Autor Wątek: Prędkość zapisu/odczytu a ilość wolnego miejsca na SSD  (Przeczytany 794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tak odnośnie tej wzmianki z innego wątku:

Pamiętaj, że lepiej dysków SSD nie zapychać na 100% tylko do 80%, bo w większości przypadków na mordę poleci im wydajność.

Już gdzieś to wielokrotnie widziałem i tak mnie jakoś podkusiło by przeprowadzić mały test.

Samsung EVO 950 256GB SATA3 - mój najstarszy SSD. Nie pamiętam już nawet kiedy był kupiony... 2016? Limit TBW już pewnie dawno przekroczony. Zapełniony w 79%. Prędkości zgodne z deklarowanymi przez producenta.

Samsung EVO 960 512GB SATA3 (2018). Zapchany na 94%. Prędkości zgodne z deklarowanymi przez producenta (nie mogę już znaleźć tego w necie, ale tak mi się wydaje).

Kingston A2000 1TB NVMe PCIe M.2. Poniżej partycja na gry. Razem z partycją systemową, całościowo wypełniony na 92%.

Po oczyszczeniu. Z uwzględnieniem partycji systemowej zajęte 77%.

Deklarowana prędkość zapisu 2000 MB/s. Odczytu 2200 MB/s.

Dalej nie chciało mi się na razie usuwać danych (nie wiem czy ma to sens). Pytanie: o co tutaj chodzi? SSD na SATA hulają zgodnie ze specyfikacją nawet przy zapchaniu "pod korek". A M.2 pracuje na 40% wydajności przy zapełnieniu poniżej 80%? Czyli kupuję dysk 1TB, na którym mam faktycznie do dyspozycji 931 GB, a tak w sumie by mieć prędkości deklarowane przez producenta powinienem używać nie więcej niż... ile? 500 GB? Kiepski żart normalnie.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Prędkość zapisu/odczytu a ilość wolnego miejsca na SSD
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2022, 16:32:35 »
Ten dysk M.2 to nie wygląda jakby działał z pełną prędkością PCIe v3.0 x4. Włącz sobie hwinfo albo jakiś inny program i sprawdź jakie ma parametry, niektóre płyty i chipsety obcinają linie dla M.2 jeśli jednocześnie włożysz karty rozszerzeń albo więcej dysków SATA.

Co do spadku wydajności gdy SSD jest niemal pełny, to dotyczy to prędkości zapisu, odczyt pozostaje na tym samym poziomie. Przeważnie też nie jest to coś czym trzeba sobie bardzo zaprzątać głowę, a ze względu na różne bufory i cache które ma do dyspozycji kontroler dysku, to nawet w benchmarkach nie zawsze widać. A co dopiero w codziennym użytkowaniu. Dopiero gdy kopiujesz dużo danych coś zaczyna się dziać. https://www.purepc.pl/test-dysku-ssd-lexar-nm610-najtanszy-ssd-m-2-pci-express-3-0-x4?page=0,13

Jest jeszcze kwestia dysków QLC i spadku transferu po zapełnieniu bufora MLC, ale to osobny temat, bo zależy nie tyle od ilości wolnego miejsca na dysku, co od tego ile na raz danych próbujesz zapisać. Taki dysk odzyska wydajność gdy pozwolisz mu chwilę odetchnąć i poukładać wszystko w odpowiednich szufladkach :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2022, 16:42:51 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2022, 17:20:06 »
Zobacz u mnie. Coś jednak dziwnego masz z tym NVMe. Samsung SSD 970 EVO Plus, tyle deklarowali i tyle mniej więcej jest.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2022, 18:44:34 »
Hmmm.... To faktycznie jest jakiś trop, bo mam zajęte wszystkie porty SATA (2 x SSD, 2x HDD, obudowa, napęd DVD). Ale z tego co sprawdziłem w instrukcji (MSI Z390 TOMAHAWK):

Teoretycznie nie powinno być problemów, bo mam w użyciu M2_1 na PCIe.

Nie chce mi się też wierzyć, żebym tego dysku wcześniej po instalacji nie testował. Musiał mieć docelowe osiągi (choć możliwe, że wszystkie porty SATA nie były wtedy w użyciu).

Przetestuję później z odpinaniem portów SATA.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2022, 23:21:00 »
Wg hwinfo:

Skoro tak pokazuje to niby od strony płyty jest ok?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2022, 23:53:12 »
Nie jestem pewien, czy to nie jest maksymalna wartość obsługiwana przez dysk.

Przypomniało mi się, że crystal disk info pokazuje jedno i drugie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2022, 00:13:44 »
Pomiar sprzed chwili:

Nic nie zmieniałem, żadnych SATA nie odłączałem.

Tak się już zastanawiam o co chodzi. Tamten wcześniejszy pomiar robiłem zaraz po zwiększeniu wolnego miejsca, bez restartu komputera. Może jednak był bottleneck z powodu przepełnienia i bez resetu nadal jeszcze ten efekt trwał?

Choć z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego SSD po SATA nie ma tego problemu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 15, 2022, 11:13:35 »
Albo akurat Windows robił sobie update i zabiło wydajność. Ewentualnie dysk był zgrzany operacjami i zwolnił. Pamiętaj, że linii magistrali PCIE też jest ograniczona ilość i też w danej chwili coś mogło się zakorkować. Gdybanie, ale nie masz jak tego sprawdzić.

Za dyski SATA odpowiada osobny kontroler i nikt mu nie przeszkadza. W dodatku prędkości mniejsze, więc nie ma jak się zakorkować.

Proponuję jakoś bardzo się nie stresować tym. Dopóki nie przewalasz filmów 4k z dysku na dysk to nie powinieneś czuć dyskomfortu z pogorszenia wydajności.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 15, 2022, 11:53:33 »
Ja się nie stresuję, zapewniam że spałem jak dziecko. :angel: Po prostu mnie to ciekawi.

Wyjaśniło się, że na pewno to nie była kwestia jakiegoś ograniczenia ze strony płyty głównej. Więc albo wynikało to z przegrzania lub chwilowego obciążenia, jak piszesz, albo jednak z małej ilości wolnego miejsca (nadal nie jest to wykluczone). Będę to jeszcze monitorować (zwłaszcza jak znowu dysk się znowu zapełni).

Za dyski SATA odpowiada osobny kontroler i nikt mu nie przeszkadza. W dodatku prędkości mniejsze, więc nie ma jak się zakorkować.

No ok, ale o dyskach SATA pisałem w kontekście tego powszechnego przeświadczenia, że przy zapełnieniu wydajność SSD leci na pysk. I nie chodzi o to czy SATA czy PCiE, ale ogólnie, że SSD tak mają. Ty pisałeś o 80%, ja nawet miałem gdzieś w głowie zakodowane 70%. Jak widać nie jest to tak do końca. Abstrahując już od tego czy ten spadek wydajności jest odczuwalny w normalnym użytkowaniu, poza benchmarkami.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 15, 2022, 12:26:46 »
To jest wszystko umowne. Nie każdy ma ochotę to sprawdzać i testować. U jednych tego nie będzie, u innych zwolni przy 80% zapełnienia, a jeszcze u innych zadzieje się tak przy 70%. Wszyscy chcą ten efekt minimalizować, ale coś za coś.  Jeśli cena ma być przystępna to producenci idą na kompromis. Stąd też wymuszanie zmian kostek z SLC, MLC, TLC i QLC, gdzie żywotność tych ostatnich jest żałosna w stosunku do SLC lub też cichaczem zmieniana specyfikacja produktów (Kingston, Goodram, Adata).

Jak ze spalaniem samochodu, pomimo uregulowania tej sprawy, to mało które auto pali tyle ile mówi producent. A  producent mówi "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?" :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"