Cześć !
Jestem zupełnie nowym i zupełnie nie doświadczonym graczem MFS. Nigdy wcześniej nie grałem w żaden symulator lotu. Gram natomiast w inne symulatory jak np: ETS2/ATS, Fernbus, TSW2 czyli: autobusy, ciężarówki, pociągi i teraz samoloty...

Piszę więc jako zupełnie niedoświadczony gracz MFS i mogę być w błędzie co potem sam przyznam, ale na chwilę obecną po wstępnym zapoznaniu się z tą grą bardzo brakuje mi czegoś takiego jak ocena lotu. Coś co już mamy w wyzwaniach czy samouczku, ale nie mamy przy własnym locie z punktu A do punktu B.
W ETS2/ATS jest to tak zrobione, że po każdej trasie mamy ilość pkt doświadczenia i kasę. Za opóźnienia lub np. uszkodzenia są kary
W Fernbusie mamy dokładne statystyki jazdy - ile wypadków czy obsłużyliśmy wszystkich pasażerów i ocena punktowa oraz ranking online graczy
W TSW 2 mamy ocenę graficzną czy jechaliśmy ponad zakładaną szybkość czy nie i punkty
W każdej grze w jakieś formie jest coś takiego. I mówimy też o symulatorach. I mówimy też o grze dowolnej z wyjątkiem TSW2 gdzie linie są już utworzone (ale można dodać też własne). W MFS mamy po zakończeniu lotu książkę (która mi zresztą się nie otwiera) i zapis w książce - jedynie ile było startów i lądowań z EPL - nie ma nawet nazwy miejscowości. I nic więcej. Tym bardziej to dziwi bo w wyzwaniach są oceny A,B,C więc dlaczego w grze swobodnej tego nie dodano ? Dla mnie to malutki minusik. Może ktoś z kręgu producentów to kiedyś przeczyta...
Natomiast przy okazji powiem, że jeśli chodzi zarówno o grafikę, o wielkość "świata gry" co w tym wypadku oznacza DOSŁOWNIE CAŁY ŚWIAT, o skalę 1:1 to taki symulator w innych dziedzinach transportu po prostu nie istnieje... MFS DEKLASUJE wszystko co jest na rynku. O realiźmie się nie wypowiadam bo kompletnie się na tym nie znam, ale też chyba nie jest źle...
Czego mi brakuje jeszcze do ideału już prawie idealnego produktu ? Ano animowanych ludzi na ulicach, zwierząt domowych, np. ruchu ludzi koło sklepów, pociągów i tramwai

(widziałem na YT, że w jakiś nielicznych lokacjach są, ale chodzi mi o to, żeby byli wszędzie choć w minimalnej ilości bo tak to świat zombie). Dobrze, że są na lotniskach i jest obsługa lotnisk itd, ale szkoda, że nie ma w miastach. Jasne, że ze względu na już spore wymagania gry jak i optymalizację może to być duże wyzwanie, ale wierzę, że może kiedyś... Dodam, że z ww symulatorów ludzie i to gdzie nie gdzie występują tylko w ETS2/ATS. W Fernbusie nie istnieją wcale chyba, że siedzą na ławkach

. W TSW2 są tylko na dworcach. Pod tym względem najlepiej wypada "The Bus" ze studia TML (producenta również Fernbusa) gdzie cały świat żyje w pełni. Ludzie chodzą po ulicach. Berlin jest też w skali 1:1.