Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 19, 2008, 01:12:50 »
Dzięki.
Teraz już wiem, że 3dof w zupełności by mi wystarczył :D

« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 19, 2008, 08:18:54 »
2DOF oznacza że masz tylko pierwsze dwa stopnie swobody z obrazka, czyli dokładnie to samo co przy rozglądaniu się myszką albo HAT'em.

Przy czym Track IR2 nie "odróżnia" obrotu głowy od przesunięcia głowy w bok lub w górę, co powoduje, że widok jest obracany też przy przesunięciu głowy. W Track iR4 (i IR3 z 6DOF oczywiście - nie wiem jak to wygląda w "trójce" z kwestię VE i bez VE, bo przechodziłem z IR2 na IR4 z pominięciem IR3) odróżniany jest ruch obrotowy od ruchu w bok po prostej. Powoduje to większą stabilność widoku i nawet w "Szturmowiku" gdzie jest tylko 2DOF track z możliwością 6DOF funkcjonuje lepiej.

« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 19, 2008, 15:25:49 »
Pewnie lepszy, ale nie zanosi się na to bym miał tyle siana na najnowszy track ir z 6dof.
Ale widzę, że co jakiś czas ktoś sprzedaje tracki u nas na forum, czasem za przystępną cenę więc na pewno będę śledził temat :)

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Lutego 10, 2008, 17:38:42 »
Pojawila się recenzja NaturalPoint TrackIR 4:PRO: http://pclab.pl/art31215.html
…. właściwie nic dodać, nic ująć.
Zabawnym jest tylko podanie ceny tego zestawu jako proste przeliczenie wartości 179 dolarów jako około 450 PLN (Pilots.pl =729,00 PLN).

Ja swój kupiłem w grudniu 2006 w eDimensional za 715 PLN i co do wrażeń to:
-jeżeli chodzi o działanie to nie mam zastrzeżeń
-nie najciekawsza jest jakość tworzywa tych ”pręcików” do słuchawek ale ciągle wszystko mam w jednym kawałku. Musiałem też poprawić wyprowadzenie przewodu z tego dingsa.

Niestety nie mam zbyt wielu okazji i czasu oddawać się przyjemności symulacji.

Swoją drogą widzę że pilotom udało się zejść nieco z ceny a eDimensional po decyzji o zaprzestaniu sprzedaży traków i buńczucznych zapowiedziach o zrewolucjonizowaniu rynku nowym produktem (weszli w promocję Vuzix - VR920 Head Mounted Display http://edimensional.com/product_info.php?cPath=999&products_id=135 ) obecnie ponownie wrócił do opylania TrackIR.

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: Lutego 10, 2008, 19:56:22 »
Gość z pclab.pl testuje TrackIR'a w FSX, ale samolotem steruje klawiaturą  :002:

P.S. Komentarze do artykułu też są ciekawe  :004:
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2008, 20:02:08 wysłana przez Hornet »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #230 dnia: Lutego 10, 2008, 19:59:35 »
Żeby kołować, wystartować i wylądować B737 nie potrzeba wiele więcej niż klawiatura, a po starcie i tak leci się na autopilocie  :003:

guncam2002

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Lutego 13, 2008, 20:13:33 »
[...]eDimensional [...]obecnie ponownie wrócił do opylania TrackIR.

A skad ta informacja?  :008:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #232 dnia: Marca 09, 2008, 16:43:05 »
Na stronie: http://www.naturalpoint.com/trackir/06-support/support-download-software-and-manuals.html

jest nowa (na razie beta) wersja sterowników do urządzenia. W changelogu czytamy "updated FSX support".

Niestety nie wiem w jakim stopniu jest on "updated" ponieważ z dniem dzisiejszym soft TrackIR'a odmówił posługi i przestał się uruchamiać na moim komputerze. Wczoraj działał przy takiej samej konfiguracji a dziś żadna wersja nie chce odpalić. Echhhh....

Przy okazji - zauważyłem że pod Vistą proces TrackIra ma ustawiony normalny priorytet. Skutkiem tego potrafi "ciąć" na procesorach jednordzeniowych w różnych grach, a w FSX także na procesorach dwurdzeniowych, bo musi bić się o czas procesora z procesem gry. Rozwiązaniem jest ustawić wyższy priorytet (nawet "real time") dla procesu trackIra, z poziomu menedżera zadań albo plikiem wsadowym z odpowiednią komendą.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #233 dnia: Kwietnia 07, 2008, 07:30:42 »
Małe pytanko do osób posiadających Track IR2 i używających go wraz z nowymi grami:

Czy da się zmusić ten model tracka do współpracy z FSX?

Mam staruszka IR2, którego używa moja żona (od czasu gdy ja przesiadłem się na IR4) i od niedawna przesiadła się z FS2004 na FSX, bo odziedziczyła po mnie stary komputer na którym FSX ma sensowna liczbę FPS. Track IR2 z FSX nie działa. Na oficjalnym forum naturalpoint piszą, że sterowniki IR2 nie wspierają FSX (normalne, bardzo przepraszamy za niedogodności, ale kup nowy model).

Tutaj pytanko, może ktoś próbował jakiegoś "obejścia"? Wiem, że czasem udawało się zmusić do współpracy Tracka z grami za pomocą jakiegoś "zmyślnego sposobu". Nie bardzo liczę na pozytywne rozwiązanie, ale może  ... Jakoś mi nie leży zakup kolejnego Track IR4 w tej chwili.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #234 dnia: Kwietnia 07, 2008, 07:58:25 »
Emulacja myszy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #235 dnia: Kwietnia 08, 2008, 18:32:03 »
   Mój track 3pro też nie współpracował z FSX , dzięki pomocy
jednego z naszych forumowiczów i zainstalowaniu  pacha 4.1.029.alpha.03.exe i następnie 4.1.030.Final.B dla wersji Track ir 4 problem został rozwiązany .
  Można spróbować dwójce zaaplikować soft z trójki a następnie z czwórki
może zadziała.

« Odpowiedź #236 dnia: Listopada 10, 2008, 18:01:26 »
Witam serdecznie
Posiadam trackir 4pro od około pół roku i od jakiegoś miesiąca po około pięciu minutach od uruchomienia trackir zapala mi się pomarańczowa i natychmiast po tym czerwona dioda dzieje się tak w przypadku FSX orz Black Shark by DCS.
Czy takie szybkie przegrzewanie może sygnalizować o wadzie sprzętu????

bh91

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Listopada 12, 2008, 08:43:02 »
Ja myśle, że starforce cie dopadł - a że byłes niegrzeczny i grasz zamiast odrabiać lekcje to wyłączył ci trackira :D :banan :118: :banan :118:

« Odpowiedź #238 dnia: Listopada 12, 2008, 18:01:09 »
Chyba się nie zrozumieliśmy Trackir działa jednak bardzo szybko się nagrzewa (mechanicznie) o czym sygnalizuje mnie czerwona lampka......
Nigdy takiego kłopotu nie miałem i nie wiem czy zgłosić się z tym do serwisu czy nic nie robić  :008:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 12, 2008, 19:04:35 »
Proponuję opisać twój problem tutaj:
http://forum.naturalpoint.com/forum/ubbthreads.php?ubb=cfrm&c=3
Bardzo szybko odpowiadają i naprawdę starają się pomóc. Poza tym chyba najlepiej będą wiedzieć co może dolegać twojemu Trackowi.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."