Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 229415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1905 dnia: Czerwca 24, 2023, 11:54:30 »
Ciekawa sytuacja, na której obecnie Ukraina może zyskać bowiem by uspokoić sytuację trzeba jednak trochę wojska z frontu zdjąć/zmienić uwagę - a to kosztuje sporo energii. Czytam też, że niektóre oddziały się poddają, są za kucharzem.
Niezłe fikołki tak czy inaczej - w ciągu ostatnich 2 lat Rosja z mocarstwa wojskowego utożsamianego z II armią świata, przeszła przez bycie II armią, ale na Ukrainie, a obecnie ma szansę na bycie trzecią armią w Rosji XD.
I to wszystko bez śmierci ani jednego żołnierza USA/NATO, kosztem mało znaczącej Ukrainy i niewielkiej części gospodarki zachodu, która i tak się podniesie - to jak wygrana w lotto.

« Odpowiedź #1906 dnia: Czerwca 24, 2023, 12:39:59 »
Na tej stacji w Woroneżu wagnerowcy niestety już nie zatankują.

https://www.youtube.com/watch?v=fGfjHaY-XQY

Ka-52 był szybszy. 

« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2023, 14:43:07 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1907 dnia: Czerwca 24, 2023, 13:47:43 »
Nie wiem czy to ten sam, ale prawie oberwał z MANPADSa.

https://vk.com/video-123538639_456300161

Do Rostowa jedzie kolumna Czeczeńców. Będzie się działo.

Ukraińcom spada z nieba to wszystko. Ofensywa, która jak na razie okazała się totalnym niewypałem, może się rozkręcić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1908 dnia: Czerwca 24, 2023, 14:55:56 »
Ofensywa nie jest niewypałem (w sumie to media nakręciły temat najbardziej). No chyba, że liczyłeś na spektakularne bitwy pancerne, starcia piechoty niczym z CoD ze wsparciem lotniczym itd. Może w planie pierwotnym takie założenie było, ale po wywaleniu zapory, przeciekach dokumentów (nie ważne czy ustawionych czy nie), kilku aferkach z korupcją, kolaborantami, po obsuwach ze szkoleniem i dostarczeniem sprzętu, wszystko zwolniło. Póki co ta partyjka szachów rozgrywana pomalutku i bez wielkiego medialnego szumu przynosi efekty. Wioska po wiosce, wyżynka po wyżynce, po kawału odcina się zajęte tereny. Wczoraj kilka mostów oberwało, to jakiś konwój wyleciał, to w Biełgoradzie ochotnicy sobie pojeździli. To nie jest medialne, ale przynosi efekty. Destabilizuje logistykę, a jak widać w Rosji też się zaczyna gotować. Gospodarka rosyjska nie jest z gumy, ludzie muszą coraz więcej dokładać z własnej kieszeni. Niepokój narasta. Wydaje mi się, że Ukraińcy zrozumieli, że ta wojna to nie sprint, a maraton. Niech robią swoje, w swoim tempie i byle do celu.

Owszem to co teraz się dzieje jest jak gwiazda w czerwcu :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1909 dnia: Czerwca 24, 2023, 15:59:07 »
Temat nie media nakręciły, tylko nakręcili go sami Ukraińcy, klepiący o tym, że "zaraz ruszy ofensywa" co najmniej od kilku miesięcy. Nikt nie oczekiwał drugiej bitwy na łuku kurskim, ale chyba nie tak to miało wyglądać. Dotychczasowe działania nijak mają się do impetu ofensywy charkowskiej z zeszłego roku. Tam, bodajże w ciągu tygodnia, Rosjanie zostali całkowicie wypchnięci z obwodu charkowskiego (no konkretnie dokonali odwrotu zamiast podjąć walkę, ale faktycznie liczy się to, że Ukraińcy przejęli kontrolę nad tym terenem). A tu, co takiego spektakularnego na razie osiągnęli? Bo przejęcie jakiejś wiochy z pięcioma domami na krzyż i oczyszczenie pobliskich krzaków ciężko mi uznać za sukces. Szybko się przekonali, że ciężej atakować niż bronić, a cenny zachodni sprzęt można bardzo szybko stracić.

Ale teraz sytuacja może diametralnie się zmienić. Losy tej wojny rozstrzygają się chyba właśnie teraz w Rosji. Co prawda osobiście nie wierzę by wagnerowcy pociągnęli za sobą jakieś oddolne społeczne ruszenie, ale jeśli na ich stronę zacznie przechodzić regularne wojsko (a podobno niektóre oddziały tak zrobiły), to może zrobić się naprawdę grubo. Wtedy Ukraina powinna włączyć piąty bieg, bo celem puczystów jest chyba raczej usunięcie osób odpowiedzialnych za złe decyzje i ogólny bałagan, a nie samo kwestionowanie agresji. 

« Odpowiedź #1910 dnia: Czerwca 24, 2023, 16:26:30 »
Nie wiem czy to ten sam, ale prawie oberwał z MANPADSa.

https://vk.com/video-123538639_45630016
No wsio, pierwszy raz widać jak system obronny Kamowa zadziałał i nawet uratował życie :102:

W kwestii ofensywy - na pewno nie jest tak spektakularna jak ogólna gorączka wokół tego tematu. Ukraińcy już dostali kubeł wody kiedy stracili kilka Bradleyów w szturmie idąc jak ruski rok temu pod Kijowem. Atakować gorzej niż bronić...
Nie mają też panowania w powietrzu, a F-16 jeszcze nie dostarczono. Jeśli sytuacja w Rosji będzie się dalej gotować, będą zajęci sami sobą i nie jest to ustawka to raczej nie ma na co czekać tylko 5 biegów w czołgach i do przodu. Dane wywiadowcze mają na bieżąco więc we mgle błądzić nie będą.

Offline Rolam

« Odpowiedź #1911 dnia: Czerwca 24, 2023, 16:48:19 »
Do Prigożyna przyłączył się 217. Pułk powietrzno-desantowy. Cały.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #1912 dnia: Czerwca 24, 2023, 18:08:26 »
Do Prigożyna przyłączył się 217. Pułk powietrzno-desantowy. Cały.
Jeśli to prawda - walec ruszył. Teraz czekamy na Wszechrosyjski Zjazdu Delegatów Rad Robotniczych, Żołnierskich i Chłopskich. Car nie może już ufać nikomu.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Rolam

« Odpowiedź #1913 dnia: Czerwca 24, 2023, 18:48:20 »
Mnie to coraz bardziej śmierdzi cichą współpracą części wojsk/wyższych szarż z Prigożynem. Do pozbycia się Putina i spółki i wciśnięcia się na ich miejsca. Prigożyn robi szum i daje twarz, a w rzeczywistości plany przygotował ktoś inny.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #1914 dnia: Czerwca 24, 2023, 19:11:21 »
Mnie to coraz bardziej śmierdzi cichą współpracą części wojsk/wyższych szarż z Prigożynem. Do pozbycia się Putina i spółki i wciśnięcia się na ich miejsca. Prigożyn robi szum i daje twarz, a w rzeczywistości plany przygotował ktoś inny.
Stawiam bardziej tu na oligarchów, którym wojna na Ukrainie zabruździła w interesach z zachodem.

Jako ciekawostka: Na liveuamap.com wojska Wagnera pojawiły się jako trzecia siła, oznacza osobnym kolorem  ;D ;D ;D  (UA - na niebiesko, RUS - na czerwono, Wagner - na brązowo).

Ps. Idą jak burza i są już blisko Moskwy.
Ps.2. Putin podobno uciekł z Kremla gdzieś na Ural.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2023, 19:20:08 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #1915 dnia: Czerwca 24, 2023, 19:58:54 »
No i koniec "puczu"  :( ...

Prigożin:
„Chcieli zdemontować PKW Wagner. Wyszliśmy 23 czerwca na Marsz Sprawiedliwości. W ciągu dnia przeszliśmy prawie 200 km od Moskwy. W tym czasie nie przelaliśmy ani kropli krwi naszych bojowników. Teraz nadeszła chwila, kiedy może się polać krew. Dlatego rozumiejąc odpowiedzialność za rozlew krwi rosyjskiej po jednej ze stron, zawracamy nasze konwoje i zgodnie z planem wracamy do obozów polowych”.

« Odpowiedź #1916 dnia: Czerwca 24, 2023, 20:54:45 »
Koniec "puczu" ale nie jestem przekonany, że koniec tematu. Prigożyn z Łukaszenką (!!!) wynegocjowali jakąś ugodę. Po mojemu to znaczy, że ani Putin, ani Prigożyn nie mieli wystarczających sił żeby doprowadzić sprawę do końca. Żaden z nich nie wychodzi z sytuacji z twarzą. Wagnerowcy są wkurzeni, że szef speniał. Putin rano mówił że zdrajcy będą ukarani, a wieczorem spokojnie wracają sobie do baz - jak to tak? Podejrzewam, że to dopiero początek niepokojów.

« Odpowiedź #1917 dnia: Czerwca 24, 2023, 21:05:15 »
Może ostatecznie Putin widząc w jak ciemnej d... się znalazł zdecydował się poświęcić Szojgu. Może nie tyle, da go Prigożinowi na pożarcie ale myślę że dymisja wchodzi w grę. Zresztą to jest też trochę koło ratunkowe rzucone Putinowi jeżeli w końcu się przekona do odpuszczenia na Ukrainie. Będzie mógł powiedzieć, że chciał dobrze ale Prigożin uświadomił mu jak bardzo był mamiony przez Szojgu i spółkę którzy odpowiadają za obecną sytuację na Ukrainie.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1918 dnia: Czerwca 24, 2023, 21:50:03 »
Dziwna sytuacja. Wydawało się, że Rubikon został już przekroczony. Teraz mają udawać, że to w ogóle się nie wydarzyło?

« Odpowiedź #1919 dnia: Czerwca 24, 2023, 23:50:02 »
Ustawka. Car dobry, bojary złe. Będzie można wywalić "złych" generałów i zwalć na nich winę za źle prowadzoną wojnę.