Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

guncam2002

• Gość
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:21:03 »
Zaciekawila mnie informacja na stronie eDimensional:
We have discontinued the sale of TrackIR products to make room for innovative new motion tracking technologies. We appreciate your patience and you're sure to love what's coming!
Ktos wie o jaka nowosc chodzi?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:39:40 »
Z tego co czytałem o tym na innych forach, nie ma żadnej nowości. NaturalPoint zakończyło współpracę z tym dystrybutorem (powody nieznane, więc pewnie chodzi o kasę) i eDi musi się jakoś zgrabnie wyłgać ze zniknięcia Tracków z półek ;)

Żeby była ścisłość, to NP się pozbyło eD, nie na odwrót (co zdaje się sugerować ta notka)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #212 dnia: Września 18, 2007, 13:45:27 »

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 10, 2008, 14:16:48 »
Czy to nie jest podobne w działaniu do naszych "trakAjArów"?
http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw&eurl=http://www.dvorak.org/blog/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 10, 2008, 15:19:12 »
Czy to nie jest podobne w działaniu do naszych "trakAjArów"?
http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw&eurl=http://www.dvorak.org/blog/

Podobne ale proponuje nie zaśmiecać tematu o TrackIR :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 18, 2008, 16:01:57 »
Nie chcąc zaśmiecać forum nowym tematem postanowiłem dokonać swojego wpisu w to miejsce :)
A teraz to co mi leży na sercu hehe:
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem tracka ir. Jako kompletny laik w temacie poczytałem sobie troszku to co zostało napisane na forum, jednak nie do końca wpisy te oświetliły mnie w tej materii.
Chciałbym kupić track ir, który swoimi możliwościami pasowałby do sturmowika i falcona. Jednak ze względu na bardzo skromny mój budżet w grę wchodzi kupno tylko i wyłącznie używanej maszyny (do 150 zł). Szukałem na allegro tego typu okazji, jednak nic nie mogłem znaleźć.
1. Gdzie mogę szukać możliwości kupna używanych tracków ir ?
2. Czy za kwotę max 150 kupię coś co nie jest szajsem na maxa ?
3. Jaki sprzęt moglibyście mi doradzić i na jakie istotne parametry muszę zwrócić uwagę przy zakupie ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 18, 2008, 16:17:10 »
Chciałbym kupić track ir, który swoimi możliwościami pasowałby do sturmowika i falcona.

W wersji 2DOF czy 6DOF?

Pytania trochę niezbyt trafne - to nie jest jak z kupnem joy'a, tutaj wybór jest mocno ograniczony (2,3,4) a sprzęt egzotyczny więc nie dziw się że na allegro jakoś nikt nie sprzedaje.

Za te pieniądze mógłbyś kupić co najwyżej TrackIR'a 2 (chyba tylko eBay wchodzi w grę, ewentualnie jak ktoś stąd będzie chciał sprzedawać). Na nic lepszego raczej nie licz. 2 jest dobra, ale ma tylko 2DOF, więc na chwilę obecną lepiej zainteresuj się Freetrackiem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2008, 16:45:11 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 18, 2008, 16:44:21 »
Za mniej niż 100PLN kupisz bardzo dobrą kamerę (np microsoft VX 1000) do współpracy z Free Trackiem (obsługuje 6DOF), pozostanie zlepić stelaż na 3 diody za przysłowiowe parę groszy i to w Twojej sytuacji chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Szukanie za te pieniądze Track IR może potrwać baaardzo długo, a jak spróbujesz FT może się okazać, że TiR Ci już nie potrzebny :-) Poczytaj wątek dotyczący FT.

« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:06:30 »
Hmmm... w takim razie zapoznam się z lekturą FT.
A jaka jest różnica między 2dof a 6dof bo nie bardzo kumam :D

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:17:47 »
DOF to skrót od "Degrees of Freedom", czyli stopni, lub też lepiej płaszczyzn swobody. 2Dof oznacza, że można rozglądać się prawo/lewo i góra/dół. 3DoF - tutaj dochodzi zoom widoku. 6DoF - oprócz rozglądania i zoomowania możemy przechylać głowę na boki , przesuwać się w kabinie na boki i unosić z fotela. Różne gry obsługują różną ilość stopni swobody, np Lock On - 3Dof, FSX - 6Dof.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:20:32 »
To jest 6DOF:

2DOF oznacza że masz tylko pierwsze dwa stopnie swobody z obrazka, czyli dokładnie to samo co przy rozglądaniu się myszką albo HAT'em.

W kontekście Falcona i Iła - podstawowe wersje mają tylko 2 stopnie swobody w kabinie. Falcony RV i OF oraz zmodowany Iłek mają więcej.

Lock On na dobrą sprawę obsługuje 2DOF. Taki zoom jest "udawany".

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:26:41 »

Lock On na dobrą sprawę obsługuje 2DOF. Taki zoom jest "udawany".

Możesz wyjaśnić? Nie rozumiem czym różni się zoom z Locka od takiego np z FSX, wg. mnie to to samo (mam oba i nie widzę różnicy, z tym, że do zoomowania i tak nie używam głowy, bo to dla mnie niewygodne, wolę mieć klawisz/pokrętło, żeby nie "gibać" się tak w fotelu :-) ).

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:34:14 »
Nie rozumiem czym różni się zoom z Locka od takiego np z FSX, wg. mnie to to samo

W FSX następuje przesunięcie punktu, z którego patrzysz. Natomiast w Lock On Track zmienia powiększenie (czyli właśnie "zoom"), ale patrzysz z tego samego miejsca.

Gdyby zastosować system z LO to w FSX Track zastępowałby pracę klawiszy -/+, nie funkcję "Eyepoint" (Ctrl+Enter, Ctrl+Backspace).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:36:54 »
mam oba i nie widzę różnicy, z tym, że do zoomowania i tak nie używam głowy, bo to dla mnie niewygodne,

Właśnie dlatego że zoom jest tutaj nie na miejscu, wsadzony na siłę. Przy przesuwaniu głowy w płaszczyźnie Z powinieneś przesuwać punkt widzenia w grze, a nie zmieniać kąt widzenia, bo to nienaturalne. FSX to umożliwia, LO nie.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 18, 2008, 18:41:15 »
Załapałem, dziękuję za wyjaśnienie. Faktycznie nie zastanawiałem się dlaczego w FSX używam 6DoF (ale oprócz tego mam również zoom pod klawiszem), natomiast w Locku wyłączam oś Z i zoomuję tylko pokrętłem Saiteka.