Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 229933 razy)

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #2190 dnia: Sierpnia 29, 2024, 23:10:53 »
Wg mnie ta wersja z Patriotem akurat pozwala Ukrainie bardziej wyjść z twarzą z tej sytuacji niż rozbicie maszyny.
Nie zgodzę się. Gdyby to było rozbicie maszyny to można byłoby to zrzucić na karb znacznego fizycznego zużycia tych maszyn (np. usterki)... Tymczasem, zestrzelenie przez własny OPL to zawsze kompromitacja (o ile to faktycznie prawda).   
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2024, 23:15:59 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #2191 dnia: Sierpnia 29, 2024, 23:27:18 »
Pozostanę jednak przy swoim. Jedno i drugie to kompromitacja, ale "wygodniej" wg mnie zrzucić winę na jakiegoś bezimiennego gościa od baterii Patriot, niż przyznać, że pilot (być może) popełnił błąd, po tym jak się mówiło światu "tylko dajcie nam F-16, a zrobimy z Rosją porządek" i te sprawy. Friendly-fire zdarza się najlepszym. Amerykanie mogą powiedzieć to i owo na ten temat. Choć nie słyszałem, żeby do tej pory ukraińska obrona przeciwlotnicza strąciła swój samolot. Więc wydaje się to jednak trochę dziwne. Chyba tylko Rosjanie mieli kilka takich sytuacji.

Co do zużycia - te maszyny chyba były odpicowane i po jakiś przeglądach. Nie poszły raczej z marszu tak jak stały.

Jak było to się okaże.

Albo i nie.

« Odpowiedź #2192 dnia: Sierpnia 29, 2024, 23:45:26 »
Może i maszyny były "odpicowane", choć ja stwierdziłbym, że raczej przywrócone do stanu lotnego/bojowego. Resurs to nie guma do żucia. Nie rozciągniesz go do woli...

« Odpowiedź #2193 dnia: Sierpnia 30, 2024, 00:00:19 »
To niestety stawia pod znakiem zapytania kwalifikacje ukraińskich pilotów na F-16. Oczywiście mam na myśli efekt szkoleń przeprowadzanych w trybie ekspresowym, z niewystarczającym nalotem ćwiczebnym, z uwagi na potrzebę sytuacji.
To może być przyczyna. U nas na szkolenie na F-16 celowo wysyłano "nowych", żeby nie przenosić "złych" nawyków z MiG-29. Po prostu łatwiej nauczyć nowych nawyków niż wyplenić stare i w ich miejsce wbić nowe.

Ciekawe jest to przebąkiwanie o zatrudnianiu emerytowanych pilotów NATO.
No nie do końca z tym zatrudnianiem, to tak nie działa - https://www.youtube.com/watch?v=fa7WEhd2fis
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2194 dnia: Sierpnia 31, 2024, 13:01:54 »
Pacnięcie swojego zdarza się najlepszym. Zwłaszcza jak strzela się do dronów, gdzie na niebie panuje duże zagęszczenie potencjalnych celów. Rosjanie regularnie strzelają do swoich samolotów i nie tylko. To akurat dobrze. Maszyna to tylko maszyna, w dodatku robiła to, do czego została stworzona. Da się ją łatwo zastąpić, ale wyszkolonego i doświadczonego pilota już nie. Smutne, ale taka jest wojna. Trzeba wyciągnąć wnioski i robić swoje dalej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2195 dnia: Września 03, 2024, 14:27:16 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2196 dnia: Września 04, 2024, 18:12:57 »
Kronikarskim obowiązkiem.
Wczoraj, godzina 14:00, południe Rzeszowa, niski przelot pojedynczego F-16. Kierunek lotu na wschód (czyli Lwów). Choć samolot leciał całkiem blisko mnie, a wysokość lotu była niewielka (około 300 m), nie dostrzegłem oznaczeń, a to dlatego, że patrzyłem na niego nieco pod słońce. Nie trudno jednak sobie wyobrazić, że była to "dostawa" kolejnego F-16 MLU dla wojsk ukraińskich. Oczywiście, żadnego śladu na Flightradar24...
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2024, 19:34:07 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2197 dnia: Września 06, 2024, 21:09:29 »
Polskie F-16 też nie są widoczne na flightradarze. Tak samo Bryzy. Nawet śmigłowce LPR nie mają tam wizualizacji. Więc wiesz jedynie, że coś leciało. To wszystko :D

« Odpowiedź #2198 dnia: Września 06, 2024, 22:57:22 »
Jak się zaczęła druga napaść sowietów na Ukrainę, z ciekawości obserwowałem flightradar, czasem widać było awacsy kręcące ślady na terenie PL, za to regularnie krążyły tankowce, więc skoro one krążyły to tylko można podejrzewać co latało jeszcze z wyłączonymi transponderami.
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2024, 12:06:10 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2199 dnia: Września 12, 2024, 09:38:40 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2200 dnia: Września 13, 2024, 20:08:12 »
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/video-rusky-vojak-se-schoval-na-latrine-dron-si-ho-stejne-nasel.A240913_160451_zahranicni_aha

Taka trochę tragikomedia. Nie wiem czy tu czy bardziej do lola lotniczego xD. Cóż... shit happens :D.
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2024, 21:45:37 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2201 dnia: Września 13, 2024, 20:15:02 »
[...] można podejrzewać co latało jeszcze z wyłączonymi transponderami.
Mam uwiecznione z podwórka F-15E z wyposażeniem bynajmniej nie szkolno-treningowym.

« Odpowiedź #2202 dnia: Września 15, 2024, 21:37:33 »
Coraz więcej słyszy się o działaniach brygady szturmowej Azow w obwodzie Kurskim.

W zeszłym roku przeczytałem "Śniadanie Pachnie Trupem" Parafianowicza. Książka zawiera dość konkretne, a przede wszystkim obiektywne dziennikarsko (co jest w dzisiejszych czasach kompletnym unikatem) opisy obrony Mariupola i oblężenia kombinatu Azowstal. Parafianowicz wspomina o nagraniach Butusowa (Ukraińskiego dziennikarza) opublikowanych na YouTube w filmie "Lot w nieśmiertelność. Wyjątkowa historia śmigłowcowych rajdów Azowa i wywiadu wojskowego HUR w rejon Mariupola".
W ten sposób dowiedziałem się o historii tych lotów. Piloci śmigłowców musieli pokonać dystans 40 km nad terenem kontrolowanym przez Rosjan by dostać się do Azowstalu. Lecieli śmigłowcami bez podwieszonych zasobników z pociskami, w razie ataku Rosjan nie byli w stanie podjąć walki, ale dzięki temu mogli zabrać więcej ochotników, a w drodze powrotnej ewakuowali rannych. Transportowani żołnierze twierdzą, że śmigłowce leciały tak nisko iż patrząc przez okno odnosiło się wrażenie, że jadą samochodem a nie lecą śmigłowcem (film ma angielskie napisy, nie generowane automatycznie, ale przetłumaczone na angielski przez Butusowa).
Link zamieszczam głównie dla tych którzy po przeczytaniu książki Parafianowicza nie mogli znaleźć tego filmu na YouTube. Nie jest to takie proste gdyż platforma nie wyszukuje go po polskim tytule, ani po angielskim. Trzeba było przetłumaczyć sobie tytuł na Ukraiński aby go odnaleźć na platformie. Butusow zamieścił angielskie napisy w samym filmie ale już tytuł zostawił tylko po ukraińsku, stąd cały problem:

https://www.youtube.com/watch?v=HLwk8VlRzak

« Odpowiedź #2203 dnia: Października 05, 2024, 18:28:18 »
Ciekawe nagranie pokazujące dwa samoloty lecące w tym samym kierunku, po linii prostej... i nagle jeden zestrzeliwuje drugi rakietą AA. Podobno to rosyjski "friendly fire". Takie zajście wskazywałoby na duże kłopoty z identyfikacją swój-obcy lub z dramatycznie wysoką gotowością do likwidacji wszystkiego, co odpowiednio szybko nie odpowiada i nie reaguje.
https://wiadomosci.wp.pl/kolejna-strata-rosjan-zestrzelili-wlasny-samolot-7078446958717920a
https://x.com/i/status/1842513772230922549
Nie wiem, na ile prawdziwy jest opis sytuacji. Może ktoś coś wie?

« Odpowiedź #2204 dnia: Października 05, 2024, 19:22:00 »
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...