Autor Wątek: Zmywanie Washa  (Przeczytany 2152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zmywanie Washa
« dnia: Kwietnia 14, 2022, 20:49:57 »
Panowie, potrzebuje porady. Ostatni model skleiłem w 1997 roku, jak miałem 13 lat... Postanowiłem ostatnio wrócic do modelarstwa i pooglądałem troche turotiali na YT.

Widzę, że od mojego ostatniego sklejonego modelu, jednak sporo się pozmieniało :) Nigdy nie używałem żadnych "washy" do podkreślenia podziału blach, ale widzę, że sporo ludzi je stosuje i też chciałem zacząć. Ale ciągle mam jeden problem, że gdy zaczynam zmywać washa, schodzi lakier oraz farba...

To teraz po kolei co mam, i jak to stosuję:

1. Maluję cały model farbkami Revella akrylowymi.
2. Potem nakładam lakier błyszczący bezbarwny emalię (też z revella), ponoć tak trzeba.
3. Na koniec kalkomania + wash Tamiyi (accent Line).
4. No i teraz zmywam to zmywaczem do emalii (tez Revella - Color Mix).

No i schodzi od razu lakier raem z farbą... Gdzie robie błąd? Mam zły lakier? Czy ten zmywacz jest za silny? Spieprzyłem sobie dokumentnie model Twin Otter, a teraz kawałek F-15, nie chciałbym kolejnego już zrujnować, więc poradźcie coś!

Dzięki!!

Odp: Zmywanie Washa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2022, 21:21:42 »
Po kalkomanii również daj lakier błyszczący.
Do usuwania nadmiaru Tamki użyj patyczków do uszu, ale pamiętaj, aby był tylko delikatnie nawilżony.
AK White spirit dla mnie działa bez zarzutu.

Powodzenia.

P..S. Zawsze próbuj na jakimś „testerze” nowe rozwiązania.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2022, 21:24:05 »
Dzieki, zawsze nakładałem na patyczki i po musnięciu, schodził lakier i farba... Kupię teho White Spirit, może ten Color MIX jest za silny.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2022, 21:28:18 »
Między różnymi warstwami, zabezpiecz każdą lakierem. Farba, lakier, kalki, lakier, wash, lakier.

Jak zrobisz jak napisałem ja czy yogi, to tak naprawdę do zmycia nadmiaru wash'a wystarczą patyczki do uszu nawilżone nawet wodą. Z wash'em nie trzeba tyle czekać aż wyschnie, więc nie powinno być problemu ze ściągnięciem nadmiaru.

P.S. Ile czekasz aż farba wyschnie?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2022, 21:45:00 »
Farbę zazwyczaj odkładam na 24h, potem daję warstwę lakieru, a potem wash -  zmywam go po kilku minutach, no i zawsze schodzi mi potem wszystko :) Strasznie to jest irutyjące, bo patrze na filmiki i tam ludzie pięknie to sobie malują i "postarzają". A mi wychodzi potworek...

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2022, 22:39:18 »
W skrócie farby i werniks (clear) muszą być jednego typu a wash drugiego: akryle lub emalie/olejne.
Najczęściej farby i clear jest akrylowy, a wash to farby olejne. Dzięki czemu zmywając go nie ruszy się tego co pod spodem.
(są washe akrylowe ale one, ze względu na tendencję wody do zbijania się w krople, średnio się nadają)

Teraz jedziesz wszystko jednym typem przez co rozpuszczalnik zmywa ci też to co pod spodem.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2022, 23:18:41 »
2. Potem nakładam lakier błyszczący bezbarwny emalię (też z revella), ponoć tak trzeba.

4. No i teraz zmywam to zmywaczem do emalii (tez Revella - Color Mix).

No i schodzi od razu lakier raem z farbą... Gdzie robie błąd? Mam zły lakier? Czy ten zmywacz jest za silny?
Sam sobie odpowiedziałeś, potraktowałeś emalię zmywaczem do emalii.
Po kalkomanii również daj lakier błyszczący.
Do usuwania nadmiaru Tamki użyj patyczków do uszu, ale pamiętaj, aby był tylko delikatnie nawilżony.
AK White spirit dla mnie działa bez zarzutu.
Ogólnie White Spirit (każdy nie tylko od AK) jest dość agresywny w stosunku do emalii.
Zrób jak radzi @ESP. Po malowaniu i kalkach daj bezbarwny błyszczący (koniecznie błyszczący, wtedy łatwiej ścierać) akryl i dopiero wash olejny. Jak podeschnie wtedy nadmiar ścierasz patyczkiem (lub najpierw, z grubsza wacikiem - płatkiem kosmetycznym) zwilżonym white spiritem.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2022, 15:48:28 »
Czyli tak reasumując czy dobrze zrozumiałem. Muszę zmienić ten lakier na jakiś inny niż emalia? Bo w przeciwnym wypadku będę go zawsze zmywał razem z washem, który tez jest na bazie emalii.

Możecie w takim razie mi cos polecić?

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2022, 23:48:42 »
Przeczytałem Twój pierwszy post jeszcze raz i poszperałem w necie co to za farby używasz. Zasadniczo nie jest źle, problem tkwi w lakierze, który jest tego samego rodzaju co zmywacz. Nie separuje więc koloru od washa i dlatego przy zmywaniu wszystko schodzi. Zmiana zmywacza, bądź na wcześniej wymieniany white spirit lub dedykowany powinna rozwiązać problem.
Tajemniczą nazwą white spirit nie ma się co sugerować. Obejmuje wszystko: od "ubertajnych" mieszanek chemicznych (tak tajnych, że producenci nie podają składu na opakowaniu ;)) po zwykłą benzynę lakową.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2022, 19:05:53 »
Dzięki! Kupię po świętach ten inny zmywacz i będę testował. A jest możliwość kupna ewentualnie innego lakieru?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2022, 23:12:01 »
Osobiście używam lakierów Gunze C. Ale nawet zwykłego sidoluxu można użyć. Też tak na początku robiłem. Pytanie tylko czy ten Revell Color Mix go nie ruszy? Ja white spirit kupiłem po prostu w sklepie dla plastyków buteleczkę 150 ml za 5 zeta (producent: Szmal), więc się chyba nie ma o co szczypać. Przy okazji, lakier bezbarwny błyszczący warto jest także dać po całości na model pod kalki, łatwiej ułożyć, wycisnąć powietrze i nie będą się tak srebrzyć.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2022, 00:05:23 »
Lakier błyszczący dałem na cały model, potem kalkomania. Nie mieszkam niestety w Polsce i white spirita nie mam szans tutaj dostać, ale poszukam coś podobnego i popróbuje. Coś w końcu zadziała :) Dzięki bardzo za wszystkie wskazówki!

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2022, 09:19:09 »
Dziekuje jeszcze raz za wszystkie porady. Wczoraj udało mi sie dostać w sklepie White Spirit i "wash" pieknie schodzi, a lakier pozostaje nietknięty!

Dzięki!