Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 229547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1890 dnia: Czerwca 16, 2023, 22:39:01 »
W sumie to się nawet zgadza. Wojska ukraińskie stopniowo wycofały się z Bachmutu (kontrolując jakiś tam skrawek miasta o wielkości 1%), przemieliły wagnerowców i mobików ile się dało, wizerunkowo ośmieszyły Rosjan (nie udało się zdobyć miasta do 9 maja, a i militarnie zamknąć kleszczy wokół Bachmutu), podsyciły konflikt między Szojgu, a Prigożynem, a prywatną armia gazpromu, a do tego miasto zostało zrównane z ziemią i ostatecznie nic więcej z niego nie da się wyprowadzić, bo jest w dolinie, gdzie na wyżynach siedzą Ukraińcy. A teraz Ci ostatni są już praktycznie w Jahidnie i wygląda na to, że pomału zaczynają obchodzić Bachmut. Nie wspominając o czasie jaki zyskała Ukraina przez stworzenie tej pułapki.

Dlatego w sumie prawdą jest, że: "Ruscy zobaczyli Bachmut jak świnia słońce" wg mnie. A czy ktokolwiek z nich jest wybitnym analitykiem to nie mnie oceniać. Wolę czasami ich posłuchać niż tego co jest w telewizji. Wiadome jest, ze każdy z nich będzie kręcił swoje interesy, napędzał swój kanał i brzydko mówiąc lansował się. Nic mi do tego dopóki forma jest przystępna i nie męczy ucha. Grunt, aby nie poprzestać na jednym źródełku.
Mam inne zdanie. Słowa te wypowiedziane były przez Wolskiego w grudniu, gdy Bachmut znajdował się pod kontrolą ukraińskich obrońców. Obecnie całość miasta (i gruzowiska, które z niego zostało) znajduje się pod kontrolą Ruskich. Straty poniesione przez Ruskich są bez znaczenia, bo i ukraińskie nie były wcale małe. Fakty są takie, że to miasto było maszynką do mielenia "żołnierskiego mięsa" dla jednych i drugich. Nawet sam Wolski oburzał się, gdy mu to zdanie przypomniano. Argumentował, że niby dużo czasu minęło i straciło ono na aktualności...

Mnie od jego analiz frontowych odrzuciła nieobiektywność. Rozumiem, że można kibicować jednej ze stron, ale gdy przygotowuje się materiał z frontu to powinno się to wykonywać rzetelnie. Pamiętam jego "nabijanie się" z Ruskich, że wysyłają ludzi bez przeszkolenia do walki, a Ukraińcy są szkoleni przez zachodnich instruktorów. Prawda tymczasem jest trochę inna. Miesiąc temu rozmawiałem ze znajomą Ukrainką, która twierdziła, że jej siostrzeńca żandarmeria zgarnęła wprost z ulicy (Tarnopol) i po dziesięciodniowym "szkoleniu" (bynajmniej nie przez zagranicznych instruktorów) trafił do Bachmutu... Także wygląda na to, że jedna i druga strona ma tam te same problemy.

Bo to jest tak, że Lisowski ma w sobie trochę swojskości i szczyptę rubaszności co niektórym może się podobać. Jest rozrywkowym prowadzącym doprawionym wędlinami ze wschodu Polski, który zebrał wokół siebie kilku ciekawych gości. Jego solowych występów już prawie nie oglądam ale jak gości Meissnera albo Korowaja to jak dla mnie naprawdę warto.
Jak komuś Lisowski pasuje to OK, jego sprawa. Tyle tylko, że nie róbmy z niego "speca", bo zwyczajnie nim nie jest. Nawet w wojsku niespecjalnie go cenili, skoro "dorobił się" tylko kapitana. Ma parcie na szkło, a że wojna modna obecnie w mediach, to ma teraz swoje 5 minut. Mnie do siebie nie przekonał. 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2023, 22:44:32 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #1891 dnia: Czerwca 19, 2023, 17:47:08 »
https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1670818416788230145

Nieudany zrzut zewnętrznych zbiorników paliwa doprowadza do urwania fragmentu belki ogonowej Ka-52. Kamov po zdarzeniu leci dalej, bo to Kamov :o.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1892 dnia: Czerwca 19, 2023, 18:04:20 »
Coś nie wydaje mi się, żeby to zbiorniki paliwa tak przemodelowały mu ogon. No ale skoro rosyjskie źródło tak napisało, to musi być prawda ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1893 dnia: Czerwca 19, 2023, 19:09:16 »
Wydaje mi się, że na filmie widać spadające jednocześnie zbiorniki i fragment belki. Dlatego uznałem, że ta wersja, mimo iż z rosyjskich źródeł, jest prawdopodobna. Tak czy siak, filmik ciekawy, zwłaszcza dla fanów DCS ;).

« Odpowiedź #1894 dnia: Czerwca 19, 2023, 20:35:03 »
https://twitter.com/RALee85/status/1670856830480945153

A tu ponoć zdjęcie tego samego śmigłowca już na ziemi.

« Odpowiedź #1895 dnia: Czerwca 19, 2023, 21:34:00 »
Tak czy inaczej DCS zmodelował to pi razy oko poprawnie. Da się latać bez ogona  :mrgreen:

« Odpowiedź #1896 dnia: Czerwca 19, 2023, 22:28:00 »
W takim układzie jak w większości Kamowów (wirniki przeciwbieżne) ogon chyba ma znaczenie głównie w locie z większymi prędkościami. Jeżeli nie oderwał się całkowicie to pewnie środek ciężkości też za bardzo się nie przesunął.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1897 dnia: Czerwca 20, 2023, 15:02:56 »
https://twitter.com/KpsZSU/status/1670734029056798725

Ukraiński MiG-29 strzela... czymś co ukraińskie siły powietrzne postanowiły wypikselować na filmie. Ciekawe czy to zwykły trolling czy znowu jakaś niespodzianka z Zachodu :).

« Odpowiedź #1898 dnia: Czerwca 21, 2023, 12:24:00 »
https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukrainian-mig-29-fighter-appears-with-mystery-weapon-pylons

Wcześniej nie widziane belki pod skrzydłami ukraińskich MiGów... coś może być na rzeczy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1899 dnia: Czerwca 24, 2023, 09:22:19 »
Ciekawie się zrobiło na wschodzie, nie ma co. ;D Oczywiście może to też być jakaś forma podpuchy, np. by w ogóle wycofać front z twarzą dla obrony Rasiji, z nimi to nigdy nic nie wiadomo, chociaż przeważają głosy, że to jednak kulminacja ich wewnętrznego konfliktu. Tak czy siak, szefunio wagnerowców nieźle namieszał. UA może to też wykorzystać właśnie w tej chwili.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1900 dnia: Czerwca 24, 2023, 09:44:40 »
Może Budanow tam przypadkiem przechodził z tragarzami? A serio, to musiało je.nąć. Od początku wszystko poszło źle. Kłamać, wysyłać setki tysięcy na pewną śmierć za nie wiadomo co i traktować jak bydło swoich żołnierzy i obywateli nawet w Pederacji Rosyjskiej da się tylko do czasu. Ta czy inaczej MON UA obserwuje rozwój sytuacji. Zresztą dochodzą słuchy o waleniu się ruskiego frontu w kilku miejscach.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1901 dnia: Czerwca 24, 2023, 09:58:58 »
Konflikt narastał od jakiegoś czasu, ale ciekawe czy ta sytuacja z ostrzelaniem pozycji wagnerowców przez rosyjskie wojsko, która przelała czarę goryczy, to wynik pomyłki, celowego działania czy może mieszali coś przy tym Ukraińcy.

Tak kończy się zabawa w prywatne armie...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1902 dnia: Czerwca 24, 2023, 10:05:03 »
O ile to prawda, sytuacji może byc takich więcej. Co innego walczyć i inną armią, a co innego ze swoimi ;): https://twitter.com/wszewko/status/1672498838249123841.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1903 dnia: Czerwca 24, 2023, 10:42:23 »
Putin w przemówieniu nazwał działania Prigożyna buntem i przypomniał rewolucję w 1917r. Kanały telegram związane z Wagnerem odpowiedziały, że w takim razie niedługo będą mieli nowego prezydenta. Pozostaje życzyć obu stronom powodzenia w wybijaniu się nawzajem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1904 dnia: Czerwca 24, 2023, 11:36:03 »
Prigożyn od jakiegoś czasu stawał się niewygodny dla elit rosyjskich, dla armii RU i Putina. Dlatego poproszono go, żeby mniej pojawiał się mediach :). Zresztą równie dużo od pewnego czasu miał do powiedzenia także Girkin. Innymi słowy postanowiono kucharza uciszyć, ale nie wyszło. Wagnerowcy nie mają nic do stracenia. Zginą na Ukrainie lub w Rosji. Alternatywnie zgniją w pierdlu lub uda im się uciec do Afryki lub Syrii. Tym co kończył się kontrakt zaproponowano nową umowę z armią rosyjską, której nie podpisali. Obywatelom Rosji nie podoba się także robienie z bandziorów bohaterów narodowych, lokalni wszechpatrioci i innej maści nacjonalistyczneszumowiny też stoją po stronie Prigożina, a na koniec jeszcze Ci "weseli" fachowcy powracający z problemami w główce, problemem alkoholowym, bez perspektyw w cywilu oraz poczuciem "rambo" już zaczęli dymić i strzelać do ludzi. Na razie pojedyncze przypadki, ale tego z czasem będzie więcej. Wracając od meritum. W tej chwili  wagnerowcy zadomowili się w obwodzie rostowskim oraz woroneskim (jakoś tak). Zaczynają się dusić we własnym sosie i bardzo słusznie. Prigożyn zdał sobie sprawę, że pomimo usilnych starań i chęci jednak nie awansuje w strukturach elit i będzie tylko popychadłem od brudnej roboty.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"