Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 229522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1860 dnia: Maja 13, 2023, 20:56:40 »
Tak, faktycznie. Briańsk to Rosja. Mój błąd :)

« Odpowiedź #1861 dnia: Maja 14, 2023, 11:45:43 »
Dzisiaj sądny dzień dla "ruskiej awiacji" :)

Wygląda na to, że 13 maja 2023 r. przejdzie do historii lotnictwa - Rosjanie stracili całą grupę uderzeniową, tj. bombowiec Su-34, osłaniający go myśliwiec Su-35S, śmigłowiec WRE Mi-8MTPR-1 z systemem Ryczag-AW (osłona przed opl) oraz ratowniczy Mi-8. Chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby ktoś stracił wszystkie maszyny włącznie z tymi zabezpieczającymi działania. Dobrze, że Ruscy tankowców nie używają ;).

https://www.konflikty.pl/aktualnosci/wiadomosci/ukraincy-storm-shadow-rosyjska-obrona-plot/

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1862 dnia: Maja 14, 2023, 19:16:47 »
Był jeszcze trzeci śmigłowiec. Pięknie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1863 dnia: Maja 15, 2023, 13:24:31 »
Jeśli kogoś interesuje linkuje wywiad z Oficerem ukraińskich sił specjalnych opowiadającym o taktyce Rosjan. Oficer wyciąga bardzo optymistyczne (dla Ukrainy) wnioski. Rosyjscy poborowi nie mają żadnej motywacji do walki, od kilku miesięcy nie dostają żołdu.

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1572342%2Ctrwa-kontrofensywa-ukrainy-oficer-ukrainskich-sil-specjalnych-o-taktyce

« Odpowiedź #1864 dnia: Maja 16, 2023, 02:50:01 »
Wygląda na to, że 13 maja 2023 r. przejdzie do historii lotnictwa - Rosjanie stracili całą grupę uderzeniową, tj. bombowiec Su-34, osłaniający go myśliwiec Su-35S, śmigłowiec WRE Mi-8MTPR-1 z systemem Ryczag-AW (osłona przed opl) oraz ratowniczy Mi-8. Chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby ktoś stracił wszystkie maszyny włącznie z tymi zabezpieczającymi działania. Dobrze, że Ruscy tankowców nie używają ;).
Naszła mnie refleksja, że ta akcja wygląda jednak nieco zbyt "kompleksowo", jak na możliwości ukraińskiego lotnictwa/OPL (tym bardziej, że miało to miejsce nad terytorium Rosji a nie Ukrainy). Nie zdziwiłbym się, gdy po czasie okazało się, że była to zemsta Amerykanów za "strąconego" Reapera na Morzem Czarnym... Jedno zdarzenie od drugiego dzielą niemal dokładnie 2 miesiące (14 marca i 13 maja).
Takie moje luźne przemyślenia, co do których nie będę się upierał :)   

Ps. W trakcje weekendu, w trójkącie pomiędzy Wa-wą, Lublinem a Białymstokiem krążyły sobie AWACS wraz ze Stratotankerem. Dziś ich już nie było.   
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2023, 03:07:31 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #1865 dnia: Maja 17, 2023, 08:28:35 »
Podczas ataku rakietowego na Kijów w nocy z poniedziałku na wtorek, hipersoniczny Kindżał uszkodził baterię Patriot stacjonującą w Kijowie. Ukraińcy dysponują dwiema bateriami Patriot jedną od USA a drugą od Niemców i nie wiadomo którą z nich uszkodził Kindżał.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-05-17/ukraina-media-rosjanie-uszkodzili-system-patriot-w-kijowie-usa-oceniaja-stopien-uszkodzen/

« Odpowiedź #1866 dnia: Maja 17, 2023, 10:22:52 »
Taka szybka analiza amatora - ruskie wystrzeliły 18 rakiet z czego część to kalibry, kindżały. Trafił 1 kindżał i to w baterię, a nie radar - i nie zniszczył tylko uszkodził. Trochę słabe ratio jak na rakietę "brak analoga" na zachodzie, i rzekomo przestarzały Patriot.

« Odpowiedź #1867 dnia: Maja 17, 2023, 13:36:20 »
Takie SF, fajnie by było, jakby można te wszystkie rakiety zawrócić do właściciela. :evil: A najlepiej po równo, Łubianka i Kreml.

« Odpowiedź #1868 dnia: Maja 17, 2023, 20:47:27 »
Rosjanie aresztowali już trzech naukowców związanych z bronią hipersoniczną. "Kak za Stalinu" chciałoby się powiedzieć...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1869 dnia: Czerwca 09, 2023, 21:57:32 »
Podobno ofensywa już się zaczęła "na dobre"... Ukraińcy stracili w jednej akcji 2 Leopardy i kilkanaście Bradleyów:
https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1667152558454894592
Taki los atakującego... Oby przyszły później miażdżące zwycięstwa.

« Odpowiedź #1870 dnia: Czerwca 09, 2023, 23:29:35 »
Spore straty jakby nie patrzeć nawet jeśli zniszczono podobną ilość sprzętu wroga. Ukraina nie może sobie pozwolić na takie coś mając do wyzwolenia dość spore terytorium.

« Odpowiedź #1871 dnia: Czerwca 10, 2023, 11:03:43 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1872 dnia: Czerwca 10, 2023, 12:00:44 »
Tu mieli trochę niefarta. Atakowali pod górkę, więc już ciężej. Dwie grupy bojowe po 9 i 11 pojazdów. Niestety jeden Leo 2 z pierwszej grupy bojowej wjechał na minę. To od razu zostało zauważone przez rosyjskie jednostki rozpoznania i poproszono o natychmiastowe wsparcie artyleryjskie. W to miejsce wysłano również drony, które wypatrzyły kolejne pojazdy z drugiej grupy UA i ponownie nałożono na nie ogień artyleryjski. Element zaskoczenia został stracony. Ukraińcy wyciągnęli wnioski z tej lekcji i przy kolejnym takim ataku najpierw wysłali "pojazdy" M58 MICLIC do rozminowywania. Zrobiono tak w kilku miejscach dla zmyłki.

Druga sprawa jest taka, że w necie krąży cała masa fejkowych zdjęć, filmów jak to T-72 robi się dymiącego Leoparda 2. Analogicznie już wszyscy widzieli film jak Ka-52 odstrzeliwuje Leoparda, który w rzeczywistości jest opryskiwaczem. To trochę tak jak się ogląda "Czterech pancernych i psa". Tam co chwilę Janek wali do tygrysa. Po niemieckiej stronie jeżdżą same tygrysy i podobnie jest tutaj. Ruskie walą do samych leopardów i abramsów. Rzekomo w tym ataku Ukraińcy stracili 150 czołgów i pojazdów opancerzonych. Oczywiście bohatersko atak został odparty. Jak się sucha ile to Rosjanie ubili Leopardów i Abramsów to już można stwierdzić, że zanim one na dobre pokazały się na froncie już zostały wszystkie zniszczone. W sumie to najlepiej obrazuje to co napisałem ten obrazek:

Oficjalnie to wiadomo o jednym Leo 2A4 zniszczonym (ten co wjechał na minę) i 4 transporterach opancerzonych. Pozostałe udało się odholować w celu naprawy. Ogólnie to bardzo ostrożnie podchodzę do tych niusów i staram się weryfikować na ile mogę.

Bardziej mi szkoda takich sprzętów:
https://milmag.pl/rosjanie-trafili-w-radar-trml-4d-ukrainskiego-systemu-iris-t-slm/

Nie wspominając już o akcji z rozwaleniem tamy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1873 dnia: Czerwca 11, 2023, 17:19:22 »
Tu inne ciekawe ujęcie pokazujące niewielki atak Ukraińców na rosyjskie pozycje: https://twitter.com/WarMonitors/status/1667544805709053953

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1874 dnia: Czerwca 12, 2023, 09:01:48 »
Straty naszych są, niestety. Ale nie może być inaczej. Trzyma kciuki, aż bolą. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.