Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #2235 dnia: Listopada 10, 2024, 17:57:27 »
Rozpisałeś się że hej, z twojej tyrady wynika że Ukraińcy w Polsce to darmozjady, itd. Rzecz w tym, że zdecydowana większość; pracuje ciężko, płaci podatki, zarabia i wydaje pieniądze w Polsce. Historię znam, mnie nie trzeba nic tłumaczyć, fakt nigdy nie było nam po drodze z Ukraincami, za to teraz jedziemy na jednym wózku.To że tobie się znudziło, to trudno. Każdy ma inną wrażliwość na cudze nieszczęście.

« Odpowiedź #2236 dnia: Listopada 10, 2024, 19:25:11 »
Ciekawy wpis, odnośnie obecnej sytuacji na froncie pojawił się na twitter-owym koncie: Konrad Muzyka - Rochan Consulting.   

Pozwolę sobie go tu niemal w całości zacytować, bo warty jest uwagi:

"Przechodząc do sedna – sytuacja nie wygląda dobrze. Trajektoria jest jednoznacznie negatywna. Jak Państwo wiedzą, od miesięcy podkreślam, że kluczowym problemem do rozwiązania jest kwestia stanów osobowych jednostek liniowych, zwłaszcza w oddziałach piechoty. Operacja Kurska jeszcze bardziej rozciągnęła już i tak nieliczne siły ukraińskie. Braki w piechocie są rekompensowane atakami dronów FPV oraz każdym innym dostępnym środkiem uderzeniowym.

Choć powoduje to straty po stronie rosyjskiej, drony nie zastąpią piechoty. Ukraińcy nie obronią miast i wsi wyłącznie dronami, a tym bardziej nie odbiją terenu bez udziału piechoty. Biorąc pod uwagę liczbę obszarów zapalnych i terenów aktywnego działania sił ukraińskich, obecność nowo zmobilizowanych jednostek/żołnierzy jest praktycznie niewyczuwalna. Tam, gdzie się pojawiają, występują problemy z koordynacją, wyszkoleniem oraz ogólną interoperacyjnością.

Szkolenie również wymaga poprawy, aby przynajmniej częściowo odzwierciedlało realia pola bitwy. Dobrze wyszkoleni i dowodzeni żołnierze potrafią walczyć bardzo skutecznie, co choć jest truizmem, dla nas ma ogromne znaczenie (szkolenie rezerwy u nas praktycznie nie funkcjonuje). Brak odpowiedniego szkolenia i niskie morale prowadzą do załamań morale na niektórych odcinkach frontu. Według 'The Economist' niemal 25% żołnierzy opuszcza swoje pozycje bez zezwolenia. W efekcie mamy sytuację, w której Ukraińcy nie tylko nie nadążają z uzupełnianiem strat, ale również tracą żołnierzy coraz szybciej z powodu spadającego morale.

Dodatkowo, mamy sytuację w której bataliony wydzielone z brygad są rozrzucone po różnych częściach frontu i podporządkowane znajdującym się na miejscu związkom taktycznym. Ponowie ogranicza to zdolności bojowe.Choć nie jest to zjawisko nowe, to jego skala jest przybrała na sile.

Informacje o możliwej rosyjskiej ofensywie w Zaporożu (z własnego badań wiemy, że na Zaporoże wracają oddziały 76. Dywizji Desantowo-Szturowej przeniesione jakiś czas temu do Obwodu Chersońskiego. W rejonie Kamjańskiego niedawno pojawili się żołnierze 104. i 237. Pułków Destanowo-Szturmowych oraz dywizyjnego 175. batalionu rozpoznawczego) wymuszą pewnie kolejne działanie gaśnicze dowództwa wojsk ukraińskich.

Co pozytywne, problemów z dostępem do amunicji artyleryjskiej 155 mm w zasadzie nie ma. W niektórych miejscach frontu występuje parytet w uderzeniach artyleryjskich.

Sposoby działań wojsk rosyjskich nie zmieniły się zasadniczo. Rosjanie najpierw próbują ataków na szczeblu kompanii, a jeśli to się nie uda, to przechodzą do poziomu plutony czy drużyny/sekcji. Te ataki choć słabe, to wynika z nich, że Rosjanie dobrze wiedzą, które fragmenty frontu są słabo bronione. Należy im oddać, że nie próbowali (zbyt długo) szturmować Pokrowska, tylko przesieli siły i środki na mniej ufortyfikowane fragmenty frontu. Podczas gdy Pokrowsk jest dobrze umocniony, to podejścia do niego od zachodu nie są.

Rosja intensyfikuje ataki na ukraińską infrastrukturę energetyczną, wykorzystując drony Shahed/Geran-2 oraz wprowadzając imitatory i wabiki do mapowania ukraińskiego systemu obrony powietrznej. Mimo tych działań, ukraiński system energetyczny funkcjonuje stosunkowo dobrze, biorąc pod uwagę obecną sytuację. Jednakże, w przypadku pełnoskalowych ataków na infrastrukturę krytyczną, system może nie wytrzymać, co może skutkować dostawami prądu ograniczonymi do 2-4 godzin dziennie. Wiele firm już teraz przygotowuje się na taką ewentualność, instalując agregaty prądotwórcze.

W polskiej przestrzeni informacyjnej dużo mówi się o amerykańskim zakazie ataków na cele na terytorium Federacji Rosyjskiej. Uważam jednak, że zniesienie tego zakazu nie będzie miało strategicznego ani długofalowego wpływu na przebieg wojny. Na pewno nie biorąc pod uwagę liczbę dostępnych rakiet. Jeśli Ukraina chce skłonić Rosję do przystąpienia do rozmów pokojowych, powinna najpierw ustabilizować front i odbudować swoje siły na tyle, aby być w stanie przeprowadzać ofensywy, nawet na poziomie taktycznym, a dopiero wtedy ataki na cele w FR zaczną przynosić skutek. To są naczynia połączone. Jedno bez drugiego nie przyniesie oczekiwanych efektów.

Ukraińskie programy rozwoju dronów dalekiego zasięgu oraz rakiet typu cruise są w dalszym ciągu rozwijane więc 2025 rok może przynieść zwiększone tempo ich wykorzystania.

Zgadzam się z @dszeligowski, który stwierdził, że wybór Donalda Trumpa niesie zarówno ryzyka, jak i szanse. Obecnie trudno jednoznacznie ocenić, jak jego administracja będzie kształtować politykę wobec Ukrainy. Jednak na podstawie wcześniejszych wypowiedzi można przypuszczać, że będzie dążyć do szybkiego zakończenia konfliktu poprzez negocjacje, potencjalnie ograniczając wsparcie wojskowe oraz wywierając nacisk na europejskich sojuszników w kwestii zaangażowania w regionie. Na tym etapie nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków.

Reasumując, celem numer jeden jest obecnie ustabilizowanie frontu, odbudowa sił na zapleczu oraz rozwój zdolności dronowych i rakietowych. Stabilizacja frontu jest absolutnie kluczowa dla zachowania niezależności Ukrainy i wzmocnienia jej pozycji negocjacyjnej. Na razie jednak niewiele wskazuje, że uda się to osiągnąć w najbliższym czasie."

« Odpowiedź #2237 dnia: Listopada 10, 2024, 20:54:16 »
Nie, nie każdy jest darmozjadem, ale Polska nie jest Chrystusem Europy ani Szwajcarią, by utrzymywać innych. Ekonomia jest nieubłagana, a ja stawiam ludzi ze swojego kręgu na pierwszym miejscu. Do dziś nie wiem z jakiego powodu 800+ jest dawane na dzieci z Ukrainy, których nie sprawdza się gdzie są. Jakoś jak się wyjeżdżało do Austrii czy Niderlandów to państwo cofało 500+ bo meldunek się zmieniał. Ale Ukraińcom wierzy się na słowo. Leczenie też za free, ale jak Polka z Biedronki straci pracę i nie ma ubezpieczenia to nikt jej nie przyjmie na zabieg. Przykładów mniejszych i większych jest mnóstwo i tak nie powinno być.
Przestępczość też jest problemem i zamiast takich ludzi deportować to nic się z tym nie robi, a skoro są takimi kozakami w Polsce to niech wykażą się na froncie.

Każdy ma inną wrażliwość na cudze nieszczęście.
Pragnę tylko nie być obywatelem drugiej kategorii we własnym kraju ani nie dotować ze swoich podatków, których co miesiąc oddaję państwu z pensji dobre 5 tysięcy na ludzi, którzy z Polską nie mają nic wspólnego.
Europa zachodnia pokazała jaką ma wrażliwość - bardzo współczują i wspierają Ukrainę za pieniądze polskiego podatnika. Na taką wrażliwość nie ma mojej zgody i stąd moje zdanie jest jakie jest.

« Odpowiedź #2238 dnia: Listopada 11, 2024, 13:15:47 »
No i po co ciągniesz jak mantrę, swoje? Nie przytaczaj tutaj przykładów, typu pani z Biedronki. Przykład nietrafiony i bez sensu. Powtórzę, nie niektórzy,  tylko zdecydowana większość Ukraińców pracuje. Może przychody z tego tytułu do polskiego budżetu są większe niż te nieszczęsne, 800 plus.
Dzięki Bogu nie byłeś w sytuacji tych ludzi, nie straciłeś pracy, a życie twojej rodziny nie było zagrożone. Ja z Ukraińcami mam do czynienia na co dzień, i postrzegam ich jak ludzi, i potrafię oddzielić politykę od reszty, ponadto nie jestem podatny na szczucie, sączące się z pewnego źródła. To jest moje ostatnie słowo w tym temacie. Pozdrawiam, i życzę wszystkiego dobrego z okazji Święta Niepodległości, tobie i pozostałym Kolegom z naszego Forum.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2024, 17:28:38 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2239 dnia: Listopada 12, 2024, 10:12:03 »
No i po co ciągniesz jak mantrę, swoje?

Przepraszam bardzo - przez takie podejście w Polsce jest jak jest. Jeśli chcesz pomagać rób to za swoje - ja nie czuję żadnego obowiązku, by rozdawać socjal dla obcych na prawo i lewo utrzymując ich przez lata i w ogóle nie kontrolując.
No ale wiadomo, takie podejście to szczucie i bycie onucą. Nie można tak pisać bo ruskie czołgi będą pod Warszawą. :icon_rolleyes:

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #2240 dnia: Listopada 12, 2024, 11:48:38 »
Mnie się wiele rzeczy nie podoba na które idą moje podatki. Czy mogę coś z tym zrobić? Oprócz postawienia krzyżyka raz na 4 lata to nie za bardzo. Więc staram sobie niepotrzebnie nie nakręcać emocji.
Bo nie ma co ukrywać, że dzisiejsza polityka jest oparta tylko na emocjach. Rzetelnej dyskusji nie pamiętam od reformy emerytalnej autorstwa M.Góry. Czyli pewnie ze 20 lat....
Trzeba więc samemu poszukać rzetelnych informacji w różnego rodzajach badaniach - ale to czasochłonne i często po prostu nie mam odpowiednich kompetencji. I podziwiam forumowych (nie tylko tutaj) "ekspertów od wszystkiego".

Ale wracając do wątku:
Nie wiem czy wiecie ale właśnie dzięki tej masowej emigracji nie zbankrutował nasz system emerytalny, a co ciekawe podobno wygląda lepiej niż przed 2022. Do tego sporo firm znalazło brakujące siły robocze, bo Polacy niezbyt chętnie garnęli się do niektórych prac. Np. w mojej firmie mieliśmy zleceń na trzy zmiany a pierwotnie ledwo 2 obsadzaliśmy. Teraz mamy całą jedną zmianę, gdzie są sami Ukraińcy, łącznie z brygadierami i liderami.
Moim zdaniem jest jak w każdym narodzie: większość chce uczciwie pracować, ale jest też część która liczy tylko na socjał. Sprytnie poradziły sobie z tym problemem Niemcy: od momentu uzyskania prawa pobytu masz określony czas na znalezienie stałego zatrudnienia + zdanie egzaminu z języka + dzieci muszą chodzić do niemieckich szkół. Gdy nie znajdziesz pracy to prawo do pobytu jest cofane i wracasz skąd uciekłeś. A jak nie możesz znaleźć pracy to możesz znaleźć zatrudnienie przy pracach społecznych. I nagle zatrudnienie np. wśród problematycznych Turków wylądowało na poziomie rodowitych Niemców.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2241 dnia: Listopada 12, 2024, 18:42:11 »
ESP ładnie to ujął. Ostatnio miałem okazję posiedzieć sobie w lokalnym MOPS-e i jakoś tak mało tam było obywateli UA (żeby nie powiedzieć, że ich nie było). Znaczna większość to nasz rodzimy "element patriotyczny", ale na tym się polityki nie robi.

Kotek w akcji:

https://www.youtube.com/watch?v=IN6sbVsUbfQ
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2024, 19:07:13 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2242 dnia: Listopada 13, 2024, 11:14:46 »
No cóż, każdy ma swój pogląd. Niestety na polityce wsparcia bez opamiętania i braku asertywności, Polska jak do tej pory wyszła jak Zabłocki na mydle.  Polak "wyczyma".
Na tym podsumuję ostatnie posty.

Kotek jak i ptaszki to groźne stworzenia :D

« Odpowiedź #2243 dnia: Listopada 13, 2024, 18:11:45 »
Kotek w akcji:

Rozstrzelał kolumnę niczym Tygrys Wittmann'a.

Niespodzianki możemy jednak zobaczyć i po drugiej stronie. Tu na przykład, M2 Bradley "wcielony" do ruskiej armii :P
https://www.youtube.com/shorts/lD3XT28ejX0

« Odpowiedź #2244 dnia: Listopada 18, 2024, 01:02:10 »
1. Amerykanie wydali zgodę na użycie ATACMS w głębi Rosji.
Źródło: https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-ukraina-moze-uderzac-w-glab-rosji-usa-francja-i-wielka-bryta,nId,7857644#crp_state=1

2. Fiasko projektu "Legion Ukraiński". Nieoficjalnie: Niespełna 30 chętnych...
Źródło: https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-fiasko-projektu-legion-ukrainski-nieoficjalnie-niespelna-30-,nId,7856800#crp_state=1

Czyżby Kosiniak-Kamysz mówiąc o 300 chętnych 10-krotnie zawyżył ich liczbę?  ;D :P

cytat: "Nie było masowego zgłaszania, nie było zainteresowania, na jakie liczyliśmy. Rozumiem, że ta akcja dopiero się rozkręca i docelowo przyniesie lepsze efekty. Na razie zgłosiło się ok. 300 osób, a kalkulacje były takie, że legion może liczyć 5-6 tys. – przyznał w rozmowie z Interią wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz."

Źródło: https://dorzeczy.pl/kraj/644368/legion-ukrainski-w-polsce-wiemy-ile-osob-sie-zglosilo.html

« Odpowiedź #2245 dnia: Listopada 18, 2024, 12:25:29 »
Biden odblokował chory zakaz, i dobrze. Szkoda że nie dwa lata temu.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2246 dnia: Listopada 18, 2024, 13:22:18 »
Albo półtora, albo rok temu... :/
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2247 dnia: Listopada 18, 2024, 13:46:41 »
Tak sobie myślę, że oprócz strachu przed dramatyczną eskalacją konfliktu miało tu miejsce zimne wyrachowanie. Niech Ukraińcy zmielą jak najwięcej kacapskiego wojska, sprzętu, wszelkich zasobów. Nastąpiło geopolityczne osłabianie Rosji. Sankcje, izolacja - to wszystko jakoś tam oddziałuje. Teraz, rzutem na taśmę następuje próba "wyjścia z twarzą", choć w obecnej sytuacji to już raczej niewiele zmieni. Wiem, wiem - USA pomaga na prawdę szczodrze. Ale to wszystko od dawna wygląda tak jakoś dziwnie. Macie to broń, ale... Musicie walczyć z jedną ręką za plecami. Inaczej nie damy wam więcej.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2248 dnia: Listopada 18, 2024, 16:28:22 »
Bardzo dobra decyzja, ale dziadek przespał ostatni rok, dwa. Teraz to musztarda po obiedzie i szukanie jako takiego wyjścia z twarzą na zakończenie prezydentury. Ewentualnie podliczyli z wyrachowania rachunki zysków i strat i stwierdzili, że teraz mogą sobie na taki ruch pozwolić.

« Odpowiedź #2249 dnia: Listopada 20, 2024, 09:26:03 »
Biden rozkręcił się pod koniec prezydentury. Już nie tylko ATACAMSy ale teraz też miny przeciwpiechotne:

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/czas-na-miny-przeciwpiechotne