A muszą? W USA i bez tego zrobił się dym, radiozet pieje o broni nuklearnej w kosmosie jak o fakcie dokonanym, Ty to przekazujesz dalej w internecie, karuzela się kręci. A tymczasem:
Nie muszą. Ale sam pisałeś, że to wszystko jak najbardziej ma sens, bo ładują kasę w celach atomowego potencjału odstraszania. Dlatego odpisałem, że coś lekko nie styka, bo to nie w ich stylu, że to dementują i cała sytuacja z tą "aferą" wydaje się (przynajmniej dla mnie) dziwna. Aferą, którą rozdmuchało nie radiozet (podałem pierwszy z brzegu link, jeśli ktoś chce doczytać), czy też ja, tylko jednak nie byle kto - przewodniczący Komisji Wywiadu USA, który chyba liczył się z tym, że apel w tak dramatycznym tonie ma na celu wywołać taką a nie inną reakcję. Późniejsze przecieki do mediów, czego sprawa dotyczy, też zapewne nie były przypadkowe. A cytat, który podałeś to już tzw. damage control. Przy czym skoro temat jest znany od dawna to po co wyskakiwać teraz z dramatycznym apelem o jakimś niesłychanym niebezpieczeństwie? Wspomniałem o tym tylko jako przykład jak się urabia opinię publiczną. Sprawa dotyczy jakby nie było strony konfliktu, a ten temat to "luźna dyskusja". Widzę, że nadajemy na różnych częstotliwościach.
Rosja będzie się podnosić po tej wojnie przez dekady, ale to nie znaczy że nie może jeszcze nabroić.
No właśnie, dekady czy lata? Bo ostatnio popularna jest narracja, że mamy 3 lata. I takie rewelacje też wypływają nie od byle kogo, bo od wojskowych na stanowiskach generalskich, w różnych krajach europejskich.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-01-24/dowodca-wojsk-norwegii-ostrzega-przed-wojna-z-rosja-konczy-nam-sie-czas/W Holandii ponad 60% obywateli obawia się, że Rosjanie zaatakują ich kraj.
https://polskieradio24.pl/5/1223/artykul/3324483,holendrzy-obawiaja-sie-ataku-rosjan-jest-najnowszy-sondaz"Jednocześnie po tym jak szef Komitetu Wojskowego NATO admirał Rob Bauer zaapelował w ubiegłym tygodniu, by obywatele byli przygotowani na konflikt zbrojny i zaopatrzyli się w wodę, latarki i radio na baterie. 26 proc. respondentów zamierza dokonać zakupu specjalnych pakietów ratunkowych."
Czy ja uważam, że należy nic nie robić i wierzyć w dobre intencje Rosji? Nie. Nie wierzę, w niczyje dobre intencje (z wiary w dobre intencje Stanów Zjednoczonych też już się wyleczyłem, zresztą). Ale po co sianie tej paniki, które ostatnio przybrało na sile. Zaraz dowiemy się, że "Ruscy" budują Gwiazdę Śmierci.