 2022, 15:48:14 »
W dyskusji o okrętach podwodnych i ich potencjalnej wartości dla Polski jestem w stanie przyjąć argumentację przytoczoną przez przedmówców, jednak chodzi mi bardziej o koszt utrzymania takich zabawek. Co mielibyśmy z nich niszczyć, skoro kasa w nie wpompowana sprawiłaby, że na lądzie nie byłoby już czego zbierać.