Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230328 razy)

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1185 dnia: Września 27, 2022, 11:32:25 »
Z tą żywnością, tymi racjami to jest tak, że nic im nie jest nawet jak termin o 5 lat przekroczony. To znaczy nic nie jest polskiej "eSce", czy innym zachodnim. Z ruską to nie wiadomo, jakość opakowania, pasteryzacji, konserwacji i sterylizacji się liczy. Sam wciągam zachomikowane "eSki"  z terminami przekroczonymi o rok, półtora. Inna sprawa, że u nas nikt żołnierzom przeterminowanych nie wyda. Idą do utylizacji.
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1186 dnia: Września 27, 2022, 11:44:55 »
No tak, ale na froncie żarcie to podstawa. Raz, że jak żarcie niedobre to morale leci w dół, a dwa, że jak dopadnie Cię "dwójeczka" to ostatnią rzeczą o której myślisz jest walka. Z tego co pamiętam to racje były z 2015 roku, ale trafiały się starsze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1187 dnia: Września 27, 2022, 12:02:28 »
Lubię te racje i chomikuję je z ćwiczeń, ile sie da. Ale jak pięć dni na na pewnych ciekawych ćwiczeniach na punkcie obserwacyjnym na nich jechałem to już miałem dość. Dwójeczka na ostro po nich nie grozi, są tak nafaszerowane konserwantami, że nie ma opcji. Irytujący Historyk testował ruską rację. I trochę pod tezę mu materiał wyszedł. Ta racja nie odbiegała specjalnie od tego co jest w polskich. Pytanie jak z jakością (to co jest w polskich, to naprawdę jakościowe rzeczy, tu nie ma lipy. Jakościowe, nie znaczy wybitnie smaczne.) To, że te na Ukrainie znalezione były przeterminowane jeszcze nic nie znaczy. Natomiast na pewno dokłada się to do wesołego obrazu "drugiej armii (trzeciego) świata", bo jak pisałem, jeśli nie byłoby jakichś naprawdę dramatycznych okoliczności, to nikt NATOwskiemu wojsku by przeterminowanych nie wydał.
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1188 dnia: Września 27, 2022, 13:16:55 »
Na Ukrainie to nawet chińskie były znajdowane. Tylko to ponoć kąśliwy temat. Tylko Chińczyk jest to w stanie zjeść i uważane są za najgorsze padło jakie jest. Nie zmienia to faktu, że jak poważnie myśli się o wojnie to nie daje się przeterminowanego żarcia swoim żołnierzom. Tak samo jak lekarstw czy nie wyciąga się starych mundurów. To musi być bardzo podbramkowa sytuacja, aby tak działać. Pamiętaj również, że gdyby te racje żywnościowe trzymały jakiś poziom to pewnie by tak radośnie nie zjadali wszystkiego co się rusza i nie ucieka na drzewo. Ten materiał u Irytującego Historyka widziałem, ale nie licząc rozszczelnionej racji jedzenie było takie sobie. Zjeść się to da, przetrwać na tym też się da, ale to chyba nie nasze smaki. Polskie wg mnie stoją o niebo wyżej.

Polskie racje znam bardzo dobrze i sporo tego miałem, bo dostałem od WOT-owców. Ci woleli Mcdonalda :D. Czy smaczne to kwestia gustu. Nie zmienia to jednak faktu, że jak siedząc w okopie masz możliwość w prosty sposób zjeść coś ciepłego to humor i morale leci w górę. Co by nie mówić o tym to skład tego jest bardzo dobry, mięcho jest mięchem, kasza kaszą. O! i są najlepsze sucharki Su27 :P. Jedyne co toleruję z kminkiem. A jak masz szturchnąć widelcem coś po terminie to się dwa razy zastanowisz.

Poza tym pojawia się pytanie. Co się stało z racjami z dobrym terminem przydatności? (pytanie retoryczne). To wszystko pokazuje jaki bałagan, degrengolada i korupcja panuje w tamtym wojsku.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1189 dnia: Września 27, 2022, 15:11:33 »
Na Ukrainie to nawet chińskie były znajdowane. Tylko to ponoć kąśliwy temat. Tylko Chińczyk jest to w stanie zjeść i uważane są za najgorsze padło jakie jest. Nie zmienia to faktu, że jak poważnie myśli się o wojnie to nie daje się przeterminowanego żarcia swoim żołnierzom. Tak samo jak lekarstw czy nie wyciąga się starych mundurów. To musi być bardzo podbramkowa sytuacja, aby tak działać. Pamiętaj również, że gdyby te racje żywnościowe trzymały jakiś poziom to pewnie by tak radośnie nie zjadali wszystkiego co się rusza i nie ucieka na drzewo. Ten materiał u Irytującego Historyka widziałem, ale nie licząc rozszczelnionej racji jedzenie było takie sobie. Zjeść się to da, przetrwać na tym też się da, ale to chyba nie nasze smaki. Polskie wg mnie stoją o niebo wyżej.

Polskie racje znam bardzo dobrze i sporo tego miałem, bo dostałem od WOT-owców. Ci woleli Mcdonalda :D. Czy smaczne to kwestia gustu. Nie zmienia to jednak faktu, że jak siedząc w okopie masz możliwość w prosty sposób zjeść coś ciepłego to humor i morale leci w górę. Co by nie mówić o tym to skład tego jest bardzo dobry, mięcho jest mięchem, kasza kaszą. O! i są najlepsze sucharki Su27 :P. Jedyne co toleruję z kminkiem. A jak masz szturchnąć widelcem coś po terminie to się dwa razy zastanowisz.

Poza tym pojawia się pytanie. Co się stało z racjami z dobrym terminem przydatności? (pytanie retoryczne). To wszystko pokazuje jaki bałagan, degrengolada i korupcja panuje w tamtym wojsku.

Prawda, co piszesz. Czy mi się zdaje, czy Flankery były kiedyś twardsze? Ostatnio wydają nam całodniowe. Te z kocherkiem i Esbitem pamiętającym czasy adolfa:) No to jest bajka. Choć wzorem wersji cywilnej z Arpola, jednak brakuje mi skondensowanego słodzonego mleka i uzdatniaczy do wody. I niestety w jednodaniowych z podgrzewaczem chemicznym zamiast tej malinowej rozpuszczalnej herbatki, zaczęli dawać jakiś średniodobry izotonik w proszku. Ja jestem na bieżąco :). Dobra. Koniec OT z mojej strony.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1190 dnia: Września 27, 2022, 16:10:34 »

« Odpowiedź #1191 dnia: Września 27, 2022, 17:30:55 »
Panowie - te zardzewiałe Kałasznikowy to nie był wytwór ukraińskiej propagandy! To nie fake!
W głównym wydaniu propagandowego programu rosyjskiej TV najwięksi Goebbelsi Putina mówią o tym jako o nieakceptowalnym błędzie (4:57) Rosji.
https://twitter.com/i/status/1574491958101393411
Oczywiście, co chwilę powtarzają, że Lead-Supreme-Commander Putin wziął na siebie najwięcej pracy a wszystkie porażki to wina zawistnych, niekompetentnych dowódców, którzy zostaną rozliczeni i dziennikarze maja już zanotowane ich nazwiska! :D  I będą rozstrzelani :D  (taka niedopowiedziana groźba)

« Odpowiedź #1192 dnia: Września 27, 2022, 18:05:18 »
To jest powszechnie stosowana przez rosyjską propagandę taktyka redukowania dysonansu poznawczego Rosjan. Car dobry, źli bojarzy. Ale to znaczy, że problem jest mocno widoczny dla zwykłych ludzi i nie da się dłużej udawać, że wsio idiot po planu.

« Odpowiedź #1194 dnia: Września 28, 2022, 00:02:45 »
Atak Su-24 na cele naziemne:
Wraz z lokalizacją miejsca: https://goo.gl/maps/wtYHUJoRELa6Egwp8

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1195 dnia: Września 28, 2022, 09:06:27 »
Dawno nie widziałem zrzucanych bomb, zwykle to nagrania strzelania lobem rakietami. Coś ostatnio ruska obrona przeciwlotnicza osłabła, że Ukraińcy sobie tak pozwalają? :O
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1196 dnia: Września 28, 2022, 15:35:39 »
Podoba mi się. Już część z tych zwerbowanych siedzi w Ukraińskiej niewoli, poddają się, bo nie chcą walczyć. Jak to się mawia "z niewolnika nie ma pracownika". Oznacza to, że zgredek urządził biuro turystyczne, dla swoich, a jeszcze nie wszyscy dojechali przecież ;). Teraz to kwiat pierwszego sortu z mobilizacji.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1197 dnia: Września 28, 2022, 16:54:51 »
https://twitter.com/nexta_tv/status/1575015428702998529

Jestem zszokowany też w jakim wieku są niektórzy mobilizowani żołnierze. Może to nawet weterani z Afganistanu.

Ciężko to ogarnąć. Człowiek już przeżył swoje, liczy teraz na (choć względnie) spokojną starość, a tu go biorą do w kamasze i wysyłają na front.

A z innych wiadomości o jakich było ostatnio głośno - Snowden dostał rosyjski paszport. Ciekawy timing...

PS. POV Igla operator:

https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/xq4akt/ukrainian_troops_from_the_93rd_mechanized_brigade/

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1198 dnia: Września 28, 2022, 17:35:37 »
W Su-25 przed jedną ciężko uciec, a co dopiero przed dwoma.

Mogilizacja dobrze im idzie. Oby tak dalej. Ci co mają odrobinę oleju w głowie to się sami poddają. A tu dziadki tak mają niewiele do stracenia, bo im bliżej do Św. Piotra niż tym nastolatkom. W takim tempie to szybko te 300 tyś. chłopa uskładają. Tak wygląda gruz 200 i 300.

PS Gandalf Szary z kałachem i tak wymiata  8).

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1199 dnia: Września 28, 2022, 19:14:57 »
https://twitter.com/nexta_tv/status/1575015428702998529
A z innych wiadomości o jakich było ostatnio głośno - Snowden dostał rosyjski paszport. Ciekawy timing...
Może w takim razie powinni go wcielić i wysłać na front? :-)